DROPS / 65 / 13

Mediterranean Love by DROPS Design

Hæklet DROPS top med bar ryg i Safran Mouliné

Størrelse: XS - S - M - L
Modsv BH-str: 70-75-80-85
Materialer: DROPS Safran Mouliné fra Garnstudio
100-150-150-150 gr f.nr 44, beigemeleret

DROPS Hæklenål nr 3
DROPS Perlemor-knap, nr 521: 2 stk

Hæklefasthed: 20 stangm x 11 rækker på nål nr 3 = 10 x 10 cm. Husk hæklenål nr er kun vejledende!

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.

100% Bomuld
fra 9.00 kr /50g
DROPS Safran uni colour DROPS Safran uni colour 9.00 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 27kr. Læs mere.

Instruktioner


Mønster: Se diagram. Hele diagrammet hækles i alle str.

Hækletips:
Når der tages 4 stangmasker ind: Hækl 6 luftm, hop over de næste 4 stangmasker, hækl i den 5.stangmaske, fortsæt over rækken til der er 4 stangmasker tilbage, vend.
Når der tages 3 stangmasker ind: Hækl 5 luftm, hop over de næste 3 stangmasker, hækl 1 stangmaske i den 4. stangmaske, fortsæt over rækken til der er 3 stangmasker tilbage, vend.
Når der tages 2 stangmasker ind: Hækl 4 luftm, hop over de næste 2 stangmasker, hækl 1 stangmaske i den 3. stangmaske, fortsæt over rækken til der er 2 stangmasker tilbage, vend.

Ryg og forstykke: Hækl en luftmaskerække på 170-183-196-210 m på nål 3 med beigemeleret. På næste række hækles der stangm over luftmrækken således: 3 stangm (1. stangm erstattes med 3 luftm), * spring over 1 luftm, 3 stangm *. gentag fra *-* (der hækles altså 3 stangm over 4 luftm) til der er 0-1-2-0 luftmasker tilbage, hækl 1 stangm i hver luftmaske = 129-139-149-159 stangm. Husk på hæklefastheden - det er meget vigtig at der ikke hækles for løst på en tilsiddende og lille top som denne. Videre hækles der stangm over alle m samtidig med at der tages 1 stangm ud i hver side på hver række 8-9-10-11 gange = 145-157-169-181 stangm. Nu måler arb ca 7-8-9-10 cm. Luk derefter af i hver side på hver række - se hækletips - samtidig starter diagrammet - sørg for at diagrammet kommer midt på arb - over de midterste 55 stangm.
Der lukkes af i hver side således: 4 stangm 2-3-6-8 gange, 3 stangm 3-7-7-7 gange, 2 stangm 14-9-6-5 gange, herfra hækles arb færdig efter diagrammet. Efter diagrammet måler arb ca 30-31-32-34 cm.

Montering: Prøv toppen for at finde ud af hvor knapperne skal syes i - 1 knap på undersiden af venstre rygstk og 1 knap på oversiden af højre rygstk. Hækl på nål nr 2,5 med beigemeleret 1 knaphul øverst på hver side bagpå således: 1 fastm, 2 luftm, spring over ½ cm, 1 fastm. Hækl 3 luftm-snore på ca 1 m hver. Flet disse, bind en knude i hver ende og træd tråden ind i den øverste hulrække.

= 1 stangm
= 2 stangm i forrige stangm/dobbelt stangm.
= 2 luftm
= 3 luftm

Denne opskrift er blevet rettet. .

Opdateret online: 26.02.2019
Rettelse: Ryg & forstykke: Hækl en luftmaske-række på 170-183-196-210 m på nål 3 med beigemeleret. På næste række hækles der stangmasker over luftmaske-rækken således: 3 stangmasker (1.stangmaske erstattes af 3 luftmasker), * hop over 1 luftmaske, 3 stangmasker *. gentag fra *-* (der hækles altså 3 stangmasker over 4 luftmasker) til der er 0-1-2-0 luftmasker tilbage, hækl 1 stangmaske i hver luftmaske = 129-139-149-159 stangmasker.
Opdateret online: 11.04.2019
Hækletips opdateret

Diagram

= 1 stangm
= 2 stangm i forrige stangm/dobbelt stangm
= 2 luftm
= 3 luftm


Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 65-13) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (84)

Carmina Galindo Pérez 30.06.2020 - 02:20:

No entiendo: V= 2 p.a. en el p.a. / p.a.d. de la fila anterior Lo he buscado por todos lados y sigo sin entender lo del “pad de la fila anterior” En ningún momento se menciona que haya que hacer un “pad”

Katia 25.05.2020 - 23:45:

What does it mean 2 dc in the previous dc/double dc.

DROPS Design 26.05.2020 kl. 01:34:

Dear Katia, it means you have to crochet 2 double crochet (= dc) into the stitch of the previous row, that could be either double crochet or double dc. Happy Crafting!

Nancy 25.05.2020 - 12:48:

I am managing to figure out how to do this from looking at the diagram but I must say- this is the MOST AWFUL set of instructions I have EVER come across, It is extremely confusing. I don't know when this was posted for the first time but I could have just figured it out and gone out of here - instead I would suggest for business sake! Do something about the so many comments you have here - people are literally telling you they do not understand - yet nobody has edited this, why? why not?

Cecilie 02.10.2019 - 13:08:

Synes opskriften er mangelfuld og dårligt skrevet op... Selve mønsteret et nemt og toppen er så fin... Men når man selv skal bruge mere tid på at regne opskriften ud eller ud fra billedet selv side og tælle og lave sin egen udgave af opskriften end det tager at hækle toppen, så opgiver man lidt og sådan er det med mange af jeres opskrifter... Hvilket er ærgeligt for i har mange smukke ting som man gerne vil hækle...

Nathalie 24.09.2019 - 20:49:

J ai bien reçu votre réponse et vous en remercie. Je reviendrai vers vous si besoin.

Nathalie 21.09.2019 - 01:59:

Bonjour, au début de l ouvrage, rang 1, que veut dire « jusqu’à ce qu il reste 0-1-2-0 ml ». Merci pour votre réponse

DROPS Design 23.09.2019 kl. 08:15:

Bonjour Nathalie, les chiffres se réfèrent aux tailles dans l'ordre, autrement dit: dans la 1ère et 4ème taille, vous crochetez jusqu'à la fin du rang (= il ne reste plus de mailles en l'air); dans la 2ème taille, vous répétez de *à* jusqu'à ce qu'il reste 1 ml, et dans la 3ème taille jusqu'à ce qu'il en reste 2. Bon crochet!

Elsha 06.08.2019 - 23:50:

Thank you!!!

Elsha 06.08.2019 - 23:04:

What do you mean by “Dec on both sides as follows: 4 dc 2-3-6-8 times, 3 dc 3-7-7-7 times, 2 dc 14-9-6-5 times;”? What does the 2-3-6-8 and 3-7-7-7 and 14-9-6-5 times mean??????

DROPS Design 06.08.2019 kl. 23:38:

Hello Elisha. It’s the number of times you dec in each size. The first number is for size XS, the second for size S, the third for size M and the forth for size L. This means that in size XS you dec like this: 4 dc 2 times; 3 dc 3 times, 2 dc 14 times. Happy crocheting!

Rose 05.07.2019 - 02:02:

Dec on both sides as follows..I understand the numbers are for each size...but the number of times..is it on one row or for 8 rows

DROPS Design 05.07.2019 kl. 07:44:

Dear Rose, when deaceasing on BOTH the sides of this piece, you should make the decreases as follow: 4 tr 2-3-6-8 times, (so you decrease 4 tr at oonce as described at the beginning of the pattern) and repeat the decrease in each row, 2-3-6-8 times, then decrease 3 tr at once (as described at the beginning of the pattern) 3-7-7-7 times, then 2 tr at once14-9-6-5 times, Happy crafting!

Hanne Christensen 20.04.2019 - 22:51:

Hej. Jeres rækkeantal og cm giver ingen mening da 11 rækker = 10 cm og i første stykker er der for str S angivet 9 udtagningers = 9 rækker + første række giver 10 rækker hvor i siger et mål på 8 cm og hæklefastheder er 11 rækker = 10 cm, herefter starter diagrammet på 25 rækker hvilket er ca 21,5 cm + de 8 fra starten = ca 29,5 cm, men i siger at det skal måle 31 cm?? Samtidig må der ikke hækles for løst men er nødvendigt

Kommentere opskrift DROPS 65-13

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.