DROPS / 199 / 14

Always Bright by DROPS Design

Virkad hatt i DROPS Bomull-Lin eller DROPS Paris. Arbetet virkas uppifrån och ner med stolpar och hålmönster.

DROPS Design: Modell l-149
Garngrupp C eller A + A
-------------------------------------------------------

STORLEK:
One-size
Passar huvudmått: ca 54/58 cm.

GARNÅTGÅNG:
DROPS BOMULL-LIN från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
150 g färg 01, vit

Eller använd:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
200 g färg 16, vit

VIRKFASTHET:
18 stolpar på bredden och 10½ varv på höjden = 10 x 10 cm.

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 3,5.
Nålnumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

TILLBEHÖR:
Ca 1½ meter tunn ståltråd till kanten på brättet.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

53% Bomull, 47% Lin
från 20.00 kr /50g
DROPS Bomull-Lin uni colour DROPS Bomull-Lin uni colour 20.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 60kr. Läs mer.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

MÖNSTER:
Se diagram A.1 till A.4.

VIRKINFORMATION:
Första stolpen på varvet ersätts av 3 luftmaskor. Avsluta varvet med 1 smygmaska i tredje luftmaskan i början av varvet.

MINSKNINGSTIPS:
Minska 1 stolpe genom att virka de nästa 2 stolparna tillsammans så här: Virka 1 stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen (= 2 öglor på nålen), virka sedan nästa stolpe, men nu dras sista omslaget genom alla 3 öglorna på nålen.

ÖKNINGSTIPS:
Öka 1 stolpe genom att virka 2 stolpar i samma stolpe.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

HATT - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Arbetet virkas runt, uppifrån och ner.

HATT:
Virka 4 luftmaskor med nål 3,5 med Bomull-Lin eller Paris och sätt ihop dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan. Läs VIRKINFORMATION!
Virka * A.2, A.1 *, virka från *-* totalt 6 ggr på bredden (på första varvet är det inga maskor i A.2). KONTROLLERA VIRKFASTHETEN! När A.1 och A.2 är färdigvirkade på höjden är det 90 stolpar på varvet. Virka 1:a varvet i A.3 och upprepa detta varv till arbetet mäter ca 16 cm uppifrån och ner. Virka sista varvet i A.3 (= hålvarv). Sedan virkas det brätte som förklarat nedan.

BRÄTTE:
Virka A.4 runt (= 10 rapporter à 9 maskor). När A.4 är färdigvirkat, är det 210 maskor på varvet. Lägg en tunn ståltråd längs kanten på brättet. Virka 1 fastmaska i varje stolpe varvet runt SAMTIDIGT som det virkas runt ståltråden. Detta görs för att hatten skal bli styvare längs kanten. Justera sedan längden på ståltråden efter önskat mått på brättet. Tvinna ståltrådändarna tillsammans och dölj dem inuti maskorna. Klipp av tråden och fäst den.

Detta mönster har uppdaterats. .

Uppdaterad online: 24.06.2019
Rättelse - symbol tillagd i symbolförklaringen (= 2 luftmaskor)

Diagram

= virka 4 luftmaskor och sätt ihop de till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan - se svart prick på cirkeln, varvet börjar och slutar här
= 1 luftmaska
= 1 stolpe i maska
= 1 stolpe om luftmaskan/luftmaskebågen
= 1 smygmaska
= detta varv har redan virkats, börja på nästa varv
= 2 luftmaskor
= 2 stolpar i samma stolpe
= virka ihop 2 stolpar såhär: Virka första stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka nästa stolpe och dra sista omslaget genom alla 3 öglorna på nålen (= 1 minskad stolpe)


Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 199-14) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (30)

Annick 30.06.2020 - 13:55:

Bonjour\r\nSimplement pour vous dire merci pour ces modèles qui sont vraiment super... Les diagrammes sont très bien conçus 👌\r\nMerci..

Litinae 11.06.2020 - 20:30:

Bonjour. C'est encore moi pardon de déranger. Je suis au diagramme A1 et A2. J'ai fais mes 5 premiers rangs dans soucis. Par contre à partir du sixième rang je ne comprend pas. Le rang commence par les 3ml qui remplacent une B mais elle est placé sur la seconde B du rang précédant. Donc lorsque l'on enchaîne les digramme pas de soucis on saute la B car il y a les 2 ml mais pour la première fois je fais comment ? Merci à vous.

DROPS Design 12.06.2020 kl. 07:51:

Bonjour Litinae, au début du 6ème rang, vous faites 1 mc dan sla 1ère bride du rang précédent (= le petit v), puis 3 ml, 1 bride dans chacune des 2 brides suivantes etc... le tour se termine par 1 mc dans la 3ème des ml, puis, faites 1 mc dans la bride suivante comme au début du 6ème tour (pour le 7ème tour et idem pour le 8ème tour). Bon crochet!

Litinae 10.06.2020 - 22:49:

Bonjour. Je ne suis pas certaine de lire correctement les diagrammes A1 et A2. Je commence par 3 ML puis 1 B au même endroit et ensuite 2B dans la même B. Juste que ok. Quand j'enchaîne une seconde fois le schéma. Dois-je refaire 3ml puis B puis 2B ? La MC est note uniquement pour finir le tour complet du rang c'est cela ? Ou alors dois-je faire la MC dans la bride numéro 3 puis faire mes 3 ML et enchaîner les B ? Merci à vous.

DROPS Design 11.06.2020 kl. 08:36:

Bonjour Litinae, à partir du 1er tour de A.2, les 3 ml du début du tour remplacent la 1ère bride du tour, ainsi, quand vous crochetez les A.2/A.1 suivant, vous crochetez 1 bride à la place de ces 3 mailles en l'air. - la maille coulée ne se fera qu'à la fin du tour, pour joindre le dernier A.1 au 1er A.2. Bon crochet!

Sonia 12.05.2020 - 14:41:

Salve, cappello stupendo:) Io però ho un problema: mia mamma è una personcina minuta ed ha 53 cm di circonferenza della testa. La misura proposta è troppo grande. Come faccio a ridimensionare il tutto?

DROPS Design 13.05.2020 kl. 10:10:

Buongiorno Sonia, può ricalcolare le maglie aiutandosi con il suo campione, oppure rivolgersi al suo rivenditore DROPS di fiducia: purtroppo in questa sede non possiamo fornirle un aiuto così personalizzato. Buon lavoro!

Janny 04.05.2020 - 19:33:

Wat jammer dat er geen geschreven patroon meer is. Erg complex om uit de diagrammen te komen. Het lukt me met name door de vragen van anderen te lezen + de antwoorden. Gezien de vele vragen zijn er velen met mij die zich op deze manier door het patroon worstelen! Erg jammer!!

Barbara Stephens 19.04.2020 - 15:10:

Can we get this instructions in english

DROPS Design 19.04.2020 kl. 18:18:

Dear Barbara, sure - you can simply choose the language from menu under the main photo. Happy crocheting!

María José 18.03.2020 - 17:12:

Hola Quisiera saber si hay algún tutorial de cómo se empieza esta labor . He visto alguno de otras labores y si me entero pero este patrón se me complica. Pues soy principiante y no me aclaro que hay que hacer después de cerrar la cadeneta . No me aclaro de cuántos pa hay que hacer dentro y como seguir para incluir el A3 en el A2 Gracias

DROPS Design 18.03.2020 kl. 18:51:

Hola Mari José. Tienes varios vídeos bajo el diagrama que te podrían ayudar en la elaboración del patrón. Sobre el empiece: Después de formar un anillo con 4 puntos de cadeneta, trabajar 12 puntos altos dentro del anillo, en la 2ª fila trabajar 2 puntos altos en cada punto alto ( el 1er punto alto se sustituye por 3 puntos de cadeneta) y finalizar la vuelta con 1 punto enano en el 3er punto de cadeneta

Kerstin 27.02.2020 - 17:54:

Diagrammet är förvirrande. Ska A2 delens 1a maska (3lm) på v3 virkas i samma maska? V6 lm, ska det hoppas över 2 lm eller? Har nu försökt olika alternativ. Inget blir rätt. Bra om antal maskor också finns med.

Linda Larsen 12.09.2019 - 15:05:

Hej Drops - tak for svar. Jeg må lige meddele, at min hæklefasthed skam passer! Men der er fejl i opskriften i begyndelsen af hatten. For at få mønstret til at passe, må der være 60 stm når 5. omgang er hæket færdig. Følger man Jeres mønster, er der kun 40 stm når 5. omg er hæklet færdig. Iøvrigt er jeg ellers vældig glad for Jeres opskrifter!!

Linda Larsen 09.09.2019 - 12:05:

Sommerhat allways bright er nu hæklet færdig, også med ståltråd i kanten. Fremadrettet vil jeg nok foretrække at stive hatten. Men der er fejl i Jeres opskrift i begyndelsen idet a2 og a1 kun kan gentages 4 gange og man ender med en spids puld

DROPS Design 12.09.2019 kl. 10:33:

Hej Linda, det lyder til at du ikke har helt samme hæklefasthed som vi bruger i opskriften... da vil du ikke kunne gentage diagrammerne som vi gør. :)

Kommentér oppskrift DROPS 199-14

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.