DROPS / 181 / 23

Winter Tide by DROPS Design

Settet består av: Sjal stickad på tvären i rätstickning med taggar i den ena sidan, pannband med rätstickning och resår. Settet är stickat i DROPS Fabel

DROPS Design: Modell fa-385
Garngrupp A
-----------------------------------------------------------
Till hela settet går det åt ca 250-250-250 g färg 677, grön/turkos
-----------------------------------------------------------
SJAL:
Mått: Höjd mätt mitt på: ca 57 cm. Längd mätt överst ca: 170 cm.
Garnåtgång:
DROPS FABEL från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
200 g färg 677, grön/turkos

Arbetet kan också stickas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp A)" – se länken nedan.

DROPS RUNDSTICKA (80 cm) NR 4,5 – eller den sticka du måste använda för att få 20 maskor och 39 varv rätstickning på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.

PANNBAND:
Storlek: S - M - L
Passar huvudmått: ca 54 - 56 - 58 cm
Garnåtgång:
DROPS FABEL från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
50-50-50 g färg 677, grön/turkos

Arbetet kan också stickas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp A)" – se länken nedan.

DROPS STICKA NR 2,5 – eller de stickor du måste använda för att få 26 maskor och 51 varv rätstickning på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.
----------------------------------------------------------

Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

(Gå vidare till mönster...)

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

INFORMATION TILL MÖNSTER:

RÄTSTICKNING (stickas fram och tillbaka):
Maskorna stickas räta på alla varv.

MÖNSTER:
Se diagram A.1, A.2 och A.3. Diagrammen visar alla varv i mönstret sett från rätsidan.

FÄRG OCH KANTTIPS (gäller pannband):
Pannbandet stickas med 1 tråd från växelvis utsidan och 1 tråd från insida av nystanet för att späda ut ränderna (dela ev nystanet i 2 nystan). Trådbyte görs i samma sida hela tiden, för att trådbytet inte skal strama i kanten stickas den yttersta maskan i denna sidan med båda trådarna (= dubbel tråd).

ÖKNINGSTIPS (gäller pannband):
Öka genom att göra 1 omslag om stickan, på nästa varv stickas omslagen vridet räta för att slippa hål (= sticka i bakre maskbågen). Alla ökade maskor stickas sedan i rätstickning.

MINSKNINGSTIPS (gäller pannband):
Minska genom att sticka 2 maskor räta tillsammans.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Arbetet stickas fram och tillbaka på rundsticka. Hela sjalen stickas i RÄTSTICKNING - se förklaring ovan.
Lägg upp 5 maskor på rundsticka 4,5 med Fabel och sticka 1 varv rätt från avigsidan. Sedan stickas det efter diagram så här från rätsidan: Sticka A.1 över 3 maskor, sätt en markör på stickan efter A.1 som följer med arbetet uppåt och sticka A.2 över 2 maskor. OBS! Det är viktigt att använda en markö i arbetet för att skilja diagrammen. Det ökas och minskas i diagram A.1 och i diagram A.2 ökas det maskor som maskas av på sista varvet av diagrammet. När diagrammen har stickats 1 gång på höjden har det ökats 8 maskor i A.1 = 13 maskor på varvet.

Nu stickas det vidare så här: Sticka A.3 över 11 maskor, kom ihåg att låt markören följa med i arbetet och sticka A.2 över 2 maskor. När diagrammen har stickats 1 gång på höjden har det ökats 8 maskor i A.3 = 21 maskor på varvet.

Sedan ska det ökas och minskas på samma sätt som i A.3, men nu är det fler maskor mellan ökningarna och minskningarna. Det vill säga det stickas så här: Sticka 3 maskor som visat i början av A.3, sticka rätstickning som förut fram tills det återstår 2 maskor före markören och sticka de sista 2 maskorna som visat i slutet på A.3 och sticka A.2 över maskorna efter markören. Fortsätt att sticka på detta sätt, A.3 ökar med 8 maskor för varje gång diagrammet är stickat på höjden. De nya maskorna i mitten av A.3 stickas i rätstickning.

Fortsätt med att sticka så till det är 213 maskor på varvet, sluta före sista varvet av diagram A.2 (på den 25:e taggen eller sticka till önskat mått, men se till att du har tillräckligt med garn till avmaskning). Nu maskas det av så här för att få en elastisk kant: * Maska av 2 maskor, 1 omslag om stickan och maska av omslaget löst *, upprepa *-* varvet ut, klipp av trådarna och fäst dem.

----------------------------------------------------------

PANNBAND:
Arbetet stickas fram och tillbaka på stickan, och sys ihop mitt bak efteråt.
Lägg upp 30-34-38 maskor på sticka 2,5 med Fabel. Sticka så här (från rätsidan):

VARV 1: Sticka 2 maskor RÄTSTICKNING - se förklaring ovan, * 2 rätmaskor, 2 avigmaskor *, upprepa *-* tills det återstår 4 maskor, sticka 2 rätmaskor och 2 maskor rätstickning. Vänd arbetet.
VARV 2: Sticka 2 maskor rätstickning, * 2 avigmaskor, 2 rätmaskor * upprepa *-* tills det återstår 4 maskor, sticka 2 avigmaskor och 2 maskor rätstickning. Vänd arbetet.
LÄS FÄRGER OCH KANT TIPS.
VARV 3: Sticka 1 maska rätstickning (med båda trådarna), 1 maska RÄTSTICKNING - se förklaring ovan, * 2 rätmaskor, 2 avigmaskor *, upprepa *-* tills det återstår 4 maskor, sticka 2 rätmaskor och 2 maskor rätstickning. Vänd arbetet.
VARV 4: Sticka 2 maskor rätstickning, * 2 avigmaskor, 2 rätmaskor * upprepa *-* tills det återstår 4 maskor, sticka 2 avigmaskor, 1 maska rätstickning och 1 maska rätstickning (med båda trådarna). Vänd arbetet.

Upprepa varv 3-4 så till arbetet mäter 7-8-9 cm, nu ökas det 1 maska på yttersidan av resårpartiet i varje sida - SE ÖKNINGSTIPS. Upprepa ökningen på vart 10:e varv totalt 6 ggr = 42-46-50 maskor. Det är nu 8 maskor rätstickning i varje sida. Sticka rätstickning och resår som förut till arbetet mäter 27-30-31 cm. Nu minskas det 1 maska på yttersidan av resårpartiet i varje sida - SE MINSKNINGSTIPS! Upprepa minskningen på vart 10:e varv totalt 6 ggr = 30-34-38 maskor. Sticka rätstickning och resår som förut tills arb mäter 48-52-54 cm, maska av med rätmaskor över rätmaskor och avigmaskor över avigmaskor. Klipp av tråden, sy avmasknings- och uppläggningskanten tillsammans med små stygn.

Diagram

= rätmaska från rätsidan
= rätmaska från avigsidan
= mellan 2 maskor görs 1 omslag om stickan, omslaget stickas vridet rätt på nästa varv för att slippa hål
= maska som maskas av med rätmaska från avigsidan
= sticka 2 maskor räta tillsammans

Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS 181-23.