Denne model har endnu ikke noget navn. Har du et godt forslag?
Størrelse: S/M - M/L - XL
Blusen kan strikkes som både kort og lang model. Den viste model er strikket som lang model i Polaris.

Materialer: DROPS Polaris fra Garnstudio
Lang model: 1300-1500-1500 gr f.nr 08, mørk rød.
Kort model: 1100-1300-1300 gr f.nr 08, mørk rød.

Alle mål for kort model står i ( ).

DROPS Pinde nr 12.
Strikkefasthed: 8 m x 12 p = 10 x 10 cm på p 12 med M.2. Husk pindenr er kun vejledende!

Mønster: Se diagram - M.1 og M.2. Mønsteret i diag ses fra retsiden.

Måletips: Længden på ryg- og forstk og ærmer måles når tøjet holdes op.

-------------------------------------------------------

Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------


100% Uld
fra 31.95 kr /100g
DROPS Polaris uni colour DROPS Polaris uni colour 31.95 kr /100g
YarnLiving
Bestil
DROPS Polaris mix DROPS Polaris mix 37.95 kr /100g
YarnLiving
Bestil

100% Uld
fra 14.95 kr /50g
DROPS Snow uni colour DROPS Snow uni colour 14.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Snow mix DROPS Snow mix 16.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Snow print DROPS Snow print 18.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 447.3kr. Læs mere.

Instruktioner

Forstk: Slå 38-43-48 m op på p 12 med Polaris og strik M.1 (= 4 pinde). Derefter strikkes M.2 til færdig mål. Husk på strikkefastheden - den er ekstra vigtig når der strikkes i så tyk kvalitet! luk af når arb måler ca 66-68-70 (46-48-50) cm - se Måletips - afpas efter 1 p vrang (set fra retsiden).

Rygstk: Slå op og strik som forstk.

Ærme: Slå 18-20-22 m op på p 12 med Polaris og strik M.1 i 14 cm. Derefter strikkes M.2 til færdig mål. Samtidig når arb måler 14 cm tages der 1 m ud i hver side på hver 5,5.-4,5.-4. cm totalt 7-8-8 gange = 32-36-38 m. Luk af når arb måler ca 51-49-47 cm - se Måletips - afpas efter 1 p vrang (set fra retsiden).

Montering: Sy skuldersømmene 14-17-20 cm ind på hver skulder, således at der er en halsåbning på 20 cm. Sy ærmerne i. Sy ærme- og sidesøm i et i yderste led af yderste m.

------------------------------------------------------
DROPS bluse i "SNOW"
Størrelse: S/M – M/L – XL
Materialer: DROPS Snow fra Garnstudio

Lang model: 500-550-550 gr f.nr 08, rød.
Kort model: 400-450-450 gr f.nr 08, rød.
Alle mål for kort model står i ( ).

DROPS Pinde nr 10.

Mønster: Se diagram - M.1 og M.2.
Mønsteret i diagrammet ses fra retsiden.
Måletips: Længden på ryg og forstk og ærmer måles når tøjet holdes oppe.

Forstk: Slå 43-49-54 m op på p 10 med Snow og strik M.1 (= 4 pinde). Derefter strikkes M.2 til færdig mål. Husk på strikkefastheden! luk af når arb måler ca 66-68-70 (46-48-50) cm - se Måletips - afpas efter 1 p vrang (set fra retsiden).

Rygstk: Slå op og strik som forstk.

Ærme: Slå 20-22-24 m på p 10 med Snow og strik M.1 i 14 cm. Videre strikkes M.2 til færdig mål. Samtidig når arb måler 14 cm tages der 1 m ud i hver side på hver 4.-4.-3. cm totalt 9-9-10 gange = 36-40-44 m. Luk af når arb måler ca 51-49-47 cm - se Måletips – afpas efter 1 p vrang (set fra retsiden).

Montering: Sy skuldersømmene 14-17-20 cm ind på hver skulder, således at der er tilbage en halsåbning på 20 cm. Sy ærmerne i. Sy ærme- og sidesøm i et i yderste led af yderste m.

Mønsteret ses fra retsiden!

Diagram

symbols = ret
symbols = vrang
diagram
diagram
signature-image

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 72-17) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (9)

country flag Petot wrote:

Je ne vois pas la grosseur des aiguilles pour réaliser ce modèle. Pouvez je vs prie me le dire Cordialement Françoise

23.08.2021 - 10:13

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Petot, volontiers, il faut des aiguilles 12 (cf juste sous la liste des fournitures). Pensez à bien vérifier votre tension avant de commencer - (plus d'infos ici). Bon tricot!

23.08.2021 kl. 14:31

country flag AUBAGNA wrote:

Bonjour Très beau basique ...

09.03.2021 - 11:13

country flag Cathy wrote:

Peux t on l avoir en francais

19.01.2021 - 01:10

DROPS Design answered:

Bonjour Cathy, cliquez sur le menu déroulant sous la photo et sélectionnez "français". Bon tricot!

19.01.2021 kl. 07:33

country flag Simona Campus wrote:

Salve, perché scrivete : " Diagramma M2: ripetere i seguenti 6 ferri: 1 ferro a dir, 3 ferri a rov, 2 ferri a dir."? Intendete dire che devo fare il diagramma M2 (12 giri se considero il dritto e il rovescio) e poi i 6 ferro?

18.02.2020 - 16:31

DROPS Design answered:

Buongiorno Simona. Abbiamo modificato la descrizione dei simboli. Nei diagrammi trova tutti i ferri, sia quelli sul diritto che quelli sul rovescio del lavoro. Deve lavorare prima il diagramma M1 (4 ferri) e poi ripete sempre i 6 ferri del diagramma M2. Buon lavoro!

19.02.2020 kl. 16:04

country flag Birgit wrote:

Så vidt jeg kan se (og strikke mig frem til) er der en fejl i mønsteret i M2 - delen. For at opnå det samme mønster som på billedet, skal der strikkes 2 v og 1 r - i stedet for de angivne 2 r og 1 v.

03.01.2016 - 10:43

country flag Lara wrote:

Premetto che sono una principiante, ho incominciato questo lavoro ma per corrispondere al modellino 10X10 dovrò usare i ferri n. 10 perché altrimenti mi viene eccessivamente largo ma così, oltre ad essere troppo stretto e "duro" mi fa sforare con la quantità di lana, avrei bisogno di almeno 1100-1200 grammi anziché 800. Fatemi sapere come fare: devo cambiare ferri o numero di maglie ( ma in questo caso dovreste consigliarmi quante perché sto già usando la taglia più piccola). Grazie

12.01.2014 - 13:35

DROPS Design answered:

Non so che taglia stai lavorando, ma potresti usare i ferri indicati ma scegliere una misura più piccola. Se invece stai facendo la S/M, puoi avviare 5 maglie in meno (=33m) per il davanti e il dietro e 2 maglie in meno per le maniche.

12.01.2014 kl. 22:00

country flag Val Dundon wrote:

Do you have a Drop shop in liverpool

04.01.2013 - 17:59

DROPS Design answered:

No, not yet ;o) But look at our overview of DROPS retailers in the UK. Maybe you can find another shop nearby - or a majority of the shops ships per postorder.

05.01.2013 kl. 15:58

country flag Lee wrote:

Gebreid in Eskimo, valt goed, maar er is meer wol nodig. 600 g voor het lange in Small.

07.11.2012 - 16:14

DROPS Design answered:

Bedankt voor de reactie. Ik zal het doorgeven aan ons design team.

08.11.2012 kl. 10:49

country flag Anette Forsling wrote:

Hej, Föll för denna jättefina tröja. Stickar den i Polaris, och kan konstatera att det fina, lösa, glesa "mönstret" som är på bilden, inte blir det samma i Polaris. Jag kommer säkert använda min nya fina tröja, men är lite besviken. Bilden överensstämmer inte med sanningen. Hälsningar Anette

20.09.2012 - 14:08

Kommentere opskrift DROPS 72-17

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.