När du klickar på BESTÄLL knappen så kommer du till LindeHobby hemsida
Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!
Highland Heather / DROPS 172-5
Ändra språk:
Svenska
-------------------------------------------------------
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------
När du klickar på BESTÄLL knappen så kommer du till LindeHobby hemsida
Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!
Detta mönster har uppdaterats. Klicka här för att se uppdatering.
= ljus pärlgrå | |
= jeansblå | |
= mellanrosa | |
= cerise | |
= senapsgul | |
= ljus himmelblå | |
= mörk gammalrosa | |
= mellangrå | |
= ökningsvarv - se förkl i beskrivningen | |
= pil markerar mitt-m i diag - se förkl i beskrivningen |
Alla våra mönster har instruktionsvideor som kan vara till hjälp.
Dessa steg-för-steg lektioner kan hjälpa dig:
Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?
Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.
Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.
Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.
Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten
Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp
Hur vet jag hur många nystan jag behöver?
Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.
Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?
Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.
Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.
Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?
Vad är garngrupper?
Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.
Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna
Hur använder man konverteraren för garn?
Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).
Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.
Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?
Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.
Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.
Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.
Vilken storlek ska jag välja?
Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.
Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.
Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss
Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?
Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.
Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.
Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten
Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp
Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?
Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.
Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.
Hur stickar man enligt ett stickdiagram?
Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.
När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.
När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).
Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram
Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?
Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.
När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).
När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.
När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.
Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.
Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram
Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?
Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).
Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.
Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram
Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram
Varför är ärmarna kortare i större storlekar?
I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.
Var på plagget mäts längden?
Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.
På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.
Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss
Vad är 1 rapport?
Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.
Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?
Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.
Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?
Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.
Varför ökas det i avmaskningskanten?
Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.
Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag
Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?
För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.
Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv
Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?
Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.
Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål
Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?
Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.
Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?
Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?
Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.
Följ mönster och diagram för din storlek!
Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?
Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.
När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.
Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?
Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.
Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:
1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.
2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.
3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.
4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.
Varför noppar mitt plagg?
Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.
Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.
Highland Heather |
|||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Stickad DROPS klänning i ”Karisma” med flerfärgat mönster, raglan och tvinnad snodd med tofsar i livet, stickad uppifrån och ner. Stl S - XXXL.
DROPS 172-5 |
|||||||||||||||||||||||||||||||
MÖNSTER: Se diag A.1 till A.5 – se diag för rätt stl! Alla maskor stickas i slätst. MÖNSTERTIPS: I stl M, L och XL är detta v ett v i mönstret med 2 färger. Klipp ev av tråden i mönsterfärgen för att det inte ska bli ett långt hopp under ärmen. I stl S, XXL och XXXL läggs det upp på ett v i bottenfärgen. RAGLAN: Det ökas 1 m på varje sida av markörerna så här: Sticka fram till 1 m före markören, 1 omslag, 2 rm (markören sitter mitt emellan dessa m), 1 omslag. På nästa v stickas omslagen räta så att det blir hål. ÖKNINGSTIPS-1: Sticka fram till 2 m före markören i sidan, 1 omslag, sticka 4 rm (markören sitter mitt emellan dessa m) 1 omslag. På nästa v stickas omslagen vridet räta, så att det inte blir hål. ÖKNINGSTIPS-2: För att beräkna hur ofte det ska ökas på v, räknar man det totala maskantalet på v (t.ex 192 m) och delar med det antal ökningar som ska göras (t.ex 12) = 16. Dvs i detta exempel görs det ett omslag om st efter ca var 16:e m som stickas. På nästa v stickas omslagen vridet räta, så att det inte blir hål. FÖRHÖJNING: Det stickas förhöjning i slätst i nacken från mitt bak så här: OBS! För varje gång det vänds mitt i arb lyfts 1:a m, strama tråden och sticka sedan vidare. Sticka 10-11-12-13-13-14 m, vänd, strama tråden och sticka 20-22-24-26-26-28 m. Vänd, strama tråden och sticka 35-38-41-44-44-47 m, vänd strama tråden och sticka 50-54-58-62-62-66 m. Vänd, strama tråden och sticka 65-70-75-80-80-85 m, vänd, strama tråden och sticka 80-86-92-98-98-104 m. Vänd och sticka till mitt bak. MINSKNINGSTIPS: Sticka tills det återstår 4 m före markören, Sticka 2 m räta tills, 4 rm (markören sitter mitt emellan dessa m), lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över. AVMASKNINGSTIPS: Om avmaskningskanten stramar kan det maskas av med ½ st.nr större. ---------------------------------------------------------- KLÄNNING: Klänningen stickas runt uppifrån och ner. V början = mitt bak. OK: Lägg upp 110-115-130-135-145-150 m på rundst 3,5 med ljus pärlgrå. Sticka resår (2 rm, 3 am) i 6 v. Sedan stickas det 1 v slätst där det ökas 2-5-10-17-19-26 m jämnt fördelat = 112-120-140-152-164-176 m. Byt till rundst 4. Sätt 1 markör i första m = mitt bak (låt dena markör följa med i arb). Sedan stickas det FÖRHÖJNING - se förkl ovan - i nacken. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Fortsätt vidare med slätst, på första v sätts det 4 markörtrådar och 3 markörr till (= 4) i arb så här: Sticka de första 18-19-21-24-27-30 m (= halva bakst), sätt en markörtråd, sticka de nästa 11-12-15-15-15-15 m, sätt en markör i den sista m på höger st (= mitt-m på ärmen), sticka de nästa 10-11-14-14-14-14 m (= ärm), sätt en markörtråd, sticka de nästa18-19-21-24-27-30 m, sätt en markör i den sista m på höger st (= mitt-m på framst), sticka de nästa 17-18-20-23-26-29 m (= framst), sätt en markörtråd, sticka de nästa 11-12-15-15-15-15 m, sätt en markör i den sista m på höger st (= mitt-m på ärmen), sticka de nästa 10-11-14-14-14-14 m (= ärm), sätt en markörtråd, sticka sista 17-18-20-23-26-29 m (= halva bakst). LÄS HELA NÄSTA AVSNITT INNAN DU STICKAR VIDARE! Nu stickas det MÖNSTER efter diag A.1. OBS: Maskan med markör i på bakst, framst och ärmarna ska stämma med m med pil i diag. Räkna ut mot sidan (dvs att mönstret inte kommer att gå jämnt upp i övergångarna mellan fram- och bakst och ärmar). Maskan på varje sida av markörtrådarna (dvs i varje raglanrand) stickas i bottenfärgen i mönstret. SAMTIDIGT på första v ökas det till RAGLAN – se förkl ovan, i varje övergång mellan fram- och bakst och ärmar (= 8 m ökade på v). Öka så på vartannat v totalt 21-24-25-27-29-32 ggr = 280-312-340-368-396-432 m. OBS: De nya m stickas fortlöpande i mönster. När alla ökningarna är färdiga mäter arb 22-24-25-26-29-31 cm från axeln och sista v som stickades är markerat med pil i A.1. Nu fortsätter nästa v i mönster så här: Sticka de första 39-43-46-51-56-62 m (= halva bakst), lägg upp 8-8-10-10-12-14 nya m under ärmen med bottenfärgen i mönstret – LÄS MÖNSTERTIPS, sätt de nästa 63-71-79-83-87-93 m på en tråd (= ärm), sticka de nästa 77-85-91-101-111-123 m (= framst), lägg upp 8-8-10-10-12-14 nya m under ärmen i bottenfärgen i mönstret, sätt de nästa 63-71-79-83-87-93 m på en tråd (= ärm), sticka de resterande 38-42-45-50-55-61 m på v (= halva bakst). FRAM- OCH BAKST: Det är nu 170-186-202-222-246-274 m till fram- och bakst. Sätt en markör i varje sida, mitt i de 8-8-10-10-12-14 nya m som lades upp under ärmarna. HÄRIFRÅN MÄTS NU ARB. Fortsätt sedan med de resterande v i A.1. OBS: Mönstret går inte jämnt upp i varje sida. Sedan fortsätts det med mellangrå. När arb mäter 4 cm minskas det 1 m på varje sida av markörerna – LÄS MINSKNTIPS (= 4 m minskade). Minska så på vart 4:e v totalt 2 ggr = 162-178-194-214-238-266 m. När arb mäter 7 cm stickas det ett hålvarv så här: Sticka 1 rm, * 2 rm, 2 m räta tills, 1 omslag *, upprepa *-* tills det återstår 1 m, 1 rm. Sticka 2 v till med mellangrå. Nu stickas mönster A.2 (= 2 v). Sedan stickas det med ljus pärlgrå tills arb mäter 20 cm i alla stl, SAMTIDIGT ökas det 1 m på varje sida av markörerna i varje sida – LÄS ÖKNINGSTIPS-1. Öka så på vart 5:e-5:e-5:e-4:e-4:e-4:e v totalt 6 ggr = 186-202-218-238-262-290 m. Sticka 1 v där maskantalet justeras till 192-204-228-240-264-300 m. Sticka A.3 (= 12 m) 16-17-19-20-22-25 ggr på v. På 6:e v i A.3 ökas det 12-12-24-24-24-24 m jämnt fördelat – LÄS ÖKNINGSTIPS-2 = 204-216-252-264-288-324 m. När A.3 är färdigstickat på höjden fortsätts det med mellangrå. På första v med mellangrå ökas det 12 m jämnt fördelat i alla stl = 216-228-264-276-300-336 m. När arb mäter 39-40-42-43-43-44 cm stickas A.4 (= 12 m) 18-19-22-23-25-28 ggr på v. På v 8 i diag ökas det 8-12-8-12-20-16 m jämnt fördelat = 224-240-272-288-320-352 m. När A.4 är färdigstickat byts det till rundst 3,5. Sticka 1 v med ljus pärlgrå där det ökas 31-45-48-47-55-63 m jämnt fördelat = 255-285-320-335-375-415 m. Sticka resår (2 rm,3 am) i 5 cm. Maska av med rm över rm och am över am – LÄS AVMASKNINGSTIPS. Arb mäter totalt 80-83-86-89-92-95 cm från axeln. ÄRM: Ärmen stickas runt på strumpst. Sätt tillbaka m från tråden på strumpst 4, sticka upp 1 m i var och en av de 8-8-10-10-12-14 m under ärmen = 71-79-89-93-99-107 m. Sätt 1 markör mellan de nya m under ärmen (= v början), och behåll markören i mitt-m uppepå ärmen. HÄRIFRÅN MÄTS NU ARB! Fortsätt sedan med mönstret som på fram- och bakst, dvs de resterande v i A.1 - Maskan med markör i mitt uppepå ärmen ska stämma med m med pil i diag, mönstret går inte jämnt upp mitt under ärmen.När A.1 är färdigstickat fortsätts det med mellangrå och A.2 som på fram- och bakst. OBS! Det stickas inte hålvarv på ärmen, sedan stickas det med ljus pärlgrå SAMTIDIGT när arb mäter 4 cm minskas det 1 m på varje sida av markören under ärmen. Minska så på vart 8:e-6:e-5:e-5:e-4:e-3:e v totalt 13-16-20-21-23-26 ggr = 45-47-49-51-53-55 m. SAMTIDIGT när ärmen mäter 30-29-28-28-27-25 cm (OBS: Kortare mått i de större stl pga längre ok) - stickas A.5 – Maskan med markör i mitt uppepå ärmen ska stämma med m med pil i diag. När A.5 är färdigstickat fortsätts det med A.4 över A.5. OBS: Det ökas inte på v med stjärna! När A.4 är färdigstickat fortsätts det med ljus pärlgrå till färdigt mått. När arb mäter 43-42-41-41-40-38 cm byts det till strumpst 3,5. Sticka 1 v där det ökas 5-3-6-4-7-5 m jämnt fördelat = 50-50-55-55-60-60 m. Sticka resår (2 rm, 3 am) i 3 cm. Maska av med rm över rm och am över am. Sticka den andra ärmen på samma sätt. TVINNAD SNODD MED TOFSAR: Klipp 3 trådar à 3 meter med cerise. Tvinna dem tillsammans till de gör motstånd, lägg dem dubbelt och de kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände. Trä snodden upp och ner genom hålvarvet i livet. Gör en tofs i varje ände så här: Klipp 12 trådar med cerise à 16 cm, trä dem genom knuten i änden av snodden. Snurra en snodd runt toppen på tofsen flera ggr och knyt denna tråd så att tofsen hålls ihop. Gör en tofs till i den andra änden av snodden med mörk gammalrosa. |
|||||||||||||||||||||||||||||||
Diagram förklaring |
|||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem! Behöver du hjälp med mönstret?Du hittar 32 instruktionsvideoer, kommentarer/frågor och mer i mönstret på www.garnstudio.com © 1982-2024 DROPS Design A/S. Alla rättigheter är reserverade. Detta dokument med tillhörande underdokument har copyright. Läs mer om vad du kan göra med våra mönster längst ner på vår hemsida. Har du gjort detta mönster? |
Med över 40 år i stick- och virkbranschen erbjuder DROPS Design en av de mest omfattande samlingarna av gratis mönster på internet - översatt till 17 språk. Per idag har vi 309 kataloger och 11642 mönster på och alla är översatta till Svenska.
Vi arbetar hårt för att kunna erbjuda det bästa inom stickning och virkning, inspiration och goda råd, men också kvalitetsgarn till fantastiska priser! Vill du använda våra mönster till annat än personligt användande? Du kan läsa om vilka regler som gäller i texten Copyright längst ner på sidan på alla våra mönster. Lycka till!
Kommentarer / Frågor (54)
Virginie skrev:
Merci beaucoup ;)
07.09.2024 - 11:19Virginie skrev:
Bonjour, je souhaiterais tricoter cette robe sans jacquard. Combien de pelotes aurais-je besoin? Merci beaucoup ! Bien cordialement
27.08.2024 - 07:08DROPS Design svarede:
Bonjour Virginie, comme cette robe a été tricotée en jacquard, nous avons seulement les quantités indiquées pour chaque couleur (et nous n'avons plus la robe), vous pouvez additionner les différentes couleurs entre elles, il vous en faudra probablement un peu moins, vous pouvez également vous inspirer d'un modèle similaire de même tension (cf ici pour trouver les robes de tension similaire). Bon tricot!
28.08.2024 - 07:43Isabelle Francesconi skrev:
Bonjour, Merci beaucoup pour votre réponse. Et toutes mes excuses pour vous avoir dérangé avec mes questions. Car après plusieurs lectures, j'ai enfin compris comment tricoter ! Et c'est superbe ! Pour moi, il fallait lire et relire plusieurs fois les explications. Peut-être encore besoin de vous un peu plus tard :)) Merci beaucoup de votre aide, Bonne journée
01.12.2023 - 12:59Isabelle Francesconi skrev:
Je ne sais pas commencer le jacquard. Suis en L. Si je fais correspondre ma maille avec le marqueur dans le dos avec le milieu du diagramme (avec la flèche) le jacquard ne suit pas. Tricoter 1 maille de chaque coté des fils marqueurs (ceux des raglans) veut dire augmenter 1 maille de chaque coté ? Je dois commencer le jacquard (là ou il y a la flèche) après combien de mailles en partant du milieu du dos ? Merci d'avance pour vos explications.
30.11.2023 - 17:44DROPS Design svarede:
Bonjour Mme Francesconi, dans cette leçon, nous expliquons comment centrer un diagrammes vous allez procéder de la même façon de sorte que la maille avec le marqueur dans le dos, le devant et les manches doit être celle avec la flèche dans le diagramme (ainsi cette maille est au milieu dos/devant/manche); les 2 mailles des raglans (1 maille de chaque côté des fils marqueurs) se tricotent en jersey simplement (pas en jacquard) dans la couleur de fond. Bon tricot!
01.12.2023 - 08:22Isabelle Francesconi skrev:
Je ne comprends pas très bien la ré-hausse. Il faut à chaque fois tourner, glisser la 1ere maille, serrer le fil, tricoter ? C’est bien cela ? Il faut également glisser à chaque fois la 1ere maille ? Aussi, on ne met pas plutôt le marqueur avant la 1ere maille plutôt que dans la maille ? ce n’est pas mieux de mettre ces marqueurs sur les aiguilles ? plus facile de les faire suivre… Merci beaucoup d’avance pour votre réponse. Isabelle
25.11.2023 - 15:34DROPS Design svarede:
Bonjour Mme Francesconi, pour éviter les trous des rangs raccourcis, on va glisser la 1ère maille au début de chacun des rangs raccourcis, ainsi, en taille S, tricotez 10 mailles, tournez, glissez la 1ère maille et tricotez 19 mailles (soit 20 au total en comptant la maille glissée), et ainsi de suite. C'est la technique que l'on montre dans cette vidéo. Bon tricot!
27.11.2023 - 08:37Stacey Jefferies skrev:
When it says "238-262-290 sts. Work 1 round while adjusting the no of sts to 192-204-228-240-264-300", where do you increase the 2 stiches (138-140) wihtout adjusting the side or centre markers???
19.08.2023 - 16:18DROPS Design svarede:
Dear Stacey, from here on out, the markers won't matter, since you will simply work the same over all stitches or increase evenly the whole round. So you can increase the stitches wherever you prefer, for example one on each side; it won't affect the pattern in any way. Happy knitting!
20.08.2023 - 17:34Makala Jefferies skrev:
Where exactly do you add the amendment please? (Should this not be in the part of the pattern where the amendment occurs?) If using your colours, is this entire row done in the base colour of light grey?
20.06.2023 - 17:46DROPS Design svarede:
Dear Mrs Jefferies, if you printed the pattern after the correction date, then the online pattern is already fixed - when working diagrams, repeat the diagrams all the round, this means repeat the colour(s) as shown in the diagrams to the end of the round. Read more about diagrams here. Happy knitting!
21.06.2023 - 07:45Makala skrev:
Has anyone converted this from a top down round needle to a bottom up straight needle? Whilst I am not a novice, I am not advanced, however, I have had advanced knitters take a look at this pattern, and they were about as confused as I am!!!
19.06.2023 - 10:12DROPS Design svarede:
Hi Makala, how to adapt a pattern for circular needles into straight needles you will find HERE. In this case working a dress top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps. Happy knitting!
19.06.2023 - 13:34Mieke skrev:
Ik heb een foto van mijn versie van dit model deze morgen gepubliceerd in de drops workshop op fb. Ik had erbij geschreven dat ik er 1 jaar over gedaan heb. Blijkbaar was dat genoeg om mijn post te verwijderen, owv ‘bepaalde trefwoorden ‘. Wat heb ik fout gedaan?
22.11.2022 - 12:04DROPS Design svarede:
Dag Mieke,
Wat jammer! Wat de reden precies is geweest weet ik niet, maar je zou het beste even contact op kunnen nemen met DROPS via facebook hierover.
22.11.2022 - 20:58Susanne skrev:
Jeg strikker str M. Selve kjolen passer fint men ærmerne bliver for løse/store. Jeg har prøver at lave indtagninger på hver 5. Pind i stedet for på hver 6., og jeg har starter indtagninger med det samme og ikke efter ærmet måler 4 cm. Men stadig er ærmet for løs. Har I en løsning på problemet? Kan jeg strikke ærmerne på en mindre pind feks. 3,5 og tage ind på hver 4. Pind? Eller har I andre forslag?
20.08.2022 - 10:56DROPS Design svarede:
Hei Susanne. Om du bytter til p. 3,5 vil du muligens se en "overgang" som du ikke vil ha, der du går fra p. 4,0 til 3,5. Hvordan er strikkefastheten din i forhold til det som er opplyst i oppskriften? Når du ser på cm målene på målskissen, rundt øvre del av ermet, hvordan er det i forhold til armene dine. Du kan evnt prøve å felle ofter, men jevnt fordelt. Om du regner ut fra strikkefastheten hvor mange masker du ønsker å ha til slutt, kan du evnt felle flere masker. mvh DROPS Design
22.08.2022 - 13:20