DROPS Safran
DROPS Safran
100% Bomuld
fra 15.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 60.00kr. Læs mere.

Sleepyhead

Hæklet tæppe til baby i DROPS Safran eller DROPS BabyMerino. Arbejdet er hæklet med hulmønster. Tema Babytæppe

DROPS Baby 33-1
DROPS Design: Model bm-112-by
Garngruppe A
-------------------------------------------------------

Mål: Bredde: ca 40-66 cm. Længde: ca 50-80 cm.
Materialer:
DROPS SAFRAN fra Garnstudio (tilhører garngruppe A)
200-300 g farve 05, lys blålilla
Eller brug:
DROPS BABYMERINO fra Garnstudio (tilhører garngruppe A)
150-250 g farve 25, lavendel

-------------------------------------------------------
TILBEHØR TIL ARBEJDET:

HÆKLEFASTHED:
22 stangmasker i bredden og 12 rækker i højden = 10 x 10 cm.

HÆKLENÅL:
DROPS HÆKLENÅL NR 3,5.
Nål nr er kun vejledende. Får du for mange masker på 10 cm, skift til tykkere hæklenål. Får du for få masker på 10 cm, skift til tyndere hæklenål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

DROPS Safran
DROPS Safran
100% Bomuld
fra 15.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 60.00kr. Læs mere.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

MØNSTER:
Se diagram A.1.

HÆKLEINFO:
Hver række starter med 3 luftmasker (modsvarer 1 stangmaske).

-------------------------------------------------------

START ARBEJDET HER:

-------------------------------------------------------

TÆPPE - KORT OVERSIGT OVER ARBEJDET:
Arbejdet hækles frem og tilbage.

TÆPPE:
Hækl 105-172 luftmasker (inklusiv 3 luftmasker til at vende med) på nål 3,5 med Safran eller BabyMerino. Første række hækles således: 1 stangmaske i 4.luftmaske fra nålen, hækl 1 stangmaske i hver af de 3-0 næste luftmasker, * spring over 1 luftmaske, hækl 1 stangmaske i hver af de 6 næste luftmasker *, hækl fra *-* rækken ud = 89-146 stangmasker på rækken. Vend arbejdet.
Videre hækles der således – læs HÆKLEINFO: 3 luftmasker (modsvarer 1 stangmaske), hækl A.1 til der er 1 stangmaske tilbage på rækken (= 29-48 rapporter à 3 masker), afslut med 1 stangmaske i sidste stangmaske. Fortsæt mønsteret således til tæppet måler ca 50-80 cm, eller til ønsket længde. HUSK PÅ HÆKLEFASTHEDEN! Afslut efter 1 række med stangmasker. Klip og hæft trådene.

Diagram

symbols = luftmaske
symbols = stangmasker i masken
symbols = stangmasker om luftmasken
symbols = hækl 4 stangmasker sammen således: Hækl 3 stangmasker om samme luftmaske, men vent med sidste omslag og gennemtræk på hver af disse 3 stangmasker, hækl 1 stangmaske til om samme luftmaske og træk sidste omslag gennem alle 5 løkker på nålen
symbols = rækken er allerede hæklet, start på næste række
diagram
Har du et spørgsmål? Se listen over ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

Synes du det er svært at vælge hvilken størrelse du skal lave, så kan det være en god ide at måle et stykke tøj hvor du synes om størrelsen og synes om at have på. Sammenlign målene med målene i måleskitsen og vælg den størrelse som passer dig bedst.

Du finder måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektionen: Hvordan man læser en måleskitse

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

Pilling eller fnuller eller nopper er en naturlig proces som sker, på til og med de mest fine og eksklusive fibre. Det sker helt enkelt ved almindelig brug og slidtage og er svært at undgå. Det bliver mest tydeligt, der hvor der er mest friction på tøjet, som under armene og på manchetterne.

Du kan få dit tøj til at se ud som nyt igen, ved at fjerne fnulleret/fnuggene/nopperne med en elektrisk fnugfjerner / lint remover.

Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage.
Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Du synes måske også om...

Kommentere opskrift DROPS Baby 33-1

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

Kommentarer / Spørgsmål (57)

country flag Carmen Helstone-Rijker wrote:

Wat bedoelt u met haak 1 stokje in elk van de volgende 3-0 lossen?

13.02.2024 - 16:39

country flag Laurette Vandecsteele wrote:

Ik zou graag willen haken maar ik weet niet hoe aub het is voor mijn dochter haar eerst kindtje een dekentje voor de baby jongentje kan jij mijn helpen aub om een boek met haken en patroontjes op te sturen naar mijn adres aub en een vidio aub laat iets weten aub mijn adres is laurette vandecasteele heulstraat 42 8750 Zwevezele Belgie mvg laurette

09.01.2024 - 14:40

DROPS Design answered:

Dag Laurette,

We geven geen brei- en haakboeken meer uit, maar al onze patronen zijn gratis af te drukken via de knop 'Afdrukken' onder de materialenlijst. Klik op de knop 'Afdrukken' en dan op 'Patroon'. In het pop-up venster dat vervolgens in beeld komt klik je rechts boven op de link 'Het patroon afdrukken'.

10.01.2024 - 10:19

country flag Anneli Jonsson wrote:

Se tid mail. Om man gör 172 maskor och räknar bort tre maskor från början och gör första stolpen i fjärde maskan och gör tre stålpar och hoppar över en och gör 7 stolpar så blir det ojämt antal stolpar på slutet? Mvh Anneli

20.11.2023 - 20:35

DROPS Design answered:

Hej Anneli, så længe diagrammet med 3 masker går op i antal masker, så vil det stemme med diagrammet :)

24.11.2023 - 12:28

country flag Anneli Jonsson wrote:

Hejsan Jag virkar filten Sleepahed och får fel antal maskor hela tiden, trots att jag följer text och film som ni visar. Tror att mönstret är fel. skulle gärna vilja virka denna och ber er prova mönstret och se att det är rätt. På femte varvet så blir det fel antal maskor mot första varvet. Började med 152 maskor. Med vänlig hälsning, Anneli

18.11.2023 - 21:04

DROPS Design answered:

Hei Anneli. Du starter med 105 eller 172 luftmasker (ikke 152 luftmasker). Deretter hekler du 1. rad som forklart i oppskrifter = 89 eller 146 staver. Når du starter på diagram A.1 hekler du 1 stav (starter med 3 luftmasker, les HEKLEINFO), deretter hekler du A.1 over 87 eller 144 masker og av slutter raden med 1 stav. Altså: 1 stav + 87 masker (29 rapporter av A.1 = 3x29= 87) + 1 stav = 89 masker ELLER : 1 stav + 144 masker (48 rapporter av A.1 = 3x48= 144) + 1 stav = 146 masker. mvh DROPS Design

20.11.2023 - 10:59

country flag Linda wrote:

The pattern doesn't make any sense to me. Why don't you write out the pattern for each row.

04.10.2023 - 11:44

country flag Shannon wrote:

After making my initial chain to start this pattern, the first row includes the direction to “work one double crochet in each of the next 3-0 chain stitches”. What does this mean exactly? 30 stitches or the next 3 zero chain stitches (in which case I would like to know what a zero chain stitch is.) thank you

04.09.2023 - 18:29

DROPS Design answered:

Hi Shanon, This blanket pattern covers 2 sizes. The smaller size uses the first number in the series, the larger size the second number. So the small size will work 1 double crochet in each of the next 3 chain stitches, the larger size will not work any; go straight to the next instruction. Happy crocheting!

05.09.2023 - 06:48

country flag Heather Mercer wrote:

I would like to increase the size of this blanket and make it suitable for a 6-10 year old. Can you advise how many stitches to start with and a good finished length. Also the amount of wool required. Thanks

26.08.2023 - 16:53

DROPS Design answered:

Dear Heather, you need to calculate the pattern yourself. The number of stitches to work the pattern should be divisible by 3. Width of the blanket with the recommended gauge is 105 chain stitches = 40 cm. You need to calculate for your desired width. For example, for 80 cm you need to cast on 210 chain stitches. In this case (80 x 120cm) you would need double the amount of yarn indicated here. You can see here more tips on calculating a pattern: https://www.garnstudio.com/lesson.php?id=25&cid=19. Happy crochetting!

28.08.2023 - 00:40

country flag Gitte wrote:

I diagram, rk. 3 læst nedefra og op, står der at man skal lave 1 stgm om lm og 1 stgm i masken (som er dannet ved de 4 stgm der er hæklet sammen). Men på billedet ses tydeligt at der er lavet 2 stgm om lm, og derefter 1 stgm i m. Så der må være fejl i diagrammet, hvis man vil ha det til at se ud som på billedet.? Vh Gitte

30.07.2023 - 20:26

DROPS Design answered:

Hej Gitte, jo når du gentager diagrammet, så vil du få 2 lm efter hinanden imellem hver af de 4 som er hæklet sammen, og i de 2 lm du får imellem hver, hækler du 2 stangm og så 1 i m (de 4 som er hæklet sammen) :)

07.08.2023 - 11:23

country flag Simona wrote:

Dear, when you say " Work 172 chain stitches (including 3 chain stitches to turn with)", does it mean that the 3 chain stitches are already included in the count of 172 or do I have do add 3 extra - 172+3? I worked 172 chain in total and my first row ends with 6 DC, so I have 6x 24DC=144DC + 1DC at the beginning of the row - do I have to count the very first 3 chain stitches as a DC in order to have 146DC - so it would be 2DC-*SPACE-6DC*? Thank you!

10.03.2023 - 16:27

DROPS Design answered:

Dear Simona, the 3 chains to turn with are included in the 172 chain stitches to start with. Work the first row as follows: 1 dc in the 4th ch from hook (2 dc / 4 ch), then *skip 1 ch, 1 dc in each of the next 6 ch*, work from *-* a total of 24 times ( 6 dc x 24 = 144 dc / 7 chains x 24=168 ) = there are now 2+144 = 146 dc worked over 4+168=172 chains; and that way, the first row will not be that tight (as the foundation rows are often much too tight). Happy crocheting!

10.03.2023 - 16:48

country flag Iza wrote:

Witam, w 1 rzędzie pisze żeby ominąć niektóre oczka łańcuszka- to znaczy że trzeba w tych omijanych przerobić oczko zamykające oz czy jakoś inaczej to ominąć? Bo jak przerabiam oz w nich to robotyka trochę mi "faluje". Pozdrawiam!

25.02.2023 - 16:32

DROPS Design answered:

Witaj Izo, trzeba omijać oczka, o których piszesz. te małe falki później staną się niewidoczne. Miłej pracy!

27.02.2023 - 09:10