Like it? Share it!
Like it? Share it!
-------------------------------------------------------
Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her
-------------------------------------------------------
![]() |
DROPS Alpaca 100% Alpaca |
fra 24.95 kr /50g | Bestil | ||||||||
|
|||||||||||
![]() |
Pinde & Hæklenåle | Bestil |
![]() |
= ret fra retsiden, vrang fra vrangen |
![]() |
= ret fra vrangen |
![]() |
= 1 omslag |
![]() |
= tag 1 m løs af p som om den skulle strikkes r, 2 r sm, løft den løse m over |
Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 86-3) for mål og udregninger.
Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.
Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.
Alle vore opskrifter har instruktionsvideoer som kan være til hjælp.
Disse skridt-for-skridt lektioner kan hjælpe dig:
Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.
1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?
Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.
Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.
Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.
Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden
Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap
Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.
3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?
Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.
Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.
Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?
4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?
Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).
Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.
5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.
Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.
Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.
Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden
See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve
6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?
Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.
Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.
Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.
9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?
Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.
Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.
Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.
Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer
10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?
Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.
Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.
Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.
Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.
Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.
Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer
11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.
Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.
Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.
Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer
Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer
12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?
Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.
14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?
Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.
Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag
15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?
For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.
Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind
16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?
Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.
Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!
17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?
Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.
Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op
18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?
Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.
Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?
19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?
Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.
Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.
Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.
20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?
Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.
Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.
21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?
Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.
Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:
1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.
2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.
3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.
4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.
22) Hvor på tøjet måles længden?
Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.
På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.
Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse
23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?
Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.
![]() |
= ret fra retsiden, vrang fra vrangen |
![]() |
= ret fra vrangen |
![]() |
= 1 omslag |
![]() |
= tag 1 m løs af p som om den skulle strikkes r, 2 r sm, løft den løse m over |
Med over 30 år i strikke- og hæklebranchen tilbyder DROPS Design en af de mest omfattende kollektioner med gratis opskrifter på internettet - oversat til 17 sprog. Dags dato har vi 299 kataloger og 11076 opskrifter på Dansk.
Vi arbejder hårdt for at kunne tilbyde Dig det bedste man kan få af strik og hækling, inspiration og gode råd men også kvalitetsgarn til fantastiske priser! Vil du bruge vore opskrifter til andet end for privat brug? Du kan læse om hvilke regler som gælder under teksten Copyright nederst på siden i alle vore opskrifter. God fornøjelse!
Können Sie bitte folgenden Satz korrigieren: „ Wenn die Arbeit eine Gesamtlänge von 20 cm hat - daran angepasst, dass 1 ganzer Rapport anpassen gestrickt wurde.“ Es muss heißen: „... daran angepasst, dass 1 ganzer Rapport gestrickt wurde.“, das Wort „anpassen“ ist zuviel und verwirrt ungeübte Strickerinnen. . Die englische Version ist richtig. Ich finde in einer „komplett neu formulierten“ Anleitung, die so kurz ist, sollten solche Fehler nicht passieren.
01.05.2022 - 16:58DROPS Design answered:
Liebe Sabine, vielen Dank für Ihre Rückmeldung. Auch wenn wir uns um Sorgfalt bemühen, kann sich der Fehlerteufel leider immer mal wieder einschleichen, selbst wenn die Anleitung kurz ist. Wir freuen uns dann, wenn sich aufmerksame Menschen wie Sie die Zeit nehmen, uns auf Fehler und/oder verwirrende Formulierungen hinzuweisen. Die Anleitung wurde nun korrigiert. Viel Spaß beim Weiterstricken und beim Tragen Ihrer neuen Pulswärmer!
02.05.2022 kl. 10:57Hallo, Ist das denn richtig das sich das Muster nach rechts dreht woe eine Spirale am Anfang? Das sieht so aus als wenn sich das Muster in einer spirale hoch schlängelt obwohl ich es genau so stricke wie auf dem Rapport angegeben von rechts nach links lese ich es ich möchte gerne meinen Fehler finden bei jeden klappt es nur bei mir nicht liebe Grüße
12.04.2022 - 08:30DROPS Design answered:
Liebe Pamela, vielleicht probieren Sie Folgendes: Statt direkt den Pulswärmer in Runden zu stricken, stricken Sie als Probestück einen einzigen Muster-Rapport hin und zurück, um ein Gefühl für das Muster zu bekommen. Sie sollten am Anfang und am Ende ein paar Maschen kraus rechts stricken (d.h. Sie können z.B. 20 M anschlagen und wie folgt stricken: 5 M kraus rechts, 1 Markierungsfaden setzen, 1 Muster-Rapport (= 10 M) stricken, 1 Markierungsfaden setzen, 5 M kraus rechts). Vielleicht entdecken Sie auf diese Weise, warum sich Ihr Muster spiralförmig dreht. Beachten Sie, dass Sie dann die Rück-Reihen von links nach rechts lesen.
13.04.2022 kl. 11:23La grille est fait pour 60 mailles au lieu de 50
11.04.2022 - 22:29Après les diminutions, il me reste 51 mailles au lieu de 50. Est ce normal? Merci à l’avance
11.04.2022 - 22:17DROPS Design answered:
Bonjour France. La répétition du diagramme est de 10 m. Le diagramme se tricote sur les 50 m.
15.04.2022 kl. 19:31Hallo nochmal, Wenn ich das Muster stricke Dreht sich das ist das normal? und sieht auch gar nicht so aus wie auf dem foto ich habe da irgendwie ziemliche probleme mit. Ich fange an mit : 1 re ,1umschlag 3re, dann eine woe zum re stricken abheben 2 zus. Und die gehobene drüber ziehen ,3re, 1umschlag,1re 1umschlag 3re und immer so weiter ist da vllt schon ein Fehler drin ? Liebe Grüße
11.04.2022 - 08:49DROPS Design answered:
Liebe Pamela, so wie Sie das Muster beschreiben, ist es korrekt und "auf die Ferne" ist kein Fehler erkennbar. Vielleicht versuchen Sie, sich jeden einzelnen Rapport mit einem Faden zu markieren (also immer nach jedem 2. Umschlag, bezogen auf die 1. Muster-Reihe), sodass Sie genau sehen, wo ein Muster-Rapport beginnt und aufhört.
13.04.2022 kl. 11:11Super vielen Dank für die Antwort nur komme ich mit noch etwas nicht zurecht und zwar nach den 10 Maschen im Rapport pro mustersatz ende ich dann immer mit einem Umschlag? Sonst habe ich entweder immer Maschen zu wenig oder zu viel auf den Nadeln ? Also 10 M stricken und dann geht es auf der anderen nadel mit einem Umschlag weiter? Liebe Grüße
07.04.2022 - 18:31DROPS Design answered:
Liebe Pamela, ja genau, 1 Muster wird über 10 Maschen gestrickt, und nach der 1. + 9. Reihe enden Sie mit 1 Umschlag, dh 1. Reihe =*1 re, 1 Umschlag, 3 re, 1 M. re. abheben, 2 re. zusammen, die abgehobene über die gestrickte ziehen, 3 re, 1 Umschlag* = 10 M. von *bis* insgesamt 5 Mal stricken = 50 Maschen. Viel Spaß beim stricken!
08.04.2022 kl. 08:34Hallo liebes drops Team, ich habe eine Frage in dem Diagramm sind ja 30 M abgebildet laut muster ich habe aber 50 M auf der Nadel wie stricke ich das denn nun ? Da komme ich irgendwie nicht weiter liebe Grüße Pamela
07.04.2022 - 10:22DROPS Design answered:
Liebe Pamela, nach den 30 Maschen im Diagram stricken Sie dann die ersten 20 Maschen im Diagram, so haben Sie insgesamt 5 Muster mit einem Lochmuser im Dreieck und 50 Maschen. Viel Spaß beim stricken!
07.04.2022 kl. 12:21Wie verteile ich am günstigsten die 50 Maschen auf die 4 Nadeln ?
20.02.2022 - 19:22DROPS Design answered:
Liebe Frau Ender, Sie können die Maschen so verteilen, daß jeweils 1 Lochmuster (= 10 Maschen) in der Breite ist, dh z.B. Ndl 1 = 10 M, Ndl 2 = 10 M, Ndl 3 = 10 M, Ndl 4 = 20 M oder auf 3 Nadeln: Ndl 1 = 20 M, Ndl 2 = 10 M, Ndl 3 = 20 M. Viel Spaß beim stricken!
21.02.2022 kl. 10:04Thank you for your timely response. I was not clear in my question. After i have decreased to the 50 stitches i look and the pattern and it is only 30... i don't understand how it all lines up if you have 50 stitches and the pattern only shows 30... if it knit yarn over knit 3 and the slip think two together and psso do you do that 10 times?
12.11.2021 - 17:41DROPS Design answered:
Dear Mary Anne, as you may notice, M.1 has 3 repeats of a motif of 10 stitches. Since you have 50 stitches, you'd need to work 5 repeats in total of the 10 stitch motif (that is, work the 30 stitches of M.1 and repeat the first 20 stitches of M.1). Happy knitting!
14.11.2021 kl. 20:19Need help understanding when decreasing to 50 stitches and pattern indicates 30 Stitches
12.11.2021 - 06:38DROPS Design answered:
Dear Mrs Crookes, work this row: K 5, sl 1, K 2 tog, psso (= 2 sts decreased), *K 9, sl 1, K 2 tog, psso*, repeat *-* 3 more (will be added in the pattern) times (=2 sts decreased 4 times = 8 sts decreased) and finish with K 4. You have decreased (= 2 + 8) 10 sts = 50 sts. Happy knitting!
12.11.2021 kl. 07:54