DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 84.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 167-33
DROPS Design: Modell nr fa-342
Garngrupp A
----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: 22 - 24 - 27 cm
Skaftets längd: 39 - 42 - 44 cm

Garnåtgång: DROPS FABEL från Garnstudio
150-150-200 g nr 100, natur

DROPS STRUMPST NR 2,5 – eller det st.nr du måste använda för att få 26 m x 34 v slätst på 10 x 10 cm.
2 meter ljus beige silkesband i 5 mm bredd.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 84.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

MÖNSTER:
Se diag A.1 till A.3.

MINSKNINGSTIPS:
Det minskas 1 m på varje sida av första rapporten av A.2 så här - börja 2 m före A.2:
2 m räta tills, A.2, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över.

HÄLMINSKNING:
VARV 1 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 6-7-7 m, lyft nästa m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
VARV 2 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 6-7-7 m, lyft nästa m som om den skulle stickas avig, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
VARV 3 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 5-6-6 m, lyft nästa m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
VARV 4 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 5-6-6 m, lyft nästa m som om den skulle stickas avig, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
Fortsätt minskn på samma sätt genom att sticka tills det återstår 1 m mindre innan 1 m lyfts tills det återstår 15-15-17 m på st.
----------------------------------------------------------

SOCKA:
Arb stickas runt på strumpst.
Lägg upp 110-110-120 m på strumpst 2,5 med Fabel. Sticka 1 v rätt och 1 v avigt, sedan stickas det efter A.1 (= 11-11-12 rapporter på bredden). På sista v i A.1 minskas det 6-0-2 m jämnt fördelat = 82-88-94 m. Sticka 1 v rätt. Nu stickas det vidare så här: 14-16-18 m slätst, A.2 (= mitt bak), 16-19-22 m slätst, A.2 (= mitt fram), 2-3-4 m slätst. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! SAMTIDIGT när arb mäter 8 cm minskas det 1 m på varje sida av den första rapporten av A.2 – LÄS MINSKNTIPS, upprepa minskn på varannan cm 13-14-15 ggr till (totalt 14-15-16 ggr) = 54-58-62 m. Fortsätt vidare tills arb mäter ca 34-36-38 cm – anpassa efter 1 hel rapport av A.2. Sedan behålls de första 25-27-29 m (A.2 + 0-1-2 m i varje sida) på st till häl, sätt följande 29-31-33 m på en tråd (= mitt uppepå foten). Sticka slätst fram och tillbaka över häl-m i 5-5½-6 cm. Sätt 1 markör. Sedan stickas HÄLMINSKN – se förkl ovan. Efter hälminskn stickas det upp 13-14-16 m på varje sida av hälen och de 29-31-33 m från tråden sätts tillbaka på st = 70-74-82 m. Sätt 1 markör på varje sida av de 29-31-33 m uppepå foten. Sedan fortsätts det med slätst under och A.2 uppepå foten som förut. SAMTIDIGT minskas det i varje sida så här: Sticka de 2 sista m FÖRE första markören uppepå foten vridet räta tills (dvs det stickas i bakre maskbågarna i stället för i främre) och sticka de 2 första m EFTER sista markören uppepå foten räta tills. Upprepa minskn på vartannat v 8-8-10 ggr till (totalt 9-9-11 ggr) = 52-56-60 m. Sticka sedan vidare tills arb mäter ca 13-15-18 cm från markören på hälen, anpassa efter en hel rapport av A.2 – (arb ska inte mäta mer än 13-15-18 cm), nu stickas det vidare med A.3 över A.2. Sticka tills arb mäter 18-20-22 cm från markören på hälen (= ca 4-4-5 cm kvar). Sätt 1 markör i varje sida så att det blir 26-28-30 m både uppepå och under foten. Fortsätt med slätst över alla m SAMTIDIGT som det minskas för tårna på varje sida av båda markörerna så här: Före markören: 2 m räta tills.
Efter markören: 2 m vridet räta tills (sticka i bakre maskbågarna i stället för i främre).
Minska på vartannat v totalt 5-6-7 ggr och sedan på varje v 5-4-4 ggr = 12-16-16 m kvar på st. Klipp av tråden, drag den genom de resterande m, drag åt och fäst tråden noga.

Trä ett silkesband på ca 1 meter genom hålvarvet överst på sockan och knyt en rosett.
Sticka en socka till.

Diagram

symbols = rm
symbols = am
symbols = 1 omslag mellan 2 m
symbols = 2 m räta tills
symbols = lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över
symbols = lyft 1 m , 2 m räta tills, drag den lyfta m över
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 167-33

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (17)

country flag Miroslava skrev:

Prečo sa návod sa nedá vytlačiť ani v češtine iba v angličtine?

24.11.2023 - 12:27

DROPS Design svarede:

Dobrý den, Miroslavo, díky za zprávu. Funkčnost tisku jsme kontrolovali a neměl by s tím být žádný problém. Přepněte se, prosím, znovu do české verze návodu a zkuste jej vytisknout ještě jednou.

29.11.2023 - 12:32

country flag Janine skrev:

Hallo! Ich suche einen Trick, der verhindert, dass Socken und Overknees nicht hinunter rutschen. Nur mit einem Satinband ist das leider nicht möglich gewesen. Das müsste sehr eng gebunden werden, wodurch es ins Bein einschneiden würde. Vielen Dank!

21.11.2023 - 12:22

DROPS Design svarede:

Liebe Janine, vielleicht können Sie Elastikfaden verwenden? Fragen Sie mal Ihr Wollladen, sicher kann jemand dort (oder auch per E-Mail) weiterhelfen. Viel Spaß beim stricken!

21.11.2023 - 16:08

country flag Charlotte Rietveld skrev:

Goedenavond, Ik had een vraag over het patroon ik heb nog 5 rechte over per pauze tot patroon voor en patroon achter (A.2) maar ik zit pas op 16 cm ik moet naar de 34 mijn rechte komt te kort daarvoor. Wat kan ik nu het beste doen? Ik zat te denken om dan ipv elke 2 cm elke 4 cm te doen of 1x minderen ipv 2x per pauze. Wat vind u? Met vriendelijke groet, Charlotte Rietveld

01.12.2021 - 23:13

DROPS Design svarede:

Dag Charlotte,

Als je klaar bent met alle minderingen in tricotsteek en je hebt nog niet de juiste lengte bereikt, dan kun je verder breien zonder te minderen. Als je 14-15-16 keer in totaal meerdert op elke 2 cm, zou je minimaal op 28-30-32 cm moeten zitten en de bovenrand komt er dan ook nog bij. Dus misschien heb je de minderingen te kort op elkaar gedaan?

09.12.2021 - 14:18

country flag Normanda skrev:

Goeiedag, vraag over telpatroon A2 van 167-33 Hoe moet ik de omslagen doen? Is dat ipv de rechte steek? Wanneer ik een omslag ertussen maak hou ik 33 steken over na 1 toer ipv 25 zoals de teltekening aangeeft. Dank alvast voor uw uitleg

12.01.2021 - 12:07

DROPS Design svarede:

Dag Normanda

Nee, de omslagen zitten tussen de steken, dus deze is niet in plaats van, maar komt er extra bij. De minderingen compenseren de omslagen, zodat je in totaal weer hetzelfde aantal steken hebt, dus 25 steken.

17.01.2021 - 12:22

country flag Dee skrev:

I’d love to make this pattern, but I’m confused. The gauge for this pattern is 26 st=4”. If that is so, starting with 110 stitches would make a sock that is about 16” around at the calf. The image of the finished product appears to be on a slim model with a calf size of about 13”. Have I missed something?

31.12.2020 - 01:41

DROPS Design svarede:

Dear Dee, just make sure your tension is correct, you first start a small edge that requires some more stitches, after A.1 is finished you will have 82-88 sts left and then work in pattern decreasing on each side of first A.2 for the leg. Happy knitting!

04.01.2021 - 13:28

country flag Birgith Pedersen skrev:

Måske ville det være en ide at skrive i opskriften at mønster diagrammet skal strikkes nedefra, mønster 167-33

28.05.2020 - 19:02

country flag Birgith Pedersen skrev:

Spørgsmål Skal mønster læses nedenfra eller oppefra mønster 167-33, jeg kan ikke få maske antal til at passe

28.05.2020 - 08:21

DROPS Design svarede:

Hej Birgith Diagrammet ska läsas nedenfra och opp. Mvh DROPS Design

28.05.2020 - 14:51

country flag Kadi skrev:

Kas neid silmuseid tuleb kahandada ringil ainult 2. Ma mõtlen neid kahandusi mis tuleb teha enne skeem a2 kudumist. Kuna muster jookseb nii ees kui taga siis kas need kahandused tuleb teha ees või taga.

01.01.2020 - 20:45

DROPS Design svarede:

Tere Kadi! Kuna esimene mustrikordus ringil on taga, siis kahandatakse sääre kitsamaks minnes mõlemal pool tagumist mustrit ja korratakse iga 2 cm järel vastavalt suurusele juhendis antud kordi. Head kudumist!

04.01.2020 - 00:02

country flag Silange skrev:

Je ne comprends pas les diminution repartir 6 dim. 110 - 6 =104 et non 82

07.11.2019 - 15:01

DROPS Design svarede:

Bonjour Silange, vous commencez avec 110 mailles et tricotez A.1, au 13ème rang de A.1 vous allez diminuer 2 m dans chaque A.1, il restera ainsi 8 m x 11 = 88 m, au dernier rang de A.1 vous diminuez 6 m = il reste 82 m. Bon tricot!

07.11.2019 - 15:20

country flag Silange skrev:

Peut on faire ses bas avec des aiguilles circulaires

07.11.2019 - 14:49

DROPS Design svarede:

Bonjour Silange, vous pouvez commencer avec une petite aiguille circulaire de 40 cm, et continuer ensuite avec une aiguille circulaire de 80 cm en utilisant la technique du magic loop, ou bien les tricoter entièrement avec cette méthode. Bon tricot!

07.11.2019 - 15:19