DROPS Merino Extra Fine
DROPS Merino Extra Fine
100% Ull
från 44.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 264.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 171-29
DROPS Design: Modell nr me-099
Garngrupp B
----------------------------------------------------------
Storlek: XS/S - M/L - XL – XXL/XXXL
Passar höftmått: 84/92 - 96/104 - 108/114 -118/124 cm.
Garnåtgång:
DROPS MERINO EXTRA FINE från Garnstudio
300-350-400-400 g nr 22, ljus lila

DROPS STRUMPST OCH RUNDST (40 och 60 cm) NR 4 eller det st.nr du måste använda för att få 21 m x 28 v på 10 x 10 cm slätst.
DROPS STRUMPST OCH RUNDST (60 cm) nr 3 - till resår
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Merino Extra Fine
DROPS Merino Extra Fine
100% Ull
från 44.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 264.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

ÖKNINGSTIPS:
Det ökas 1 m på varje sida av varje markör så här: Sticka tills det återstår 1 m före markören, gör 1 omslag, sticka 2 rm (markören sitter mitt emellan dessa 2 m), gör 1 omslag. På nästa v stickas omslagen vridet räta (dvs i bakre maskbågen i stället för i främre) för att slippa hål.

MINSKNINGSTIPS (gäller benen):
Det minskas på varje sida av markören så här:
Minska så här före markören: 2 m räta tills.
Minska så här efter markören: 2 m vridet räta tills (dvs sticka i bakre maskbågarna i stället för i främre).
--------------------------------------------------------

TIGHTS:
Det stickas runt på rundst, uppifrån och ner. Lägg upp 144-168-192-216 m på rundst 3 med Merino Extra Fine. Sätt 1 markör i början på v (= mitt bak) och 1 markör efter 72-84-96-108 m (= mitt fram). Sticka resår 1 rm, 2 am över alla m i 4 cm. Sedan stickas det förhöjning bak så här (fortsätt i resår): Sticka 9 m resår, vänd, strama tråden, sticka 17 m resår tillbaka, vänd, strama tråden, sticka 26 m resår. Fortsätt så genom att sticka 9 m mer för varje gång det vänds till det har stickats över totalt 107-125-143-161 m. Vänd en sista gång för att komma på rätsidan av arb. Sticka till markören mitt bak = början av v.
Byt till rundst 4. Sedan stickas det runt över alla m så här: 21-27-33-39 m slätst, 31 m resår som tidigare, 41-53-65-77 m slätst, 31 m resår som tidigare och 20-26-32-38 m slätst.
När arb mäter 14-14-13-16 cm mitt fram ökas det 2 m fram och bak – LÄS ÖKNINGSTIPS. Upprepa ökningen på vart 6:e v totalt 7-8-10-9 ggr = 172-200-232-252 m – de ökade m stickas i slätst. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När arb mäter 29-31-34-36 cm mitt fram maskas de första 6-7-8-8 m efter markören mitt bak av, sticka de nästa 74-86-100-110 m och sätt dem sedan på en tråd (= ben), sticka de nästa 12-14-16-16 m och låt dem va kvar på st (= kil), sticka de nästa 74-86-100-110 m och sätt dem sedan på en tråd (= ben), maska av de resterande 6-7-8-8 m, klipp av tråden. Sticka sedan 11-12-13-14 cm slätst fram och tillbaka över de 12-14-16-16 m på st, maska av och sy fast kilen till de 12-14-16-16 m som maskades av mitt bak.

HÖGER BEN:
Sätt de 74-86-100-110 m från tråden i höger sida på kort rundst 4, sticka dessutom upp 25-26-28-31 m längs den ena sidan av kilen = 99-112-128-141 m. Sätt 1 markör på insidan av benet (dvs mitt i de m som stickades upp längs kilen) = v början. Sedan stickas det resår över 31 m i sidan som förut, de övriga m stickas i slätst. När benet mäter 4 cm minskas det 1 m på varje sida av markören – LÄS MINSKNTIPS! Upprepa minskn med 3-1½-1-1 cm mellanrum totalt 6-11-16-18 ggr = 87-90-96-105 m (byt till strumpst när det är för få m till rundst). Sticka sedan vidare till benet mäter ca 21-22-23-24 cm. Byt till strumpst 3, nu stickas det resår 1 rm, 2 am över alla m (fortsätt med rm över rm och am över am i sidan). Sticka resår i 4 cm, maska av med rm över rm och am över am.

VÄNSTER BEN:
Sätt tillbaka m från den andra tråden på st och sticka som det första benet.

Alla våra mönster har instruktionsvideor som kan vara till hjälp.

Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 171-29

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (25)

country flag Hanne Voldhuset wrote:

Hei. Jeg er nybegynner, og lurer på hvordan jeg beregner hvor mange nøster jeg må ha til de forskjellige mønsteret hos dere, uten å velge et alternativt garn. Det er sikkert veldig enkelt, og det står sikkert et sted, men jeg er som sagt nybegynner innen strikking, og finner det ikke. Håper på enkelt svar🙂

18.11.2022 - 14:54

DROPS Design answered:

Hei Hanne, Drops Merino Extra Fine er i 50 g nøster. Under Materialer på toppen av oppskriften får du vekten garn du trenger til hver størrelse (300-350-400-400 g f.nr 22, lys lilla). Hvis du strikker størrelse S, f.eks., er det første tallet som er 300 g, og da trenger du 6 nøster. God fornøyelse!

21.11.2022 - 06:55

country flag Karen Langer wrote:

Jeg får et hul ved vending 11, hvor der skytiskes over 98 masker.

08.12.2021 - 14:34

country flag Karen Langer wrote:

Jeg får 107 m på en retside, vender arbejdet og strikker 107 m rib på vrangside, vender arbejdet til retsiden og strikker til omgangsstart (midt bagpå). Er det rigtig forstået?

04.12.2021 - 22:12

DROPS Design answered:

Hei Karen. Du skal strikke over 107 masker fra vrangsiden, deretter snu og strikke fra retten til merket midt bak. mvh DROPS Design

07.12.2021 - 13:59

country flag Sherri wrote:

How can this pattern be altered to fit an older slim man? I just need a basic pattern with basic knitting. No fancy stitches. His waist is 40" he is 87 yrs old and needs then for warmth like long underwear. Thank you 🙏🏻

15.10.2021 - 18:58

DROPS Design answered:

Dear Sheri, please undrstand that we cannot modify our patterns for each individual request. However, we do have a pattern for a pair of pants for men HERE. I hope, this helps. Happy Stitching!

16.10.2021 - 01:36

country flag Heidemarie Malchow wrote:

Drops 171/21 Sehr geehrte Damen und Herren, ich bin von der gestrickten Shorts total begeistert, benötige aber Ihre Hilfe. Muss ich nach den 26 Maschen wenden um die 9 Maschen zuzunehmen oder stricke ich die 9 Maschen anschließend und wende dann und ziehe immer fest usw. Über eine Antwort freue ich mich jetzt schon. Vielen Dank. Die Wolle habe ich bereits bei Ihnen gekauft. Mfg. H. Malchow

31.05.2021 - 17:23

DROPS Design answered:

Liebe Frau Malchow, Sie stricken hier eine Erhöhung mit verkürzten Reihen (siehe Video, dh nachdem Sie die 26 Maschen gestrickt haben, wenden Sie und stricken Sie 9 Maschen mehr = 26+9= 35 Maschen, wenden Sie und stricken Sie 9 Maschen mehr = 35+9=44 Maschen, usw bis Sie insgesamt 107-125-143-161 Maschen gestrickt haben. Dann stricken Sie bis zur Markierung = hinteren Mitte und dann wird es wieder in Runden gestrickt. Viel Spaß beim stricken!

01.06.2021 - 08:06

country flag Stine Ludvigsen wrote:

Hei. Det står at man skal begynne økning når fremsiden måler 14 cm, og ikke felle til skritt før fremsiden er 31 cm?? Dvs at den går til oppunder puppene nesten? (Jeg er 164cm). Er det feil i oppskriften, skal det måles fra start/baksiden der forhøyningen er?

25.02.2021 - 07:38

DROPS Design answered:

Hej Stine, bukserne er ret høje, vælger du at strikke dem kortere er det helt ok :)

25.02.2021 - 14:23

country flag Hanae wrote:

I am interested in this pattern

28.07.2020 - 14:49

country flag Ecinda wrote:

Strikket denne i Drops Alpakka på p nr 4,5 (jeg hadde mye rester i denne kvaliteten), og ble kjempefornøyd med resultatet! Flott passform.

23.02.2020 - 17:52

country flag Susanne wrote:

Jeg har strikke bukserne, jeg synes de gå meget højt op på maven. Hvis jeg skulle lave dem igen skulle de være 8 cm laver i taljen. .. De sidder godt og passer dejligt på bagdelen.

02.02.2020 - 14:17

country flag Trine wrote:

Er det mulig å strikke lange bein på denne? Min svigerdatter ønsker seg en lang strikkebukse i ull😊

23.10.2019 - 23:38

DROPS Design answered:

Hej Trine, Prøv at skrive bukser ind i søge-ruden, bagefter kan du klikke på dame, da vil du se at vi har mange lange bukser at vælge imellem. God fornøjelse!

24.10.2019 - 15:00