DROPS Baby / 29 / 14

Sweet Peonies by DROPS Design

Babytæppe med hulmønster. Arbejdet er strikket i DROPS Alpaca.

DROPS Design: Model z-097-by
Garngruppe A
-----------------------------------------------------------
Mål: Bredde: ca 66 cm. Længde: ca 87 cm.
Materialer:
DROPS ALPACA fra Garnstudio (tilhører garngruppe A)
300 g farve 100, natur

Arbejdet kan også strikkes med garn fra:
"Alternativ garn (Garngruppe A)" – se link under.

DROPS RUNDPIND (60 eller 80 cm) nr 3,5 – eller den pind du skal bruge for at få 23 masker og 30 pinde glatstrik på 10 cm i bredden og 10 cm i højden. 1 rapport mønster efter diag A.2 måler ca 4½ cm i bredden og 4½ cm i højden.

DROPS RUNDPIND (60 eller 80 cm) nr 3 til rib – eller den pind du skal bruge for at få 24 masker og 32 pinde glatstrik på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.
----------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!

100% Alpaca
fra 23.95 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 24.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 143.7kr. Læs mere.

Instruktioner

INFORMATION TIL OPSKRIFT:

RETSTRIK (strikkes frem og tilbage):
Strik ret på hver pind.

UDTAGNINGSTIPS:
Der tages 1 maske ud i slutningen af hvert vrang-parti (efter sidste vrangmaske) ved at hente lænken op mellem 2 masker i overgangen mellem vrang og ret. Strik lænken drejet vrang så der ikke bliver hul. Næste gang der tages ud, gøres dette efter hver ret maske og lænken strikkes drejet vrang.

MØNSTER:
Se diagram A.1 og A.2. Diagrammet viser alle pinde i mønsteret set fra retsiden.
----------------------------------------------------------

TÆPPE:
Slå 287 masker op på rundp 3 med Alpaca. Strik 1 pind vrang fra vrangen. På næste pind fra retsiden strikkes der rib således: 3 masker RETSTRIK – se forkl over, * 1 ret, 3 vrang *, gentag fra *-* til der er 4 masker tilbage på pinden, afslut med 1 ret og 3 masker retstrik.
Når arb måler 2 cm tages alle 3 vrang (set fra retsiden) ind til 2 vrang = 217 masker.
Når arb måler 3 cm tages hver 2. 2 vrang ind til 1 vrang = 182 masker.
Når arb måler 4 cm tages de resterende 2 vrang ind til 1 vrang = 147 masker.
Når ribben måler 6 cm – sørg for at sidste pind er strikket fra vrangen, skiftes der til rundpind 3,5.
Næste pind strikkes således fra retsiden: 3 masker retstrik, strik A.1 over de næste 140 masker (= 14 rapporter à 10 masker), 1 maske glatstrik og afslut med 3 masker retstrik. HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN!
Når A.1 er strikket 1 gang i højden gentages A.2 over A.1. Når arb måler 75 cm (= 6 cm rib, 1 rapport af A.1 og ca 14 rapporter af A.2 i højden), strikkes A.1 over A.2. Når A.1 er strikket 1 gang i højden, sættes 1 mærke i arb. HERFRA MÅLES ARBEJDET VIDERE! Skift til rundpind 3.
På næste pind fra retsiden strikkes der rib således: 3 masker retstrik, * 1 ret, 1 vrang *, gentag fra *-* til der er 4 masker tilbage på pinden, afslut med 1 ret og 3 masker retstrik.
Når arb måler 2 cm tages hver 2. 1 vrang ud til 2 vrang – læs UDTAGNINGSTIPS = 182 masker.
Når arb måler 3 cm tages de resterende 1 vrang ud til 2 vrang = 217 masker.
Når arb måler 4 cm tages alle 2 vrang ud til 3 vrang = 287 masker.
Når arb måler 6 cm, strikkes 1 pind vrang fra vrangen. Luk af. Arb måler totalt ca 87 cm.

Diagram

= ret fra retsiden, vrang fra vrangen
= 1 omslag mellem 2 masker
= 2 masker ret sammen
= tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes ret, strik 1 maske ret, løft den løse maske over
= tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes ret, strik 2 masker ret sammen, løft den løse maske over

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS Baby 29-14) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (10)

Jette Bach 04.05.2020 - 18:55:

Hvis jeg blot strikker A1 efter A2, hvor jeg starter A1 med række 1 (slå om, 2 ret sammen, 5 ret, 1ret løs af, 1 ret, tag den løs over den 1 ret, ...), så slutter mønsteret med "spidsen" før ribben.

DROPS Design 05.05.2020 kl. 10:26:

Hej Jette, det er sådan tæppet ser ud i den anden ende, men om du vil have det ens i begge sider, må du gerne afslutte efter de første 8 pinde i A.1. God fornøjelse!

Jette Bach 03.05.2020 - 17:43:

Jeg er ved at være færdig. Er det korrekt at a2 skal strikkes lige inden ribben. Jeg synes blot at så kommer ribben til at være lige over spidsen i a2 er det korrekt opfattet?

DROPS Design 04.05.2020 kl. 15:17:

Hei Jette. Nei, når arbeidet måler 75 cm (= 6 cm vrangbord, 1 rapport av A.1 og ca 14 rapporter av A.2 i høyden), strikkes A.1 over A.2. Når A.1 er strikket 1 gang i høyden, strikkes vrangborden. God Fornøyelse!

Pia Sørensen 02.11.2019 - 08:40:

Som jeg forstår det så skal A1 kun stikkes i starten og i slutningen af arbejdet, så det er A2 der kører hele vejen igennem selve tæppet, er det rigtigt

DROPS Design 05.11.2019 kl. 09:04:

Hej Pia, ja det stemmer :)

Helle 26.05.2019 - 18:58:

Kan man undlade ribkanten foroven og forneden og bare strikke en kant i retstrikning ligesom der er i siderne.

DROPS Design 27.05.2019 kl. 11:38:

Hei Helle. Ribkanten danner et slags viftemønster, som du ikke like lett oppnår ved å strikke rettstrikkning. Om du helst vil strikke rettstrikning kan du vurdere å strikke kanten rett, og da legge opp 147 masker, og så strikke hele kanten uten fellinger. God fornøyelse

Nina 24.05.2019 - 08:21:

Når jeg laver ribben, skal jeg så lave 3 ret og en vrang fra vrangsiden?

DROPS Design 24.05.2019 kl. 08:38:

Hei Nina. Ja, du strikker rett over rett, og vrang over vrang, så da blir det 3 rett og 1 vrang når du strikker fra vrangsiden. God fornøyelse

Gitte Joensen 15.01.2019 - 20:31:

Jeg er lige gået igang med tæppet - jeg synes overhovedet ikke kanten ligner rib (er på række 3) skal jeg på alle pinde strikke 1 R, 3 vr - eller skal jeg gøre det omvendt på vrangsider - altså 1 vr, 3 R ?

DROPS Design 23.01.2019 kl. 14:25:

Hei Gitte. Ja, når du strikker fra vrangen må du strikke motsatt. Om du tenker at du hele tiden skal strikke rett over rett, og vrang over vrang vil varngborden bli riktig (med unntak av 3 masker retstrikk i hver side). God fornøyelse.

Maj-Britt Höckert Notini 14.08.2018 - 11:05:

önskar klara av detta mönster

Sabine 13.06.2018 - 05:52:

Liebes Team, meine generelle Frage: lese ich die Diagramme immer von rechts nach links (stricke also hier Hinreihe: 1 Ma re, 1 U, 5 Ma re, 1 Ma wie zum Rechtsstricken abheben, 1 Masche rechts, die abgehobene Masche überziehen und in der Rückreihe dann li Ma?

DROPS Design 13.06.2018 kl. 08:16:

Liebe Sabine, die Diagramme werden von den unteren rechten Ecke gelesen, wenn Sie in Hin- und Rück- Reihen stricken lesen Sie die Hinreichen von rechts nach links und die Rückreihen von links nach rechts. Viel Spaß beim stricken!

Marja 05.05.2018 - 20:27:

Het dekentje ligt met de "verkeerde" kant boven op de foto

Jennifer 02.05.2018 - 18:39:

Is there an easy way to make this beauty but smailler size how do I manage the charts? Thank you so much in advance

DROPS Design 03.05.2018 kl. 09:50:

Dear Jennifer, we are unfortunately not able to adjust every pattern to each individual request. Please contact your DROPS store or any knitting forum for any further individual assistance. Happy knitting!

Kommentere opskrift DROPS Baby 29-14

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.