Sky High by DROPS Design

Stickad mössa med resår och öronlappar till baby och barn i DROPS Merino Extra Fine.

DROPS Baby 20-9
DROPS design: Modell nr ME-045-by
--------------------------------------------------------
Storlek: 1/3 - 6/9 - 12/18 mån (2 - 3/4) år
Passar huvudmått:
Ca: 40/42 - 42/44 - 44/46 (48/50 - 50/52) cm.
Garnåtgång: DROPS MERINO EXTRA FINE från Garnstudio
Nr 08, ljusbeige melerad:
50-50-50 (100-100) g

DROPS STRUMPST och RUNDST (40 cm) NR 4 - eller det st.nr du måste ha för att få 21 m x 28 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST (40 cm) NR 3,5 -
till resårer.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------


100% Ull
från 39.95 kr /50g
DROPS Merino Extra Fine uni colour DROPS Merino Extra Fine uni colour 39.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Merino Extra Fine mix DROPS Merino Extra Fine mix 39.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 39.95kr. Läs mer.

Instruktioner

MÖSSA:

ÖKNINGSTIPS:
Sticka 2 maskor i 1 maska.
----------------------------------------------------------

MÖSSA:
Arb stickas runt på strumpst, uppifrån och ned. Lägg upp 8-10-13 (15-18) m fördelat på strumpst 4 (lämna kvar lite av uppläggningstråden till att snörpa ihop med efteråt). Sticka 1 v i slätst SAMTIDIGT som det ökas 7-10-12 (15-17) m jämnt fördelat - LÄS ÖKNINGSTIPS! = 15-20-25 (30-35) m. Sätt 5 markörer i arb med 3-4-5 (6-7) m mellan varje. Sticka 1 v i slätst. På nästa v ökas det 1 m på varje sida om varje markör. Upprepa ökningen på vartannat v totalt 6 ggr = 75-80-85 (90-95) m. Byt till rundst 4. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Fortsätt vidare i slätst. När arb mäter 11-12-13 (14-15) cm ökas det 25-26-29 (30-31) m jämnt fördelat (det ökas i ca var 3:e m) = 100-106-114 (120-126) m. Byt till rundst 3,5. Sedan stickas det resår 1 rm/1 am över alla m. När resåren mäter 3 cm maskas det av på nästa v så här:
OBS! v startar 10-10-8 (8-7) m före mitt bak. Maska av 21-21-17 (17-15) m med rm över rm och am över am (= nacken). Sätt följande 25-27-33 (35-39) m på en tråd till öronlapp. Maska av de följande 29-31-31 (33-33) m (= pannan). Sedan stickas det öronlapp fram och tillbaka över de sista 25-27-33 (35-39) m så här: fortsätt med resår 1 rm/1 am SAMTIDIGT som det avm 1 m i början på varje v totalt 9-10-13 (14-16) ggr i varje sida (maska av med rm över rm och am över am) = 7 m.
På nästa v avm de resterande m med rm över rm och am över am. Lappen mäter ca 6-7-9 (10-11) cm. Sticka den andra lappen på samma sätt.
Snörp åt hålet överst på mössan med hjälp av uppläggningstråden och fäst ordentligt.

KNYTBAND:
Klipp 2 trådar à 75 cm, tvinna ihop dem hårt. Drag snodden genom kanten neders på ena öronlappen, vik sedan snodden dubbel så att den tvinnar sig. Gör en knut i änden på snodden. Upprepa nederst på den andra öronlappen.

Detta mönster har uppdaterats. .

Uppdaterad online: 07.09.2011
MÖSSA:...Fortsätt med resår 1 rm/1 am SAMTIDIGT som det avm 1 m i början på varje v totalt 9-10-13 (14-16) ggr i varje sida (maska av med rm över rm och am över am) = 7 m.
Uppdaterad online: 24.05.2019
Rättelse: Lappen mäter ca 6-7-9 (10-11) cm.

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS Baby 20-9) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

signature-image signature

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (49)

country flag NADJA wrote:

Hallo Hallo, hab eine Frage ...möchte die Mütze von 0-3 M. Stricken. Nur wie schlage ich 4,8 Maschen an ? Muss ich aufrunden also 5 Maschen anschlagen?\r\nLG

09.08.2023 - 20:24

DROPS Design answered:

Liebe Nadja, in die erste Größe schlagen Sie 8 Maschen mit den Nadeln Nr 4 an. Viel Spaß beim stricken!

10.08.2023 kl. 09:42

country flag Rika wrote:

Thank you for this pattern and step by step Tutorial. I knitted my 1st baby hat. Especially the start, never knitted with 4 double pointed needles,

27.07.2022 - 01:04

country flag Irene Motti wrote:

Tipp zur Ohrklappen-Verschönerung: 1. M immer rechts stricken, letzte M nur abheben, dadurch entsteht ein hübscher Maschenrand. Abnahmen nur in Hinreihen mit 2.+3. M sowie vorvor- + vorletzter M, beim Zusammenstricken dominiert die rechte M, also je nach M-Kombi bzw. am Ende der Reihe (statt rechts) rechts verschränkt zusammenstricken, dafür die erste M zuvor abheben und drehen. In den Rückreihen keine Abnahmen, M stricken, wie sie erscheinen. Viel Spaß beim Nachstricken. :-)

20.11.2021 - 13:01

country flag Pacrette1900 wrote:

Comme pour le pantalon, je recommande le modèle de ce bonnet qui est facile à réaliser et confortable pour le bébé.

10.02.2021 - 19:35

country flag Yve wrote:

HI, I am relatively new to knitting! Just want to confirm, this part of the pattern when you begin with the casting off. I can see from a previous question that you work the round util you have 10 sts remaining. I am confused about when you cast off your 1st ear flap where the yarn will be and how you can then do your other ear flap...? Does that make sense

28.01.2021 - 18:32

DROPS Design answered:

Dear Yve, work the stitches of first earflap before slipping them on a thread that way, you won't have to cut the yarn. Happy knitting!

29.01.2021 kl. 07:39

country flag Nele wrote:

Hallo, also wenn man die Ohrenklappe jeweils in der Hin und Rückreihe gleichzeitig abkettet dann kommt man doch nicht auf die Länge der Ohrenklappe von 6cm bei der kleinsten Größe... sollte das nicht eher doch heißen nur in der Hinreihe abketten!?!?!?

02.09.2020 - 23:45

DROPS Design answered:

Liebe Nele, wenn Sie die Ohrklappen stricken, dann stricken Sie insgesamt 18 Reihen (= 9 Mal 1 M am Anfang jeder Reihe (= Hin sowie Rückreihen) abketten) = ca 6.5 cm (mit 28 Reihen = 10 cm). Viel Spaß beim stricken!

03.09.2020 kl. 09:04

country flag Gisela wrote:

Das Abketten der Ohrenklappen sind bei mir Hässlichkeit aus, wenn ich das Rechts/Links der letzten und ersten Masche stricke und die erste Masche über die zweite ziehe. Ist das anders gedacht?

26.02.2020 - 21:49

DROPS Design answered:

Liebe Gisela, versuchen Sie die Maschen zusammen rechts oder links zu stricken, und beachten Sie daß die Maschen nicht zu locker wird. Am Ende können Sie auch immer eine gehäkelte Kante häkeln. Viel Spaß beim stricken!

27.02.2020 kl. 09:57

country flag Truus wrote:

Er moeten op 30st., 5 markeerders geplaatst worden met 6 st. ertussen moeten dit 4 markeerders zijn Groetjes Truus

02.01.2020 - 16:22

DROPS Design answered:

Dag Truus,

Nee, het is de bedoeling dat je 5 markeerders plaatst met 6 steken tussen elke steek (= totaal 30 steken)

08.01.2020 kl. 09:04

country flag Truus wrote:

Er moeten op 30st., 5 markeerders geplaatst worden met 6 st. ertussen moeten dit 4 markeerders zijn Groetjes Truus

02.01.2020 - 16:18

country flag Lise Nielsen wrote:

Stavekontrol er ikke altid en fordel - jeg mente selvfølgelig: Organic Cotton ! Vh Lise N

23.04.2019 - 17:25

Kommentér oppskrift DROPS Baby 20-9

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.