DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 56.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 167-34
DROPS Design: Modell nr fa-341
Garngrupp A
----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång:
DROPS FABEL från Garnstudio
100-100-100 g nr 904, lavendel

DROPS RUNDST NR 2,5 (60 cm) - eller det st.nr du måste ha för att få 24 m x 48 v rätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 56.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

RÄTST (stickas fram och tillbaka):
Maskorna stickas räta på alla varv.

MINSKNINGSTIPS:
Sticka 2 m räta tills.
----------------------------------------------------------

SOCKOR:
Sockan stickas fram och tillbaka på rundst. Hela sockan stickas i rätst och sys ihop till slut.

HÖGER SOCKA:
Lägg upp 85-91-99 m på rundst 2,5 med Fabel. Sticka RÄTST – se förkl ovan. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När det har stickats 12-14-16 v rätst läggs det upp 6-7-8 nya m i slutet på v från avigsidan = 91-98-107 m. Fortsätt med rätst, när det har stickats 12-14-16 v rätst läggs det upp 6-7-8 nya m i slutet på v från avigsidan (det har nu stickats 24-28-32 v rätst) = 97-105-115 m. Sätt de sista 58-64-72 m (sett från rätsidan) på en tråd, nu stickas det endast över de första 39-41-43 m. Sticka 24-28-32 v rätst, SAMTIDIGT efter 12:e-14:e-16:e och 24:e-28:e-32:a v rätst läggs det upp 6-7-8 nya m i slutet på v från avigsidan = 51-55-59 m. Nästa v stickas så här – från rätsidan: Sticka 51-55-59 m, sticka upp 1 m i varje rätst rand längs kortsidan i slutet på v (= 12-14-16 m), sticka tillbaka de sista 58-64-72 m på st, SAMTIDIGT stickas de 2 sista m från tråden räta tills = 120-132-146 m. Fortsätt med rätst och minska 1 m i slutet på varje v från rätsidan – LÄS MINSKNTIPS. Upprepa minskn 4-5-6 ggr till (= 5-6-7 m minskade), sedan läggs det upp 6-7-8 nya m i slutet på v från avigsidan = 121-133-147 m.

Nästa v stickas så här – från rätsidan: Sticka 50-54-58 m, sticka 2 m räta tills, sticka 56-62-70 rm, sticka de nästa 2 m räta tills, vänd (det återstår 11-13-15 m på st), * sticka 56-62-70 rm, sticka de nästa 2 m räta tills, (det återstår 50-54-58 m på st) vänd och sticka 56-62-70 rm, sticka de nästa 2 m räta tills (det återstår 10-12-14 m på st), vänd *, upprepa *-* 10-12-14 ggr till - det är nu ingen m kvar i slutet på v (sett från rätsidan), på sista v från avigsidan stickas de 39-41-43 m tillbaka på st. Sedan stickas det över alla m = 97-105-115 m. Fortsätt med rätst och minska 1 m i slutet på varje v från rätsidan. Upprepa minskn 5-6-7 ggr till, sedan läggs det upp 6-7-8 nya m i slutet på v från avigsidan (maskantalet är det samma). Maska av.

MONTERING:
Börja i vänster sida av arb. Sy de sista 12-14-16 m från avmaskningskanten tills med de 12-14-16 första rätst ränderna som stickades i vänster sida, sy 1 m från avmaskningskanten tills med 1 rätst rand. Sedan sys resten av m från avmaskningskanten tills med m från uppläggningskanten. Sy ihop öppningen fram på sockan (= tå).

VÄNSTER SOCKA:
Lägg upp och sticka som höger socka, men motsatt, dvs det som på höger socka gjordes från rätsidan görs nu från avigsidan och omvänt.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 167-34

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (34)

country flag Corinne skrev:

Bonjour, l’échantillon est correct. Ma tension semble correcte mais le chausson est trop petit. Mon 38-40 ressemble plutôt à du 35…. J’ai recommandé la laine spécifique au modèle et elle a l’air pareille que celle que j’ai utilisé… du côté dentelé du tricot, je compte 6 “marches” et l’augmentation. Finale que l’on rabat directement et que je trouve étrange. Est-ce que vous voyez ce que j’ai fait faux ?

08.02.2024 - 20:51

DROPS Design svarede:

Bonjour Corinne, avez-vous bien la bonne tension en hauteur également? Dans ce modèle, elle est tout aussi importante que celle en largeur, il vous faut ici 48 rangs point mousse (soit 24 côtes) = 10 cm. Il y a 3 vidéos pour ce modèle, découvrez-les en bas de page, sous les explications, ces vidéos pourront vous aider à comprendre comment ce modèle se tricote et comment il est assemblé pour former un chausson. Bon tricot!

09.02.2024 - 07:48

country flag Monica skrev:

Sto lavorando la misura più piccola. Quando lavoro la calza sinistra a specchio vuol dire che dopo aver fatto le prime 6 coste a legaccio gli aumenti li faccio all'inizio o alla fine del 13 ferro?

07.01.2022 - 09:09

DROPS Design svarede:

Buongiorno Monica, esatto, deve procedere a specchio rispetto alla calza destra. Buon lavoro!

08.01.2022 - 13:13

country flag Jakus Tiborné skrev:

Amikor ketté választjuk a munkát és a rövidebb oldalon dolgozunk, 14 lustasor után visszaszedjük a félre rakott szemeket. Ott keletkezik egy lyuk. Nem olvasom jól a leírást? Köszönöm a segítséget.

10.06.2021 - 15:51

country flag Inez skrev:

In dit sokken patroon staat Fabel wol, maar wel de steken verhouding 23x48? Fabel heeft 24x32! Kan Fabel wol dan wel gebruikt worden?

26.02.2021 - 10:18

DROPS Design svarede:

Dag Inez,

De stekenverhouding in het patroon kan soms iets afwijken van het de stekenverhouding die bij het betreffende garen staat. In dit geval gaat het om ribbelsteek, daardoor wijkt de stekenverhouding ietsje af.

02.03.2021 - 10:02

country flag Jordyn K Lee skrev:

Would you be able to do this same pattern in stock knit or does that destroy the measurements?

02.02.2021 - 22:45

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Lee, this pattern wouldn't work if you work them in stocking stitch because garter stitch hasn't the same tension in height. See our videos showing these socks. Happy knitting!

03.02.2021 - 08:55

country flag Lydia Bonaldo skrev:

Reicht es nicht die fertigen Strickzeuge einmal non links und einmal von rechts zusammen zu nähen anstatt hin und Rückreisen zu tauschen

20.11.2020 - 19:13

DROPS Design svarede:

Liebe Frau Bonaldo, damit beide Socken ganz gleich sind, sollen Sie spiegelverkehrt gestrickt werden. Viel Spaß beim stricken!

23.11.2020 - 08:03

country flag LLena skrev:

Frågat tidigare idag men läste tokigt när jag körde fast på att maskantal efter minskning i slutet av räta v totalt 6 ggr stämmer ej. Blir ju 134m när jag o ökat 7 i andra ändan. (strl 38/40). Tack ändå för stickglädjen ni sprider!!!

16.03.2020 - 13:46

DROPS Design svarede:

Hej Efter att du stickat ihop de 2 sista maskorna från tråden så har du 132 m. Sedan minskar du 1 maska i slutet av varje varv från rätsidan totalt 6 gånger; 132-6= 126 m. Efter det lägger du upp 7 nya maskor i slutet av varvet från avigsidan; 126+7= 133 m. Mvh DROPS Design

18.03.2020 - 10:18

country flag Lena skrev:

JÄTTEROLIG idé till sockor. Men mönstret verkar helkonstigt - maskantal stämmer inte - o det som utvecklas på filmen stämmer inte heller... Snälla rätta till och/eller förklara. Strl. 38/40. Har räknat. Stämmer t.o.m 64m på tråd, sticka endast första 39-41-43 m. SEDAN blir det helkonstigt. Inga maskantal stämmer. Antal "flikar" som bildas efter ökningarna i slutet av aviga varv stämmer ej heller med de man ser på filmen. SNÄLLA HJÄLP!

16.03.2020 - 11:01

DROPS Design svarede:

Hej Se svar över. Mvh DROPS Design

18.03.2020 - 10:18

country flag Antonia skrev:

J'en ai tricoté une paire l'an dernier en Fabel dans des tons rouges, dont je n'arrive pas à retrouver le modèle, a-t-il été supprimé ? Est-ce les mêmes ? Très beau modèle en tout cas. Merci à vous !

13.11.2019 - 17:17

DROPS Design svarede:

Bonjour Antonia, nos modèles ne sont pas supprimées, nous avons un autre modèle similaire présenté dans les tons rouges, en Big Delight: Red Sand. Bon tricot!

14.11.2019 - 09:20

country flag Sofia skrev:

Hvordan ved man hvilken side er ret eller vrang når man striker retstrik???

01.08.2018 - 10:55

DROPS Design svarede:

Hej Sofia, det er egentlig ikke så vigtigt bare du sørger for at have ud og indtagninger i den rigtige side (i forhold til retsiden). Du kan jo markere den side du vil bruge som ret, så det bliver rigtigt :)

14.08.2018 - 16:14