DROPS Children 49 · Masser af ny design til børn!
Product image DROPS Royal yarn
DROPS Royal
40% Uld, 30% Silke, 30% Mohair
Udgået
find alternativ
DROPS AW2425
DROPS 2-17
DROPS Retro 1980-1993

Størrelse: Medium
Materialer: Royal fra Laines Plassard
250 gr. f. nr. 217
200 gr. f. nr. 211

DROPS Pinde nr 3 og 5
Strikkefasthed: 10 x 10 cm = 13 m og 34 p på p 5. NB! Husk at 1 m i højden i helpatent = 2 p

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

Du synes måske også om...

Product image DROPS Royal
DROPS Royal
40% Uld, 30% Silke, 30% Mohair
Udgået
find alternativ

Instruktioner

Helpatent: 1. p: 1 kantm x slå 1 om på p og løft samtidig næste m vrang af p, 1 m ret x Gentag fra x - x p ud. Afslut med 1 kantm 2. p: 1 kantm x 1 m med 1 omslag strikkes ret. 1 omslag på p og løft samtidig næste m vrang af p x. Gentag fra x - x p ud. Afslut med 1 kantm. P 1 og 2 gentages løbende.

Forstk: Slå 72 m op på p 3 og strik rib, 1 drejet ret, 1 vrang i 4 cm med f. nr. 217. Skift til p 5 og strik helpatent, hvor det strikkes 2 p med f. 217 og 2 p med 211. Fortsæt på denne måde til arbejdet måler 59 cm. Nu lukkes der af til hals på følgende måde på hver 2. p: Luk de midterste 20 m af og strik videre hver side for sig ved at lukke 1 m af 8 gange mod halsen. Luk så af de resterende skuldermasker af. Strik den anden side tilsvarende.

Rygstk: Strikkes som forstk.

Ærmer: Slå 40 m op på p 3 og strik rib, 1 drejet ret, 1 vrang i 4 cm med f. nr. 217. Skift til p 5 og strik helpatent hvor det strikkes striber på samme måde som ryg – og forstk. Tag 1 m ud i hver side af ærmet på hver 3. cm til der er 72 m på p og ærmet måler 52 cm. Luk af. Strik det andet ærme på samme måde.

Montering: Sy skuldersømmene. Saml 80 m op i halsudskæringen og strik rib med f.nr. 217 på p 3, 1 drejet ret, 1 vrang i 6 cm Luk af. Buk halskanten dobbelt og hæft den fast indenfor kraven. Sy ærmerne i. Sy ærme- og sidesømmene i et.

ROYAL MÅ IKKE DAMPES, MEN LÆGGES I FACON MELLEM FUGTIGE KLÆDER.

Diagram

Diagram measurements for DROPS 2-17
Har du et spørgsmål? Se listen over ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

Synes du det er svært at vælge hvilken størrelse du skal lave, så kan det være en god ide at måle et stykke tøj hvor du synes om størrelsen og synes om at have på. Sammenlign målene med målene i måleskitsen og vælg den størrelse som passer dig bedst.

Du finder måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektionen: Hvordan man læser en måleskitse

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

Når du strikker/hækler et arbejde oppefra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

Pilling eller fnuller eller nopper er en naturlig proces som sker, på til og med de mest fine og eksklusive fibre. Det sker helt enkelt ved almindelig brug og slidtage og er svært at undgå. Det bliver mest tydeligt, der hvor der er mest friction på tøjet, som under armene og på manchetterne.

Du kan få dit tøj til at se ud som nyt igen, ved at fjerne fnulleret/fnuggene/nopperne med en elektrisk fnugfjerner / lint remover.

Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage.
Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentere opskrift DROPS 2-17

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

Kommentarer / Spørgsmål (13)

country flag ES skrev:

Goedendag, Eerder stelde ik al een vraag over de hoeveelheid wol. Ik heb 250 + 200 gram) wol gekocht met de zelfde looplengte en naalddikte. Na het breien van 1 pand en 1 mouw (dus de helft van de trui) had ik nog maar 2x halve bol over. Dus ik vermoed dat de voorgeschreven hoeveelheid niet klopt.

31.03.2025 - 21:22

country flag ES skrev:

Goedendag, Ik heb wol gekocht van vergelijkbare dikte en lengte per 50 gram, in totaal 250 + 200 gram. Ik kom niet uit met de hoeveelheden. Ben nu bijna klaar met 1 pand en heb nu al ca 210 gram wol gebruikt. Kunt u aangeven wat ik totaal nodig heb, want met 450 gram kom ik niet uit.

10.03.2025 - 21:15

DROPS Design svarede:

Dag ES,

Om garen onderling te vervangen heb je dezelfde looplengte nodig. In dit patroon wordt in totaal 450 gram DROPS Royal gebruikt. Bij de niet meer leverbare garens kun je zien dat dit een looplengte heeft van 85 m per bol van 50 gram. Je hebt dus in totaal 765 meter nodig van een vervangend garen.

12.03.2025 - 10:19

country flag Mette Majgaard skrev:

Hvilket alternativ kan bedst bruges til Drops Royal, så trøjen får det dame udtryk som på billedet? Og jeg går ud fra, at der strikkes med 2 tråde?!

03.03.2025 - 22:29

DROPS Design svarede:

Hei Mette. Garnet DROPS Royal bestod av 40% Ull, 30% Silke og 30% Mohair og tilhørte garngruppe C, og hver farge hadde en enkel melering (en dus overgang mellom noen få fargetoner). Denne fargemeleringen har vi dessverre ikke i noen av kvalitetene du kan erstatte Royal med, slik at du ikke vil få det samme utrykket du ser på bildet. Men ta en titt på kvalitetene DROPS Alaska, DROPS Nepal og DROPS Big Merino, som har samme tykkelse / strikkefasthet. mvh DROPS Design

10.03.2025 - 10:18

country flag Esether skrev:

Klopt de hoeveelheid garen? Het gaat om 250 + 200 gram drops Royal. Het lijkt mij weinig voor een herentrui medium.

24.02.2025 - 19:39

DROPS Design svarede:

Dag Esther,

Dit lijkt inderdaad vrij weinig, ik zal het navragen bij de ontwerp afdeling, zodat het eventueel aangepast kan worden.

19.04.2025 - 11:17

country flag Bebe skrev:

Hi! I was wondering what yarn to use in place of Drops Royal in order to get the same effect/look as in the photo? Thank you!

09.01.2025 - 23:32

DROPS Design svarede:

Dear Bebe, use the yarn converter to find alternatives to Royal - if you like to play with colors you can also replace 1 yarn group C with 2 strands yarn group A (ex; 1 strand Fabel + 1 strand Alpaca/Kid-Silk/Nord/Flora...). Your DROPS store will provide you any assistance choosing the best matching colors, even per mail or telephone. Happy knitting!

10.01.2025 - 09:23

country flag Viivi skrev:

Hei, langoista toinen on kuvan perusteella yksivärinen ja toinen liukuvärjätty? Tällaisia en löytänyt korvaavista langoista, eli millä langoilla saisi mahdollisimman kuvan mukaisen lopputuloksen? Ohjeessa on puikot vähän sekavasti, tarvitaan puikot 3 ja 4,5, mutta mallineuleen kerrotaan olevan tehty puikoilla 5. Ohjeessa puhutaan puikoista 3, 5 ja 6...eli mitä puikkoja tarkoitetaan?

01.11.2024 - 09:41

DROPS Design svarede:

Hei, voit neuloa tämän puseron lankaryhmään C kuuluvalla langalla. Puserosta tulee kirjava, kun neulot kaksi lankaryhmään A kuuluvaa lankaa yhdessä. Joustinneule neulotaan puikoilla nro 3 ja patenttineule neulotaan puikoilla nro 5. Ohje on nyt päivitetty.

06.11.2024 - 18:02

country flag Gonny skrev:

Ik wil graag dit patroon compleet met garen bestellen

26.09.2024 - 22:29

DROPS Design svarede:

Dag Gonny,

Al onze patronen zijn gratis af te drukken via de knop 'Afdrukken' onder de materialenlijst. Klik op de knop 'Afdrukken' en dan op 'Patroon'. In het pop-up venster dat vervolgens in beeld komt klik je rechts boven op de link 'Het patroon afdrukken'.

Het bestellen van garens gaat via een van de verkooppunten die onze artikelen verkopen; wij verkopen geen garens via de site. Via deze link vind je een lijst met verkooppunten.

27.09.2024 - 21:24

country flag Ania skrev:

Proszę o taki wzór swetra wersji damskiej. Pozdrawiam

18.07.2024 - 12:56

DROPS Design svarede:

Witaj Aniu, to stary wzór więc nie sądzę, aby wersja damska była planowana. Możesz posłużyć się nim jako wzorem i dopasować go do swoich wymiarów, na pewno trzeba będzie skrócić nieco tułów i rękawy. Weź jakiś swój stary sweter, który Ci odpowiada i porównaj z miarami we wzorze i na tej podstawie dokonaj poprawek. Pozdrawiamy!

18.07.2024 - 16:21

country flag Maja skrev:

Zbliżam się do 59 cm długości przodu i nie rozumiem, jak zabrać się za zamykanie oczek na dekolt. Co oznacza " Zamknąć na dekolt co 2 rz.: 8 razy 1 o. "?

17.03.2024 - 20:36

DROPS Design svarede:

Witaj Maju, jak zamkniesz oczka środkowe przodu na dekolt, każde ramię przerabiasz odtąd oddzielnie (przy lewym ramieniu będziesz musiała dołączyć nową nitkę). Na prawe ramię zamykasz 1 o. (najlepiej w odl. 1 o. od brzegu) na początku ramienia w każdym rzędzie na prawej stronie robótki, w sumie 8 razy (zamkniętych 8 o.) Na lewym ramieniu zaczynasz zamykać, gdy zostaje 3 o. do końca rzędu na prawej stronie robótki, przerabiasz 2 o. razem i oczko brzegowe (powtarzasz to samo 8 razy, czyli zawsze zamykasz oczko na prawej stronie robótki). W ten sposób formujesz podkrój dekoltu. Starsze wzory były pisane bardzo skrótowo, jak masz pytania to pisz śmiało. Pozdrawiamy!

18.03.2024 - 08:40

country flag Al Battye skrev:

Thanks for posting this free pattern. I want to make it for my partner who asked for a ribbed jumper. How would I make it XL?

28.10.2022 - 21:32

DROPS Design svarede:

Dear Al Battye, we don't make custom patterns, but you can check more men's sweaters in English rib here, to see if any matches what you want: https://www.garnstudio.com/search.php?action=browse&c=men-sweaters&texture=english+rib&lang=en. Happy knitting!

30.10.2022 - 18:02