DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% Ull, 35% Alpakka
fra 22.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 154.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 148-32
DROPS Design: Modell nr ne-113
Garngruppe C
--------------------------------------------------------
Størrelse: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens lengde: ca 22 - 24 - 27 cm
Materialer:
DROPS NEPAL fra Garnstudio
I alle str brukes:
100 g f.nr 0100, natur
100 g f.nr 7139, grågrønn
50 g f.nr 6220, mellomblå
50 g f.nr 6314, jeansblå
50 g f.nr 7120, lys grågrønn

DROPS HEKLENÅL NR 4 – eller den nåla du må bruke for å få 17 st på 10 cm i bredden.
------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% Ull, 35% Alpakka
fra 22.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 154.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

FELLETIPS:
Det felles 1 st ved å hekle 2 st sammen slik: Hekle 1 st i neste fm, men vent med siste gjennomtrekning, hekle 1 st i neste fm på samme måte, lag 1 kast og dra tråden gjennom alle 3 m på nålen.

HEKLEINFO:
Første st på hver omg/rad med st erstattes av 3 lm og omg avsluttes med 1 kjm i tredje lm.
Første fm på hver omg/rad med fm erstattes av 1 lm og omg avsluttes med 1 kjm i første lm.

STRIPER:
Ikke klipp den natur-tråden, dra den med oppover, men de andre fargene bør klippes for hver farge.
1 omg/rad med lys grågrønn og fm,
1 omg/rad med grågrønn og fm,
1 omg/rad med natur og st
1 omg/rad med grågrønn og fm,
1 omg/rad med lys grågrønn og fm,
1 omg/rad med natur og st
1 omg/rad med jeansblå og fm.
1 omg/rad med mellomblå og fm.
1 omg/rad med natur og st
1 omg/rad med mellomblå og fm.
1 omg/rad med jeansblå og fm.
1 omg/rad med natur og st.
Gjenta disse 12 omg/radene.
------------------------------------------------------

TØFFEL:
Arb hekles fra tåa, mot helen, deretter hekles skaftet.
Hekle 5 lm med natur på nål 4 og sett dem i en ring med 1 kjm i første lm. LES HEKLEINFO!
1.OMG: 12 st om lm-ringen – starten på omg = midt under foten.
2.OMG: * 1 st i første st, 2 st i neste st *, gjenta fra *-* omg rundt = 18 st.
3.OMG: * 1 st i hver av de 2 første st, 2 st i neste st *, gjenta fra *-* omg rundt = 24 st.
4.OMG (bytt til mellomblå): Hekle * 1 fm i hver av de 3 første st, 2 fm i neste st *, gjenta fra *-* omg rundt = 30 fm.
5.OMG (bytt til jeansblå): Hekle * 1 fm i hver fm, men øk 4-6-10 fm jevnt fordelt = 34-36-40 fm.
6.OMG (bytt til natur): Hekle 1 st i hver fm.
Fortsett med STRIPER som forklart over. HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN! Når arb måler ca 12-13-15 cm, avslutt etter 2 omg med fm, klippes tråden. Sett 1 merke mellom de 2 midterste m på omg, dvs etter 17-18-20 st. Hold arb med tåa mot deg og tell 4 m til venstre for tråden, starte og hekle her fra retten med natur og st. Hekle til det gjenstår totalt 6 fm på omg (dvs 3 m på hver side av merket midt oppå foten), snu. Fortsett med striper som før – hekle 1 kjm i første st, deretter fm til det gjenstår 1 st på raden, snu. Videre hekles det frem og tilbake over de resterende 26-28-32 m til arb måler totalt ca 21-23-26 cm – tilpass slik at neste rad som skal hekles er en rad med natur og st. Neste rad hekles slik: 1 st i hver av de første 11-12-14 første fm, deretter hekles de 4 neste st sammen 2 og 2 – SE FELLETIPS, deretter hekles 1 st i hver av de siste 11-12-14 fm. Klipp tråden. Legg tøffelen dobbelt og sy sammen kant i kant midt bak.

SKAFT:
Start midt bak og hekle 40-42-44 st med grågrønn jevnt fordelt rundt åpningen øverst på tøffelen. Fortsett rundt med st til det er heklet totalt 6 omg. På neste omg økes det 8-9-10 st jevnt fordelt = 48-51-54 st. Nå skal det hekles en avsluttende kant som skal brettes over skaftet. For at det skal bli pent, snur man nå arb og hekler videre fra vrangen.
1.OMG: * 1 picot (= 4 lm, 1 st i den første lm), hopp over 2 st, 1 fm i neste st *, gjenta fra *-* omg rundt, men istedenfor siste fm avsluttes det med 1 kjm i første lm. Klipp tråden.
2.OMG: Bytt til lys grågrønn. Start med 1 fm rundt toppen av første picot, deretter hekles det * 1 picot, fest med 1 fm rundt toppen av neste picot *, gjenta fra *-* omg rundt, men istedenfor siste fm avsluttes det med 1 kjm i første lm. Klipp og fest tråden.
3.OMG: Bytt til natur og hekle som 2.omg.
Brett de 5 øverste omg ned over skaftet.

BLOMST:
Hekle 3 blomster: 1 natur, 1 mellomblå og 1 jeansblå.
Hekle slik: 5 lm, sett dem til en ring med 1 kjm i første lm.
Neste omg hekles slik: * 1 picot (= 4 lm, 1 st i første lm), 1 fm om lm-ringen *, gjenta fra *-* 5 ganger til = 6 blader. Klipp tråden.
Sy de 3 blomstene fast på den ene siden av skaftet.

Hekle 1 tøffel til på samme måte, men sy blomstene på den andre siden av skaftet.

Denne oppskriften har blitt rettet.

Oppdatert online: 21.12.2016
Ny garnmengde på farge nr 7139, grågrønn: 100 g f.nr 7139, grågrønn
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Stribede tøfler

Line, Denmark

Stribede tøfler

Line, Denmark

148-32 Annabelle

Nadezhda, Russian Federation

Kommenter oppskrift DROPS 148-32

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (82)

country flag Yvette Winkler wrote:

I have 100% acrylic worsted #4 medium weight yarn I would like to use to mKe these slippers. Would that yarn be interchangeable with Drops “Nepal”? Beautiful pattern.

05.11.2021 - 17:39

DROPS Design answered:

Dear Yvette, please understand that these patterns are made available to support DROPS yarns, thus we cannot help you with other brands. Happy Stitching!

05.11.2021 - 19:34

country flag Van Lierde Christine wrote:

Veel instopwerk!

02.11.2021 - 14:17

country flag Sabrina wrote:

Grazie!!

11.04.2021 - 16:27

country flag Sabrina wrote:

Quindi se la mia taglia per il giro 5 è 35/37 devo lavorare 34 maglie in totale? O ogni 7 maglie circa aumento di 4 maglie?

11.04.2021 - 16:08

DROPS Design answered:

Buonasera Sabrina, per la sua taglia deve aumentare 4 maglie come indicato, passando da 30 a 34 maglie. Buon lavoro!

11.04.2021 - 16:23

country flag Sabrina wrote:

Non capisco il giro 5. Cosa significa aumenti a intervalli 4-6-10 e 34-36-40??

11.04.2021 - 10:03

DROPS Design answered:

Buongiorno Sabrina, durante la lavorazione delle 30 maglie basse deve aumentare il numero di maglie basse indicate per la sua taglia, in modo regolare, cioè più o meno alla stessa distanza. Buon lavoro!

11.04.2021 - 11:35

country flag Irene wrote:

Me encantaron. Gracias

25.07.2020 - 21:13

country flag Theresa Suszko wrote:

Hi how are you? I have a question ? I can’t figure out the part where you put the marker and crochet 6 stitches ? I was wondering if you have a video on how to do this part? Thank you theresa

15.02.2020 - 00:54

DROPS Design answered:

Dear Mrs Suszko, this video shows from time code 0:44 how you just turn and continue with some unworked stitches mid on upper foot. Happy crocheting!

17.02.2020 - 08:07

country flag Sordana wrote:

Wat wordt bedoeld met de stekenverhouding na toer 6? Is het de bedoeling dat ik bij iedere kleurwissel moet meerderen?

01.12.2019 - 18:59

DROPS Design answered:

Dag Sordana,

Het heeft niet specifiek met toer 6 te maken, maar het is even een herinnering om te controleren of je stekenverhouding nog steeds overeenkomt, zodat je slof de juiste maat krijgt.

07.12.2019 - 10:56

country flag Emmanuelle wrote:

Bonjour, Je voudrais réaliser ce modèle en une seule couleur. De combien de pelotes ai-je besoin ? Merci à vous

07.08.2019 - 11:59

DROPS Design answered:

Bonjour Emmanuelle, nous avons uniquement les quantités correspondantes au modèle présenté, soit avec les rayures. Pour un modèle uni, il vous faudra additionner chaque couleur, il est toutefois possible que vous en ayez besoin d'un peu moins. Vous pouvez vous inspirer d'autres modèles similaires; votre magasin devrait pouvoir vous assister si besoin - même par mail ou téléphone. Bon crochet!

07.08.2019 - 12:45

country flag Zobeida wrote:

Excelente trabajo

06.06.2019 - 22:13