DROPS Vienna
DROPS Vienna
91% Mohair, 9% Polyester
Utgått
se alternativ
DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 25.00 kr /50g

Morning Whisper

Löst stickad DROPS långkofta i ”Vienna” eller "Melody" med blombrosch i ”Snow”

DROPS 89-12
Kofta:
Storlek: S - M - L - XL – XXL
Längden från ärm till ärm kan se lite kort ut, men ärmlängden kommer töja sig med
ca 10-15 cm när koftan används.
Garnåtgång: DROPS Vienna från Garnstudio
200-200-250-250-300 gr nr 20, ljusgrå

Eller använd:
DROPS Melody från Garnstudio
150-150-200-200-250 g nr 03, pärlgrå

DROPS St nr 20.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Vienna
DROPS Vienna
91% Mohair, 9% Polyester
Utgått
se alternativ
DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 25.00 kr /50g

Instruktioner

Stickfasthet: St.nr är bara rekommenderad! 5 m x 6 v på st 20 och slätst = 10 x 10 cm.

Rätst (fram och tillbaka på st):
varv 1: Räta, varv 2: Räta.

Mät-tips: Arb mäts när det ligger plant i riktig form, annars blir koftan för kort när den används.

Kofta: Kropp och ärmar stickas i ett, dvs det startas nederst på fram- och bakst och det läggs ut m till ärmar, sedan sys axel-sömmarna med maskstygn.

Bakst: Lägg upp 25-27-29-32-34 m runt 2 st nr 20 med Vienna eller Melody (detta för att upplägg-ningskanten ska bli elastisk). Drag ut den ena st och sticka 2 v rätst, sedan fortsätts det i slätst. Kontrollera stickfastheten!
När arb mäter 20 cm - Läs Mät-tips - avm det 1 m i varje sida = 23-25-27-30-32 m. När arb mäter 56-58-60-62-64 cm startar ökningen till ärmarna. Lägg löst upp nya m i varje sida på vartannat v (dvs i slutet på varje v): 2 m 2 ggr, 4 m 2 ggr och sedan 6-6-6-5-5 m 1 gång = 59-61-63-64-66 m. Sticka vidare i slätst med 1 rätst m i varje sida. När arb mäter 79-82-85-88-91 cm - kom ihåg Mät-tips - maskas de mittersta 3-3-3-4-4 m av till hals. På nästa v avm det ytterligare 1 m mot halsen = 27-28-29-29-30 m kvar på varje axel + ärm. Sätt m på 1 tråd.
Obs: När du ska avm 1 m mot halsen i den andra sidan stickar du från mitt bak - starta med att plocka upp 1 m i första m som blev avm till hals och sticka ihop denna med 1:a m på st. Detta för att det inte ska bli ett ”hack” i sidan på halsringningen.

Höger framst: Lägg upp 16-17-18-19-20 m (inkl 3 kantm mot mitt fram) runt 2 st nr 20. Drag ut den ena st och sticka 2 v rätst. Sedan fortsätts det i slätst med 1 rätst m mot mitt fram. När arb mäter 40 cm (i stället för 20 cm) avm det i sidan som på bakst = 15-16-17-18-19 m. När arb mäter 56-58-60-62-64 cm läggs det upp nya m i den ena sidan till ärm som på bakst = 33-34-35-35-36 m. Sticka vidare i slätst med 1 rätst m i varje sida. När arb mäter 82-85-88-91-94 cm sätts de 27-28-29-29-30 m på axeln + ärmen på 1 tråd och de resterande 6 m på 1 ny tråd.

Vänster framst: Lägg upp och sticka som höger men motsatt.

Montering: Sy axel- och överärmsömmarna med osynliga maskstygn - se fig.1.

Halskant: Sätt de 6 m på tråden i den ena sidan på st 20 och sticka slätst tills kanten mäter ca 5-6 cm från axeln, sätt m på 1 tråd. Upprepa i den andra sidan av halsen och sy ihop halskanten mitt bak med osynliga maskstygn. Sy fast kanten fint mot halsringningen bak i nacken - sy kant i kant med 1 stygn i varje m.

Sy ärm- och sidsömmarna i ett , sy i de yttersta maskbågarna - Obs: för att sömmen ska bli fin måste det sys 1 stygn i varje m, se till att sömmen inte stramar.

Bälte: Om det önskas ett bälte till koftan kan det stickas så här: Lägg upp 5 m runt 2 st nr 20 med Vienna eller Melody. Drag ut den ena st och sticka rätst. När bältet mäter ca 100-130 cm maskas det av löst.
BLOMBROSCH:

Garnåtgång: DROPS Snow från Garnstudio
En rest nr 30, pastellrosa
DROPS Virknål nr 6.
Tillbehör: En liten säkerhetsnål.

Virka 4 lm med nål nr 6 och Snow och slut dem till en ring med 1 sm.

1:a v: Virka * 1 fm om ringen, 2 lm *, upprepa från *-* totalt 5 ggr och avsluta med 1 sm i första fm i början på v = 5 lm-bågar.
2:a v: 1 lm, sedan virkas det så här i varje lm-båge: 1 fm, 1 lm, 2 st, 1 lm och 1 fm = 5 blad. Vänd arb - nästa v virkas från baksidan.
3:e v: 1 lm, * virka 1 fm runt första fm från 1:a v (dvs virka på baksidan av blombladen runt maskan från föregående v, strama tråden), 3 lm *, upprepa *-* totalt 5 ggr och avsluta med 1 sm i första fm i början på v. Vänd arb - nästa v virkas från framsidan.
4:e v: 1 lm, sedan virkas det så här i varje lm-båge: 1 fm, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 dbl-st, 1 lm, 1 st, 1 lm och 1 fm = 5 blad. Klipp och fäst tråden och sy fast en säkerhetsnål på baksidan av blomman.
Använd blombrosch som dekoration, eller ev till att stänga koftan.

Diagram

diagram measurements
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 89-12

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (9)

country flag Anneli Bäcklund wrote:

Hej! Det finns stickor av olika tillverkare och då kan t.ex. nr 20 vara olika tjocka i mm. Jag undrar vad är grovleken är i mm för DROPS St nr 20, som används i mönster Morning Whisper? Det kan väl ändå inte vara 2 cm (20 mm)? Det är ju isåfall JÄTTEtjocka stickor. 🤔 Mvh Anneli

19.10.2022 - 18:18

DROPS Design answered:

Hej Anneli, jo det er 20 mm eller den pind du skal bruge for at få 5 masker på 10 cm :)

25.10.2022 - 11:31

country flag Dale Cupido wrote:

Thank you

07.06.2022 - 16:40

country flag Dale Cupido wrote:

Please help I don't understand how much wool to use for this pattern

06.06.2022 - 19:41

DROPS Design answered:

Dear Mrs Cupido, you will find the amount of yarn in grams under header, ie in Size S for example you need 150 g DROPS Melody /50 g a ball = 3 balls (DROPS Vienna is discontinued - use our yarn converter for more alternatives). Happy knitting!

07.06.2022 - 10:19

country flag Janet Larkin wrote:

I would like to knit your pattern 89-12 but as yet have been unable to purchase the 20mm needles required so would like to know where I can buy them

23.11.2020 - 14:00

DROPS Design answered:

Hi Janet! In our offer there is DROPS Basic line in which you will find fixed circular needles no 20 (birch). You will find a list of active DROPS stores in your country HERE. Happy knitting!

23.11.2020 - 17:51

country flag Jennifer wrote:

Beim Vorderteil verstehe ich leider folgende Sätze nicht: "(inkl 3 Blendenm gegen die Mitte). Die zweite Nadel herausziehen und 1 Krausrippe stricken. Danach glatt, mit 1 M. in Krausrippe gegen die Mitte, stricken. " Habe ich drei Blendmaschen in der Mitte oder nur eine? Danke im Voraus!

01.04.2020 - 22:05

DROPS Design answered:

Liebe Jennifer, es sind 3 Blendemaschen (gegen die Mitte) und die Randmasche (gegen die Mitte) wird krausrechts gestrickt, dh beim rechten Vorderteil stricken Sie bei den Hinreihen alle Maschen rechts und bei den Rückreihen stricken Sie links bis die letzte Masche die rechts gestrickt wird (spiegelverkehr beim linken Vorderteil), dh die krausrechts gestricke Masche ist die erste der Blendemaschen. Viel Spaß beim stricken!

02.04.2020 - 08:04

country flag Jennifer wrote:

Es ist gar nicht so einfach an eine 20 mm dicke Stricknadel zu kommen. Wie lang sollte denn das Seil einer Rundstricknadel zum Stricken dieser Jacke sein? Danke. :)

30.01.2020 - 10:33

DROPS Design answered:

Liebe Jennifer, Sie können 60 oder 80 cm Seil benutzen - ein 80 cm ist vielleicht vielseitiger, denn es kann auch mit magic loop (für ein anderes Projekt) benutzt werden. Viel Spaß beim stricken!

30.01.2020 - 10:39

country flag Josephien Bogers wrote:

Klopt het aantal gram garen wel wat er bij staat. Dat houdt in dat ik maar 4 bollen melody nodig heb. Lijkt me zo weinig.

26.06.2017 - 09:20

DROPS Design answered:

Hoi Josephien, Ja, dat zou moeten kloppen. Doordat het een zeer open breisel is, heb je weinig garen nodig.

26.06.2017 - 17:34

country flag Robineau wrote:

Bonjour, Je ne comprends pas comment le dos, le devant et les manches peuvent être tricotés en une seule pièce avec une paire d'aiguilles droites. Pouvez-vous m'éclairer ?

05.09.2015 - 15:45

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Robineau, dans le cas présent, ce modèle est tricoté en différentes parties assemblées entre elles à la fin, mais sans rabattre les mailles de l'épaule+manche pour pouvoir faire un montage en grafting et éviter les coutures disgrâcieuses. Bon tricot!

07.09.2015 - 09:47

country flag Odile wrote:

Je l'ai tricoté en PUDDEL, il est magnifique!

09.06.2014 - 11:27