DROPS / 102 / 36

DROPS 102-36 by DROPS Design

Sættet består af: Hæklet DROPS sjal i ”Inka” og strikket hue i ”Alpaca” med bølgemønster.

  • DROPS 102-36 - Sættet består af: Hæklet DROPS sjal i ”Inka” og strikket hue i ”Alpaca” med bølgemønster.
HUE
Størrelse: S/M – L/XL
Materialer: DROPS Alpaca fra Garnstudio
50-50 gr f.nr 6347, grålilla

DROPS Strømpep nr 3,5 –
eller den p du skal bruge for at få 24 m x 30 p bølgemønster på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her
-------------------------------------------------------

DROPS Inka DROPS Inka
72% Acryl, 28% Uld
Udgået
find alternativ

100% Alpaca
fra 23.95 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil

Instruktioner

Rib: * 2 r, 2 vr *, gentag fra *-*.

Bølgemønster: Se diag M.1. Diag viser mønsteret set fra retsiden.

Hue: Arb strikkes rundt. Slå 120-136 m løst op på strømpep 3,5 med Alpaca og strik Rib til arb måler 5-6 cm. Derefter strikkes M.1 – samtidig på 1.omg tages der 1 m ind i den mindste str = 119-136 m. Efter M.1 er der 35-40 m tilbage på p og arb måler ca 23-24 cm. Strik alle m ret sm 2 og 2 og træk en dobbelt tråd igennem de resterende m, træk sammen og sy godt fast.
SJAL
Størrelse: One Size
Længde midt bagpå: ca 48 cm
Bredde øverst: ca 137 cm
Materialer: DROPS Inka fra Garnstudio
300 gr f.nr 04, blomme/army/rust

DROPS Hæklenål nr 9 - eller den nål du skal bruge for at få 3 ”buer” i bredden x 4 rækker i højden på 10 x 10 cm.
Lukketips: Luk af i beg og slutningen af hver række således: Der lukkes af i slutningen af hver række ved at ikke hækle over sidste ”bue”.
Der lukkes af i beg af hver række ved at hækle 3 km øverst i sidste ”bue”.

Sjal: Hækl 155 lm på nål 9 med Inka (inkl 1 lm til at vende med).
1.række: Hækl 1 fm i 2.lm, hækl 1 fm i hver af de 3 næste lm * spring over 1 lm, hækl 1 fm i hver af de 4 næste lm * gentag fra *-* = 124 fm.
2.række: 1 lm (til at vende med), 1 fm i 1.m, * 3 lm, 2 st ned i 1.lm af de som lige blev hæklet, spring over 2 fm, 1 fm i næste fm *, gentag fra *-* = 41 buer.
3.række: - læs lukketips * 3 lm, 2 st ned i 1.lm af de som lige blev hæklet, 1 fm på toppen af næste bue * gentag fra *-* = 39 buer. Gentag 3.række samtidig med at der lukkes 1 bue af i hver side på hver række til der er 1 bue tilbage nederst på sjalet.

Denne opskrift er blevet rettet. .

Opdateret online: 09.09.2009
SJAL
Materialer: DROPS Inka fra Garnstudio
300 gr f.nr 04, blomme/army/rust

Diagram

symbols = ret
symbols = vrang
symbols = 2 ret samen
symbols = 1 omslag imellem 2 masker
diagram
signature

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 102-36) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (34)

country flag Bernadette Perrier 22.10.2020 - 16:39:

Je voudrais faire ce châle mais je n a pas le diagramme pour l exécuté. il il y a un diagramme au tricot rien avoir avec le modèle. Je vous remercie

user icon DROPS Design 23.10.2020 kl. 08:49:

Bonjour Mme Perrier, effectivement le diagramme se rapporte au bonnet, pas au châle, il n'y a pas de diagramme pour le châle, simplement les explications écrites. Bon crochet!

country flag Delores B Dedmon 26.09.2018 - 01:15:

I am having trouble understanding the bind off. I have looked every where to find directions for it. It is hard to tell what to do with the one left not looking like the beginning of the row bind off. Can someone help me with this. Thanks

user icon DROPS Design 26.09.2018 kl. 08:12:

Dear Mrs Dedmon, after you have worked diagram M.1, there are 35-40 sts left on needles, on next round, knit all stitches together 2 by 2 (finish with K1 in 1st size) = 17-20 sts. Then thread the yarn (double = 2 strands of yarn) through all sts, tighten and fasten tightly. Happy knitting!

country flag Belén 07.09.2016 - 08:10:

Donde puedo comprar en España DROPS Inka de Garnstudio color nº 04 ciruela/verde/óxido. Gracias

user icon DROPS Design 09.09.2016 kl. 20:41:

Hola Belén. DROPS Inca está descatalogada. Es imposible comprarla por la web. Puedes preguntar en el foro de DROPS WORKSHOP

country flag Kalli 27.09.2015 - 19:59:

Has your company come up with an alternative to the Inka #4 yarn shown in this picture? If not you should bring it back! It is perfect for today's style!

user icon DROPS Design 28.09.2015 kl. 10:17:

Dear Kalli, DROPS Inka was group E, you can used instead DROPS Eskimo Degradé or Print for example. Click here to calculate new amount of yarn. Happy crocheting!

Tikker 08.11.2014 - 20:41:

I can´t find DROPS Inka on your page and I would love to have the same effect / colors as this photo. Can you tell me if Inka has stopped being produced? Thank you

user icon DROPS Design 10.11.2014 kl. 09:16:

Dear Mrs Tikker, DROPS Inka is discontinued - you can try with different yarn group as alternative. Your DROPS store will help you with tips & advices. Happy crocheting!

country flag Claudia Gökelmann 05.06.2014 - 10:13:

HILFE! Ich verzweifle an diesem Tuch! Wie funktioniert die Abnahme am Rand? Ich verstehe die Tipps zur Abnahme nicht. Wo sollen beim Anfang die 3 Kettmaschen hin und wie geht es weiter? Und am Schluss, lässt man da einfach die letzte Muschel weg? Ich versteh das nicht und hab die Häkelsachen jetzt gefühlte 20x in die Ecke geschmissen. Wäre für jede Hilfe dankbar! Das Tuch ist wunderschö und ich will das unbedingt schaffen! P.S. Bin totaler Anfänger - vielleicht liegts daran... :-)

user icon DROPS Design 08.06.2014 kl. 11:38:

Liebe Claudia, das Prinzip der Dreiecksform besteht darin, dass Sie in jeder R an beiden Rändern eine Muschel weniger häkeln. Am Ende der Reihe passiert das, indem Sie einfach die R nicht zu Ende häkeln, sondern die letzte Muschel weglassen, wenden und die nächste R häkeln - aber nun müssen Sie ja auch wieder eine Muschel weglassen, nämlich die am R-Anfang. Um zur nächsten Muschel zu gelangen, müssen Sie daher bis dahin 3 Kett-M häkeln, quasi als "Brücke".

country flag Pam Evans 05.11.2013 - 12:15:

Just wonderful! The pattern was easy to read and with each row compleated I got more and more excited to finish. I love it, and I've had so many compliments. I'm doing this for my daughters for Christmas. Thank you for having so many wonderful patterns.

country flag Debbie Smith 31.10.2012 - 14:14:

I am having difficulty locating the amount of yarn needed for the Shawl pattern. I'm hoping someone can assist so I can purchase my yarn. Thanks. Debbie

user icon DROPS Design 13.11.2012 kl. 16:29:

Dear Debbie, you will find the amount of yarn for the shawl just on the right side of the picture : DROPS Inka from Garnstudio, 300 g color no 04. Happy crocheting !

country flag Drops Design 28.10.2009 - 19:07:

Thank you for bringing this to our attention. Pattern has been corrected.

Trehus 28.10.2009 - 18:43:

The pattern for the shawl on the Row 1 says: "1st row: Crochet 1 sc in the 2nd ch, crochet 1 sc in each of the the next 3 sc *" Shouldn't "the next 3 sc" be the next 3 ch (chains)?

Kommentere opskrift DROPS 102-36

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.