DROPS / 177 / 12

Porcelaine by DROPS Design

Virkad filt med rutor och hålmönster i DROPS Paris.

DROPS Design: Modell w-625
Garngrupp C eller A + A
-----------------------------------------------------------
Mått: Bredd: ca 88 cm. Längd: ca 124 cm.
Garnåtgång:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
350 g färg 16, vit
300 g färg 100, light wash
250 g färg 30, gråblå

DROPS VIRKNÅL NR 5 – eller det nålnr du måste använda för att få 14 stolpar på 10 cm på bredden.
----------------------------------------------------------

(Gå vidare till mönster...)

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

MÖNSTER:
Se diagram A.1 till A.4.

FÄRGER RUTA-1:
UPPLÄGGNING + VARV 1: gråblå
VARV 2: light wash
VARV 3.-6: gråblå
VARV 7: vit
VARV 8.-10: light wash
VARV 11-13: vit

FÄRGER RUTA-2:
UPPLÄGGNING + VARV 1: light wash
VARV 2: gråblå
VARV 3-6: light wash
VARV 7: vit
VARV 8.-10: gråblå
VARV 11-13: vit

FÄRGEBYTESTIPS:
För att få finast övergång vid färgbyte byts det färg när sista omslaget och genomdragingen på sista maskan på varvet återstår, sedan dras sista omslaget med ny färg genom alla öglorna på nålen. Fäst trådarna under arbetets gång.

VIRKINFO:
I början av varje varv med fastmaskor ersätts första fastmaskan med 1 luftmaska. Varvet avslutas med 1 smygmaska i första luftmaskan.
I början av varje varv med stolpar ersätts första stolpen med 3 luftmaskor. Varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan.
I början av varje varv med dubbelstolpar ersätts första dubbelstolpen med 4 luftmaskor. Varvet avslutas med 1 smygmaska i 4:e luftmaskan.

FÄRGER KANT:
VARV 1-2: gråblå
VARV 3: light wash
VARV 4: vit
VARV 5: gråblå
VARV 6 och 7: light wash.
----------------------------------------------------------

FILT:
Det virkas 6 lika rutor, men med olika färgkombinationer. Virka 3 rutor av FÄRGER RUTA-1 och 3 rutor av FÄRGER RUTA-2, se förklaring ovan. Sedan virkas rutorna tillsammans till en del. Till slut virkas det en avslutande kant runt hela filten.

RUTA:
Virka 4 luftmaskor med nål 5 med rutans uppläggningsfärg och slut dem till en ring med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan. LÄS FÄRGBYTESTIPS!
Sedan virkas A.1 (A.1 upprepas totalt 4 ggr runt) - LÄS VIRKINFO! KONTROLLERA VIRKFASTHETEN! När A.1 är färdigt är det 40 stolpar längs varje sida och 4 hörnluftmaskbågar med 2 dubbelstolpar på varje sida av varje båge. Rutan mäter ca 35 cm på bredden och 35 cm på höjden.

MONTERING:
Placera rutorna som visat i A.3 med 2 rutor på bredden och 3 på längden. De virkas tillsammans först på tvären, sedan på längden - se A.4. Lägg 2 rutor uppepå varandra med avigsida mot avigsida, och virka ihop dem med vit så här: Virka 1 fastmaska om luftmaskbågen i hörnet på första rutan, 1 luftmaska, 1 fastmaska om luftmaskbågen i hörnet på andra rutan, * 2 luftmaskor, hoppa över 2 dubbelstolpar/stolpar på första rutan, 1 fastmaska i nästa stolpe på första rutan, 1 luftmaska, hoppa över 2 stolpar på andra rutan, 1 fastmaska i nästa stolpe på andra rutan *, upprepa *-* fram till nästa hörn, virka 2 luftmaskor, 1 fastmaska om luftmaskbågen i hörnet på första rutan, 1 luftmaska, 1 fastmaska om luftmaskbågen i hörnet på den andra rutan, klipp av tråden och fäst den. Upprepa längs de andra sidorna.

KANT:
Virka en avslutande kant runt filten med nål 5 så här – LÄS FÄRGER KANT
Börja i ett hörn på den ena kortsidan och virka så här: Virka * A.2A (= hörn) över hörnbågen, upprepa A.2B längs sidan på rutan (= 10 ggr på bredden), A.2C i övergången mellan 2 rutor, upprepa A.2B längs sidan på rutan (= 10 ggr på bredden), A.2D över hörnet (= sidan av hörnet), A.2A (= hörn) över hörnbågen, upprepa A.2B längs sidan på rutan (= 10 ggr på bredden), A.2C i övergången mellan 2 rutor, upprepa A.2B längs sidan på rutan (= 10 ggr på bredden), A.2C i övergången mellan 2 rutor, upprepa A.2B längs sidan på rutan (= 10 ggr på bredden), virka A.2D över hörnet (= sidan av hörnet) *, upprepa *-* 1 gång till. Klipp av tråden och fäst den.

Diagram

= 4 luftmaskor, slut dem till en ring med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan - se punkt på cirkel, varvet börjar och slutar här
= 1 luftmaska
= 1 fastmaska om luftmaskbågen
= 1 fastmaska i maskan
= 1 halvstolpe om luftmaskbågen
= 1 stolpe om luftmaskan/luftmaskbågen
= 1 stolpe i maskan
= 1 dubbelstolpe i maskan
= virka 1 stolpe om luftmaskan/luftmaskbågen, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe om samma luftmaska/luftmaskbåge och drag sista omslaget genom alla 3 öglorna på nålen
= virka så här om luftmaskbågen i hörnet: 2 dubbelstolpar + 3 luftmaskor + 2 dubbelstolpar
= virka så här om luftmaskbågen i hörnet: 2 stolpar + 3 luftmaskor + 2 stolpar
= virka 3 luftmaskor, 1 smygmaska i den första av de 3 luftmaskorna
= i början av varvet virkas det smygmaskor bort till mitten av första luftmaskbågen
= i början av varvet virkas det smygmaskor bort till första luftmaskan
= varvet är redan virkat, börja på nästa varv!
= sista varvet av rutorna
= fastmaska i maskan/om luftmaskbågen


Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS 177-12.