DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 25.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 125kr. Läs mer.
DROPS 104-4
DROPS Design: Modell nr EE-156
Garngrupp E
-----------------------------------------------------------

Sko storlek: 35/37 - 38/39 - 40/42 - 43/44
Mått: Se måttskissen.
Garnåtgång: DROPS Snow från Garnstudio
150-200-250-250 gr nr 14, mörkgrå
och använd:
50 gr till alla stl av nr 08, röd

DROPS St nr 8 - eller det st.nr du måste ha för att få 11 m x 15 v i slätst med Snow på 10 x 10 cm före tovningen.
Efter tovning 10 x 10 cm = 13½ m x 28 v

Obs. Ang tovning – klicka här

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 25.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 125kr. Läs mer.

Instruktioner

TOFFLA:
Toffeln stickas i ett stycke med en söm mitt fram och mitt bak, börja uppe vid vristen med mörkgrå (se måttskiss – D).

Lägg upp 4-4-5-4 m på stickor nr 8 med grå Snow. Sticka slätstickning. Öka i var sida genom att lägga upp nya maskor i slutet av varje varv så här:
Högra sidan sett från rätsidan (mot hälen): 2 maskor 3 gånger, 3 maskor 2 gånger, 5-6-7-8 maskor 1 gång.
Vänstra sidan sett från rätsidan (mot tån): 2 maskor 5-6-6-7 gånger, 1 maska 3 gånger.
Efter alla ökningar är det 34-37-39-41 maskor på varvet. Fortsätt med slætstickning. TÄNK PÅ STICKFASTHETEN!
När arbetet mäter 22-24-24-25 cm sätts en märktråd i arbetet = mitt under foten. Nu stickas den andra sidan på toffeln med minskningar istället för ökningar. Börja minskningarna när det är lika många cm från märktråden som det är från sista ökningen från varje sida och fram till märktråden. OBS! Minskningarna i högra sidan startar när det minskats 2-3-3-4 gånger i den vänstra sidan. Minska i början av varje varv så här:
I högra sidan (från hälen): 5-6-7-8 maskor 1 gång, 3 maskor 2 gånger, 2 maskor 3 gånger.
I vänstra sidan (från tån): 1 maska 3 gånger, 2 maskor 5-6-6-7 gånger = 4-4-5-4 maskor igen. Maska av.

MONTERING:
Vik toffeln mitt under foten och sy sömmen mitt uppe på foten (inkluderat uppläggs och avmaskningskanten).
Plocka upp ca 55-60 maskor med röd runt öppningen överst (det är viktigt att det plockas upp tillräckligt många maskor så att det inte stramar). Sticka två varv rätstickning. Maska av. Sy sömmen mitt bak (A+B) i den yttersta tråden av de yttersta maskorna. Sticka 1 toffla till.

TOVING:
Lägg tofflorna i tvättmaskinen med ett tvättmedel utan enzymer och optiska blekmedel. Tvätta i 40 grader med vanlig centrifug och utan förtvätt. Sätt på tofflorna på fötterna efter tvätten och forma dem till rätt mått medans de fortfarande är våta. Sedan tvättas tofflorna som ett ullplagg.


EFTER TOVNING:
Om arbetet har tovat för lite och har blivit för stort: Tvätta arbetet i tvättmaskinen en gång till medan det fortfarande är blött och lägg med en frottéhandduk på ca 50x70 cm - OBS: Använd inte ett kortprogram.
Om arbetet har tovat för mycket och blivit för litet: Sträck arbetet till riktig storlek medan det fortfarande är blött, om arbetet är torrt ska du låta det bli genomblött först.
Kom ihåg: Senare tvättas arbetet som ett vanligt ullplagg.

Detta mönster har uppdaterats.

Uppdaterad online: 07.09.2007
Ny garnåtgång på stl 40/42 och 43/44.
Ska vara 250-250 gr nr 14, mörkgrå

Under Toffel: ...Lägg upp 4-4-5-4 m på st 8 med grå Snow. Sticka slätstickning. Öka i ...
Uppdaterad online: 08.08.2018
Ingen rättelse: Vi har skrivit om mönstret.

Diagram

symbols = hälen mitt bak, ska sys mot B

symbols = hälen mitt bak, ska sys mot A
symbols = mitt under foten
symbols = starta att sticka här
symbols = stickriktning.
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 104-4

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (107)

country flag Marit wrote:

Hur ökar man flera maskor i slutet av varvet? Avigt? Rät? Ska man bara sticka flera ggr i samma maska? Det blir tokigt när man ska öka 5 m sista v. Jag har letat efter tutorials men hittar ingen som stämmer med mönstret.

10.01.2024 - 20:14

DROPS Design answered:

Hei Marit. Det skal ikke økes, men legges opp nye masker. Nederst finner du en video: Lägg upp nya m i kanten på arb. Ta en titt på den og bruk den teknikken du syns best om. Bruk samme teknikk både på retten og på vrangen. mvh DROPS Design

15.01.2024 - 13:55

country flag Petra wrote:

Hallo, Ich muss trotzdem nochmal fragen: "A" wird an "B"genäht? Wird das dann nicht sehr hoch? Es sind doch nur Pantoffeln... Beste Grüße

13.11.2023 - 16:12

country flag Petra wrote:

Hallo, Sie schreiben: "Aus der oberen Öffnung ca. 55 bis 60 Maschen mit rot auffassen" . D.h. die Randmaschen von 'A' und 'B' werden nicht mit aufgenommen? Und was bedeutet: "am äußeren Maschenglied der äußersten Maschen" ? Besten Dank

12.11.2023 - 20:56

DROPS Design answered:

Liebe Petra, A und B sind beim Fersen, deshalb wird man keine Masche hier auffassen, nur an der Öffnung. Damit diese Kante nicht zu dick wird, soll man die Maschen in der äußersten Glied von den Rand-Maschen auffassen. Viel Spaß beim stricken!

13.11.2023 - 08:30

country flag Barbara Schust-Lawrence wrote:

I love the look of these slipper! I have made several slippers from another pattern, but now want to make a slip on style. I am a novice knitter, and the pattern I used was so easy, as there was a chart with directions for every row, for every size. I don’t want to give up on this pattern but I can’t even begin to understand the directions. Has anyone created a chart for these lovely Winter Sprite slippers and could share it?

20.02.2023 - 14:30

DROPS Design answered:

Dear Mrs Schust-Lawrence, we don't have any chart for this pattern, but just follow the pattern step by step, and feel free to ask any question here. Happy knitting!

21.02.2023 - 09:49

country flag Jutta Schwan-Mahut wrote:

Hallo, wo finde ich die Anleitung der gefilzten blaue krone? Ist abgebildet wo man näheres über das verfilzen nach lesen kann. Mit freundlichen Grüßen Jutta

05.02.2023 - 02:37

DROPS Design answered:

Liebe Frau Schwan-Mahut, wir haben einige Anleitung für Kronen (siehe hier) aber für diese gefiltze haben wir keine. Viel Spaß beim filzen!

08.03.2023 - 13:23

country flag Helene wrote:

Jeg har meget smalle fødder og lav vrist, så når jeg strikker i str. 40, skal midten ikke være 24 cm høj, som der står i opskriften, men kun 18 cm. Det svarer til 20 pinde fra sidste udtagning til første indtagning. Og der skal kun samles 50 masker op til kanten rundt om åbningen. Jeg har også lavet et diagram på ternet papir til udtagningerne/indtagningerne - det gør det meget nemmere at holde styr på.

29.01.2023 - 11:46

country flag Helene wrote:

Hej - Jeg har strikket hjemmeskoene i str. 40, men de blev alt for brede/høje. Nu har jeg strakt dem ud til en str. 44 i stedet, men kan det være rigtigt, at arbejdet skal være 24 cm på midten i str. 40? (Skitsen ser heller ikke så “høj” ud …) Et andet spørgsmål: Når man syr vristen og tåen sammen, skal man så bare sy sømmen fladt hele vejen frem til tåen? Jeg lagde tåen sammen og syede den på tværs … jeg ved ikke, om det var en fejl?

07.01.2023 - 20:06

country flag Stella wrote:

Hej, det vore oerhört användbart för nybörjare om ni någonstans förklarar grunder, t ex 1. lägga upp 4-4-5-5 vad betyder detta om jag har vanliga stickor eller menar ni att jag ska ha fyra sockstickor? Ska jag lägga upp vissa rätt och vissa aviga eller? 2. Ökning 2 maskor 5-6-6-7 gånger menas här på sockstickor eller? Tack.

30.12.2022 - 12:33

DROPS Design answered:

Hei Stella. Tallene 4-4-5-5 forteller deg hvor mange masker du skal legge opp. I denne oppskriften er det 4 størrelse og de 4 tallene forteller deg at første tallet er til den minste størrelsen og det siste tallet er til den største størrelsen. Men ta gjerne en titt her for å forstå en DROPS oppskrift for du begynner å strikke: Hur man följer ett DROPS mönster mvh DROPS Design

05.01.2023 - 12:36

country flag Gunvor wrote:

Det här är andra mönstret tofflor jag provar av era beskrivningar och båda är värdelösa. Mycket förvirrande och konstiga beskrivningar, och resultatet som inte alls liknar era ritningar. Och jag är ingen nybörjare. Tråkigt att behövs repa upp ullgarn son lätt slits....ska man verkligen behövs provsticka i ett annat garn först? Nä jag ger upp och letar mönster någon annanstans....

02.12.2022 - 11:26

country flag Chiara Eller wrote:

Hallo, Ich war immer sehr zufrieden mit den Anleitungen von Garnstudio. Ich hab mich auch genau an die Anleitung gehalten, dennoch ist ein oben viel zu weiter Schuh bei mir raus gekommen, was super ärgerlich ist. Die neu überarbeiteten Anleitungen sind irgendwie nicht mehr das gleiche 😔 Ich muss jetzt schauen, wie ich meinen Schuh noch tragfähig machen kann, da ich so rausschlüpfe und sie aber von der Fußlänge super passen.

22.01.2022 - 17:46