DROPS SS24
DROPS Children 23-54
DROPS Design: Modell nr db-002-bn
Garngrupp C
-----------------------------------------------------------
MÖSSA:
Storlek: 3/5 - 6/9 - 10/12 år
Passar huvudmått: 48/50 - 50/52 - 52/54 cm
Garnåtgång:
DROPS BIG DELIGHT från Garnstudio
100-100-100 g nr 04, marina
OBS! 100 g är tillräckligt till både mössa och sjal

DROPS RUNDST (40 cm) NR 5,5 - eller det st.nr du måste använda för att få 16 m x 30 v rätst på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST NR 4,5 – till resåren.

SJAL:
Storlek: one size
Mått: 20 cm på höjden mätt mitt fram längs mittmaskan och ca 92 cm från spets till spets längs avmaskningskanten.
DROPS BIG DELIGHT från Garnstudio
100-100-100 g nr 04, marina
OBS! 100 g är tillräckligt till både mössa och sjal

DROPS RUNDST (60 cm) NR 5,5 - eller det st.nr du måste använda för att få 16 m x 30 v rätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på alla varv.
---------------------------------------------------------

MÖSSA:
Mössan stickas fram och tillbaka på rundst och sys tills mitt bak till slut. Lägg upp 70-74-78 m inkl 1 kantm i varje sida på rundst 4,5 med Big Delight. Sticka resår så här (1:a v = rätsidan): 1 RÄTST kantm - se förkl ovan, 1 rm, * 2 am och 2 rm *. Upprepa från * - * tills det är 4 m kvar på st, avsluta med 2 am, 1 rm och 1 RÄTST kantm. Byt till rundsticka 4,5 när resåren mäter 4-4-5 cm och sticka 1 v rätt SAMTIDIGT som det minskas 1-2-0 m jämnt fördelat = 69-72-78. Sticka rätst fram och tillbaka tills arb mäter 12-13-14 cm. Nu sätts 2 markörer i arb med 23-24-26 m mellan varje markör. På nästa v från rätsidan maskas det av så här: Sticka de 2 första m räta tills, sticka till 2 m före markören och sticka 2 m räta tills 2 ggr, upprepa vid nästa markör och sticka de 2 sista m tills (= 6 minskade m). Upprepa minskn på vartannat v totalt 8-9-10 ggr = 21-18-18 m kvar på st. På nästa v stickas alla m 2 och 2 räta tills. Klipp av tråden, drag den genom de resterande m, drag åt och fäst ordentligt. Mössan mäter ca 17-19-20 cm på höjden.

MONTERING:
Börja längst ner på mössan och sy ihop innanför 1 kantm längs resåren, sedan sys mössan ihop i de yttersta maskbågarna längs rätst.


SJAL:
Arb stickas fram och tillbaka på rundst. Alla m och omslag stickas räta. Lägg upp 9 m på rundst 5,5 med Big Delight. Sticka så här:
VARV 1 (= rätsidan): Sticka 1 rm, 1 omslag, 3 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 3 rm, 1 omslag och 1 rm = 13 m. Sätt en markör i den mittersta maskan.
VARV 2 (= avigsidan): 1 rm, 1 omslag, sticka rm tills det är 1 m kvar, 1 omslag och 1 rm = 2 m ökade.
VARV 3: Sticka 1 rm, 1 omslag, sticka rm fram till mitt-m, 1 omslag, 1 rm (=mitt-m), 1 omslag, sticka rm tills det är 1 m kvar, 1 omslag och 1 rm = 4 ökade m.
Upprepa v 2 och 3 tills arb mäter ca 20 cm mätt längs mitt-m eller till önskad längd. Maska av löst med rm från avigsidan. Klipp av och fäst trådarna.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS Children 23-54

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (20)

country flag Silvia wrote:

Hallo, wie wird das Tuch Big Brother zusammen genäht? Viele Grüße Silvia

06.01.2024 - 20:57

DROPS Design answered:

Liebe Silvia, es gibt bei dem Tuch keine Naht, es wird in nur einem Teil von oben nach unten gestrickt: Es wird jeweils 4 Maschen bei jeder Hin-Reihe und 2 Maschen bei jeder Rückreihe zugenommen. Viel Spaß beim stricken!

08.01.2024 - 10:23

country flag Annette Gehrke wrote:

Hallo liebes Team, ich habe die Mütze mit der angegebenen Wolle gestrickt. Aber leider mag mein Enkel die Wolle nicht,er reißt sich die immer wieder vom Kopf. Es ist ihm wohl zu kratzig. Es ägert mich schon ein bisschen,da sie ja auch nicht so billig ist. Kann ich die auch als Sockenwolle verwenden? MFG Annette Gehrke

09.11.2022 - 13:07

DROPS Design answered:

Liebe Frau Gehrke, das hängt tatsächlich von der Sensibilität jeder Person ab - hier finden Sie alle unsere Anleitungen, die für Big Delight designt wurden, es kann Ihnen vielleicht helfen. Gerne können Sie sie noch filtern und sortieren. Viel Spaß beim stricken!

09.11.2022 - 14:09

country flag Lucia Battisti wrote:

Buonasera vorrei sapere se lo scialle è chiuso o aperto nel caso fisse aperto è possibile chiuderlo? Grazie

27.11.2019 - 19:03

DROPS Design answered:

Buongiorno Lucia. Lo scialle è aperto. Per un modello chiuso, potrebbe eventualmente valutare uno scaldocollo tra quelli disponibili tra i nostri modelli. Buon lavoro!

29.11.2019 - 09:20

country flag Garneret Marie-Christine wrote:

Bj Pouvez-vous m’expliquer les diminutions que vous indiquez pour le bonnet Faut-il faire les diminutions 2x2 mailles de chaque côté de la maille avec marqueur❓ Au secour je suis coincé 😭😱 Merci pour votre aide 👍

21.03.2019 - 11:15

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Garneret, au début du rang, tricotez les 2 premières mailles ensemble à l'endroit, *tricotez jusqu'à ce qu'il reste 2 mailles avant le marqueur suivant, tricotez 2 m ens à l'end, marqueur, 2 m ens à l'end*, répétez de *-* jusqu'à ce qu'il reste 2 m et tricotez les 2 dernières m ens à l'end. Bon tricot!

21.03.2019 - 11:47

country flag Eloisa wrote:

È possibile lavorare il modello con i ferri dritti?

03.01.2019 - 20:30

DROPS Design answered:

Buongiorno Eloisa. Sia il berretto che la sciarpa sono lavorati avanti e indietro sui ferri. Può usare i ferri dritti al posto dei circolari e seguire le stesse spiegazioni. Buon lavoro!

03.01.2019 - 23:59

country flag Monika YBraun wrote:

Wird das Tuch, nach Fertigstellung zusammen genäht. Ich kann neun Maschen nicht rundstricken.

03.04.2018 - 19:36

DROPS Design answered:

Liebe Frau YBraun, das Tuch wird nicht in der Runde gestrickt nor zusammengenäht, es wird auf dem Foto im Hals zusammengeknotet. Viel Spaß beim stricken!

04.04.2018 - 08:42

country flag Jill Provencher wrote:

In the Big Brother hat and shawl pattern no db-002-bn, after having knitted the 8" on the shawl, it says to bind off. Should there not be a gradual decrease to fit around neck?

19.01.2015 - 02:31

DROPS Design answered:

Dear Mrs Provencher, this is a triangular shawl, ie you cast off all sts when piece measures 8" measured along mid st. The shawl is tied together on mid back in the picture. Happy knitting!

19.01.2015 - 14:11

country flag Roxane wrote:

L utilisation d une aiguille circulaire est elle obligatoire ? Est il possible de tricoter ce modèle sur deux aiguilles traditionnelles ? Merci pour votre réponse

11.12.2014 - 14:20

DROPS Design answered:

Bonjour Roxane, le bonnet et le tour de cou se tricotent tout deux en allers et retours sur aiguille circulaire, pour avoir suffisamment de place pour y loger toutes les mailles - vous pouvez ainsi utiliser des aiguilles droites ici. Bon tricot!

11.12.2014 - 16:38

country flag Lisa wrote:

Buongiorno, mi piacerebbe fare questo modello per una taglia 18 circa, vorrei sapere di quante maglie ridurre. Grazie mille!!

22.07.2014 - 10:22

DROPS Design answered:

Buongiorno Lisa, i nostri modelli sono disegnati per le taglie indicate, per realizzare una taglia diversa deve misurare la circonferenza desiderata, fare il campione e calcolare con una proporzione il numero di maglie da avviare. Buon lavoro!

22.07.2014 - 14:31

country flag Gerda wrote:

Habe erst am Schluss begriffen, dass man das Tuch von oben nach unten strickt - also der Anschlag ist am Hals. Das hat mein Farbkonzept etwas durcheinander gebracht, aber ist trotzdem schön geworden. Danke!

06.02.2014 - 12:26