Heel Hugger by DROPS Design

DROPS sockor i ”Delight”. Strl 32 till 43.

Keywords: slätstickning, sockor
DROPS 118-35
DROPS design: Modell nr DE-001
--------------------------------------------------------
Storlek: 32/34 - 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: ca 19 - 21 - 22 - 27 cm
Skaftets längd: ca 20 - 21 - 22 - 23 cm
Garnåtgång: DROPS DELIGHT från Garnstudio
100 g i alla strl nr 06, rosa/lila mix

DROPS STRUMPST NR 2,5 – eller det st.nr du måste ha för att få 26 m x 34 v i slätst på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------


75% Ull, 25% Polyamid
från 33.95 kr /50g
DROPS Delight print DROPS Delight print 33.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 67.9kr. Läs mer.

Instruktioner

HÄLAVM:
Varv 1 (= rätsidan): Sticka slätst tills det återstår 7-8-8-9 m, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
Varv 2 (= avigsidan): Sticka slätst tills det återstår 7-8-8-9 m, lyft 1 m, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
Varv 3 (= rätsidan): Sticka slätst tills det återstår 6-7-7-8 m, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
Varv 4 (= avigsidan): Sticka slätst tills det återstår 6-7-7-8 m, lyft 1 m, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
Fortsätt avm på samma sätt tills det återstår 14-16-16-18 m på st genom att sticka tills det återstår 1 m mindre innan 1 m lyfts.
--------------------------------------------------------
SOCKA:
Arb stickas runt på strumpst.
Lägg upp 56-60-64-68 m på strumpst nr 2,5 med Delight. Sticka 2 v räta, fortsätt med resår = 2 rm/2 am tills arb mäter 4-4-5-5 cm. Fortsätt sedan med resår över de första 26-30-30-34 m (de 2 första och de 2 sista m ska vara räta). De övriga m slätstickas. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När arb mäter 20-21-22-23 cm behålls de första 26-30-30-34 m på st till häl, de övriga 30-30-34-34 m sätts på en tråd restgarn = fotens ovansida. Fortsätt fram och tillbaka med resår över häl-m i 4½-5-5½-6 cm. Sätt en markering mitt på hälen – arb mäts sedan härifrån! Avm sedan till häl – se HÄLAVM. Efter hälavm plockas det upp 12-13-14-16 m på varje sida av hälen och de 30-30-34-34 m för foten ovansida sätts tillbaka på st = 68-72-78-84 m. Sätt en markör på varje sida om de 30-30-34-34 m på fotens ovansida. Sticka sedan slätst över alla m SAMTIDIGT som det minskas i varje sida så här: Sticka de 2 sista m före de 30-30-34-34 m ovanpå foten vridet räta tills (dvs. sticka i de bakre maskbågarna i stället för i de främre) och sticka de 2 första m efter de 30-30-34-34 m ovanpå foten räta tills. Minska så på vartannat v totalt 10-10-11-12 ggr = 48-52-56-60 m. Fortsätt sticka tills arb mäter 15-18-19-22 cm från markeringen på hälen (= 4-4-5-5 cm kvar). Sätt en markör i varje sida så att det blir 24-26-28-30 m både ovanpå och under foten. Fortsätt med slätst – SAMTIDIGT minskas för tå på varje sida av de båda markörerna så här:

Före markören: 2 rm tills. Efter markören: 2 vridna räta tills. Upprepa minskningen i varje sida på vartannat v totalt 4-4-7-6 ggr och sedan på varje v 5-6-4-6 ggr = 12 m kvar på st. Klipp av tråden, drag den genom de resterande m, drag åt och fäst tråden ordentligt.

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 118-35) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

signature-image signature

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (25)

country flag Veerle wrote:

Patroon 118-35

14.11.2021 - 13:49

country flag Veerle wrote:

Ga verder tot een totale hoogte van 15-18-19-22 cm vanaf de markeerdraad op de hiel (= 4-4-5-5 cm nog te breien). Dit klopt niet ! Zou wel een er kleine sok worden !

14.11.2021 - 09:56

country flag Alice wrote:

Hi! I'm a little unsure whether the amount of yarn provided in the materials section is supposed to be enough for two socks or only one? :-)

03.11.2021 - 18:57

DROPS Design answered:

Dear Alice, the given amount of yarn (100 gramms, that is 2 balls) should be more than enough for a whole pair of socks. Happy Knitting!

04.11.2021 kl. 01:19

country flag Carol Reid wrote:

Is there a sock size/foot size to go with these instructions? How small is the smallest? It’s for a five-year-old. Thanks

10.06.2021 - 18:57

DROPS Design answered:

Dear Carol, the sizes and the measurements of the finished sock's foot and leg length are given at the beginning of the pattern, right next to the picture. Happy Stitching!

11.06.2021 kl. 01:43

country flag Jennifer Meadows wrote:

I am near the end of the pattern where I have decreased every other row 7 times each side of marker. I have still got 28 stitches on one needle, 7 stitches on the other 2 needles. The pattern tells me to decrease every round 4 times and that I should end up with 12 stitches. I will be finishing with 34 stitches if I follow the pattern. Please can you help?

27.05.2021 - 18:54

DROPS Design answered:

Dear Mrs Meadows, you had 56 sts on needle (3rd size) and decrease first 4 sts on every other round a total of 7 times = 56 sts - (4x7) = 28 sts remain; then decrease 4 sts on every round a total of 4 times = 28 sts - (4x4) = 12 sts remain. Happy knitting!

28.05.2021 kl. 07:56

country flag Gabriela wrote:

Hello, I would like to knit the heel of a sock , not the old fashioned way, but the increase / decrease on a diagonal line, as if the heel is formed by two triangles. Could you help me? Thank you!

10.01.2019 - 15:46

DROPS Design answered:

Dear Gabriela, could this video help you?

10.01.2019 kl. 15:57

country flag Gurli wrote:

Jeg skal til at tage ind til tåen men skal der sættes 2 eller 4 mærker til den indtagning,for jeg kan ikke få det til at passe. Jeg kunne godt bruge en bedre forklaring.

01.11.2013 - 09:55

DROPS Design answered:

Hej Gurli. Der staar: Sæt 1 mærke på hver side af de 30-30-34-34 m ovenpå foden. Dvs, du saetter 2 maerker. God fornöjelse videre.

01.11.2013 kl. 09:57

country flag Fathi wrote:

Hej och tack för en fin och välarbetat hemsida! Jag är nybörjare och har tittat på Er videoinstruktion för häl bas stickning och det stämmer inte med hur man minskar på avisidan på denna beskrivningen !! På rätt sidan gör man :lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över men på avi sidan stickar 2 am maskar tillsammans . Undrar om mönstret är felaktig !!! Får inte ihop detta!!! Tacksam om Ni kunde förklara vilket som är rätt. Tack på för hand/

03.03.2013 - 00:19

DROPS Design answered:

Det finns många sätt att minska (och öka) på, du får välja om du vill följa videoen eller beskrivningen. Det finns flera videoer som visar hur man minskar :)

03.04.2013 kl. 11:30

country flag Marianne wrote:

Mijn vraag gaat over het minderen NADAT de 14 steken aan de zijkant van het lapje voor de hiel zijn opgenomen. Moeten de minderingen iedere toer gemaakt worden? Of wordt met "om de naald" bedoeld dat je in een toer moet minderen en de volgende toer gewoon moet breien en in de volgende weer moet minderen, etc?

03.12.2012 - 09:31

DROPS Design answered:

Om de naald is in elke 2e nld. Dus inderdaad 1 nld met minderen en 1 nld breien zonder etc.

03.12.2012 kl. 15:41

country flag DROPS Design NL wrote:

U moet nog 4 tot 5 cm breien totdat de sok af is.

02.01.2012 - 20:50

Kommentér oppskrift DROPS 118-35

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

#dropsfan gallery

FO: Basic Winter Socks

Tereza azereT, Czech Republic