DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% Alpacka
från 34.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 152.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 122-17
DROPS design: Modell nr FA-130
--------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: 22 - 24 - 27 cm
Skaftets längd: 48 - 50 - 52 cm
Garnåtgång: DROPS FABEL från Garnstudio
150 g i alla strl nr 100, natur
Och använd: DROPS ALPACA från Garnstudio
100 g i alla strl nr 618m eco, ljusbeige mix

DROPS STRUMPST NR 2,5 – eller det st.nr du måste ha för att få 26 m x 34 v i slätst på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% Alpacka
från 34.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 152.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

MÖNSTER:
Se diagr M.1 och M.2 – diagr slätstickas.
MINSKNINGSTIPS:
Minska så här före markören: 2 rm tills.
Minska så här efter markören: 2 vridna räta tills (dvs. sticka i de bakre m-bågarna i stället för i de främre).
HÄLAVM:
Varv 1 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 9-10-10 m, sticka 2 vridna räta tills (dvs. sticka i de bakre m-bågarna i stället för i de främre), vänd arb.
Varv 2 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 9-10-10 m, 2 am tills, vänd arb.
Varv 3 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 8-9-9 m, sticka 2 vridna räta tills, vänd arb.
Varv 4 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 8-9-9 m, 2 am tills, vänd arb.
Fortsätt på samma sätt tills det återstår 14-14-16 m på st genom att sticka tills det återstår 1 m mindre innan det stickas 2 m tills.
--------------------------------------------------------

SOCKA:
Arb stickas runt på strumpst.
Lägg upp 112-116-120 m på strumpst nr 2,5 med ljusbeige mix. Sticka resår = 2 rm/2 am i 8 cm. Byt till natur, sticka 1 v slätst – SAMTIDIGT som det minskas 16-20-24 m jämnt fördelat = 96 m i alla strl. Sticka sedan M.1. KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
När M.1 är färdigt mäter arb ca 24 cm.
Sticka 1 v med slätst och natur – SAMTIDIGT minskas 8 m jämnt fördelat = 88 m. Sätt en markör i början på v (= mitt bak). Fortsätt med M.2 tre ggr på höjden. Sticka sedan färdigt med natur. SAMTIDIGT när arb mäter 26 cm minskas 1 m på båda sidor om markören – SE MINSKNINGSTIPS. Upprepa minskningen på vart 4:e-5:e-6:e v totalt 14-12-10 ggr = 60-64-68 m på st (se till så att mönstret i M.2 inte förskjuts under minskningarna). När arb mäter 43-44-46 cm behålls de första 15-16-17 m på st till häl. Sätt de nästföljande 30-32-34 m på en tråd restgarn (= fotens ovansida) och behåll de sista 15-16-17 m på st till häl. Fortsätt med slätst fram och tillbaka över de 30-32-34 häl-m i 5-5½-6 cm. Sätt sedan en markör. Sticka sedan HÄLAVM – se förkl ovan.
Efter hälavm plockas det upp 13-14-16 m på båda sidor av hälen och de 30-32-34 m från restgarnstråden sätts tillbaka på st = 70-74-82 m. Sätt en markör på båda sidor av de 30-32-34 m på fotens ovansida. Sticka sedan runt med slätst SAMTIDIGT som det minskas i varje sida så här: Sticka de 2 sista m FÖRE den första markören ovanpå foten vridet räta tills (dvs. sticka i de bakre m-bågarna i stället för i de främre) och sticka de 2 första m EFTER den sista markören ovanpå foten räta tills. Upprepa minskningen på vartannat v totalt 9-9-11 ggr = 52-56-60 m. Fortsätt sticka tills arb mäter 18-19-22 cm från markören på hälen (= ca 4-5-5 cm kvar). Sätt sedan en markör i varje sida så att det blir 26-28-30 m både ovanpå och under foten. Fortsätt med slätst SAMTIDIGT som det minskas för tå på varje sida av de båda markörerna så här: Sticka tills det återstår 3 m före markören, 2 räta tills, 2 rm (markören sitter mitt emellan dessa 2 m), 2 vridna räta tills.
Upprepa minskningen på vartannat v totalt 4-5-5 ggr och sedan på varje v 7-7-8 ggr = 8 m kvar på st.
Klipp av tråden, drag den genom de resterande m, drag åt och fäst tråden ordentligt.

Diagram

symbols = natur
symbols = ljusbeige mix
diagram
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 122-17

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (33)

country flag Leesa skrev:

Большое спасибо ! Заскакивайте да и на личный веб сайт : D Понятие французский балкон

14.04.2024 - 09:04

country flag Manuela Strohmaier skrev:

Hallo! Wenn ich zuerst das Bündchen stricke und dann M2 dann müsste ich doch mit dem Kopf anfangen. Sonst steht das Motiv die ch auf den Kopf oder? Lg Manuela

17.02.2023 - 17:00

DROPS Design svarede:

Liebe Frau Strohmaier, Socken werden von oben nach unten gestrickt, Diagramme werden von unten nach oben gelesen, so stricken Sie M.2 sowie M.1 von der unteren Reihe bis der oberste Reihe. Hier lesen Sie mehr über Diagramme. Viel Spaß beim stricken!

20.02.2023 - 08:43

country flag Antoniomaifs skrev:

Ссылочная пирамида

25.02.2022 - 17:39

country flag Anna Griebler skrev:

Hallo Leider verstehe ich das Abnehmen während M2 nicht. Wenn ich immer neben der Markierung abnehme verschiebt sich das Muster. Wo muss ich abnehmen das es nicht passiert. Danke für eure Hilfe.

02.12.2021 - 19:46

DROPS Design svarede:

Liebe Frau Griebler, M.2 sollen Sie immer wie zuvor in der Höhe stricken, es wird nur weniger Maschen am Anfang und am Ende wegen den Abnahmen sein. dh am Anfang der Runde stricken Sie weniger Maschen am Anfang Diagram und am Ende der Runde stricken Sie weniger Maschen am Ende Diagram, aber dazwischen soll das Muster immer wie zuvor sein, damit das Einstrickmuster imme wie zuvor gestrickt wird. Viel Spaß beim stricken!

03.12.2021 - 08:10

country flag Enrico skrev:

Hallo. Was ist hiermit gemeint "1 R. glatt stricken" ? Vielen Dank für Ihre Hilfe.

19.11.2021 - 10:52

DROPS Design svarede:

Lieber Enrico, nach dem Bünchen strickt man 1 Runde mit rechten Maschen und Farbe natur (= 1 Runde glatt rechts). Viel Spaß beim stricken!

19.11.2021 - 11:49

country flag Karina skrev:

Hej, Bliver strømpen ikke væsentligt tyndere forneden end foroven når strikkes færdig med een tråd?

31.10.2020 - 10:35

DROPS Design svarede:

Hei Karina. Hele strømpen strikkes med 1 tråd. Skal ikke være vesentlig forskjell på tykkelsen der det strikkes mønster, men litt forskjell vil det jo så klart være. mvh DROPS design

02.11.2020 - 13:01

country flag Susanne skrev:

Lite fundersam. Efter att första mönstrets stickats så ska man minska till 88 m. Men mönster 2 är ju anpassat efter 16 m. Men man har ju efter 22 m på varje sticka. Stickar man på och upprepar mönster 2 över alla maskor resulterar det ju att det blir bara 5, 5.

20.03.2020 - 11:26

DROPS Design svarede:

Hej Susanne, själva rapporten går över 8 maskor, så det går bra att sticka halva M.2. Du vill se att du har samma antal maskor imellan varje mönster hela varvet runt :)

25.03.2020 - 09:29

country flag Tina Dahlin skrev:

Hej! Underbart mönster som jag gärna skulle vilja sticka till en 10-årig tjej! Kan man anpassa mönstret på ngt sätt för jag misstänker att benlängd/bredd på vaden inte kommer att stämma även om jag stickar rätt fotstorlek? Mvh, Tina

06.11.2019 - 09:19

DROPS Design svarede:

Hei Tina. Det er ingen lett måte å gjøre det på ettersom mønstret må passe med maskeantallet, både i M.1, M.2 og når man starter med hælfellingen. Jeg vil ikke si at det er umulig, men vi har dessverre ikke muligheten til å skrive en "barnestørrelse" til denne sokken nå. mvh DROPS design

11.11.2019 - 10:27

country flag Val skrev:

Thank you so very much for the pattern. I can't wait to start.

23.04.2018 - 01:51

country flag Susanne Hesselberg skrev:

Hei, har et spørsmål vedr mønster M 1, skal hjorten strikkes oppned? Slik jeg leser oppskriften blir dyret oppned på strømpen. Min mann har funnet oppskriften på nettet og nå er jeg igang med strikkingen, men har stoppet opp ved M1. Mvh Susanne Hesselberg

01.02.2017 - 22:04

DROPS Design svarede:

Hej Susanne. Du strikker diagrammet nedefra og op (se her hvordan du laeser vores diagrammer) og siden du strikker sokken oppefra og ned, kommer rensdyret til at staa paa sokken som paa billedet

02.02.2017 - 13:49