DROPS / 107 / 28

DROPS 107-28 by DROPS Design

Strikket DROPS sjal i ”Fabel” med heklekant og knapper i ”Alpaca”.

Stikkord: capes, sjal, volang,
DROPS design: Modell nr FA-035
-------------------------------------------------------

Mål:
Lengde midt bak: ca 70 cm
Bredde øverst: ca 144 cm
Materialer: DROPS Fabel fra Garnstudio
250 gr f.nr 159, red chilli
og bruk: DROPS Alpaca fra Garnstudio
50 gr f.nr 3620, rød

DROPS Pinne nr 3,5 – eller den p du må ha for å få 23 m x 45 p riller på 10 x 10 cm.
DROPS Heklenål nr 3 – til heklekant og knapper.
DROPS Treknapp lys, nr 502: 2 stk.

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal velge? Da hjelper det kanskje å vite at modellen på bildet er ca 170 cm høy og bruker størrelse S eller M. Om du lager en genser, jakke, kjole eller lignende, kan du finne en målskisse av det ferdige plagget (i cm) nederst i oppskriften.

75% Ull, 25% Polyamid
fra 24.00 kr /50g
DROPS Fabel uni colour DROPS Fabel uni colour 24.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Fabel print DROPS Fabel print 25.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Fabel long print DROPS Fabel long print 26.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill

100% Alpakka
fra 41.00 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 41.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 44.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
Pinner & Heklenåler
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 161kr. Les mer.

Instruksjoner

Mønster: Se diag M.1 og M.2 A/B. Diag viser mønsteret sett fra retten.

Sjal: Sjalet strikkes i riller, dvs det strikkes rett på hver p til ferdig mål. Legg opp 3 m på p 3,5 med Fabel. Strikk M.1 (1.p = vrangen) en gang i høyden = 15 m. Videre strikkes M.2 A på beg av p og M.2 B på slutten av p (m mellom A og B strikkes i riller). Husk på strikkefastheten! Når M.2 A/B er strikket 14 ganger i høyden er det 295 m på p. Strikk M.2 A/B 1 gang til men ikke strikk de 2 siste p av diag = 331 m. Strikk 2 p over alle m. Videre strikkes det med Alpaca. Strikk 4 p over alle m. Fell løst av.

Heklekant: Det hekles en kant øverst på sjalet i avfellingskanten. Start i hjørnet og hekle med Alpaca på nål 3 slik: Hekle 1 fm i 1.m, * 2 lm (= 1 lm-bue), hopp over 2 m, hekle 1 fm i neste m *, gjenta fra *-*.
2.rad: Videre hekles det med 2 tråder Alpaca slik: 1 fm i 1.lm-bue, * 3 lm, 1 fm i neste lm-bue *, gjenta fra *-*. Samtidig etter ca 27 cm hekles det 1 knappehempe, dette gjøres ved å hekle 5 lm istedenfor 3 lm. Lag 1 knappehempe til på samme måte ca 8 cm etter.

Knappetrekk: Det hekles 2 knappetrekk på nål 3 med Alpaca slik:
Hekle 2 lm, deretter hekles det 6 fm i den første av de 2 lm som ble heklet, avslutt med 1 kjm i første fm på omg (= 1.omg).
2.omg: 2 fm i hver fm = 12 fm.
3.omg: * 1 fm i 1.fm, 1 fm i 2. fm, 2 fm i 3.fm *, gjenta fra *-* og avslutt med 1 kjm i 1.fm på omg = 16 fm.
4., 5. og 6.omg: 1 fm i hver fm.
7.omg: 1 fm i annenhver fm = 8 fm. Avslutt med 1 kjm i 1.fm på omg.
Putt knappen inni trekket, tråkle rundt kanten og snurp sammen.
Brett sjalet og sy knappene på motsatt side av knappehempene ca 6 cm innenfor heklekanten og med ca 8 cm mellomrom.

Denne oppskriften har blitt rettet. .

Oppdatert online: 20.06.2008
Ny diagrammtekst

Diagram

= rett fra retten, rett fra vrangen
= 1 kast mellom 2 m
= fell av m

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (63)

Josie 28.09.2019 - 11:14:

Bonjour\r\nJ\'ai fait le châle 107-28,je n\'arrive pas à envoyer une photo, aucuns modèles d\'ailleurs. Je voulais juste donner une petite astuce à celles et ceux qui veulent le réaliser. Il est en point mousse, ce qui veut dire double quantité de laine, et moi j\'avais commandé 4 pelotes en Fabel.donc,je l\'ai réalisé en jersey envers, une petite merveille. Merci pour les boutons, c\'est la première fois que je fais cela. A bientôt.

DROPS Design 30.09.2019 kl. 12:09:

Bonjour Josie, vous pouvez publier votre photo sur notre Facebook, dans notre groupe DROPS Workshop ou bien nous envoyer votre lien (blog, site, instagram, ravelry...) - la quantité nécessaire est bien de 250 g Fabel et le châle se tricote au point mousse, toutefois, pensez toujours à bien vérifier votre échantillon auparavant. Bon tricot!

Anna 04.01.2017 - 18:53:

Sto lavorando questo bellissimo scialle ma noto che le puntine si arrotolano sul retro del lavoro. Come posso fare per farle venire come nella fotografia? Grazie

DROPS Design 04.01.2017 kl. 18:59:

Buonasera Anna. Quando lava lo scialle lo può far asciugare su un materassino fissando ogni punta con uno spillo. Buon lavoro!

Elis 07.03.2016 - 10:40:

Hallo, bin gerade am Stricken des Tuches (Sockenwolle). Leider schlagen sich die Zacken von Anfang an nach hinten um, so dass ich Bedenken habe, ob dies nach dem Fertigstellen noch zu korrigieren ist. Hat eine Strickerin/ein Stricker Erfahrung damit? Gruß Elis

DROPS Design 07.03.2016 kl. 13:10:

Liebe Elis, auf dem Foto kann man erkennen, dass sich die Zacken etwas biegen. Sie können aber dsa Tuch spannen und damit die Zacken etwas glätten.

Amélie 17.02.2016 - 21:29:

Bonjour, Je n'ai pas trop l'habitude de tricoter et vu les explications, j'ai du mal à tout comprendre... Au bout du dessin, je suis à environ 10 cm, comment dois-je continuer après ? Merci d'avance de votre réponse, j'aime beaucoup ce modèle et après avoir acheté la laine, je serai déçue de ne pas pouvoir le réaliser !

DROPS Design 18.02.2016 kl. 10:02:

Bonjour Amélie, après avoir tricoté le diagramme M.1, vous tricotez ainsi: M.2A (à droite vu sur l'endroit), M.2B (à gauche vu sur l'endroit) - quand ces 2 diagrammes sont tricotés 1 fois en hauteur continuez de la même façon avec M.2 A à droite (vu sur l'endroit) et M.2B à gauche (vu sur l'endroit) et tricotez au point mousse les mailles entre les 2 diagrammes. Bon tricot!

Carina 24.05.2014 - 12:08:

Hej! Jag tycker att det är en fantastiskt fin sjal på bilden. Tyvärr får jag inte riktigt till det. Jag får inte de flikiga ytterkanterna runt sjalen. När jag stickar blir ytterkanterna jämna för jag gör ju ökningarna i samband med omslaget. Vag gör jag för fel? Hur ska jag göra? Det är ju de flikiga kanterna som gör den så snygg. MVH Carina

DROPS Design 20.06.2014 kl. 12:25:

Hej Carina. Du tager jo ud i hver anden pind, som saa gör at du faar 2 masker mere for hver anden pind. I den andensidste pind af mönstret lukker du 9 masker af = som saa former spidsen af kanten.

Röder 27.09.2013 - 15:48:

Der letzte Satz in der Anleitung ist nicht vollständig. Wie geht er zu Ende?

DROPS Design 27.09.2013 kl. 21:09:

Liebe Frau Röder - Danke für den Hinweis, wir werden die Anleitung gleich richtig ergänzen.

Mette Jensen 10.04.2013 - 18:29:

Den røde kant med alpaca er den strikket i glat eller i ret som den øvrige del af sjalet

DROPS Design 10.04.2013 kl. 19:19:

Hej Mette. Nej, den er haeklet. Se beskrivelsen under Hæklekant. God fornöjelse.

Theresa 09.04.2011 - 00:38:

I love the colour in this shawl, colours that capture me!!

Gisi 06.07.2010 - 15:43:

Habe es gestrickt, sieht einfach super aus...danke an drops für das tolle modell

DROPS Design 21.11.2008 - 19:27:

Last two rows are worked like this: bind off 9 sts; K3, yo, knit until 12 sts remains, yo, knit rem 12 sts, turn. Next and last row: Bind off first 9 sts , knit until end of row. Turn and start from beg of charts again.

Kommentér oppskrift DROPS 107-28

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.