DROPS design: Modell nr KS-041
---------------------------------------------------------
Mått:
Längd mitt bak: ca 90 cm
Bredd överst: ca 180 cm
Garnåtgång: DROPS KID-SILK från Garnstudio
125 g nr 11, lila

DROPS RUNDST (80 cm) NR 3,5 -
eller det st.nr du behöver för att få 23 m x 30 v i slätst på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------


75% Mohair, 25% Silke
från 55.00 kr /25g
DROPS Kid-Silk uni colour DROPS Kid-Silk uni colour 55.00 kr /25g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Kid-Silk long print DROPS Kid-Silk long print 55.00 kr /25g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 275kr. Läs mer.

Instruktioner

MÖNSTER:
Se diagr M.1. Diagr visar mönstret sett från rätsidan.
RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på varje varv.
ÖKNINGSTIPS:
Det ökas 4 m, på varje v från rätsidan, till färdigt mått så här:
Öka 1 m i början på v: 3 m rätst, 1 omslag. På nästa v stickas omslaget avigt.
Öka 2 m mitt på arb: 1 omslag, mittmaskan, 1 omslag. På nästa v stickas omslagen aviga.
Öka 1 m i slutet på v: 1 omslag, 3 m rätst. På nästa v stickas omslaget avigt.
--------------------------------------------------------

SJAL:
För att få plats med alla m stickas arb fram och tillbaka på rundst. Sjalen stickas från mitt bak i nacken och nedöver. OBS! Se till att börja på nytt nystan i början på v och inte mitt i sjalen.
Lägg upp 7 m på rundst 3,5 med Kid-Silk. Sätt en markör i den 4:e m (markerar mitt bak på sjalen). Sticka första v så här (= rätsidan): 3 m RÄTST - se förkl ovan -, 1 omslag, 1 rätst m, 1 omslag och 3 m Rätst = 9 m. Sedan stickas det fram och tillbaka i Rätst SAMTIDIGT som det ökas 4 m på vartannat v - Läs ÖKNINGSTIPS! Fortsätt så tills det är 149 m på st (arb mäter ca 18 cm mätt i stickriktningen). Sedan stickas det så här (från rätsidan): 3 m Rätst, M.1A, M.1B över följande 70 m, M.1C, 1 m slätst (= mittmaska), M.1A, M.1B över följande 70 m, M.1C och 3 m Rätst. Fortsätt med detta mönster, men för varje gång M.1 är stickat 1 gång på höjden stickas M.1B två extra ggr på var sida av mitten. Sticka M.1 totalt 4½ ggr på höjden = 401 m. Sedan stickas Rätst över alla m SAMTIDIGT som det ökas 4 m på vartannat v som innan. Fortsätt så tills det är stickat ca 11 cm Rätst. Maska av löst med dubbel tråd.

Diagram

symbols = rm på rätsidan, am på avigsidan
symbols = 1 omslag mellan 2 m
symbols = lyft 1 m löst av st, 2 rm ihop, drag den lyfta m över.
symbols = rm på avigsidan
symbols = 2 rm ihop
symbols = lyft 1 m löst av st, 1 rm, drag den lyfta m över
diagram
signature-image

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 121-30) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (58)

country flag Katja wrote:

Ich nehme meine Frage zurück. Das Musterdiagramm ist plötzlich aufgetaucht, als ich meine Frage gesendet habe...

01.04.2021 - 13:21:

country flag Katja wrote:

Ich finde das Musterdiagramm nicht (nur die Zeichenerklärung)...?

01.04.2021 - 13:20:

country flag MICHELE wrote:

Ca y est c'est parti!! Merci

25.12.2020 - 10:42:

country flag MICHELE wrote:

Désolé mais je ne comprends pas votre explication. Je commence mon rang de 149 mailles par 3 mailles endroit , 1 jeté et ensuite????

21.12.2020 - 17:44:

DROPS Design answered:

Bonjour Michele, tricotez vos 149 m ainsi: 3 m point mosuse, M.1A (= 1 m), M.1B = 14 m x 5 = 70 m, M.1C (pas de maille au 1er rang, mais on fait 1 jeté), 1 m centrale, M.1A (= 1 m), M.1B (= 14 m x 5 = 70 m), M.1C (= pas de maille mais on fait 1 jeté au 1er rang), 3 m point mousse = 3+1+70+1+1+70+3= 149m. À la fin de ce rang, vous avez augmenté 1 m dans chaque M.1A (= 1 jeté au début du diagramme) et 1 m dans chaque M.1C (= 1 jeté) vous aurez donc 149 + 4 = 153 m. Quand vous aurez terminé les diagrammes, vous pourrez tricoter 7 x M.1B entre M.1A et M.1C. Bon tricot!

22.12.2020 kl. 09:26:

country flag Michèle wrote:

Je ne comprends pas à quoi correspond M1A et M1c c'est la bordure au point mousse? Et combien de mailles à cette bordure, si c'est 70 mailles, comment obtenez vous les 13 mailles deM1B? Merci

21.12.2020 - 14:18:

DROPS Design answered:

Bonjour Michèle, M.1A montre le début du motif sur l'endroit (et la fin, vu sur l'envers) et M.1C la fin du motif sur l'endroit (et le début, vu sur l'envers). Vous allez répéter 2 fois les diagrammes de chaque côté de la maille centrale: 3 m point mousse, M.1A, M.1B, M.1C, 1 m centrale, M.1A, M.1B, M.1C, 3 m point mousse (vu sur l'endroit). À chaque fois que l'on tricote les diagrammes en hauteur, on augmente 13 m dans M.1A et 13 m dans M.1B = on va pouvoir tricoter 2 motifs en plus de M.1B entre le M.1A et le M.1C suivant. Bon tricot!

21.12.2020 kl. 14:24:

country flag Andrea wrote:

Hello, I have 149 sts on my needle and can't work out the first row of the diamond pattern. It seems to be worked in 2 halfs. 5.5 repetition in each half, if I worked it out correctly. How many sts should I have on my needle after the 1st row of diamond pattern? ( get 163 sts and end up with 5 garter sts instead of 3 at the end of the first row of the diamond pattern. Thank you.

11.10.2019 - 15:02:

DROPS Design answered:

Dear Andrea, you increase 4 sts on each row, so that after 1st row M.1A,B and C you should have 149-4= 153 sts. Work as follows; 3 sts in garter st, M.1A (= 1 YO =1 inc, K1), M.1B (= 14 sts x 5), M.1C (= 1 YO = 1 inc), K1 (middle stitch), M.1A (= 1 YO =1 inc, K1), M.1B (= 14 sts x 5), M.1C (= 1 YO = 1 inc), 3 sts in garter stitch. You can add markers between each diagram so that you will be sure the number of stitches will be correct. When diagrams have been worked 1 time in height you have increased 14 sts x 4 (1 st in each M.1A+C) = 4 sts in each row x 14 RS rows. Happy knitting!

11.10.2019 kl. 16:05:

country flag Andrea wrote:

Hello, it's a beautiful design but the instructions are confusing. I'm stuck on the first row of pattern and can't figure out what I'm doing wrong? How many stitches are on the needle after the first row of pattern? Are the YO Sts counted in the 70 or are they increases? What do you mean by "for each vertical repeat of M.1 work an extra repeat of M.1B each side of the middle." - is it on the diagram or is it a separate instruction? Thank you.

11.10.2019 - 08:52:

DROPS Design answered:

Dear Andrea, you cast on 7 sts and work first row as follows: 3 sts in garter st, YO, 1 st in garter st (= middle stitch), YO, 3 sts in garter st = 9 sts (2 sts inc). Now continue to increase 4 sts every RS row: 3 sts in garter st, YO, work to the middle st, YO, middle st, YO, work until 3 sts remain on needle, YO, 3 sts in garter st = you have now increased 4 sts. Continue like this until there are 149 sts on needle. When you have worked diagrams in height, you have increased enough stitches to work one more repeat of M.1B between M.1A and M.1C. Happy knitting!

11.10.2019 kl. 09:32:

country flag Maria wrote:

Piękny wzór właśnie jestem w trakcie jego realizacji. Pierwszy raz robię taką chustę. Na początku miałam trochę problemów ale po trzykrotnym pruciu w końcu powstaje. Jestem bardzo zadowolona. Bardzo dziękuję.

03.05.2019 - 10:39:

country flag Silvia wrote:

Intrecciare SENZA STRINGERE a 2 capi.cosa vuol dire intrecciare a due capi? grazie

02.08.2018 - 18:24:

DROPS Design answered:

Buonasera Silvia, deve chiudere le maglie usando due fili. Buon lavoro!

02.08.2018 kl. 22:23:

country flag Alex wrote:

Ich möchte das Modell mit dem Originalgarn oder Drops Lace nacharbeiten. Die angegebenen 125g erscheinen mir knapp. Kann das ausreichend sein? Dann interessiert mich, was für das eine oder das andere Garn spricht und wie es mit der Lieferbarkeit des Originals aussieht - wie verbindlich sind die 14 Tage? Danke im voraus.

08.05.2018 - 23:05:

DROPS Design answered:

Liebe Alex, Kid-Silk ist etwa 200 M für 25 g (siehe Farbkarte, mit 125 g sind dann 5 Knäuel x 200 m verbraucht. Für alle Frage über Lieferbarkeit nehmen Sie bitte Kontackt mit Ihrem DROPS laden auf (auch telefonisch oder per mail). Viel Spaß beim stricken!

09.05.2018 kl. 08:51:

Kommentér oppskrift DROPS 121-30

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

#dropsfan gallery

Dreaming Diamonds

Dominique Van Der Kaa, Belgium