Like it? Share it!
Like it? Share it!
-------------------------------------------------------
Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------
![]() |
DROPS Alpaca 100% Alpacka |
från 42.95 kr /50g | Beställ | ||||||||
|
|||||||||||
![]() |
Stickor och virknålar | Beställ |
Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 117-43) för mått och uträkningar.
Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.
Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.
Alla våra mönster har instruktionsvideor som kan vara till hjälp.
Dessa steg-för-steg lektioner kan hjälpa dig:
Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.
1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?
Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.
Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.
Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.
Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten
Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp
Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.
Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna
3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?
Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.
Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.
Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?
4) Hur använder man konverteraren för garn?
Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).
Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.
5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?
Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.
Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.
Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten
Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp
6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?
Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.
Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.
7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?
I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.
Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.
9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?
Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.
När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.
När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).
Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram
10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?
Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.
När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).
När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.
När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.
Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.
Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram
11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?
Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).
Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.
Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram
Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram
14) Varför ökas det i avmaskningskanten?
Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.
Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag
15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?
För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.
Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv
16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?
Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.
Följ mönster och diagram för din storlek!
17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?
Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.
Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål
18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?
Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.
Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?
19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?
Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.
Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.
Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.
20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?
Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.
När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.
21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?
Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.
Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:
1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.
2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.
3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.
4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.
22) Var på plagget mäts längden?
Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.
På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.
Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss
23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?
Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.
Med över 30 år i stick- och virkbranschen erbjuder DROPS Design en av de mest omfattande samlingarna av gratis mönster på internet - översatt till 17 språk. Per idag har vi 293 kataloger och 10968 mönster på och alla är översatta till Svenska.
Vi arbetar hårt för att kunna erbjuda det bästa inom stickning och virkning, inspiration och goda råd, men också kvalitetsgarn till fantastiska priser! Vill du använda våra mönster till annat än personligt användande? Du kan läsa om vilka regler som gäller i texten Copyright längst ner på sidan på alla våra mönster. Lycka till!
Jeg strikker Drops design 117-43. Jeg skal sætte de nederste 34 masker på en tråd(str M) er det maskerne fra den ende der måler ca 7 cm eller maskerne fra kraven
26.02.2023 - 17:06DROPS Design answered:
Hej Anette, det er de nederste masker i siden (under ærmet) som du sætter på en tråd når du skal strikke skulderen/ærmet. Når du er færdig med skulderen skal du fortsætte over alle masker igen :)
28.02.2023 kl. 15:03Jeg skal til at strikke ærme på model 117-43. Jeg har sat de nederste 34 m på en tråd (str m) jeg forstår ikke hvad der menes med at der nu kun er 18 m før 1. mærke
29.01.2023 - 20:56DROPS Design answered:
Hej Anette, det er mærket hvor du strikker vendepindene vi henviser til :)
31.01.2023 kl. 11:30Is this the same pattern as the Gauginator Shortrow Cardigan #2 that's on Ravelry? This one has 3 buttons and the shortrow one only has 1 and it looks a little longer. I would like to compare them if they are different.
15.12.2022 - 04:46DROPS Design answered:
Dear Dee, sorry, we do not know the pattern you are talking about. If it's a project, you can maybe ask the knitter about her help. Happy knitting!
15.12.2022 kl. 08:50Hallo, kann ich die Ärmel auch verlängern? Ich hätte gerne Ärmel bis ca. Ellenbogen. Oder stricke ich einfach den Ärmelteil länger? Danke, Christiane
24.06.2022 - 14:56DROPS Design answered:
Liebe Frau Boos, vielleicht könnte Ihnen dieses Modell damit inspirieren. Viel Spaß beim stricken!
27.06.2022 kl. 07:51Hello Jeanette,Doing XL. On Line 17 from top, of your pattern, I do not understand: slip sts on a new stich holder,*** How many?*** & slip sts from 1st stch holder back on the needle 38. Not clearly explained!!!
04.09.2021 - 23:16DROPS Design answered:
Dear Anita, you slip all of the sts you have been working now on a new stitch holder and then you slip back to the needle the 38 stitches you had in the first stitch holder. Happy knitting!
05.09.2021 kl. 17:12Ho ricevuto la sua risposta, io ho già fatto altri lavori coi Ferri accorciati, ma non capisco le misure , come faccio ad avere cm 7,5 dalla parte del collo che è la parte dei ferri accorciati e quindi viene lavorata di più e avere 20,5 cm nella parte bassa che è la parte che ho lavorato di meno , non mi tornano queste misure .Dovrei avere meno cm nella parte bassa rispetto alla parte vicino al collo, spero di essermi spiegata meglio, grazie
22.04.2021 - 07:40DROPS Design answered:
Buonasera Giulia, prosegua con la lavorazione, e piano piano si chiarirà la direzione del lavoro. Buon lavoro!
24.04.2021 kl. 21:57Non capisco abbastanza all’inizio, dopo aver eseguito i ferri accorciati, io ho taglia L , dove dice fino a quando il lavoro misura 7,5 cm in alto vicino al collo e 20,5 cm in basso . I cm vengono misurati come ? Poi se dalla parte del collo in alto ho 7,5 cm come faccio ad avere in basso 20,5 cm ? Mi può rispondere abbastanza in fretta e magari farmi uno schema perché non riesco a continuare , la ringrazio infinitamente , perche voglio anche capire bene
21.04.2021 - 21:21DROPS Design answered:
Buonasera Giulia, le misure diverse sono dovute al fatto che si lavorano i ferri accorciati, per cui si lavora solo su una parte delle maglie e non su tutte le maglie presenti sul ferro. Buon lavoro!
21.04.2021 kl. 22:57Ik wil graag dit model voor mijn dochger breien maar ook voor haar dochtertje in maat 104. Hoe bereken ik het patroon voor maat 104? I would like to knit this patern for my daughter in size M and for her daughter in size 104 - childrensize. How can I convert the patern in this small size?
23.03.2021 - 22:27DROPS Design answered:
Dag Hanneke,
Dit patroon is er alleen in damesmaten. Het is voor ons helaas niet mogelijk om een patroon aan te passen naar persoonlijke wensen. Wellicht kun je een patroon vinden uit onze selectie kinderpatronen en die eventueel aanpassen om bijvoorbeeld zonder mouwen te breien en met een korter lijf.
26.03.2021 kl. 16:00Gibt es diese Anleitung auch auf Deutsch?
12.03.2021 - 13:53DROPS Design answered:
Liebe Brigitte, alle unsere Modellen sind auch auf Deutsch erhältlick; klicken Sie auf das Dropsdown-Menü unter dem Foto und so wählen Sie Ihre Sprache. Viel Spaß beim stricken!
15.03.2021 kl. 09:53Thank you for your earlier help. I've now reached the part where I need to slip stitches onto a new stitch holder and to slip stitches from first stitch holder back onto needle and to continue knitting garter stitch. Do I start with new yarn on the 32 stitches from the stitch holder (I'm making the second size) or do I continue with the working yarn which will make circle for the sleeve? - I can't see how this would work though.
13.10.2019 - 16:00Marion answered:
I've continued knitting and now I've added all stitches back onto the needle the shape is now clear.
13.10.2019 kl. 19:55