DROPS 104-43 by DROPS Design

Rätstickad DROPS löskrage i ”Snow” med knappar.

DROPS 104-43
Storlek: One size
Garnåtgång: DROPS Snow från Garnstudio
200 gr nr 33, rödmelerad mix

DROPS St nr 8 - eller det st.nr du måste ha för att få 11 m x 15 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS Buffelhornsknapp nr 536: 4 st.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------


100% Ull
från 25.00 kr /50g
DROPS Snow uni colour DROPS Snow uni colour 25.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Snow mix DROPS Snow mix 29.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 100kr. Läs mer.

Instruktioner

Sticktips: Efter varje gång det har vänts mitt i arb lyfts 1:a av st som om den skulle stickas rät, tråden stramas och det stickas tillbaka, detta för att slippa hål vid alla vändningarna.

Rätstickning (fram och tillbaka på st):
Sticka räta maskor på varje varv.

Knapphål: Det avm för 4 knapphål på höger framkant från avigsidan så här: 1 knapphål = sticka 2 am tills och gör 1 omslag om st. På nästa v stickas omslaget vridet (dvs sticka i bakre maskbågen i stället för i den främre) så att hålet inte blir så stort. Sticka 3 m, avm för 1:a knapphål, sticka 5 m, avm för 2:a knapphål, sticka 5 m, avm för 3:e knapphål, sticka 5 m och avm för sista (4:e) knapphål.

Löskrage: Lägg upp 28 m på st 8 med Snow. De 2 första m (överst på kragen) på st ska stickas med 2 trådar Snow. Sticka 6 v i rätst - se förkl ovan. Sedan stickas 1 räta v från rätsidan. Sedan stickas det 1 v avigt samtidigt som det avm för knapphål – se förkl ovan. Sticka 1 räta v. Sedan stickas det rätst samtidigt som det stickas förkortade v så här: * sticka 9 rm, vänd - läs sticktips - och sticka 9 rm tillbaka, sticka 15 rm, vänd och sticka 15 rm tillbaka, sticka 2 v i rätst över alla m *, upprepa *-* - avpassa efter 1 hel rapport - tills arb mäter ca 36 cm överst. Sedan stickas det 3 v i slätst och 6 v i rätst som i början på kragen. Maska av. Sy fast knapparna längs vänster framkant på de 3 v i slätst.

Detta mönster har uppdaterats. .

Uppdaterad online: 22.05.2009
* sticka 9 rm, vänd - läs sticktips - och sticka 9 rm tillbaka, sticka 15 rm, vänd och sticka 15 rm tillbaka, sticka 2 v i rätst över alla m *

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 104-43) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

signature-image signature

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (41)

country flag Amalia wrote:

Je voudrais réaliser ce modèle avec les aiguilles no 5 et laine plus fine ? Combien de maille ?

15.01.2021 - 13:51

DROPS Design answered:

Bonjour Amalia, nous ne sommes malheureusement pas en mesure de pouvoir adapter chacun de nos modèles à chaque demande, vous pouvez recalculer le modèle en fonction de votre échantillon ou bien rechercher parmi les modèles correspondant à votre tension. Merci pour votre compréhension. Bon tricot!

15.01.2021 kl. 15:27

country flag Grace wrote:

Hola! Hay algo que no me ha quedado claro: 1. Tejo 6 vtas. en p. musgo. 2. Realizo ojales. 3 vtas jersey. 4. Comienzo con hileras acortadas. Todo en p. musgo. 9 p y vuelvo. 9 + 6 puntos h acortada y vuelvo. 5. Tejo la próxima vta. hasta el borde opuesto, donde tejo dos puntos con lana doble. 6. Regreso en musgo hasta el borde donde vuelvo con las hileras acortadas. Esas son las dos vueltas a las que refieren las instrucciones? Muchas gracias Grace

16.06.2019 - 05:44

DROPS Design answered:

Hola Grace. Las dos vueltas de filas acortadas son sobre 9 y 15 puntos, que se completan con 2 filas sobre todos los puntos.

03.07.2019 kl. 23:08

country flag Flash wrote:

Help with where to put the button holes!? It sounds like they want you to put one button hole 2 stitches from the top, pearl until the end, knit the next row. Then, in the following row, put the 2nd button hole, 3 stitches from the top. That'd be one stitch away from the first one. But, earlier it says there are 4 button holes. And, the last two sentences it says buttonholes 1-4, but it already told you to put the first button hole 2 stitches from the top. How are they spaced and # rows?

25.01.2019 - 07:24

DROPS Design answered:

Dear Flash, the buttonholes are worked from RS on a row starting by the neck as follows: Knit 3 sts, make 1st buttonhole, knit 5 sts, make 2nd buttonhole, knit 5 sts, make 3rd buttonhole, knit 5 sts and make 4th buttonhole, work as before to the end of the row. Happy knitting!

25.01.2019 kl. 09:26

country flag Marguerite Champagne wrote:

Drops 104-43. Bonjour, haut de l’encolu...est-ce que je dois tricoter avec 2 fils Eskimo les 2 premières et les 2 dernières mailles pendant les 6 rangs point mousse et plus?\\r\\n\\r\\nMerci

12.12.2018 - 14:47

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Champagne, on va tricoter tout du long les 2 premières mailles, vu sur l'endroit, avec le fil en double - comme le montre la vidéo ci-dessous - tricotez comme expliqué les rangs raccourcis avec le fil en double sur les 2 premières mailles en début de rang sur l'endroit (et en fin de rang sur l'envers) et avec le fil en simple sur les autres mailles. Bon tricot!

12.12.2018 kl. 14:53

country flag Lilyj wrote:

Il ferro su cui si iniziano i ferri accorciati dovrebbe essere sul rovescio del lavoro o sbaglio? Aiuto!

05.06.2017 - 21:14

DROPS Design answered:

Buonasera Lilyj. È corretto. I ferri accorciati si iniziano sul rovescio del lavoro. Buon lavoro!

06.06.2017 kl. 00:03

country flag MaryEllyn Mattison-Doerr wrote:

I would like to make this longer into a cape or down around the shoulders. can you advise me on how to extend it maybe 4 more inches? Thanks you

23.12.2015 - 17:13

DROPS Design answered:

Dear Mrs Mattison-Doerr, we are not able to answer each individual request adjusting our patterns, for any personnal assistance you are welcome to contact the store where you bought your yarn, they will give you tips & advices even per mail or telephone. Happy knitting!

02.01.2016 kl. 13:05

country flag Renate Ruud wrote:

Jeg har strikket denne 3 ganger. En til meg og to er gitt bort Den er nydelig, varm og praktisk. Elsker den!

26.02.2014 - 19:55

country flag Ritann Tosto wrote:

I love your designs and have viewed and considered a number of them. Unfortuneately, I have no idea what to do after I read the directions. while I dont consider myself a master knitter, I am fairly good at this craft and I have never read anything more confusing and that is true for ever one of your patterns.

06.02.2014 - 23:17

DROPS Design answered:

Dear Mrs Tosto, we are sorry to hear you have troubles to understand that pattern. You will find under the tab "videos" on the right side of the picture the videos relative to the techniques used in that pattern. Do not hesitate to contact your store for any individual assistance or simply ask your question here. Happy knitting!

07.02.2014 kl. 09:15

country flag Solvej Jüngling wrote:

I denne opskrift står, at de første 2 masker (øverst på halsen) strikkes med db. garn. Gælder det hele vejen igennem?

15.01.2013 - 22:45

DROPS Design answered:

Ja, du skal strikke de 2 første masker med dobbelt garn indtil halsen er faerdig

16.01.2013 kl. 16:18

Miriam Villegas wrote:

Me gusta todas estas cosas tan linda yo estoy aprendiendo a tejer en dos agujas me fascina el crochet soy colombiana y vivo en usa,muy lindo este cuellito creo que le voy a colocar un nombre cuello princesa divino la felicito tiene unas manos maravillosas

01.12.2012 - 04:59

Kommentér oppskrift DROPS 104-43

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.