Patentstrik - en oversigt!

Patentstrik er en strikketeknik hvor der strikkes med dobbelt masker for at få tydelige, tykke striber i arbejdet – som ribstrik. Teknikken giver et fyldigt og tykt resultat som passer godt til for eksempel halstørklæder, trøjer og tæpper.

Der findes utallige variationer af patent – alt fra hvilke og hvor mange masker man strikker mellem striberne (hvor tætte de er) til de specifikke teknikker som bruges her. Nogle varianter har kun mønster på den ene side, andre laver et mønster som er ens på begge sider. Der kan også strikkes patent med 2 farver – dette giver en fin effekt hvor farverne bliver modsat på retsiden og vrangsiden.

Det som alle patent-teknikker har til fælles er at der strikkes med dobbelt masker (enten med omslag eller ved at der strikkes i masken under) – derfor skal der bruges mere garn når man strikker patent end når man strikker almindelig ribstrik.

De 4 mest almindelige varianter af patent er følgende:

Begge varianter af Helpatent giver et næsten identisk resultat, og de giver et resultat som er ens både på retsiden og på vrangen – forskellen er at Helpatent Uden Omslag kan være noget strammere end Helpatent Med Omslag, for her strikker man i masken på rækken/omgangen under.

Falsk patent bruger samme teknik som Helpatent Med Omslag, men der strikkes kun mønster på hver 2.pind/omgang.

Halvpatent bruger samme teknik som Helpatent Uden Omslag, men der strikkes kun mønster på hver 2.pind/omgang. Både falsk patent og halvpatent giver et resultat som har forskelligt mønster på retsiden og vrangsiden – de har derfor et mindre garnforbrug end teknikkerne med helpatent.


Hvordan strikkes de 4 patent-teknikker

Disse teknikker kan strikkes både frem og tilbage og rundt. De kan strikkes over et lige eller et ulige antal masker. I eksemplerne under strikkes der frem og tilbage over et ulige antal masker.

Billedet til venstre viser arbejdet set fra retsiden, billedet til højre viser arbejdet set fra vrangsiden.

Helpatent med omslag

Dette er den mest almindelige måde at strikke patent på, og den giver et resultat som er ens på retsiden og på vrangen.

Der strikkes således (frem og tilbage, med 1 kantmaske i hver side):

1.pind: 1 maske retstrik, * 1 ret, 1 omslag, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang *, strik fra *-* til der er 2 masker tilbage, afslut med 1 ret og 1 maske retstrik.

2.pind: 1 maske retstrik, * 1 omslag, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang, strik omslaget og den løse maske ret sammen *, strik fra *-* til der er 2 masker tilbage, afslut med 1 omslag, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang, 1 maske retstrik.

3.pind: 1 maske retstrik, * strik omslaget og den løse maske ret sammen, 1 omslag, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang, strik fra *-* til der er 1 omslag og 2 masker tilbage, strik omslaget og den løse maske ret sammen, 1 maske retsrik.

Gentag 2. og 3. pind.

Se DROPS video: Hvordan strikkes helpatent

Helpatent uden omslag

Denne teknik giver et resultat som er ens på begge sider.

Der strikkes således (frem og tilbage, med 1 kantmaske i hver side):

1.pind (vrangen): strik alle masker ret.

2.pind (retten): Strik 1 maske ret, * 1 vrang, strik 1 ret i masken under næste maske *, strik fra *-* til der er 2 masker tilbage, strik 1 vrang, 1 maske ret.

Gentag 2. Pind.

Se DROPS video: Hvordan strikkes helpatent uden omslag frem og tilbage på pinden

Falsk patent

Falsk patent bruger samme teknik som Helpatent Med Omslag, men der strikkes kun med omslag på hver 2.pind. Der bliver derfor kun mønster på retsiden.

Der strikkes således (frem og tilbage, med 1 kantmaske i hver side):

1.pind: 1 maske retstrik, * 1 ret, 1 omslag, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang *, gentag fra *-* til der er 2 masker tilbage, afslut med 1 ret og 1 maske retstrik.

2.pind: 1 maske retstrik, * 1 ret, strik omslaget og den løse maske vrang sammen *, gentag fra *-* til der er 2 masker tilbage, afslut med 1 ret og 1 maske retstrik.

Gentag 1. og 2.pind.

Se DROPS video: Hvordan strikkes falsk patent - 1

Halvpatent

Halvpatent bruger samme teknik som Helpatent Uden Omslag, men der strikkes i masken under og kun på hver 2.pind. Det bliver derfor kun mønster på retsiden.

Der strikkes således (frem og tilbage, med 1 kantmaske i hver side):

1.pind (vrangen): Strik alle masker ret.

2. pind (retten): Strik 1 ret, * 1 vrang, strik 1 ret i masken under næste maske *, strik fra *-* pinden ud.

Gentag 1. og 2. Pind.

Se DROPS video: Hvordan strikkes halvpatent

Kommentarer (1)

Sahar Taha 25.03.2019 - 18:38:

You are very great to collect these stitches and help us to know the difference between them

Skriv en kommentar eller stil et spørgsmål til denne lektion

Din mailadresse vil ikke synes. Obligatoriske felter er markeret med *