DROPS Baby / 20 / 7

DROPS Baby 20-7 by DROPS Design

Stickad byxa till baby och barn i 2 trådar DROPS Delight.

Tags: byxor,
DROPS design: Modell nr DE-010-by
----------------------------------------------------------
Storlek: 1/3 - 6/9 - 12/18 mån (2 - 3/4 - 5/6) år
Strl i ctl: 50/56-62/68-74/80 (86/92-98/104-110/116)

Garnåtgång: DROPS DELIGHT från Garnstudio
07 beige/blå mix: 150-150-200 (200-250-250) g

DROPS STRUMPST och RUNDST (40 cm) NR 4 – eller det st.nr du måste använda för att få 19 m x 25 v i slätst med 2 trådar på 10 x 10 cm.
DROPS STRUMPST och RUNDST (40 cm) NR 3,5

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!

75% Ull, 25% Polyamid
från 31.95 kr /50g
DROPS Delight print DROPS Delight print 31.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 95.85kr. Läs mer.

Instruktioner

ÖKNINGSTIPS:
Öka genom att hämta upp m från föregående v och sticka denna rät.

MINSKNINGSTIPS:
Minska så här före markören: 2 rm tills.
Minska så här efter markören: Lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över.
----------------------------------------------------------

BYXA:
Byxan stickas runt på rundst uppifrån och neråt. Lägg upp 114-120-120 (126-132-138) m på rundst 3,5 med 2 trådar Delight. Sticka resår (= 3 rm, 3 am) i 8-9-9 (10-10-10) cm. Byt till rundst 4 och sticka 1 räta v – SAMTIDIGT minskas 22-24-20 (22-24-26) m jämnt fördelat = 92-96-100 (104-108-112) m. Sätt en markör mitt fram och 1 markör mitt bak (= 46-48-50 (52-54-56) m mellan markörerna). Sticka vidare i slätst tills arb mäter 12-14-15 (15½-16-17) cm. Nu ökas det 1 m på varje sida av 4 m mitt fram (du har 2 m på varje sida av markören) – SE ÖKNINGSTIPS. Upprepa ökningen på vartannat v totalt 8-9-9 (10-11-11) ggr = 108-114-118 (124-130-134) m. Efter alla ökningar mäter arb ca 18-21-22 (23-24-25) cm. På nästa v avm 6 m mitt fram och mitt bak (dvs 3 m på varje sida av markörerna) = 48-51-53 (56-59-61) m på varje ben.

BEN:
Sätt m från det ena benet på 1 tråd och m från det andra benet på strumpst 4 = 48-51-53 (56-59-61) m. Sticka vidare i slätst runt på st – sätt en markör på insidan av benet. SAMTIDIGT när benet mäter 4-4-4 (5-6-6) cm minskas 1 m på varje sida av markören – LÄS MINSKN.TIPS. Upprepa minskn med 2-3-4 (5-6-8) cm mellanrum totalt 4 ggr = 40-43-45 (48-51-53) m. När benet mäter 12-15-18 (23-28-33) cm byts det till strumpst 3,5. Sticka 1 v slätst - SAMTIDIGT ökas det 8-5-9 (6-9-7) m jämnt fördelat = 48-48-54 (54-60-60) m. Fortsätt med resår (= 3 rm,3 am) i 10 cm. Maska sedan av löst med rm över rm och am över am.
Hela byxan mäter totalt 40-46-50 (56-62-68) cm. Sätt m på tråden tillbaka på st och sticka det andra benet på samma sätt som det första.

MONTERING:
Sy ihop öppningen mellan benen.
Vik upp benen nederst efter behov.

Diagram


Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS Baby 20-7) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (20)

Maya Krogfoss 23.03.2020 - 23:48:

Hei. Har lest kommentarene men skjønner ikke forsatt med økning før bein. antall masker stemmer ikke, strikker str 2 år.

DROPS Design 24.03.2020 kl. 12:10:

Hej Du sätter en markör mitt fram och mitt bak på byxan, här har du 104 m totalt. Sedan ökar du 1 m på varje sida av de mittersta 4 maskorna fram (markören sitter mitt emellan dessa 4 maskor), dvs du ökar 2 maskor per varv. Öka såhär totalt 10 gånger. 104 m + (10x2) = 124 m. Lycka till!

Anne Wolf 01.03.2019 - 17:28:

Hallo, warum werden bei der Hose für den Zwickel nur vorne Maschen zugenommen? Das Windelpaket sitz doch eher hinten....oder lese ich nicht richtig? Danke für eine Antwort! und viele Grüße Anne Wolf

DROPS Design 04.03.2019 kl. 07:37:

Liebe Frau Wolf, genau so wurde diese Hose vor einigen Jahren gestrickt und geschrieben. In den neuesten Modellen wird eine Erhöhung gestrickt. Viel Spaß beim stricken!

Line 24.11.2018 - 09:39:

Bonjour, puis-je utiliser la Big Delight pour ce modèle ? La Big Delight est bien en laine vierge non traitée ? Merci beaucoup

DROPS Design 26.11.2018 kl. 07:51:

Bonjour Line, comme ce modèle se tricote avec 2 fils Delight (= 2 fils du groupe A), vous pouvez tout à fait utiliser 1 fil du groupe C comme Big Delight (pure laine certifiée Oeko-Tex - cf nuancier - et cliquez ici pour en savoir plus sur les alternatives. Bon tricot!

Francine 16.10.2018 - 21:44:

Bonjour,j’a relu et compris.J’augmente d’ une maile à 2 mailles avant et 2 mailles après un marqueur. Merci

Francine 16.10.2018 - 20:03:

Bonjour,je ne comprends pas les augmentations.Est- que je fais 4 augmentations à chaque 2 tours pour un seul marqueur? Si oui mon nombre de mailles final ne correspond pas. Pour la taille 1mois,je calcule 8x4=32,116-92=16 Merci!

Judith 05.09.2018 - 09:19:

Wird die ganze Hose mit 2 Fäden gestrickt?

DROPS Design 06.09.2018 kl. 08:43:

Liebe Judith, ja genau, die ganze Hose wird mit 2 Fäden Delight gestrickt. Viel Spaß beim stricken!

Pernille Hein 17.10.2017 - 19:37:

Er det meningen at det kun er på forsiden at der skal laves udtagninger og bagsiden bare bliver strikket lige??

DROPS Design 18.10.2017 kl. 08:04:

Hei Pernille. Ja, det er riktig. Nå er det noen år siden denne oppskriften ble skrevet og da ble det skrevet på denne måten. I de nyeste bukse oppskrifter fra oss er det både øking foran og bak + forhøyning bak. God Fornøyelse!

Mia 01.11.2016 - 18:45:

Det skal altså kun økes FORAN?

Mia 01.11.2016 - 18:43:

Det er veldig uklart dette med økningene før bena. Jeg strikker nå denminste størrelsen, dvs jeg har 92 masker før økningene. Drsom jeg skal øke 8 ganger vil jeg få 124masker på pinnen, ikke 108 slik det står. Jeg vil derimot komme helt riktig ut hva angår cm, da dette skal bli ca 18cm. Hva er det riktige her?

DROPS Design 05.04.2017 kl. 12:36:

Hei Elina, Vet ikke om det er fremdeles aktuelt med hjelp på denne oppskriften....babyen må ha vokst siden du spurte før jul! Økningene er 2 masker på hver runde og 8 x 2 = 16. Da får du 108 masker sånn som det står i oppskriften. Håper dette er til hjelp. Mvh Deirdre

Anna 12.10.2016 - 21:33:

Dobrý den, Pletu nejmenší velikost a všimla jsme si, že v kroku rozšiřování kalhot na přední straně je napsáno "přidáme na předním díle z každé strany středových čtyř ok vždy 1 oko. Přidávání opakujeme v každé druhé řadě JEŠTĚ 8 krát = 108 ok." To by tedy znamenalo, že přidáváme celkově 9 krát. Ale 92 původních ok + 9x2 by dohromady dělalo 110. Máme tedy přidávat celkem pouze 8x? Děkuji, Anna.

Kommentér oppskrift DROPS Baby 20-7

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

#dropsfan gallery

Knitted pants for baby

Bobbelur & Perlemor, Norway

A little "bee" pant

Bobbelur & Perlemor, Norway