DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 56.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 161-38
DROPS Design: Modell nr fa-292
Garngrupp A
----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/39 - 40/42
Fotens längd: 22 - 24 - 26 cm
Sockans höjd: 24 - 26 - 28 cm
Garnåtgång: DROPS FABEL från Garnstudio
50-50-100 g nr 910, sea mist
50-50-100g nr 162, blue sea

DROPS ST NR 2,5 - eller det st.nr du måste ha för att få 26 m x 52 v rätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 56.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på alla varv.
(1 rätst rand= 2 räta varv)

RÄNDER:
Det stickas 2 v rätst i varje färg. Byt färg från rätsidan.

STICKTIPS:
För varje gång man vänder mitt på v lyfts 1:a m. Strama tråden och sticka sedan vidare som förut. Detta görs för att slippa hål i övergångarna.

MONTERINGSTIPS:
Tån ska dras ihop, sätt därför 1 tråd i de yttersta maskbågarna mot tån och låt denna följa med i arb. Använd denna tråd till att dra ihop tån till slut.
--------------------------------------------------------

SOCKA:
Sockan stickas fram och tillbaka från mitt under foten, över vristen och avslutas mitt under foten. Hela sockan stickas i RÄTST- se förkl ovan och RÄNDER -se förkl ovan. KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
TÅ: På vart 3:e och 4:e v stickas det förkortade v, det vill säga att varannan gång man stickar ned mot tån stickas det inte över alla m, utan vänds mitt i arb när det återstår 10-13-16 m - Läs STICKTIPS!

Lägg upp 120-130-140 m på st 2,5 med blue sea. Först stickas det förhöjning bak så här: Sticka 12 m, vänd lyft 1 m, sticka 11 m tillbaka. Byt färg.
Sticka 20 m, vänd, lyft 1 m, sticka 19 m tillbaka. Byt färg.
Sticka 28 m, vänd, lyft 1 m, sticka 27 m tillbaka. Byt färg.
Sticka 36 m, vänd, lyft 1 m, sticka 35 m tillbaka. Byt färg.
Sticka 44 m, vänd, lyft 1 m, sticka 43 m tillbaka. Byt färg.
Sticka 52 m, vänd, lyft 1 m, sticka 51 m tillbaka. Byt färg.
Stl 40/42: Sticka 60 m, vänd, lyft 1 m, sticka 59 m tillbaka. Byt färg.

ALLA STL: Sticka 6 vöver alla m (kom ihåg förkortade v mot tån - dvs den motsatta sidan av förhöjningen). Läs
MONTERINGSTIPS! Och kom ihåg att byta färg för varje rätst rand resten av arb.

Sedan minskas det till häl så här: Sätt 1 markör i den 62:a-68:e-72:a m (räknat från sidan med förhöjning). Minska 1 m på varje sida av m med markör på vartannat v totalt 11 ggr = 98-108-118 m. Sticka rätst tills arb mäter 9-11-13 cm från sista minskn.
Sedan ökas det till häl så här: Sätt 1 markör i den 51:a-57:e-61:a m (räknat från sidan med förhöjning). Öka 1 m på varje sida av m med markör på vartannat v totalt 11 ggr = 120-130-140 m. Sticka 6 v över alla m.
Sedan stickas det förhöjning bak så här:

Stl 40/42: Sticka 60 m, vänd, lyft 1 m, sticka 59 m tillbaka.

ALLA STL: Sticka 52 m, vänd, lyft 1 m, sticka 51 m tillbaka.
Sticka 44 m, vänd, lyft 1 m, sticka 43 m tillbaka.
Sticka 36 m, vänd, lyft 1 m, sticka 35 m tillbaka.
Sticka 28 m, vänd, lyft 1 m, sticka 27 m tillbaka.
Sticka 20 m, vänd, lyft 1 m, sticka 19 m tillbaka.
Sticka 12 m, vänd, lyft 1 m, sticka 11 m tillbaka.
Sätt alla m på 1 tråd.

MONTERING:
Sy ihop m från tråden och uppläggningskanten med maskstygn. Sömmen kommer under foten och upp längs baksidan av skaftet. Dra ihop tån och fäst tråden noga.

Sticka en socka till på samma sätt.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 161-38

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (31)

country flag CANTINI skrev:

Bonjour, je commence les chaussettes Ocean View et je me pose la question de savoir où commencer la réhausse , vous indiquez milieu dos !!! pour moi c\'est aux extrémités !!! sinon c\'est milieu devant ? Merci de votre réponse, cela m\'aiderai beaucoup !!!

05.12.2023 - 15:26

DROPS Design svarede:

Bonjour Mme Cantini, les chaussettes se tricotent à partir du milieu dos/sous le pied, autrement dit, les rangs raccourcis de la réhausse se trouvent en début de rang sur l'endroit = en haut de la tige, au début de la chaussette puis à la fin de nouveau pour la symétrie. Bon tricot!

05.12.2023 - 16:15

country flag Jennie Beswick skrev:

Re short rows, I read the pattern as saying short rows are every 3rd and 4th row. They don't stop in the middle of the pattern while you are knitting the bulk of the leg between elevations. Is this correct. It means that one of the two colours is not knitted into the toe I'm using block and grey and my short rows are all black as they are rows 3 and 4. Is that correct?

28.07.2022 - 02:06

DROPS Design svarede:

Deat Jennie, yes, the short rows are only worked in one color. The pattern is originally worked with 2 multicolor yarns, but you can still see that the toe is worked with only one of them if you zoom in the picture. If you work with unicolor yarns, the toe will be of a single color, in your case, black. Happy knitting!

31.07.2022 - 18:20

country flag Farha skrev:

Hi guys. My foot length is 9” and 3/4. Which size would you recommend I make as I’m between sizes? Thanks in advance for your help.

09.03.2022 - 18:22

DROPS Design svarede:

Dear Farha, you can probably make the 2nd size - but remember to check your tension in both width and height. Happy knitting!

09.03.2022 - 19:05

country flag Ewa skrev:

Dobrý den, upletla jsem ponožku Oean View DROPS 161-38 - ale nevím si rady se sešitím pletacím stehem - jednu stranu mám na jehlici (tady sešívání chápu) - ale co s druhou stranou ponožky, která už není na jehlici? Mám ta oka znovu nabrat a pak sešívat? Nebo poradíte lepší variantu? Děkuji velmi za odpověď.

02.05.2021 - 12:19

country flag Hilly skrev:

Wanneer er staat "Brei 6 nld over alle st (denk om de verkorte toeren richting de teen)"; zijn dat dan 6 hele toeren en 4 verkorte (totaal 5 ribbels), of 4 hele en 2 verkorte (3 ribbels)?

17.06.2020 - 17:53

DROPS Design svarede:

Dag Hilly,

Je breit 6 hele naalden en binnen die 6 naalden houd je de verkorte toeren van de teen in de gaten (dus elke 3e en 4e naald verkorte toeren, waarbij je niet over de laatste steken van de teen breit).

18.06.2020 - 09:22

country flag Monica Trautmann skrev:

I have made one sock and started the second. I seem to have an excess of material in the toe region. Is there a way to make a toe shaping? I have knit all kinds of socks but this is my first sideways sock. I found the instructions not clear for the toe short rows. Can anyone clarify this to me?

15.05.2019 - 22:05

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Trautmann, to shape the toe you have to work short rows: every row worked over all stitches (= after the elevation leg at the beg of sock + before elevation at the end of sock), work all rows from RS as follows: 2 rows over all stitches, 2 rows until 10-13-16 sts remain towards toe. This way, you will have less rows on toe than on the rest of the sock and it will shape the toe section. Happy knitting!

16.05.2019 - 10:23

country flag Martina skrev:

Leider ist das nicht die richtige Antwort. Meine Frage bezog sich nicht auf die Fertigstellung der Spitze, sondern auf das Schließen der Längsnaht. Martina Frage Gibt es ein Video, welches zeigt, wie im Maschenstich, offene Maschen mit Anschlagmaschen verbunden werden? Ich verzweifele gerade daran DROPS Design Antwort Liebe Martina, ja sicher dieses Video zeigt wie man den Faden an der Kante einfach dem Strickstück "mitlaufen" lassen kann. Viel Spaß beim stricken!

06.05.2019 - 10:50

DROPS Design svarede:

Liebe Martina, Entschuldigung für das Misverständnis - hier werden Sie die Anschlagskante zu den stillgelegten Maschen zusammennähen, mit den beiden Technikien: wie beim Schulternaht (= Anschlagskante) und Maschenstich (= stillgelegten Maschen). Viel Spaß beim fertigstellen!

06.05.2019 - 11:08

country flag Martina skrev:

Gibt es ein Video, welches zeigt, wie im Maschenstich, offene Maschen mit Anschlagmaschen verbunden werden? Ich verzweifele gerade daran 😕

05.05.2019 - 10:04

DROPS Design svarede:

Liebe Martina, ja sicher dieses Video zeigt wie man den Faden an der Kante einfach dem Strickstück "mitlaufen" lassen kann. Viel Spaß beim stricken!

06.05.2019 - 09:51

country flag Nora Selmer skrev:

Jeg har ikke strikket sokker før og skjønner ikke oppskriften helt. Når jeg har felt av til hæl og sitter med 118 m på to forskjellige pinner, skal jeg da begynne å strikke de 118 maskene frem og tilbake SAMMEN eller frem og tilbake hver for seg på to ulike pinner?

30.03.2019 - 11:21

DROPS Design svarede:

Hei Nora. Du har 118 masker, men de er på samme pinne. Når du lager hælfelling skal du felle ved å strikke 2 masker rett sammen på hver side av merket (alså du feller dem ikke av). Dette gjentar du 11 ganger (til du har felt 22 masker totalt). Hælen vil da være en liten spiss/bul på arbeidet, men alle maskene er på samme pinne. Når du så øker igjen til hæl på den andre siden vil det bli en ny spiss/bul men den andre veien. God fornøyelse

05.04.2019 - 14:18

country flag Mimi Kirstine Jensen skrev:

Hej Jeg har et spørgsmål vedrøende tå, bliver de forkortede pinde strikkede genem hele arbejdet ?? TÅ: På hver 3. og 4.p strikkes der forkortede p, det vil sige at hver 2. gang man strikker ned mod tåen strikkes der ikke over alle m, men vendes midt i arb når der er 10-13-16 m tilbage - læs STRIKKETIPS! Vh Mimi K Jensen

05.02.2019 - 17:25

DROPS Design svarede:

Hei Mimi. Ja, de forkortede pinnene strikkes gjennom hele arbeidet, der du strikker over tåen. God fornøyelse

11.02.2019 - 08:39