Like it? Share it!
Like it? Share it!
-------------------------------------------------------
Strikkefasthet – Se hvordan og hvorfor du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her
-------------------------------------------------------
![]() |
DROPS Belle 53% Bomull, 33% Viskose, 14% Lin |
fra 23.95 kr /50g | Bestill | ||||
|
|||||||
![]() |
Pinner & Heklenåler | Bestill |
Denne oppskriften har blitt rettet. Klikk her for å se rettelsen(e)..
![]() |
= rett |
![]() |
= vrang |
![]() |
= ta 1 m løs av p, 1 rett, løft den løse m over |
![]() |
= 2 m rett sammen |
![]() |
= ta 1 m løs av p, 2 rett sammen, løft den løse m over |
![]() |
= 1 kast mellom 2 m, på neste p strikkes kastet rett/vrangt |
Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.
Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.
Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.
Alle våre oppskrifter har Instruksjonsvideoer som kan være til hjelp
Disse steg-for-steg leksjonene kan hjelpe deg:
Vi har også steg-for-steg instruksjoner for ulike teknikker som du finner her.
1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?
Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.
Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..
Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.
Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten
Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp
Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.
3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?
Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.
Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.
Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?
4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?
Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).
Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.
5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?
Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.
Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.
Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten
Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp
6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?
Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.
Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.
7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?
I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.
Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .
9) Hvordan strikker man etter diagram?
Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.
Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv
Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).
Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams
10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?
Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.
Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).
Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.
Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover
Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.
Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams
11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?
Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).
Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.
Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer
Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer
14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?
Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.
Se DROPS video: Hvordan felle av med kast
15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?
For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.
Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne
16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?
Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.
Følg oppskrift og diagram for din størrelse!
17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?
Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.
Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull
18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?
SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.
Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?
19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?
Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator
Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.
Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.
20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?
Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).
Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.
21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?
Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.
Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.
Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:
1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.
2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.
3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.
22) Hvor på plagget måles lengden?
Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.
På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.
Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse
23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?
Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.
Denne oppskriften har blitt rettet. Klikk her for å se rettelsen(e)..
![]() |
= rett |
![]() |
= vrang |
![]() |
= ta 1 m løs av p, 1 rett, løft den løse m over |
![]() |
= 2 m rett sammen |
![]() |
= ta 1 m løs av p, 2 rett sammen, løft den løse m over |
![]() |
= 1 kast mellom 2 m, på neste p strikkes kastet rett/vrangt |
Med over 30 år i strikke- og heklebransjen, tilbyr DROPS Design en av de mest omfattende samlingene av gratis oppskrifter på internett - oversatt til 17 språk. Per i dag har vi 299 kataloger og 11096 oppskrifter på Norsk.
Vi jobber hardt for å tilby det beste innen strikking og hekling, inspirasjon og gode råd, men også kvalitetsgarn til fantastiske priser! Vil du bruke våre oppskrifter til annet enn personlig bruk? Du kan lese om hvilke regler som gjelder i teksten Copyright nederst på siden i alle våre oppskrifter. God fornøyelse!
Er ved, at strikke blusen i str. 3/4 år. Kan ikke forstå mål skemaet, syntes ikke det stemmer med opskriften. I mål skemaet skal blusen være 36cm fra delingen ved ærmerne. I opskriften skal den være 24 cm, hvorefter man strikker 6 ret pinde. Hvilket mål er korrekt? Mvh Dorte
12.02.2023 - 21:53DROPS Design answered:
Hei Dorte Om du ser på målskissen vil du se at målet 34 er fra topp til bunn på genseren (altså hele lengden). Fra topp til delingen er det 11 cm som står i målskissen. Det står ikke cm mål fra delingen og ned, men tar man hele lengden på 36 cm minus 11 cm blir det da 24 cm (fra delingen og ned) slik det står i oppskriften. mvh DROPS Design
13.02.2023 kl. 14:02I am casting on and the neck looks way too small 77 stitches
27.11.2022 - 01:56DROPS Design answered:
Dear Libby, if the cast-on edge is too tight and not elastic, you can use a larger needle for casting on and then work the garter stitch with the recommended needle. You can also cast on a few more stitches for the neck edge and then decrease them after A.1 up to the number of stitches indicated for your size and then continue with the pattern. Happy knitting!
27.11.2022 kl. 15:57Het meerderen over M1 en M2 tot 187 st. begrijp ik niet. Begin 77 st. + 110 st. Het zijn 42 nld samen. Vriendelijke groet, Patricia.
23.10.2022 - 02:17DROPS Design answered:
Dag Patricia,
Je breit A.1 11 keer in de breedte. A.1 heeft in het begin 7 steken in de breedte en door de meerderingen die in het telpatroon verwerkt zijn heeft A.1 op het einde 17 steken in de breedte. 11 herhalingen van 17 steken in de breedte is 187 steken.
26.10.2022 kl. 09:16Hola buenas tardes, mi consulta es la siguiente: estoy intentando hacer la medida para 11/12 años que indica montar 91 puntos, el patrón indica tejer A1, que tiene 8 puntos, con lo cual estarían sobrando 3 puntos. También indica que en las vtas con HEBs en A.1, terminar con 1 pt derecho, y es solo una vuelta con HEBs en todo el patrón, a qué se refiere exactamente? Muchas gracias!
03.06.2022 - 20:41DROPS Design answered:
Hola Diana, el diagrama se muestra sobre 8 puntos, pero puedes trabajar más puntos (ya que se trabaja todo de derecho o de revés la fila entera, pero no importa cuantos puntos). Realmente se trata de un diagrama de 2 puntos, que repetimos 4 veces para que se vea mejor (ya que, si no, sería demasiado estrecho y se podría ver mal al imprimir). Solo importa la cantidad de puntos en la fila con hebras, que tiene que ser un múltiplo de 2. Los primeros 90 puntos se trabajan según el patrón y el último punto es 1 derecho.
04.06.2022 kl. 18:36There is no guidance on how to finish the back of jumper. Do you sew it up or add edge trim and button holes?
20.02.2022 - 14:06DROPS Design answered:
Dear Mrs Fenton, this jumper is worked top down starting from the neck you will increase for yoke, then divide piece for body and sleeve. Continue working body (= front and back piece) in the round to the bottom edge and finish sleeves in the round. There is no button nor buttonholes there. Happy knitting!
21.02.2022 kl. 10:37Can you please help a very anxious and amateurish knitter. I want to knit this pattern in a larger size - for an adult 8-10 dress size ( 34/34 bust ) to come up quite loose from yoke. Can you help me to enlarge the pattern. I would be so,so grateful.
16.01.2022 - 16:24DROPS Design answered:
Dear Rosemary, unfortunately, we don't make custom patterns. I'm sure you will be able to find a design of your liking for adult size S in our wide collection. Happy knitting!
16.01.2022 kl. 23:42Hello! I am reading through the pattern before casting on for the 11/12 size. Please explain how one can achieve the correct gauge using 2 different needle sizes with the same yarn. Thank you!
28.09.2021 - 21:45DROPS Design answered:
Hi Suzan, yoke is made in garter st on needles no 3,5 so you should make a gauge in garter st using needles no 3,5. The rest of our jumper is made in stocking st >the next gauge is for needles no 4 and in stocking st this time. Happy knitting!
29.09.2021 kl. 09:54I find the Diagram symbols very confusing. I looked for tutorial directions, but could not find any. For example: A.2 - Line 7 - The symbol says 1 YO between 2 stitches (easy to understand). Then, "on next row K/P YO. The next row is just knitting above the YO part. What do you mean?
21.09.2021 - 03:41DROPS Design answered:
Dear Mrs Killian, depending on the next row after the yarn over have been worked, you will have either to knit or to purl these yarn overs, in the first part of A.2 (when you work 2 yarn overs in the middle of each leaf), you will knit the yarn overs, but on the 2nd part of diagram, the yarn overs will be worked in garter stitch = they will be purled on next round. Happy knitting!
21.09.2021 kl. 09:13Als je een patroon met een correctie hebt, zoals dit patroon, dan wordt dat niet mee geprint. Heb wel het 'Klik hier om de correcties te bekijken' geopend, maar vervolgens wordt het niet meegenomen in de printversie. Dus het is printen + de aanpassing overschrijven. Kan dat aangepast worden?
13.05.2021 - 12:15Hej, jag förstår inte var markörerna skall sättas och när jag skall börja öka maskorna för att få 187 m efter 10 cm. Ökar jag varje varv?
09.04.2021 - 17:54DROPS Design answered:
Hej Harriet. Markörerna sätter du senare i varje sida av arbetet. Ökningarna du gör för att få 187 m är de som är inritade i diagram A.2. Du stickar diagram A.2 11 gånger på ett varv (7 x 11= 77 m). Om du stickar enligt diagrammet så kommer varje A.2 på sista varvet ha 17 m, 17 m x 11 gånger = 187 m. Mvh DROPS Design
13.04.2021 kl. 07:55