DROPS Design: Modell nr o-317
Garngrupp D
-----------------------------------------------------------
Storlek: S/M – L/XL – XXL/XXXL
Garnåtgång:
DROPS VIENNA från Garnstudio
350-350-400 g nr 43, ljus brun

Eller använd:
DROPS MELODY från Garnstudio
250-250-300 g nr 15, beige

DROPS RUNDST (80 cm) NR 12 – eller det st.nr du måste använda för att få 9 m x 9 v med björnbärsmönster på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

Instruktioner

BJÖRNBÄRSMÖNSTER:
Se diag A.1 – diag visar alla v i mönstret sett från rätsidan. 1 rapport = 4 m.

RÄTST (fram och tillbaka på rundst):
Maskorna stickas räta på alla varv.

FÖRKORTADE VARV: (gäller framkanten)
För att undvika att rätst i framkanten drar ihop sig mitt fram stickas det förkortade v över framkanten så här: * börja mitt fram, sticka 19 m rätst, vänd arb, strama, tråden och sticka 19 m rätst tillbaka. * Sedan stickas det fram och tillbaka över alla m som förut. Upprepa *-* ca vart 10:e v tills det maskas av på axeln.
--------------------------------------------------------

BAKST:
För att få plats med alla m stickas arb fram och tillbaka på rundst.
Lägg upp 50-58-66 m (inkl 1 kantm i varje sida) på rundst 12 med Vienna eller Melody. Sticka BJÖRNBÄRSMÖNSTER – se förkl ovan, med 1 kant-m i varje sida i RÄTST – se förkl ovan! (1:a v = avigsidan). KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När arb mäter 42-44-46 cm läggs det upp 24-24-24 nya m i varje sida till ärmar (dvs lägg upp i slutet på de 2 nästa v) = 98-106-114 m. Fortsätt med björnbärsmönster över alla m och 1 rätst kantm i varje sida längst ut på varje ärm. När arb mäter 70-74-78 cm maskas de mittersta 14 m löst av till hals = 42-46-50 m kvar på varje axel. Fortsätt björnbärsmönstret med 1 rätst kantm i varje sida. Maska av med rm från rätsidan när arb mäter ca 72-76-80 cm.

VÄNSTER FRAMST:
Arb stickas fram och tillbaka på rundst.
Lägg upp 36-40-44 m (inkl 1 kantm i sidan och 19 framkantsm i rätst mot mitt fram på rundst 12 med Vienna eller Melody. Sticka björnbärsmönster med 19 rätst framkantsm mot mitt fram och 1 rätst kantm i sidan (1:a v = avigsidan) – SAMTIDIGT när arb mäter ca 7 cm börjar man att sticka FÖRKORTADE VARV över framkanten – se förkl ovan. När arb mäter 42-44-46 cm läggs det upp 24-24-24 nya m i slutet av nästa v från avigsidan till ärm = 60-64-68 m. Fortsätt med att sticka 1 rätst m längst ut på ärmen, björnbärsmönster över 40-44-48 m och 19 rätst m mot mitt fram. När arb mäter ca 72-76-80 cm (avpassa efter 1 v från avigsidan) maskas de första 42-46-50 m av med rm från rätsidan. Sticka de resterande 18 framkantsm räta och sätt dem sedan på 1 tråd till krage.

HÖGER FRAMST:
Sticka som vänster men motsatt, dvs när det läggs upp nya m till ärm görs det i slutet på v från rätsidan och när arb mäter ca 72-76-80 cm (avpassa efter 1 v från avigsidan) stickas nästa v så här från rätsidan: Sticka 18 m rätst och sätt dem sedan på 1 tråd till krage, maska av de resterande 42-46-50 m med rm från rätsidan, klipp av tråden.

MONTERING:
Sy axel/överärmssömmarna kant i kant.
Sy sid- och underärmssömmarna i ett innanför 1 kantm.

KRAGE:
Sätt tillbaka de 18 m från tråden på vänster framkant på rundst 12. Sedan stickas det så här med början från mitt fram:
* Sticka 2 v rätst fram och tillbaka över alla m, sticka 2 v rätst fram och tillbaka över det yttersta 12 m mot mitt fram *, upprepa *-* tills kragen mäter ca 9-10 cm (mätt längst in på det kortaste stället), maska av löst. Sticka på samma sätt på höger framkant, men sticka 1 v rätt från avigsidan över alla m innan det upprepas från *-*. Sy ihop kragen mitt bak och sy den till halsringningen bak i nacken kant i kant.

Diagram

symbols = Från avigsidan: Sticka 3 am, lyft den första m som stickades över de 2 andra, sedan den andra m över den sista m = 1 m kvar.
symbols = Från avigsidan: Sticka 3 m i 1 m så här: 1 rm, 1 am, 1 r.
symbols = Från rätsidan: Sticka am
diagram
signature-image

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 150-41) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (50)

country flag Santos wrote:

Hola, he terminado la chaqueta, pero el cuello cuando se unen por detrás la costura de la solapa se ve al doblar el cuello, es así o yo me equivoqué, gracias

19.11.2021 - 20:29:

DROPS Design answered:

Hola Santos, hay que coser el cuello para que la costura quede por el lado revés al doblar. Por lo tanto, una parte se cose por un lado y la otra por el otro.

21.11.2021 kl. 19:38:

country flag Jolanda wrote:

Buongiorno, non riesco a capire il grafico del punto traforato perché è sfalsato. La prima maglia come va lavorata?

23.08.2021 - 10:19:

DROPS Design answered:

Buongiorno Jolanda, il diagramma è sfalsato perchè ci sono degli aumenti. Nella 1° maglia del 1° ferro si lavorano 3 maglie in 1 maglia. Buon lavoro!

23.08.2021 kl. 11:50:

country flag Irena Musielska wrote:

Jak moge i gdzie zamowic gazete drops num150 /41

26.12.2019 - 00:07:

DROPS Design answered:

Witaj Ireno! Sądzę, że katalog 150 w formie papierowej już nie jest nigdzie dostępny. Wzór 150-41 możesz wydrukować bezpośrednio z naszej strony, jest dostępny za darmo, w języku polskim, nie musisz się nawet logować czy rejestrować. Miłej pracy!

30.12.2019 kl. 00:31:

country flag Carina wrote:

Hej det här ser ut att vara en kofta i mitt slag men jag är varm av mig. Kan garnet bytas ut mot exempelvis ett bomullsgarn? och i så fall, har du något exempel?

10.08.2019 - 10:50:

DROPS Design answered:

Hej Carina, den här koftan är lätt och luftig, väljer du bomull vill den bli tyngre... Gör ett stickprov i DROPS Paris och se om du tycker om det. Se till at hålla stickfastheten som står i mönstret. Lycka till :)

06.09.2019 kl. 11:02:

country flag Francesca wrote:

Non riesco a capire come si fa il punto costa a legaccio, nn è spiegato bene. Grazie

19.04.2019 - 14:33:

DROPS Design answered:

Buongiorno Francesca. Lavorare una costa a legaccio vuol dire lavorare 2 ferri a diritto. Buon lavoro!

19.04.2019 kl. 16:14:

country flag Isabelle wrote:

I am making this with melody. A very lovely yarn! But incredibly hard to knit with especially when using the 12 mm needles! Since the yarn is too thin (while super fluffy) for these thick needles. Stitches keep slipping and knitting is super slow. Result is beautiful though.

22.11.2015 - 16:51:

country flag Karined wrote:

Bonjour ce modèle me plait ! je souhaite la faire en mélody Es ce qu'il faut tricoter à deux fils ? ou seulement un fil ? Merci d'avance et merci pour vos modèles toujours aussi beau et gratuit

11.10.2015 - 13:21:

DROPS Design answered:

Bonjour Karined et merci. Ce modèle se tricote avec 1 seul fil Vienna ou 1 seul fil Melody, sur la base d'un échantillon de 9 m x 9 rangs au point d'astrakan = 10 x 10 cm. Bon tricot!

12.10.2015 kl. 09:52:

country flag Francesca wrote:

Potreste spiegarmi come faccio ad avviare su entrambi i lati le maglie per le maniche? Ho visto il video e mostra soltanto come farlo per un lato, alla fine del ferro. Come si fa all'inizio del ferro?

25.01.2014 - 00:41:

DROPS Design answered:

Buonasera Francesca, le istruzioni dicono "Quando il lavoro misura 42-44-46 cm, avviare 24-24-24 m da ciascun lato per le maniche (avviare quindi le m alla fine dei 2 ferri successivi)", per cui può seguire il video e avviare le m alla fine dei 2 f successivi. Ci riscriva se ha altri dubbi. Buon lavoro!!!

25.01.2014 kl. 17:16:

country flag Patrizia wrote:

Buongiorno, cosa intende per ferri accorciati - non riesco a capire la spiegazioni relativa alle 19 m del davanti puo' essere più chiara? grazie

30.12.2013 - 12:01:

DROPS Design answered:

Buongiorno Patrizia, i ferri accorciati sono ferri in cui non si lavora su tutti i punti, ma solo su una parte, in questo caso 19 m, poi si gira il lavoro e si torna indietro. Provi a vedere se questo video può esserle d'aiuto: Ci riscriva se ha ancora dubbi. Buon lavoro!!

30.12.2013 kl. 12:24:

country flag Beatrice Schmelzer wrote:

Traumhaft, so müssen jacken aussehen.

27.12.2013 - 00:04:

Kommentér oppskrift DROPS 150-41

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.