DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% Ull, 35% Alpacka
från 26.95 kr /50g
DROPS Symphony
DROPS Symphony
65% Ull, 35% Polyamid
Utgått
se alternativ
DROPS Christmas Calendar

Hermione

Stickad poncho med strukturmönster och huva i DROPS Nepal. Pompoms och virkade kanter i Symphony eller Melody till barn stl 3 - 12 år

DROPS Children 23-47
DROPS Design: Modell nr ne-004-bn
Garngrupp C
-----------------------------------------------------------
Storlek: 3/4 - 5/6 - 7/8 - 9/10 - 11/12 år
Stl i cl: 98/104 - 110/116 - 122/128 - 134/140 - 146/152
Garnåtgång:
DROPS NEPAL från Garnstudio
300-350-400-450-500 g nr 6314, jeansblå

Och använd:
DROPS SYMPHONY från Garnstudio
50 g i alla stl, nr 02, beige
eller:
DROPS MELODY från Garnstudio
50 g i alla strl, nr 15, beige

DROPS STRUMPST och RUNDST (60 cm) NR 5 – eller det st.nr du måste använda för att få 17 m x 22 v slätst på 10 x 10 cm.
DROPS VIRKNÅL NR 5 – till kanter
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

Du kanske även tycker om...

DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% Ull, 35% Alpacka
från 26.95 kr /50g
DROPS Symphony
DROPS Symphony
65% Ull, 35% Polyamid
Utgått
se alternativ

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på rundst):
Maskorna stickas räta på alla varv.

MÖNSTER:
Se mönster A-1 till A-3. Diag visar alla v i mönstret sett från rätsidan.
----------------------------------------------------------

PONCHO:
Arb stickas runt på rundst, nerifrån och upp.
Lägg upp 156-168-180-192-204 m på rundst 5 med Nepal. Sätt 1 markör i början på v (= i sidan). Sticka mönster A-1 (= 13-14-15-16-17 rapporter runt).
KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Efter A-1, fortsätts det med A-2 tills arb mäter 20-23-26-29-32 cm. Sedan stickas och minskas det efter A-3 – SAMTIDIGT på sista v av A-3 minskas det 2-4-6-8-10 m jämnt fördelat. När A-3 är färdigt är det 76-80-84-88-92 m kvar på st och arb mäter ca 30-33-36-39-42 cm på höjden. Sticka 19-20-21-22-23 rm. Det är nu stickat fram till mitt fram – härifrån börjar v sedan! Nästa v stickas så här: * 2 rm tills, 1 omslag *, upprepa *-* v runt. Sticka 1 v avigt och 1 v rätt. Fortsätt med huvan.

HUVA:
Sticka fram och tillbaka på rundst från mitt fram så här: 4 RÄTST m – se förkl ovan! A-2 tills det återstår 4 m, dessa stickas i rätst. Fortsätt så här tills huvan mäter 22-24-26-28-30 cm på höjden, sedan stickas det 4 v rätst över alla m. Maska av, lägg huvan dubbel och sy ihop den längst upp.

VIRKADE KANTER:
Virka så här runt öppningen fram på huvan och längst ner runt ponchon med Symphony eller Melody med nål 5: 1 fm i första m, * 3 lm, hoppa över 1 m / 2 v rätst, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* v runt och avsluta med 1 sm i första fm.

SNODD och TOFSAR:
Klipp 3 trådar Nepal på ca 2,5 meter, tvinna dem hårt tills, lägg dem dubbelt och de kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände. Trä in snodden i hålvarvet överst på ponchon – börja mitt fram.
Gör 2 täta garnbollar med Nepal på ca 5 cm i diameter. Knyt fast en garnboll i varje ände av snodden i halsen.

Diagram

symbols = am från rätsidan, rm från avigsidan
symbols = rm från rätsidan, am från avigsidan
symbols = Musch: Sticka 4 m i 1 m genom att sticka varannan gång fram och varannan gång bak i maskbågen, sticka 4 v slätst med avigsidan ut fram och tillbaka över de 4 m, m sitter nu på höger st, lyft andra m över första, tredje m över första och slutligen fjärde m över första
symbols = 2 rm tills
diagram
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!
Har du gjort detta mönster?
Tagga då dina bilder med #dropspattern eller skicka in de till #dropsfan galleriet.

Kommentera mönster DROPS Children 23-47

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (15)

country flag Achard skrev:

Bonjour, je ne comprends les 2 ransgs point mousse au milieu de l'explication de la bordure au crochet!! pouvez vous donner le correctif? merci 1 ms dans la 1ère m, *3 ml, sauter 1 m / 2 rangs au point mousse, 1 ms.....

26.03.2023 - 15:49

DROPS Design svarede:

Bonjour Mme Achard, cette bordure au crochet se fait le long des mailles point mousse, vous allez devoir sauter soit 1 maille (dans le sens horizontal) soit 2 rangs au point mousse (dans le sens vertical) à chaque fois que vous crochetez 3 mailles en l'air. Bonnes finitions!

27.03.2023 - 09:28

country flag Sahar Taha skrev:

Hi,l like your ponche modle for children and l do this one and it is great please can you make new modlefor children in your catalogue thanks a lot

29.04.2020 - 23:17

country flag Mélanie skrev:

Bonjour, pouvez vous expliquer à une débutante comment le un diagramme svp. Merci !

13.06.2019 - 02:26

DROPS Design svarede:

Bonjour Mélanie, bien sûr, vous trouverez ici toutes les explications sur la lecture des diagrammes. Bon tricot!

13.06.2019 - 09:11

country flag Bleue skrev:

Hello; In the crochet edges part, there is an instruction * ch 3, skip 1 st / 2 rows in garter st, 1 sc in next st *. I do not understand the garter st part and there is no indication of any garter st with crochet in the tutorial videos. How do I do that? Could you give me any pattern or instruction ?

18.04.2019 - 11:40

DROPS Design svarede:

Hi Bleue, The instructions are asking you to skip either 1 stitch or 2 rows of garter stitch (depending on where you are on the edge), so the garter stitch refers to the knitting you already have done. I hope this helps and happy knitting/crocheting!

19.04.2019 - 14:15

country flag Rita Morin skrev:

Ou sont les nopes dans le diagramme?

20.03.2019 - 18:13

DROPS Design svarede:

Bonjour Rita! Le nope se trouve au 8-me rang du diagramme, au milieu, le carre avec un symbole rond. Bon tricot!

20.03.2019 - 21:27

country flag Trui skrev:

Kan iemand mij nog eens uitleggen hoe je een breiwerk afzet? Het is te lang geleden... alvast bedankt... Trui

03.02.2019 - 13:44

DROPS Design svarede:

Dag Trui,

Bedoel je opzetten? Of afkanten? Bekijk evt. een van onze video's hierover voor hulp hierbij.

08.02.2019 - 16:54

country flag Lisa skrev:

Hi - I've tried several different cast on methods - but they all are too tight (I'm not casting on tightly and I AM using a larger needle). Which cast on method would you recommend for this pattern so that the bottom isn't taught/tight. I want the edge to stretch with the rows of ribbing at the bottom. Thanks for any help/advice! Much appreciated!

01.01.2017 - 03:44

DROPS Design svarede:

Dear Lisa, you can use a needle size one haf a size or one size larger than the one you will use for the poncho. Happy knitting!

02.01.2017 - 08:48

Marion skrev:

Hallo. Benötige dringend Hilfe. Ich bin mitten am Stricken dieses Objektes (DROPS CHILDREN / 23 / 47, Hermione by DROPS Design) und jetzt ist die Anleitung halb weg. Weder die Fotos noch das Stickmuster A1-A3 ist vorhanden. Gibt es die komplette Strickanleitung vielleicht als PDF file? Benötige schnelle Hilfe bitte. Es ist ein Geschenk und muss nächste Woche fertig sein. Vielen Dank im Voraus. Marion

21.11.2016 - 19:05

DROPS Design svarede:

Liebe Marion, Strickschrift mit Diagrams A.1 bis A.3 sind ganz unten nach der schrifftlichen Anleitung verfügbar. Wenn Sie sie nicht sehen können, versuchen Sie die Seite zu aktualisieren und den Browser-Cache zu leeren. Viel Spaß beim stricken!

22.11.2016 - 08:52

Violet skrev:

Hi. I'm a little confused by the first part of the pattern and I hope you can help me decipher it. The pattern says "Work diagram A-1 (= 13-14-15-16-17 repetitions on the round)." However, the diagram of A1 shows more than 17 rounds. Do I work the whole of the A1 diagram or just the number of rounds specifies, e.g. 17? Sorry if I'm being a bit dense! Thanks!

24.04.2016 - 00:46

DROPS Design svarede:

Dear Violet, you have to work diagram A.1 one time in heigh, but diagram A.1 is worked 17 times on the round, for size 11/12 years. Happy knitting!

24.04.2016 - 22:45

country flag Petra skrev:

Sehr hübsches Teil! Aber wie geht das mit den Noppen? Sie schreiben: 4 R glatt re mit der linken Seite nach außen über diese 4 M stricken. Die M sind nun auf der re Nadel. Jetzt die 2. M über die 1.ziehen, dann die 3. M über die 1. und schließlich die 4. M über die 1. ziehen... Was heißt 4 R über diese M stricken? Soll ich da erst einmal 4 weitere Reihen komplett stricken? Warum sind dann die M auf der re Nadel? Können Sie das bitte ganz einfach erklären? Danke

25.05.2015 - 16:43

DROPS Design svarede:

Sie haben ja diese 4 M aus 1 M herausgestr., indem Sie 4x in dieselbe M eingestochen haben (in das vordere M-Glied, in das hintere, in das vordere & in das hintere). Diese 4 M liegen nun mit den anderen gestr. M auf der rechten Nadel. Sie wenden direkt & str. 4 R glatt links NUR über diese 4 M, also die Rück-R re, dann direkt nach den 4 M wieder wenden & die Hin-R über die 4 M li, wenden, Rück-R re, wenden, Hin-R li. Damit sind alle M wieder auf der re. Nadel, da Sie sie ja abgestrickt haben. Das Prinzip finden Sie auch im Video neben dem Foto, allerdings erfolgt die Zunahme der 4 M dort durch Umschl. & es wird glatt re über die 4 M gestr., nicht glatt li, aber das Prinzip ist gleich.

26.05.2015 - 09:53