DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 28.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 229-21
DROPS Design: Modell fa-493
Garngrupp A
-------------------------------------------------------

STORLEK:
35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: 22-24-27 cm
Skaftets höjd ned till hälen: Ca 3-3-4 cm

GARNÅTGÅNG:
DROPS FABEL från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
50-50-100 g färg 114, ljus pärlgrå

STICKOR:
DROPS STRUMPSTICKOR NR 2,5.

STICKFASTHET:
26 maskor på bredden och 34 varv på höjden med slätstickning = 10 x 10 cm.
OBS: Kom ihåg att sticknumret endast är rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare stickor. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare stickor.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 28.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

HÄLMINSKNING:
VARV 1 (= rätsidan): Sticka rätmaskor tills det återstår 6-7-7 maskor, lyft nästa maska av stickan som om den skulle stickas rät, sticka 1 rätmaska, drag den lyfta maskan över maskan som stickades, vänd arbetet.
VARV 2 (= avigsidan): Sticka avigmaskor tills det återstår 6-7-7 maskor, lyft nästa maska av stickan som om den skulle stickas avig, sticka 1 avigmaska, drag den lyfta maskan över maskan som stickades, vänd arbetet.
VARV 3 (= rätsidan): Sticka rätmaskor tills det återstår 5-6-6 maskor, lyft nästa maska av stickan som om den skulle stickas rät, sticka 1 rätmaska, drag den lyfta maskan över maskan som stickades, vänd arbetet.
VARV 4 (= avigsidan): Sticka avigmaskor tills det återstår 5-6-6 maskor, lyft nästa maska av stickan som om den skulle stickas avig, sticka 1 avigmaska, drag den lyfta maskan över maskan som stickades, vänd arbetet.
Fortsätt minskningen på samma sätt genom att sticka tills det återstår 1 maska mindre innan det lyfts 1 maska, till det är 16-16-18 maskor kvar på stickan.

MINSKNINGSTIPS (gäller minskning till tå):
Börja 3 maskor före markören, sticka 2 rätmaskor tillsammans, sticka 2 rätmaskor (markören sitter mellan dessa 2 maskorna), lyft 1 maska av stickan som om den skulle stickas rät, sticka 1 rätmaska, drag den lyfta maskan över maskan som stickades (= 2 maskor minskade). Upprepa vid den andra markören.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

SOCKA – KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Arbetet stickas runt på strumpstickor, från skaftet ned till tån.

SKAFT:
Lägg upp 56-60-64 maskor på strumpstickor 2,5 med DROPS Fabel.
Sticka 2 varv slätstickning. Sedan stickas det resår (1 rätmaska, 1 avigmaska) i 2-2-3 cm.
Efter resåren stickas det slätstickning till arbetet mäter 3-3-4 cm från uppläggningskanten – SAMTIDIGT på första varvet minskas det 2 maskor jämnt fördelat = 54-58-62 maskor. KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
Nu stickas häl och fot som förklarat nedan.

HÄL OCH FOT:
Sticka slätstickning över de första 13-14-15 maskorna, och behåll maskorna på stickan till häl, sätt de följande 28-30-32 maskorna på en tråd (mitt uppepå foten), och behåll de sista 13-14-15 maskorna på stickan till häl = 26-28-30 hälmaskor på stickan.
Sticka slätstickning fram och tillbaka över hälmaskorna i 6-6-6½ cm. Sätt 1 markör mitt på sista varvet – senare ska arbetet mätas från denna markör.
Sticka HÄLMINSKNING – läs förklaring ovan!
Efter hälminskningen stickas nästa varv så här: Sticka slätstickning över de 16-16-18 hälmaskorna, sticka upp 16-16-17 maskor längs sidan på hälen, sticka slätstickning över de 28-30-32 maskorna från tråden uppepå foten, och sticka upp 16-16-17 maskor längs den andra sidan på hälen = 76-78-84 maskor. Sticka till mitt under hälen – varvet börjar nu här.
Sätt 1 markör på varje sida av de 28-30-32 maskorna uppepå foten.
Sticka slätstickning och minska i varje sida så här: Sticka de 2 sista maskorna före första markören uppepå foten räta tillsammans, och sticka de 2 första maskorna efter sista markören uppepå foten vridet räta tillsammans.
Minska så på vartannat varv totalt 12-11-12 gånger = 52-56-60 maskor.
Sticka vidare tills arbetet mäter 18-19-21 cm från markören på hälen, mätt under foten. Det återstår 4-5-6 cm till färdigt mått, prova eventuellt sockan på och sticka till önskad längd innan det minskas till tå som förklarat nedan.

TÅ:
Sätt 1 markör i varje sida på sockan så att det blir 26-28-30 maskor både uppepå och under foten. Sticka slätstickning. SAMTIDIGT på första varvet minskas det till tå på varje sida av båda markörerna – läs MINSKNINGSTIPS (= 4 maskor minskade). Minska så på vartannat varv totalt 4-7-9 gånger, och sedan på varje varv totalt 6-3-2 gånger = 12-16-16 maskor kvar.
På nästa varv stickas alla maskorna räta tillsammans 2 och 2 = 6-8-8 maskor kvar.
Klipp av tråden, drag tråden genom maskorna, strama tråden och fäst ordentligt.
Sockan mäter ca 22-24-27 cm från markören på hälen, mätt under foten.
Sticka den andra sockan på samma sätt.

Detta mönster har uppdaterats.

Uppdaterad online: 01.08.2022
SKAFT: ....Efter resåren stickas det slätstickning till arbetet mäter 3-3-4 cm från uppläggningskanten
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Sunny Sneaker

Matita, France

Sunny Sneaker

Fleur, France

Kommentér oppskrift DROPS 229-21

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (12)

country flag Kay Bussjaeger skrev:

I want to make a pair of 229-21; fa-493 in each size. My foot fits smallest size. How many inches knit the rounds to that are for medium n large sizes (after heel and decreases) Ican’t try them on. Do I knit the rounds to the Foot lengths stated in pattern(medium 91/2” n large 10 5/8”. ) then do toe decreases? Pattern: Continue working till foot measures 71/2”-81/4” from marker on heel. There is 2”,23/8” left to finish length Try sock on-decide length before toe

02.05.2024 - 22:42

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Bussjaeger, in the 2nd size work the foot until piece measures 19 cm = 7½" from the marker on heel; approx. 5 cm = 2" remain for the toe. When toe is done, the whole sock measures approx. 24 cm =. 9½". Depending on the foot length, you can adjust the length before decreasing for toe, of just follow the written pattern for a 24 cm / 9½" foot length in 2nd size.Happy knitting!

03.05.2024 - 08:05

country flag Kay Bussjaeger skrev:

For the heel flap on socks pattern fa-493.. Pattern says to knit the first 13 sts, then put next 28 on thread , then keep next 13 sts on the needle —So do the second set of 13sts stay on a separate needle? —So are the 26 heel flap sts on two separate needles .. If so is the first row of heel flap a purl row?

14.04.2024 - 23:08

DROPS Design svarede:

Dear Kay, the 13 +13 stitches are both in the double pointed needles. The 28 stitches are put in a thread or stitch holder or other needles, just without working them. Then, you start working back and forth over the 26 stitches that are still on the needles. You knit over the first 13 stitches and should turn right where the stitches were put on the thread/holder and the 13 knitted stitches, then start working in stocking stitch over these 13 stitches and the 13 stitches which were left unworked at the end of the previous row. Since you turned the piece and started working back and forth, the row over all 26 stitches should be from the wrong side (so you purl). Happy knitting!

15.04.2024 - 00:12

country flag Kay Bussjaeger skrev:

In video three stitches before toe marker a ssk is done and after marker there is a knit st and then k2tog. However instructions for this sunny sneaker pattern say “ start 3 sts before marker, k2 tog, knit 2 (marker will sit between these 2 sts), (now after the marker) , then slip as if to knit, knit 1 and passo the knitted st. Which is correct?

16.01.2024 - 01:15

DROPS Design svarede:

Hi Kay, Follow the instructions in the text for the decreases. The video is an example, and may differ from the specific pattern you are working. Happy crafting!

16.01.2024 - 07:07

country flag Kay Bussjaeger skrev:

I just made these socks-my first pair-and now just saw the helpful hints you offer that I know will make my next pair easier. What length dpns do you recommend to use when knitting these socks and in general when knitting socks?

15.01.2024 - 21:46

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Bussjaeger, socks are often worked on short double pointed needles (see here; but you can also work magic loop if you like, ie use a long circular needle, see video. Happy knitting!

16.01.2024 - 08:33

country flag Astrid skrev:

Sehr gute und verständliche Anleitung. Socken passt super gut. Ev. wäre es, hilfreich Angaben zum Verbrauch der div. Grössen ca. zu erhalten. Danke

19.05.2023 - 12:12

country flag Karen skrev:

AT THE SAME TIME on the first round decrease 2 stitches evenly. Is this at the beginning of the round.

15.09.2022 - 16:12

DROPS Design svarede:

Dear Karen, these 2 stitches should be decreased evenly on the round - read more how to decrease evenly here. Happy knitting!

16.09.2022 - 09:59

country flag Andrea skrev:

Er staan 2 fouten in het patroon: -de markeerder moet gelijk bij het begin van de hiel geplaatst worden, niet bij het begin van de minderingen voor de hiel anders wordt de sok veel te lang - bij minderen voor de teen staat bij maat 43 dat je 16 steken overhoudt maar dit zijn er maar 8: 2x 9 plus 2x 2 = 18 + 4 = 22, 30 - 22 is 8.

15.06.2022 - 12:07

country flag Andrea skrev:

Op de foto lijkt de hiel gelijk na de boord te beginnen, terwijl in het patroon staat dat je nog 4 cm na de boord moet breien. Dan wordt het toch geen enkelsok? Klopt dit wel?

13.06.2022 - 14:26

DROPS Design svarede:

Dag Andrea,

Het lijkt er inderdaad op dat er een foutje in het patroon is geslopen en dat je tricotsteek tot een totale lengte van 4 cm moet breien, in plaats van vanaf de boord. Ik zal het doorgeven aan de ontwerpafdeling om te controleren, zodat het eventueel gecorrigeerd kan worden.

16.06.2022 - 22:19

country flag Val skrev:

Relax socks

19.01.2022 - 15:19

country flag Heather L Lewis skrev:

Sock Positive

16.01.2022 - 04:53