DROPS Verdi
DROPS Verdi
48% Akryl, 20% Ull, 17% Polyamid, 15% Mohair
Utgått
se alternativ
DROPS Super Sale
DROPS 141-17
DROPS Design: Modell nr ve-031
Garngrupp D
-----------------------------------------------------------
Storlek: S - M - L - XL - XXL – XXXL
Garnåtgång: DROPS VERDI från Garnstudio
350 g i alla stl nr 04, lila/grön
Plagget väger: ca 190-210-230-250-280-300 g.

DROPS RUNDST (80 cm) NR 7 – eller det st.nr du måste använda för att få 14 m x 24 v rätst på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Verdi
DROPS Verdi
48% Akryl, 20% Ull, 17% Polyamid, 15% Mohair
Utgått
se alternativ

Instruktioner

VÄNDNINGAR:
Sticka 1 v över de första 23-24-25-26-27-28 m, vänd och sticka tillbaka. Sticka 1 v över de första 22-23-24-25-26-27 m, vänd och sticka tillbaka. Fortsätt med vändningar, det stickas över en m mindre för varje gång – tills det har stickats två v över endast den första m. Sedan stickas det 1 v över de 2 första m, vänd och sticka tillbaka, 1 v över de 3 första m, vänd och sticka tillbaka. Fortsätt med vändningar, det stickas över en m mer för varje gång – tills det har stickats 1 v över de första 23-24-25-26-27-28 m, vänd och sticka tillbaka. 1 rapport med vändningar = 90-94-98-102-106-110 v.

----------------------------------------------------------

VÄST:
Arb stickas fram och tillbaka på st. Västen stickas i rätst – dvs maskorna stickas räta på alla varv. Se MÅTTSKISS. Lägg upp 24-25-27-28-29-31 m på rundst 7 med Verdi. Sticka rätst i 20 cm. Sticka 2 rapporter med VÄNDNINGAR (mellan de 2 rapporterna med vändningar stickas det 2 v över alla 24-25-27-28-29-31 m på v) – se förkl ovan. * Sticka 1 v över alla m (= från rätsidan). Nästa v stickas så här – från avigsidan: Plocka upp den yttersta m i yttersta maskbågen från föregående rand, sticka första m från vänster st, drag den nya m över, sticka v ut *. Upprepa dessa två v (dvs *-*) tills det har stickats upp 1 m i varannan m längs hela sidan från föregående rand. Sticka 1 rapport med vändningar. Sticka rätst i 17-18-19-20-21-22 cm (utan att plocka upp m från föregående rand = ärmhål).Upprepa de 2 v (dvs från *-* tills det är stickat 1 m i varannan m längst hela sidan av föregående rand, med start från 2 rapport med vändning). Sticka 1 rapport med vändningar. * Sticka 1 v över alla m (= från rätsidan). Nästa v stickas så här – från avigsidan: Plocka upp den yttersta m i yttersta maskbågen från föregående rand, sticka första m från vänster st, drag den nya m över, sticka v ut *. Upprepa dessa två v (dvs *-*) tills det har stickats upp 1 m i varannan m längs hela sidan från föregående rand. Sticka 1 rapport med vändningar. Sticka rätst i 17-18-19-20-21-22 cm (utan att plocka upp m från föregående rand = ärmhål). Sticka 1 rapport med vändningar. * Sticka 1 v över alla m (= från rätsidan). Nästa v stickas så här – från avigsidan: Plocka upp den yttersta m i yttersta maskbågen från föregående rand, sticka första m från vänster st, drag den nya m över, sticka v ut *. Upprepa dessa två v (dvs *-*) tills det har stickats upp 1 m i varannan m längs hela sidan från föregående rand. Fortsätt runt så här tills det har stickats 2 v på alla sidor runt mitten - se måttskissen - det stickas vändningar totalt 9 ggr. Maska av.

Detta mönster har uppdaterats.

Uppdaterad online: 05.09.2012
VÄST:
...tills det har stickats upp 1 m i varannan m längs hela sidan från föregående rand.

Detta gäller på samtliga ställen denna mening återkommer.
Uppdaterad online: 05.03.2014
under VÄST ett tillägg i texten ungefär i mitten av avsnittet:...utan att plocka upp m från föregående rand = ärmhål).Upprepa de 2 v (dvs från *-* tills det är stickat 1 m i varannan m längst hela sidan av föregående rand, med start från 2 rapport med vändning). Sticka 1 rapport med vändningar...

Diagram

symbols = vändningar
symbols = stickriktning
symbols = börja här
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 141-17

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (46)

country flag Sylviane wrote:

Bonjour, N'y a t'il pas une erreur dans le texte ? Il me semble que la phrase "répéter ces deux rangs......" après la 1ère emmanchure est en trop. Ne doit-on pas tricoter d'abord une série de rangs raccourcis ? Modèle très sympa à tricoter, merci Sylviane

17.03.2022 - 09:13

DROPS Design answered:

Bonjour Sylviane, les rangs raccourcis se tricotent en haut de l'emmanchure, juste avant de la faire, ensuite vous tricotez au point mousse pendant 17 à 22 cm (sans relever), puis vous répétez les 2 rangs suivants: *Tricoter 1 rang sur toutes les mailles (= sur l'endroit). Tricoter le rang suivant ainsi – sur l'envers : relever le brin avant de la maille la plus à l'extérieur de la bande précédente, tricoter la 1ère m de l'aiguille de gauche, passer la nouvelle maille par-dessus, tricoter les mailles restantes du rang pour attacher la nouvelle bande jusqu'au coin en bas du dos, alors on tricote les rangs raccourcis pour tricoter le bas du dos. Bon tricot!

17.03.2022 - 09:59

country flag Elma wrote:

Hallo, als ik het patroon goed begrijp is de genoemde cm 37-38 etc de afstand tussen de mouwen (oksels)? Zo ja, dan vraag ik me af welke maat ik moet breien, want als ik een goed zittend vest op de rug opmeet tussen de oksels kom ik al op 52 cm.

15.10.2021 - 12:20

country flag Marie wrote:

Bonjour Beaucoup de vos modèles (que j’adore) sont tricotés en rond Je ne comprends pas cette technique Pouvez vous me donner des explications claires? Merci d’avance

24.08.2021 - 14:23

DROPS Design answered:

Bonjour Marie, ce modèle précisément se tricote en suivant la technique démontrée dans cette vidéo; cette vidéo montre elle comment on tricote par exemple du jersey, en rond sur aiguille circulaire. Consultez notre vidéothèque, vous trouverez d'autres techniques. Bon tricot!

24.08.2021 - 16:51

country flag Lene Bonnevie wrote:

Kan jeg bruge Alpaka Silke til denne model?

17.11.2015 - 20:59

DROPS Design answered:

Hej. Nej du kan dessvärre inte använda Brushed Alpaca Silk till detta mönster för det garnet tillhör garngrupp C. Du kan läsa mer om hur du gör för att byta ut ett garn mot ett annat här.Lycka till!

18.11.2015 - 11:51

country flag Steffi wrote:

Gibt es eine Möglichkeit zb durch zu heisses waschen, die Weste kleiner zu machen? Ich finde sie viel zu groß. Ich habe mit Melody gestickt. Danke!

14.11.2015 - 20:19

country flag Barbara wrote:

Ondanks het volgen van de uitleg van verkorte krijg ik toch gaatjes. Vooral als je nasteeds minder steken elke keer een steek meer moet breien zijn de gaatjes groot. Wat doe ik verkeerd? Groetjes barbara

11.11.2015 - 09:29

DROPS Design answered:

Hoi Barbara. Je kan het gaatje verminderen op verschillende manieren. Je kan de eerste st afhalen ipv breien, je kan een steken opnemen in de overgang en samen breien met de eerste steken - of je kan de verkorte toeren breien met een omslag, zie hier: Kijk ook in de video index onder "verkorte toeren" voor meer video's.

11.11.2015 - 12:23

country flag Mercedes Díez Herrero wrote:

Este patrón supera mi capacidad de entendimiento, no amilanarse, a partir de la 1ª sisa propongo pasar del patrón y seguir con las vueltas cortas y retomando los puntos de los laterales, no es tan difícil, sólo hace falta sentido común y sale!!!!!, salud, dropseras/os y buen tricot.

07.10.2014 - 21:31

country flag Margret Schoenmakers wrote:

De beschrijving van het patroon klopte niet. Nu is het helemaal onbegrijpelijk geworden. Ik ben bezig met het tweede armsgat, maar weet niet hoe het nu verder moet. Kunt u me dat uitleggen? Vriendelijke groet, Margret

07.03.2014 - 15:28

DROPS Design answered:

Hoi Margret. Je hebt gelijk - ging even snel met vertalen ;-) Het is nu aangepast en zie of je nu verder kan.

10.03.2014 - 12:57

country flag Marianne wrote:

Ik heb het vest eindelijk af. Aanvankelijk had ik te weinig wol, de aangegeven hoeveelheid bleek te weinig voor dit vest in maat XXXL. (Ik draag normaal maat 48). Helaas valt het vest zo groot uit, dat ik het uit kan halen en een paar maten kleiner moet gaan breien. Of er moet iemand zijn die ik een plezier kan doen met deze maat?

03.02.2014 - 18:32

DROPS Design answered:

Hoi Marianne. Onderaan het patroon staan de afmetingen voor het vest per maat in cm. Je kan hier altijd eerst vergelijken met je eigen afmetingen om de juiste maat te kiezen. Ook belangrijk is om de stekenverhouding juist te hebben. Het kan invloed hebben op de model (lubberen/hangen) en ook hoeveel garen je gebruikt. Wij zullen wel een notitie maken van de hoeveelheid om te controleren.

04.02.2014 - 13:58

country flag Ada Nauta wrote:

Er mist een deel van de beschrijving: Na de tweede keer:"Brei 17-18-19-20-21-22 cm..." voor de mouw ontbreekt het stuk in de lusjes breien tot het eind van de strook. Pas daarna moet er weer een herhaling met verkorte toeren komen.

29.12.2013 - 14:41

DROPS Design answered:

Hoi Ada. Dat was correct. Het patroon is inmiddels aangepast. Bedankt voor het melden.

11.03.2014 - 16:52