Klikker du på BESTILL knappen, vil du komme til LindeHobby nettsiden
Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!
Endre språk:
Norsk#wintersnightenchantmentsweater
DROPS Design: Modell me-207
-------------------------------------------------------
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her
-------------------------------------------------------
Klikker du på BESTILL knappen, vil du komme til LindeHobby nettsiden
Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!
= mørk grå | |
= natur | |
= økeomgang | |
= midtmaske |
Alle våre oppskrifter har Instruksjonsvideoer som kan være til hjelp
Disse steg-for-steg leksjonene kan hjelpe deg:
Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?
Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.
Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..
Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.
Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten
Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp
Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?
Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.
Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?
Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.
Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.
Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?
Hva er garngrupper?
Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.
Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?
Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).
Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.
Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?
Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator
Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.
Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.
Hvilken størrelse skal jeg velge?
Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.
Du finner målskissen nederst i oppskriften.
See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse
Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?
Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.
Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.
Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten
Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp
Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?
Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.
Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.
Hvordan strikker man etter diagram?
Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.
Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv
Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).
Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams
Hvordan hekler man etter et heklediagram?
Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.
Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).
Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.
Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover
Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.
Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams
Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?
Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).
Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.
Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer
Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer
Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?
I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.
Hvor på plagget måles lengden?
Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.
På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.
Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse
Hva er 1 rapport?
Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .
Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?
Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.
Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?
Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.
Hvorfor økes det i avfellingskanten?
Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.
Se DROPS video: Hvordan felle av med kast
Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?
For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.
Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne
Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?
Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.
Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull
Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?
Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.
Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?
Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?
Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.
Følg oppskrift og diagram for din størrelse!
Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?
Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).
Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.
Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?
Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.
Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.
Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:
1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.
2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.
3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.
Hvorfor nupper plagget mitt?
Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.
Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.
Winter's Night Enchantment |
|||||||||||||
|
|
||||||||||||
Strikket genser i DROPS Merino Extra Fine. Arbeidet strikkes ovenfra og ned med rundfelling og nordisk mønster. Størrelse S - XXXL.
DROPS 217-10 |
|||||||||||||
------------------------------------------------------- FORKLARING TIL OPPSKRIFTEN: ------------------------------------------------------- ØKETIPS (jevn fordeling): For å beregne hvordan det skal økes jevnt, regner man det totale maskeantallet på pinnen (f.eks 92 masker) og deler med antall økninger som skal gjøres (f.eks 28) = 3,3. I dette eksempelet økes det ved å lage 1 kast om pinnen etter ca hver 3. maske. På neste omgang strikkes kastene vridd rett slik at det ikke blir hull. FORHØYNING (bak i nakken): For at genseren skal bli litt høyere bak i nakken når det strikkes rundfelling, kan det strikkes en forhøyning som forklart under. Hopp over dette avsnittet dersom det ikke ønskes forhøyning. Sett 1 merke på begynnelsen av omgangen = midt bak. Start fra retten med mørk grå og strikk 12-13-14-15-15-16 masker rett forbi merket, snu, stram tråden og strikk 24-26-28-30-30-32 masker vrang. Snu, stram tråden og strikk 36-39-42-45-45-48 masker rett, snu, stram tråden og strikk 48-52-56-60-60-64 masker vrang. Snu, stram tråden og strikk 60-65-70-75-75-80 masker rett, snu, stram tråden og strikk 72-78-84-90-90-96 masker vrang, snu, stram tråden og strikk rett til midt bak. Videre strikkes BÆRESTYKKE som forklart i oppskriften. MØNSTER: Se diagram A.1 til A.4. Velg diagram for din størrelse (gjelder A.1 og A.2). Hele mønsteret strikkes i glattstrikk. STRIKKETIPS: For å unngå at strikkefastheten blir strammere når det strikkes mønsterstrikk, er det viktig at trådene ikke strammes på baksiden av arbeidet. Gå eventuelt opp i pinnestørrelse når det strikkes mønster dersom mønsteret strammer litt. Dersom strikkefastheten ikke stemmer i høyden og det strikkes for stramt, vil plagget bli for kort og ermehullet for lite – dette kan justeres ved å strikke 1 omgang mer med jevne mellomrom i de ensfargede partiene. Strikkes det for løst, blir plagget for langt og ermehullet for stort, da kan det strikkes 1 omgang mindre med jevne mellomrom i de ensfargede partiene. FELLETIPS (gjelder midt under ermene): Fell 2 masker midt under ermet slik: S: Strikk til det gjenstår 2 masker før merket midt under ermet, strikk 2 masker rett sammen med mørk grå, merke, strikk 2 masker vridd rett sammen med mørk grå (= 2 masker felt). M, L, XL, XXL og XXXL: Strikk til det gjenstår 2 masker før masken med merke, strikk 2 masker rett sammen med mørk grå, strikk masken med merke i rett med mørk grå, og strikk deretter 2 masker vridd rett sammen med mørk grå (= 2 masker felt). AVFELLINGSTIPS: For å unngå at avfellingskanten strammer når det felles av, kan det felles av med en tykkere pinne. Dersom dette også blir stramt, kan det lages 1 kast om pinnen etter ca hver 4.maske samtidig som det felles av (kastene felles av som vanlige masker). ------------------------------------------------------- START ARBEIDET HER: ------------------------------------------------------- GENSER – KORT OVERSIKT OVER ARBEIDET: Halskant og bærestykke strikkes rundt på rundpinne fra midt bak, ovenfra og ned. Bærestykket deles til bol og ermer. Bolen strikkes rundt på rundpinne fra siden, ovenfra og ned. Ermene strikkes rundt på settpinner/liten rundpinne, ovenfra og ned. HALSKANT: Legg opp 92-96-100-104-108-112 masker på liten rundpinne 3 med mørk grå. Strikk 1 omgang rett. Deretter strikkes det vrangbord rundt (= 2 rett / 2 vrang) i 3 cm. Bytt til rundpinne 4. Strikk 1 omgang rett der det økes 28-28-32-32-36-40 masker jevnt fordelt – les ØKETIPS = 120-124-132-136-144-152 masker. Sett 1 merke midt foran, bærestykket skal måles fra dette merket! Nå kan det strikkes en FORHØYNING bak i nakken – les forklaring over. Dersom det ikke ønskes forhøyning, gå direkte videre til BÆRESTYKKE. BÆRESTYKKE: Strikk 0-0-2-2-4-6 omganger glattstrikk med mørk grå. Les STRIKKETIPS, og strikk A.1 rundt (= 30-31-33-34-36-38 rapporter à 4 masker). Fortsett mønsteret slik, men når A.1 er strikket ferdig i høyden, strikkes A.2 på samme måte. HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN! SAMTIDIG på hver omgang markert med pil i A.1 og A.2 økes det masker jevnt fordelt som forklart under – husk ØKETIPS: STØRRELSE S, M og L: Pil-1: Øk 36-38-42 masker jevnt fordelt = 156-162-174 masker (det er nå plass til 26-27-29 rapporter à 6 masker). Pil-2: Øk 64-58-66 masker jevnt fordelt = 220-220-240 masker (det er nå plass til 11-11-12 rapporter à 20 masker). Pil-3: Øk 32-40-36 masker jevnt fordelt = 252-260-276 masker (det er nå plass til 63-65-69 rapporter à 4 masker). Pil-4: Øk 30-34-36 masker jevnt fordelt = 282-294-312 masker (det er nå plass til 47-49-52 rapporter à 6 masker). Pil-5: Øk 24-30-36 masker jevnt fordelt = 306-324-348 masker (det er nå plass til 51-54-58 rapporter à 6 masker). Pil-6 (gjelder kun M og L, fordi i S deles arbeidet til bol og ermer før denne borden starter): Øk 4-4 masker jevnt fordelt = 306-328-352 masker (det er nå plass til 41-44 rapporter à 8 masker i M og L). STØRRELSE XL, XXL og XXXL: Pil-1: Øk 44-48-52 masker jevnt fordelt = 180-192-204 masker (det er nå plass til 30-32-34 rapporter à 6 masker). Pil-2: Øk 42-48-54 masker jevnt fordelt = 222-240-258 masker (det er nå plass til 37-40-43 rapporter à 6 masker). Pil-3: Øk 18-20-22 masker jevnt fordelt = 240-260-280 masker (det er nå plass til 12-13-14 rapporter à 20 masker). Pil-4: Øk 60-64-68 masker jevnt fordelt = 300-324-348 masker (det er nå plass til 75-81-87 rapporter à 4 masker). Pil-5: Øk 54-54-60 masker jevnt fordelt = 354-378-408 masker (det er nå plass til 59-63-68 rapporter à 6 masker). Pil-6: Øk 30-30-30 masker jevnt fordelt = 384-408-438 masker (det er nå plass til 64-68-73 rapporter à 6 masker). Pil-7: Øk 8-8-10 masker jevnt fordelt = 392-416-448 masker (det er nå plass til 49-52-56 rapporter à 8 masker. ALLE STØRRELSER: Strikk til arbeidet måler 21-23-25-27-29-31 cm fra merket på halsen. NB: I enkelte størrelser vil det gjenstå noen omganger i A.2 når arbeidet deles til bol og ermer – resten av A.2 strikkes da ferdig på bol og ermer. Bærestykket deles til bol og ermer slik: Strikk 45-49-52-57-63-69 masker som før (= ½ bakstykke), sett de neste 63-66-72-82-82-86 maskene på 1 tråd til erme, legg opp 6-6-8-8-10-10 nye masker på pinnen (= i siden under ermet), strikk 90-98-104-114-126-138 masker som før (= forstykke), sett de neste 63-66-72-82-82-86 maskene på 1 tråd til erme, legg opp 6-6-8-8-10-10 nye masker på pinnen (= i siden under ermet), og strikk de resterende 45-49-52-57-63-69 maskene som før (= ½ bakstykke). Bol og ermer strikkes videre hver for seg. HERFRA MÅLES ARBEIDET VIDERE! BOL: = 192-208-224-244-272-296 masker. Strikk A.2 ferdig – pass på at mønsteret passer pent over A.2 på bærestykket, men vær oppmerksom på at mønsteret ikke går opp under ermene i alle størrelser når de siste omgangene i A.2 strikkes ferdig. Når A.2 er strikket ferdig, strikkes A.3 rundt – SAMTIDIG på første omgang økes det 6-8-10-8-10-10 masker jevnt fordelt = 198-216-234-252-282-306 masker på pinnen. Det er nå plass til 33-36-39-42-47-51 rapporter A.3 à 6 masker. Gjenta A.3 i høyden til arbeidet måler ca 22 cm fra delingen i alle størrelser, men avslutt etter en omgang med «lus». Det gjenstår ca 10 cm til ferdig mål, prøv eventuelt genseren på og strikk A.3 videre til ønsket lengde. Strikk A.4 rundt – SAMTIDIG på første omgang økes det 2-0-2-0-2-2 masker jevnt fordelt = 200-216-236-252-284-308 masker på pinnen (det er nå plass til 50-54-59-63-71-77 rapporter A.4 à 4 masker). Når A.4 er strikket ferdig, måler arbeidet ca 28 cm fra delingen. Resten av bolen strikkes med mørk grå. Strikk 1 omgang rett der det økes 48-52-56-60-68-72 masker jevnt fordelt = 248-268-292-312-352-380 masker. Det økes masker for å unngå at vrangborden som skal strikkes trekker arbeidet sammen. Bytt til rundpinne 3. Strikk vrangbord rundt (= 2 rett / 2 vrang) i 4 cm. Fell av med rett over rett og vrang over vrang – les AVFELLINGSTIPS! Genseren måler ca 56-58-60-62-64-66 cm fra skulderen og ned. ERMER: Sett de 63-66-72-82-82-86 maskene fra tråden i den ene siden av arbeidet på settpinner eller liten rundpinne 4 – strikk i tillegg opp 1 maske i hver av de 6-6-8-8-10-10 maskene under ermet = 69-72-80-90-92-96 masker. Nå settes det 2 merker i arbeidet (dette gjøres uten at maskene strikkes): S: Sett 1 merke midt under ermet mellom de midterste 6 maskene, tell 34 masker, sett 1 merke i neste maske = 34 masker igjen på omgangen etter masken med merke i. M, L, XL, XXL og XXXL: Start midt under ermet mellom de 6-8-8-10-10 maskene, sett 1 merke i første maske etter midten, tell 35-39-44-45-47 masker, sett 1 merke i neste maske = 35-39-44-45-47 masker igjen på omgangen etter masken med merke i. ALLE STØRRELSER: La merkene følge med videre i arbeidet. Merket midt under ermet skal brukes når det skal felles under ermet. Merket midt oppå ermet skal brukes når det skal telles ut hvor mønsteret skal starte. Videre strikkes det MØNSTER samtidig som det strikkes FELLING midt under ermet som forklart under – les resten av ermet før det strikkes videre: MØNSTER: Start omgangen midt under ermet og strikk A.2 ferdig på samme måte som på bolen, men tell deg ut fra midten på ermet hvor mønsteret skal starte – masken med merke midt oppå ermet skal passe med masken markert med stjerne i A.2 (det felles under ermet samtidig som det strikkes mønster). Når A.2 er strikket ferdig, strikkes A.3 rundt på samme måte. A.3 gjentas i høyden til ermet måler ca 34-32-31-29-28-26 cm fra delingen, men avslutt etter en omgang med “lus”. NB: Det er kortere mål i de større størrelsene pga videre hals og lengre bærestykke. Det gjenstår nå ca 10 cm til ferdig mål, prøv eventuelt genseren på og strikk A.3 videre til ønsket lengde. Deretter strikkes A.4 rundt. FELLING: Samtidig når ermet måler 3 cm fra delingen i alle størrelser, felles det 2 masker midt under ermet – les FELLETIPS. Fell slik på hver 3.-2½.-2.-1½.-1½.-1½. cm totalt 12-13-16-20-20-20 ganger = 45-46-48-50-52-56 masker. Når A.4 er strikket ferdig, og fellingene er avsluttet måler ermet ca 40-38-37-35-34-32 cm fra delingen. Resten av ermet strikkes med mørk grå. Strikk 1 omgang rett der det økes 7-6-8-10-8-8 masker jevnt fordelt = 52-52-56-60-60-64 masker. Bytt til settpinner 3. Strikk vrangbord rundt (= 2 rett / 2 vrang) i 4 cm. Fell av med rett over rett og vrang over vrang – husk AVFELLINGSTIPS. Ermet måler ca 44-42-41-39-38-36 cm fra delingen. Strikk det andre ermet på samme måte. |
|||||||||||||
Diagramforklaring |
|||||||||||||
|
|||||||||||||
Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem! Trenger du hjelp med denne oppskriften?Du finner instruksjonsvideoer, kommentarer/spørsmål og mer i oppskriften på www.garnstudio.com © 1982-2024 DROPS Design A/S. Alle rettigheter er reservert. Dette dokumentet med sine underdokumenter har copyright. Les mer om hva du er tillatt å gjøre med våre oppskrifter nederst i alle våre oppskrifter på vår nettside. |
Med over 40 år i strikke- og heklebransjen, tilbyr DROPS Design en av de mest omfattende samlingene av gratis oppskrifter på internett - oversatt til 17 språk. Per i dag har vi 309 kataloger og 11629 oppskrifter på Norsk.
Vi jobber hardt for å tilby det beste innen strikking og hekling, inspirasjon og gode råd, men også kvalitetsgarn til fantastiske priser! Vil du bruke våre oppskrifter til annet enn personlig bruk? Du kan lese om hvilke regler som gjelder i teksten Copyright nederst på siden i alle våre oppskrifter. God fornøyelse!
Kommentarer / Spørsmål (42)
Rahel skrev:
Hallo, ich verstehe nicht, warum vor dem Bund (Rippenmuster) Maschen zugenommen werden und dann auf eine kleinere Nadelgrösse gewechselt wird. Dann könnte ja die Maschenanzahl auch gelassen werden und die Nadelgrösse auch? Bzw wenn ich möchte, dass der Bund enger wird die Maschenanzahl belassen und auf eine kleinere Nadelgrösse wechseln?
13.09.2024 - 12:40DROPS Design answered:
Liebe Rahel, man wird hier zunehmen da man mehr Maschen für das Rippenmuster mit den kleineren Nadeln als für Glattrechts mit den grösseren Nadelnd braucht. Viel Spaß beim Stricken!
13.09.2024 - 16:50Camille skrev:
Bonjour, arrivé 3 rangs après la flèche 2, je m'aperçois d'un décalage dans le motif à la transition début-fin de rang, dû au tricot circulaire. J'ai remonté des mailles selon votre vidéo pour éviter un décalage en rond, mais je ne sais pas si cela résoudra le problème. Sinon comment faire, la même technique que pour éviter un décalage des rayures en rond ? Merci!
04.09.2024 - 08:01DROPS Design answered:
Bonjour Camille, vous pouvez utiliser la technique des rayures en rond (cf vidéo), mais ça ne fonctionne pas systématiquement avec tous les rangs des jacquards, un décalage est parfois inévitable, pour le "diminuer" visuellement, vous pouvez tenter de serrer le fil en début/fin de tour pour rapprocher la 1ère et la dernière maile du tour. Bon tricot!
04.09.2024 - 09:00Hannah skrev:
In the tutorial video on how to knit an elevation, the first purl stitch is slipped but it doesn’t say to do that in the pattern. Should this stitch be slipped?
04.04.2024 - 09:41DROPS Design answered:
Dear Hannah, when working short rows slipping the first stitch will avoid holes, but feel free to use any other technique if you like. Happy knitting!
04.04.2024 - 12:50Julia skrev:
Hello! Could you tell, why is the collar (around the neck) so wide on the photo, in comparison to my work? My sweather is very close to neck, but I would love for it to be more loose like on the Drops photo. Same problem/question with the men's sweather... Thank you!
01.09.2023 - 21:01DROPS Design answered:
Dear Julia, the collar should measure 17 cm on the photo (which should be a size M). You also work a rib in the neck edge which should help it be more elastic and be more loose. So the neck will seem closer or farther from the neck edge depending on your own measurements and the gauge with which you worked the rib. Also, if you are working a size that's not the one on the photo, the wider neck may not be as wide in the chosen size. Happy knitting!
03.09.2023 - 19:50Agnieszka skrev:
Pod rękawem jest dziura która powstała przez dodanie oczek na bok pod rękawem. Nie wiem jak to zamknąć:(
31.07.2023 - 09:12DROPS Design answered:
Witaj Agnieszko, najlepiej będzie to ładnie zszyć. Pozdrawiamy!
31.07.2023 - 10:08Ranja skrev:
Et spørsmål til, er det nødvendig å midtstille diagrammet for å få mønsteret sentrert? Eller er diagrammet allerede sentrert i oppskriften?
20.07.2023 - 09:33DROPS Design answered:
Hei Ranja. Skal være midtstilt , om ikke annet er beskrevet i oppskriften. I denne oppskriften ser du i diagrammene hvilken maske som er midtmasken (stjerne nederst på de ulike diagrammene). mvh DROPS Design
26.07.2023 - 14:51Ranja skrev:
Hei. Mønsteret blir feil for meg ved midtmasken. Det virker som at mønsteret blir forskjøvet. Hva kan jeg gjøre for å gjøre det mindre synlig?
19.07.2023 - 11:53DROPS Design answered:
Hei Ranja Mønstret skal stemme, men det kan bli et "hakk"ved overgangen til omgangene. Ta en titt på hjelpevideoen: Hvordan unngå hakk i starten når det strikkes rundt. Du finner hjelpevideoene nederst på oppskriften. mvh DROPS Design
26.07.2023 - 13:43Choplin skrev:
Hi ! I’m working on the size M and I divided the stitches for the body and sleeves. However I need to do the increase 5 on the A2 patterns, do I increase only the body or do I divide it for the sleeves too ?
22.12.2022 - 10:28DROPS Design answered:
Dear Mrs Choplin, the increases on arrow -5 and -6 in size M are worked on yoke before dividing - this means all increases on yoke should be done before dividing piece for body and sleeves. Happy knitting!
22.12.2022 - 11:06Hannah Hope skrev:
Before the elevation, it says to insert a stitch marker mid front and to measure the yoke for this marker. What does this mean?
05.11.2022 - 09:17DROPS Design answered:
Dear Hannah, it means that any later measurements, unless indicated otherwise, will start from this marker. This is because the back is higher than the front because of the elevation, so measuring from this marker will let us work the front and the back more equally. Happy knitting!
07.11.2022 - 00:16Amelie Aupeix skrev:
Bonjour, Vous dites de prendre une taille d'aiguilles plus grande pour le jacquad, si celui ci est un peu serré. mais finalement tout pull est en jacquard. Doit on donc utiliser une taille au dessus pour tout le patron ? Et finalement comment se rendre compte que c'est trop serré ? Merci beaucoup, Amélie
08.10.2022 - 00:54DROPS Design answered:
Bonjour Mme Aupeix, vous pouvez tricoter votre échantillon en jacquard en choisissant un des diagrammes (A.4 par exemple), et par la suite, lorsque vous tricotez le pull, conservez bien la même tension et veillez à rester souple lors des changement de fils pour éviter qu'ils ne soient trop serrés, vérifiez régulièrement si besoin. Bon tricot!
10.10.2022 - 08:23