DROPS 64-7 by DROPS Design

DROPS bluse i perlestrikket Muskat, Cotton Viscose og Silke-Tweed

DROPS 64-7
Størrelse: S - M - L
Materialer: DROPS Cotton Viscose fra Garnstudio
350-400-450 gr f.nr 03, gammelrosa
Og brug: DROPS Silke Tweed fra Garnstudio
150-150-200 gr f.nr 15, gammelrosa
Og brug: DROPS Muskat fra Garnstudio
350-400-400 gr f.nr 09, lys brun

DROPS Pinde og Ærmep (til hals) nr 8.

-------------------------------------------------------

Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

DROPS Cotton Viscose DROPS Cotton Viscose
54% Bomuld, 46% Viskose
Udgået
find alternativ
DROPS Silke-Tweed DROPS Silke-Tweed
52% silke, 48% lammeuld
Udgået
find alternativ

100% Bomuld
fra 15.95 kr /50g
DROPS Muskat uni colour DROPS Muskat uni colour 15.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil

Instruktioner

Strikkefasthed: 12 m x 18 p med 1 tråd af hver kvalillet (= 3 tråde) på p 8 og perlestrik = 10 x 10 cm. Husk pindenr er kun vejledende!

Perlestrik: 1. p: * 1 r, 1 vr *, gentag fra *-*. 2. p: strik r over vr og vr over r. Gentag 2. p opover.

Retstrik (frem og tilb): 1. p: Ret. 2. p: Ret.

Forstk: Slå 50-54-56 m op (inkl 1 kantm i hver side til søm) på p 8 med 1 tråd Cotton Viscose, 1 tråd Silke Tweed og 1 tråd Muskat (= 3 tråde). Strik Perlestrik opover. Husk på strikkefastheden! Når arb måler 10-10-10 cm tages der 1 m ud i hver side: 3 gange på hver 10.-11.-12. cm = 56-60-62 m. Når arb måler 33-34-35 cm lukkes der af til ærmegab i hver side på hver 2. p: 2 m 1-2-2 gange, 1 m 3-3-3 gange = 46-46-48 m. Strik videre til arb måler 45-47-49 cm. Nu lukkes de midterste 10-10-10 m af til hals. Videre lukkes der af mod halsen på hver 2. p: 2 m 2 gange, 1 m 3 gange. Luk af når arb måler 52-54-56 cm.

Ryg: Slå op og strik som forstk. Luk af til ærmegab som på forstk = 46-46-48 m. Strik videre til arb måler 50-52-54 cm. Nu lukkes de midterste 22-22-22 m af til hals. Videre lukkes 1 m af på næste p mod halsen. Luk af når arb måler 52-54-56 cm.

Ærme: Slå 30-30-32 m op (inkl 1 kantm i hver side til søm) på p 8 med 1 tråd Cotton Viscose, 1 tråd Silke Tweed og 1 tråd Muskat (= 3 tråde). Strik perlestrik opover. Når arb måler 7-7-7 cm tages der 1 m ud i hver side 7-8-8 gange på hver 6.-5.-5. cm = 44-46-48 m. Når arb måler 49-49-49 cm lukkes der af til ærmekuppel i hver side: 3 m 1-1-1 gang, 2 m 4-5-5 gange, 3 m 1-1-1 gang. Luk af, arb måler ca 56-57-57 cm.

Montering: Sy skuldersømmene, sy ærmerne i og sy ærme- og sidesøm i ét indenfor en kantm. Saml ca 55-60 m op rundt i halsen på ærmep 8 med 1 tråd Cotton Viscose, 1 tråd Silke Tweed og 1 tråd Muskat. Strik 4 omg glatstrik, derefter 1 omg vrang samtidig med at der lukkes af.

Diagram

diagram measurements

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 64-7) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

signature-image signature

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (8)

country flag Sarah Kennon wrote:

This pattern Drops 64-7 seed stitch pullover in Muskat says I need size 8mm needles. These seem incredibly large so is this correct.? I have knitted another pattern using this yarn with size 4mm/4.5mm needles which definitely gave a good result. Could you just confirm that needle size is correct.

24.08.2020 - 16:46

DROPS Design answered:

Dear Mrs Kennon, this jumper is worked on needle size 8 mm with a tension of 12 sts x 18 rows = 10 x 10 cm with 1 strand Muskat + 1 strand Cotton Viscose + 1 strand Silke Tweed (= 3 strands held together), do not hesitate to use our yarn converter to check out alternative to Cotton Viscose and Silke-Tweed that are now discontinued. Your DROPS store will also help you choosing the best alternative - even per mail or telephone. Happy knitting!

25.08.2020 kl. 09:06

country flag Annette wrote:

Möchte Modell 64-7 stricken. Angegeben ist: Cotton Viscose Farbe 03altrosa und Silke Tweed Farbe 15 altrosa. Beide nicht mehr erhältlich. Alternative : Drops Safran und Drops Alpaca. Welche Farbe kommt dem Modell am nächsten ? Zusätzlich wird auch Drops Muskat in hellbraun Nr. 9 verstrickt.

06.07.2020 - 10:55

DROPS Design answered:

Liebe Annette, am besten wenden Sie sich bitte an Ihrem DROPS Laden, gerne werden sie Ihnen die besten passenden Farben empfehlen. Viel Spaß beim stricken!

06.07.2020 kl. 12:59

country flag Aïda Van Den Broek wrote:

Goedendag, ik heb een vraag. Kunt u mij uitleggen hoe ik 2 steken op een naald moet meerderen zonder het patroon van de gerstekorrel te doorbreken. Met vriendelijke groet Aïda van den Broek

01.11.2019 - 18:05

DROPS Design answered:

Dag Aïda,

Als je in beide zijkanten 1 steek meerdert is inderdaad het gerstekorrelpatroon verbroken en hier is helaas niets aan te doen. Als je een stukje verderop weer een steek aan beide kanten meerdert, kun je het gerstekorrelpatroon weer oppakken.

05.11.2019 kl. 14:48

country flag Kickie Holmer wrote:

Hej,\r\nDå inte två av garnerna ni rekommenderar i beskrivningen så förstår jag att ni rekommenderar Drops Safran och Drops Alapacha tillsammans med Drops Muskat. Har dessa tre garner samma masktäthet som det står i beskrivningen? Om jag vill sticka i rosa vilka tre färgnyanser passar då bäst ihop?\r\nMed vänlig hälsning\r\nKickie Holmer

25.04.2019 - 09:08

country flag Helle Mortensen wrote:

Hvad vil I anbefale som erstatning for Cotton Viscose og Silke Tweed? Det er jo mange forskellige kvaliteter/materialer, synes det er svært at overskue. Men dejlig sommerbluse til en kølig aften.

28.05.2018 - 00:54

DROPS Design answered:

Hej Helle, vi anbefaler DROPS Safran istedet for Cotton Viscose sammen med DROPS Alpaca og DROPS Muskat. Du finder omregneren inde på selve opskriften. God fornøjelse!

29.05.2018 kl. 16:17

country flag Sandra Blonk wrote:

Ik wil graag voor de trui cotton viscose nr17 en muskat nr 61 gebruiken. Wat staat er het beste bij als alternatief voor de silke tweed, de lace nr 2020 of 0100 of alpaca 100? Alvast hartelijk dank voor uw advies.

23.03.2016 - 15:20

DROPS Design answered:

Hoi Sandra. Ik zou persoonlijk Silke-Tweed vervangen door Alpaca - Lace is te dun. Maar je beter contact opnemen met de winkel waarin je besteld. Zij kunnen je beter helpen bij het kiezen van de beste kleurencombinatie :-)

24.03.2016 kl. 14:46

country flag Gisela Capito wrote:

Bitte fügen Sie noch die Größenangaben ein. Danke

22.07.2015 - 20:49

DROPS Design answered:

Sie finden alle Maße unten in der Maßskizze am Ende der Anleitung, in der Reihenfolge S-M-L.

28.07.2015 kl. 14:08

country flag Marjan wrote:

Als je deze trui in tricotsteek, in plaats van in gerstekorrel, wilt gaan breien verandert dan het stekenaantal?

20.03.2015 - 15:38

DROPS Design answered:

Hoi Marjan. De stekenverhouding verandert misschien, en dan moet je het aantal steken wel aanpassen. Brei eerst een proeflapje in tricotsteken en vergelijk. Veel plezier.

23.03.2015 kl. 14:49

Kommentere opskrift DROPS 64-7

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.