DROPS Peak
DROPS Peak
70% Akryl, 30% ull
Utgått
finn alternativer
DROPS SS24
DROPS Extra 0-1136
DROPS Design: Modell nr pe-008-bn
Garngruppe E eller C + C
----------------------------------------------------------
Størrelse: 20/21 - 22/23 - 24/25 - 26/28 – 29/31 – 32/34
Fotens lengde: 12 - 13 - 15 - 17 - 18 - 20 cm

Materialer:
DROPS PEAK fra Garnstudio
100-100-150-150-200-200 g f.nr 08, neon rosa
Eller: DROPS SNOW fra Garnstudio
100-100-150-150-200-200 g f.nr 26, pink

DROPS SETTP OG PINNE NR 5 – eller det p.nr du må bruke for å få 17 m x 22 p glstrikk på 10 x 10 cm.
DROPS SEDERTRE KNAPP NR 511: 4 stk i alle str.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Peak
DROPS Peak
70% Akryl, 30% ull
Utgått
finn alternativer

Instruksjoner

RILLE (strikkes rundt på settp):
1 rille = 2 omg. 1 omg rett og 1 omg vrang.

RILLE (strikkes frem og tilbake):
1 rille = 2 p rett.

MØNSTER:
Se diag A.1. Diag viser alle p i mønsteret sett fra retten.
--------------------------------------------------------

TØFFEL:

SKAFTET:
Legg opp 28-31-34-37-41-44 m på settp 5 med Peak eller Snow. Strikk RILLER rundt – se forkl over - til arb måler ca 4 cm, avslutt etter 1 omg vr. HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN!

FOTEN:
Nå beholdes de første 12-12-12-14-14-14 m på omg på p de resterende 16-19-22-23-27-30 m settes på 1 tråd. Fortsett med riller frem og tilbake over de 12-12-12-14-14-14 m, SAMTIDIG på 1.p legges det opp 1 ny m i hver side (kant-m) = 14-14-14-16-16-16 m. Når overstykket måler 4-4-5-6-6-7 cm felles 1 kant-m i hver side = 12-12-12-14-14-14 m. Videre settes m fra tråden tilbake på p og det strikkes 7-7-9-10-10-12 m opp på hver side av overstykket (innenfor 1 kant-m) = 42-45-52-57-61-68 m på p. HERFRA MÅLES ARB VIDERE. Sett 1 merketråd midt foran på tåen og 1 merketråd midt bak på hælen. Fortsett rundt med riller. Når arb måler 2 cm strikkes 2 m rett sammen på hver side av hver merketråd på hver 2.omg (= 4 masker mindre pr omg) fortsett fellingen til arb måler 3-3-4-4-5-5 cm – fell av. Sy sømmen under foten i ytterste ledd av ytterste m slik at sømmen ikke blir tykk.


LØST SKAFT STRIKKET PÅ TVERS:
Legg opp 13 m på p 5 med Peak eller Snow. Strikk 2 RILLER frem og tilbake - se forkl over - på siste p økes det 4 m jevnt fordelt = 17 m. Strikk etter A.1 (= 17 m) til arb måler ca 18-20-22-24-26-28 cm, på siste p felles det 2 m over hver flette i A.1 = 13 m. Strikk 2 riller og fell av. Legg oppleggskanten over avfellingskanten, og sy 2 pynteknapper gjennom skaftet. Trekk skaftet 2 cm ned over foten med knappene på tøflens ytterside og sy skaftet til tøflens oppleggskant fra vrangen med usynlige sting.

Strikk en tøffel til på samme måte, pass på at skaftets åpning sys på motsatt side på den andre tøffelen.

Diagram

symbols = rett fra retten, vrang fra vrangen
symbols = vrang fra retten, rett fra vrang
symbols = sett 2 m på hj.p foran arb, 2 r, 2 r fra hj.p
symbols = sett 2 m på hj.p bak arb, 2 r, 2 r fra hj.p
diagram

Alle våre oppskrifter har Instruksjonsvideoer som kan være til hjelp

Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS Extra 0-1136

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (24)

country flag Aimee wrote:

Why is there no pattern for the cable nit leg part showing in the picture with the pattern?

10.02.2020 - 05:29

DROPS Design answered:

Dear Aimee, to work the cable pattern on leg part, follow the diagram A.1 you will find at the end of written pattern - you'll find how to read diagrams here. Happy knitting!

10.02.2020 - 10:20

country flag Michelle wrote:

Is this pattern available in youth sizes? I’m specifically wondering about US youth size 4-5 or EU size 37.

24.11.2018 - 04:10

DROPS Design answered:

Dear Michele, there are a couple of similar patterns in adult sizes that would fit EU show size 37. href="https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=7117&cid=19" target="blank">ere is one for example and here is another one. Happy Knitting!

25.11.2018 - 10:39

country flag Heather Halom wrote:

I have just wondered if you can tell what the width measurement across the front should be, the length is good but it looks wide across the front thanks

30.11.2017 - 22:53

DROPS Design answered:

Dear Mrs Halon, if your gauge is correct, you should get the correct measurements for each size. Garter st is quite elastic and will adjust for wider feet if necessary. Happy knitting!

01.12.2017 - 09:32

country flag Maureen wrote:

I'm using super bulky yarn and size 5 mm needles as directed. But my gauge is way off - 17 stitches span 6.5 inches. My knitting is not loose, and the fabric is quite dense, so I'm reluctant to go to a smaller needle size. Am I missing something? Thanks for your help.

02.12.2016 - 01:07

DROPS Design answered:

Dear Maureen, you should have 17 sts = 10 cm (= 4") in width with Drops Peak with needle size 5 mm - or adjust the needle size to get correct tension. Slippers are knitted here with a tighter tension as usual for Drops Peak to get the desired texture. Happy knitting!

02.12.2016 - 08:35

Aurolina wrote:

Siempre he tenido problemas con las agujas doble punta. Es posible obtener el patron en dos agujas por favor de este modelo verde y del modelo LITTLE RED RIDING SLIPPERS? EN ESPANOL POR FAVOR.

25.01.2016 - 23:03

country flag Outrequin wrote:

Je ne comprends pas lorsqu'il faut reprendre les mailles en attentes et relever 7-7-9-10-10-12 M de chaque côté de la partie centrale (à 1 M du bord) = 42-42-52-57-61-68 M Est-ce qu'il faut ajouter 10 M de chaque côté (car ma fille chaussé du 31) et comment fait-on s'il vous plaît ? Cordialement Julie

19.01.2016 - 14:37

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Outrequin, quand vous avez tricoté la "languette" du dessus du pied, reprenez toutes les mailles en attente, relevez 10 m à droite de cette languette, les mailles du dessus du pied et relevez 10 m à gauche de cette même partie - voir aussi vidéo ci-dessous = 61 m. Bon tricot!

19.01.2016 - 16:39

country flag Sheila Dodson wrote:

When working the foot, the directions state "piece measures 2 cm / 3/4'', K 2 sts tog on each side of every marker on every other round (= 4 sts less per round) continue dec until piece measures 3-3-4-4-5-5 cm / 1 1/8''-1 1/8''-1½''-1½''-2''-2'' - bind off." This does not seem to make a long enough foot. How can we only stitch 3 cm out from the heel and then bind off? Is there more to this?

19.01.2016 - 04:40

DROPS Design answered:

Dear Mrs Dodson, the video below shows how to work the slippers in 1st size and should help you to vizualize how they will be. Happy knitting!

19.01.2016 - 10:13

country flag Renee Meyer wrote:

In working with the chart. what stitched are done on the wrong side

15.01.2016 - 23:32

DROPS Design answered:

Dear Mrs Meyer, diagram show all rows both from RS and from WS, ie 1 square in diag = 1 st x 1 row. From WS, ,work K over K and P over P - see diagram text and read more here. Happy knitting!

16.01.2016 - 11:16

country flag Marcella wrote:

Ik dacht dat je die 61 steken moest verdelen. dacht dat je die 27st op 2 verschillende naalden moest zetten

24.10.2015 - 06:44

country flag Marcella wrote:

Denk dat er een fout in dat patroon zit dat je in het begin 42st. moet opzetten en dan iedere kant 10st. opnemen is 62st. 62:4= 15,5 Dus voor en achter 15st. en aan de zijkanten 16st. Klopt dit? Zo ja even die andere ook aanpassen

18.10.2015 - 09:17

DROPS Design answered:

Hoi Marcella. Nee, het is geen fout. Je hebt 27 st op de draad, je hebt gebreid over 14 st (16 inclusief de kantsteken, die ook weer zijn afgekant) en je neemt 10 st op aan beide zijkanten van het middelste deel: 27+14+10+10 = 61 st.

23.10.2015 - 13:26