DROPS 109-56 by DROPS Design

Glatstrikket DROPS hætte med halstørklæde i 2 tråde ”Snow”. Kan også strikkes i 1 tråd ”Polaris”.

DROPS 109-56
Størrelse: One size
Materialer: DROPS Snow fra Garnstudio
200 gr f.nr 04, lilla
200 gr f.nr 20, blomme

Som garnalternativ til 2 tråde Snow:
Brug evt 1 tråd: DROPS Polaris fra Garnstudio
100% ren ny uld
100 gr = 36 m

DROPS Pinde nr 10 - eller den p du skal bruge for at få 9 m x 12 p glatstrik med 2 tråde Snow på 10 x 10 cm.
DROPS Pinde nr 12 - til halstørklæde.

-------------------------------------------------------

Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------


100% Uld
fra 15.95 kr /50g
DROPS Snow uni colour DROPS Snow uni colour 15.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Snow mix DROPS Snow mix 17.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Snow print DROPS Snow print 18.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 127.6kr. Læs mere.

Instruktioner

Retstrik: Strik ret både frem og tilbage på p.
Udtagningstips: Der tages ud fra retsiden på hver side af mærketråden således:
Strik til der er 1 m tilbage før mærketråden, slå om, strik 2 m (mærketråden er imellem disse m) og slå om igen. På næste p strikkes omslaget drejet vr (dvs strik i bagerste del af m i stedet for i forreste del) så der ikke bliver hul.

Hætte: Slå 38 m op på p 10 med 1 tråd af hver farve = 2 tråde. Strik 1 p vrang fra vrangen. Samtidig sættes der 1 mærketråd midt i arb, altså med 19 m på hver side af mærketråden. Husk på stikkefastheden! Fortsæt i glatstrik med 1 m retstrik - se forkl over - i hver side. Når arb måler 5 cm sættes m på en tråd.
Halstørklæde: * Slå 13 m op på p 12 med 1 tråd af hver farve = 2 tråde. Strik retstrik til arb måler 34 cm, sæt m på en tråd *. Gentag fra *-* så der bliver et halstørklæde til. Sæt de 13 m fra det første halstørklæde på p 10, videre sættes de 38 m fra hætten ind på p igen og derefter de 13 m fra det andet halstørklæde = 64 m på p. Fortsæt i retstrik over de yderste 13 m i hver side, de andre m fortsættes i glatstrik. Når arb måler 15 cm målt fra der hvor m blev sat på samme p tages der 1 m ud på hver side af mærketråden - læs Udtagningstips - på hver 2.p totalt 3 gange = 70 m. Strik til arb måler 30 cm. Luk af. Sy hætten og halstørklædet sammen midt bagpå yderst i kanten.

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 109-56) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

signature-image signature

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (38)

country flag Pugliese Enza wrote:

Bonjours madame, je oublier de vous dire de me tricoter le bonnet en ronds sans pouente ou capuchon merci

29.12.2022 - 09:22

country flag Sharon Hunt- Edwards wrote:

Hi about to do a swatch, but I don’t want to make a hat that that does not fit. The pattern size is a one size, my head is a 23 would this fit?

28.12.2022 - 17:51

DROPS Design answered:

Hello Sharon Hunt-Edwards! Because it is an open hood, it will fit any head size! Happy knitting!

29.12.2022 kl. 19:13

country flag Pugliese Enza wrote:

Bonjours madame pouver vous me dire si quand on arrive a 15 cm il faut continuer sur le 38 m ou avec le 13 de l echarpe? Merci pour votre reponce mes salutation

27.12.2022 - 13:20

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Pugliese, à 15 cm, vous continuez à tricoter toutes les mailles comme avant (= 13 m point mousse (écharpe), jersey jusqu'à ce qu'il reste 13 m (bonnet/capuche), terminez par 13 m point mousse (écharpe)), puis augmentez de chaque côté du marqueur placé au milieu du bonnet (des 38 m). Augmentez ainsi 3 fois tous les 2 rangs (vous aurez ainsi 70 m au total soit 13 m point mousse, 44 m jersey (38+6 augmentations), 13 m point mousse). Bon tricot!

02.01.2023 kl. 10:03

country flag Christine wrote:

Je regarde tous les modèles mais je ne comprends pas du tout vos explications pourriez-vous être plus clair. Bonnet : Avec 1 fil de chaque coloris (= 2 fils tricotés ensemble) et les aiguilles 10 monter 38 m. Tricoter 1 rang envers sur l'env

21.12.2022 - 12:23

DROPS Design answered:

Bonjour Christine, le bonnet se tricote avec 1 fil Snow coloris 04 + 1 fil Snow coloris 20 (= 2 fils), montez 38 m ailles avec les aiguilles 10. Tricotez toutes les mailles à l'envers = ce sera l'envers du bonnet. Tournez et tricotez en jersey, avec 1 m point mousse de chaque côté, autrement dit, tricotez maintenant 1 rang endroit sur l'endroit, 1 rang envers sur l'envers et répétez ces 2 rangs pendant 5 cm. Bon tricot!

21.12.2022 kl. 13:12

country flag Nora wrote:

Hei, jeg tror jeg husker at for noen år side fantes det et liknende oppskrift, men med flettemønster både i skjerfet og kysen. Og så fantes det knapper på skjerfdelen. Jeg lastet ned oppskrift denne gangen, men har siden mistet filen, dessverre ... Klarer heller ikke å finne oppskriftet nå, har den blitt tatt ned?

30.11.2022 - 21:20

DROPS Design answered:

Hej Nora, vi ved ikke hvilken opskrift du mener, men her ser du alle skjerf med fletter: skjerf flette

01.12.2022 kl. 14:24

country flag Helena Maine wrote:

Thank you for your explanation. I think I am beginning to understand it. The only question I have now is that the pattern instructs to increase, and your answer suggests a decrease. I believe that you meant to increase, as it is in the pattern.

02.02.2019 - 00:38

DROPS Design answered:

Dear Mrs Maine, oh yes sorry, you have to increase at marker, not to decrease. Happy knitting!

04.02.2019 kl. 09:24

country flag Helena Maine wrote:

I cannot visualise how this pattern works on the back where the scarf parts and the hood are knitted and joined together. Would it be possible to add a drawing or a picture to see the back, please

26.01.2019 - 14:56

DROPS Design answered:

Dear Mrs Maine, when y ou have worked the first 5 cm from hood, and the 2 ends of scarf (= 2 pieces each 34 cm in garter st over 13 sts), work all pieces together like this: 13 sts in garter st (= one end of the scarf), work the 38 sts from hat/hood, and finish row with the 13 sts in garter st (other end of the scarf). Now continue like this as before: garter st and stocking st and decrease on each side of the marker mid on piece. fold piece double and sew the garter sts together then the hood part. Happy knitting!

28.01.2019 kl. 12:49

country flag Karolína wrote:

It is possible to create a video of knitting this model. I don´t understand how I am beginning to knit scarves and hats ,to go scarf together and knit away. Thanks

22.01.2017 - 01:10

DROPS Design answered:

Dear Karolina, you first work the beg of the hood and place it aside. Work then the 2 ends of the scarf separately (34 cm over 13 sts), then work all sts tog: 13 sts of one of the scarf, the 38 sts of the hood + the 13 sts of the 2nd scarf = 64 sts. Then work in stocking st with 13 sts in garter st on each side as explained. Happy knitting!

23.01.2017 kl. 10:33

country flag Karolina wrote:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na upřesnění návodu. Když odložím čepici ve výšce 5 cm na pomocnou jehlici a nahazuji na šálu z té samé příze (klubka) nebo pletu šály obě úplně zvlášť? Moc děkuji za odpověď a radu.

22.10.2016 - 22:22

Jill Ortiz wrote:

Hola estoy trabajando este patron, no soy experta. y quiero saber si al tener todos los puntos en las agujas del 10(los 64 ptos) se teje cada parte con su estambre o todo con uno solo. a demas, a que se refieren con "tejer la muestra".....???

15.10.2015 - 22:59

DROPS Design answered:

Hola Jill. Cuando pasamos todas las partes a una aguja trabajamos la labor como una pieza, con un solo hilo. Recuerde "tejer la muestra".. quiere decir que antes de empezar la labor tienes que hacer una muestra para comprobar la tensión del tejido, en este caso con las agujas rectas DROPS del tamaño 10 mm tejiendo 9 pts x 12 vtas en puntada jersey con 2 hilos Eskimo deberíamos tener una pieza de 10 x 10 cm. Se debe mantener esta tensión del tejido durante toda la labor para que coincidan las medidas. Podría poner igualmente "recuerde mantener la misma tensión de la muestra"

20.10.2015 kl. 15:44

Kommentere opskrift DROPS 109-56

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.