DROPS / 185 / 14

Eiken by DROPS Design

Strikket hue / hipsterhue med rib til herre. Størrelse S/M – L/XL. Arbejdet er ribstrikket i DROPS Karisma

DROPS Design: Model u-843
Garngruppe B
-----------------------------------------------------------
Størrelse: S/M – L/XL
Passer hovedmål: ca 54/56 – 59/61 cm
Materialer:
DROPS KARISMA fra Garnstudio (tilhører garngruppe B)
100-100 g farve 50, grøn

Arbejdet kan også strikkes med garn fra:
"Alternativ garn (Garngruppe B)" – se link under.

DROPS STRØMPEPINDE OG RUNDPINDE (40 cm) nr 3,5 – eller de pinde du skal bruge for at få 22 masker og 30 pinde glatstrik på 10 cm i bredden og 10 cm i højden. Og 32 masker og 30 pinde rib på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.
----------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!

100% Uld
fra 15.95 kr /50g
DROPS Karisma uni colour DROPS Karisma uni colour 15.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Karisma mix DROPS Karisma mix 15.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 31.9kr. Læs mere.

Instruktioner

INFORMATION TIL OPSKRIFT:

MØNSTER:
Se diagram A.1. Vælg diagram for din størrelse.
Diagrammet viser alle pinde i mønsteret set fra retsiden.
----------------------------------------------------------

HUE:
Arbejdet strikkes rundt på lille rundpind, nedenfra og op. Skift til strømpepinde efterhånden som der tages ind.
Slå 128-144 masker op på lille rundpind 3,5 med Karisma. Strik rib (= 2 ret / 2 vrang) til arbejdet måler 21-22 cm. HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN! Næste omgang strikkes således: * A.1 (= 30-34 masker), 2 vrang *, gentag fra *-* totalt 4 gange. Fortsæt ribben således og tag ind som vist i A.1 – SAMTIDIG på sidste omgang i A.1 strikkes de 2 vrang-masker mellem hver A.1 vrang sammen = 20-20 masker tilbage på pindene. Strik 1 omgang ret hvor alle masker strikkes ret sammen 2 og 2 = 10-10 masker. Klip tråden, træk den gennem de resterende masker, stram tråden og hæft godt. Huen måler ca 31-33 cm fra toppen og ned. Buk kanten ca 5-7 cm op nederst på huen.

Diagram

= ret
= vrang
= 2 vrang sammen
= 2 drejet vrang sammen
= 2 ret sammen
= tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes ret, 1 ret, løft den løse maske over masken som blev strikket


Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 185-14) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (22)

Nina 04.12.2019 - 22:33:

Hej Drops. Jeg har et spørgsmål ang. diagrammet. Hvordan skal det sidste række strikkes? Jeg kan ikke forklaring til disse streger. På forhånd tak!

DROPS Design 05.12.2019 kl. 08:00:

Hej Nina, jo sidste pind i diagrammet går over 6 masker, du strikker: 1 ret, tag 1 maske løs af...., 2 ret sammen, 1 ret. God fornøjelse!

Anne 15.08.2019 - 17:24:

Hej Drops.jeg er ny-strikker og har lige to spørgsmål til denne opskrift. det hoved jeg strikker til måler 57 - ville i vælge s/m eller l/xl? Hvordan fungerer det med valg af garn - det med garngruppe har jeg ikke helt forstået. I min garnbutik forhandles der sandnes garn, en type hvor 50gr =ca 70 m, og det anbefales pind 5,5 og en anden type hvor 50gr= 100m, til pind 3, - hvordan ved jeg hvilken tykkelse der er den rette? eller er det noget andet jeg skal kigge på? mange hilsner

DROPS Design 16.08.2019 kl. 09:52:

Hej Anne, jeg ville vælge størrelse S/M. Men for at få den rigtige størrelse skal du vælge DROPS Karisma eller et garn som passer til pinde 3,5. Det er bare at klikke på kurven i opskriften, så kan garnet bestilles. God fornøjelse!

Anilkl 05.05.2019 - 08:21:

Bonjour voilà j’ai réussi à déchiffrer le diagramme c est pas sûr que se soit sa mais bon quand je suis au 5 iem rg et que je commence le 6 iem rg faire les 3 rg de côtés 2/2 ben sa au lieu d’avoir 125 m sa me remet a128 m en faisant le 2 iem rg de cotes alors je me dis il me Je n y arrive pas est se qe je peux faire que des diminution avec 2par 2,jusquau mailles voulues?? Merci pr votre aide bn w end a vous!!

Anikjl 03.05.2019 - 14:39:

Bonjour bon c est pour vous dire que j’ai ptre compris pour le diagramme pour la taille s/m mais c’est pas facile est très long pr les débutantes comme moi Il faudrait ptre inventer 1 vidéo pr se sujet en tricotant le modèle par exemple et surtout la ou faut diminuer pour les nulles comme moi par exemple!! Mais bon je vs dis tbon vendredi et merciii encore bn w end aussi!!!😘👋!!!!

Anikjl 02.05.2019 - 16:22:

Oh merciiiii vous êtes formidable de mavoir répondu et aider merciiiii pr tous!!!! Bne fin de journée!!!👍🏻😘👋!!!!

Anikjl 02.05.2019 - 14:48:

Encore moi c’est juste pour savoir si j’ai bien compris le système du diagramme pr mon bonnet Alors j’ai étudié pr moment le 1 ier rang Se qui pour moi serait sa Faire 2 mailles endroit (carrrs en blanc) 2) avec 2 carrés en noirs faire 2 mailles envers Et ainsi de suite???pdt ts le 1 ier et?? Je crois que c est comme sa que je dois faire??? Voilà jesper que vous me comprendrez à tbientot!!!😘😘😘mercii!!!

DROPS Design 02.05.2019 kl. 15:10:

Bonjour Anikjl, tout à fait, vous commencez A.1 par 2 m end (= 2 cases blanches), puis 2 m env (= 2 points noirs), et répétez ces 4 mailles jusqu'à ce que vous ayez tricoté 30-34 mailles au total, puis tricotez 2 m env, et répétez A.1, 2 m env encore 3 fois = 4 fois au total. Les 4 premiers tours se tricotent de la même façon dans les 2 tailles, on commence à diminuer au 5ème tour. Bon tricot!

Anikjl 02.05.2019 - 12:16:

Encore grd Merci je vais voir comment je peux faire merci merciiii mais la je regarde qd meme si y a pas un modèle + explicite pr moi merciiii pour votre patience et gentillesse bnapt!!!😘👋!

Anikjl 02.05.2019 - 11:46:

Rebonjour c’est encore moi désolée de revenir vous ennuyez mais comme je le senter je n ai rien compris j’ai cru comprendre mais je doute Est se que ( je vous explique en gros) je dois diminuer jusqu’à la fin jusqu’aux mailles voulu?!ou indiquer pour la taille voulue?je suis vraiment desolee!! Ou ptre que quelqu un peut m aider?? Encore un grd merci bnne journée à vous!!!😘👋!!!

DROPS Design 02.05.2019 kl. 12:09:

Bonjour Anikjl, suivez le diagramme A.1 S/M si vous tricotez la 1ère taille ou A.1 L/XL si vous tricotez la 2ème taille. Lisez chaque rang de droite à gauche (= tous les rangs du diagramme se lisent sur l'endroit car on tricote en rond). Au début du 5ème tour par ex tricotez: 2 m end, 2 m ens à l'env, en côtes comme avant jusqu'à ce qu'il reste 4 m de A.1 et terminez A.1 par 2 m ens à l'env, 2 m end. Retrouvez ici comment lire un diagramme. Bon tricot!

Anikjl 02.05.2019 - 10:48:

Merci bcp pour de m avoir rapidement c est très gentil à vous!ben je vais tenté d’étudier sa mm si c est pas gagner d avance encore merci à vous mdm drop 😀!!!😘!!o pire je reviens vous voir lol!!! Merciiii tbonne journée à vs!!!

Anikjl 02.05.2019 - 09:50:

Bonjour voilà j’ai commencer à faire le bonnet et j en suis au niveau des 21 cm et la je suis perdu au niveau du diagramme A1 je ne comprends + rien🙁si vous pouviez m aider sa serais chouette!!! En vs remerciant pour votre aide et tbon jeudi à bientôt!!!😘👋😀!!!!

DROPS Design 02.05.2019 kl. 10:06:

Bonjour Anikjl, vous trouverez ici comment lire les diagrammes. Tricotez ainsi: *diagramme A.1 (= 30-34 m cf taille), 2 m env*, répétez de *-* 4 fois au total (on a 2 m env entre chaque diagramme A.1. Tricotez comme indiqué dans le diagramme et diminuez à partir du rang 5 comme le montre le diagramme, avec toujours 2 m env entre chaque diagramme. Bon tricot!

Kommentere opskrift DROPS 185-14

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.