DROPS / 145 / 15

Heat haze by DROPS Design

Strikket DROPS sjal med blondekant i ”Kid-Silk”.

DROPS Design: Model nr ks-071
Garngruppe A
-----------------------------------------------------------
Mål:
Bredde øverst: ca 160 cm
Længde midt bagpå: ca 80 cm
Materialer: DROPS KID-SILK fra Garnstudio
125 g f.nr 25, søgrøn

DROPS RUNDP (80 cm) nr 3 - eller det p.nr du skal bruge for at få 24 m x 48 p retstrik på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.

75% Mohair, 25% Silke
fra 33.95 kr /25g
DROPS Kid-Silk uni colour DROPS Kid-Silk uni colour 33.95 kr /25g
YarnLiving
Bestil
DROPS Kid-Silk long print DROPS Kid-Silk long print 33.95 kr /25g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 169.75kr. Læs mere.

Instruktioner

RETSTRIK (frem og tilbage på p):
Strik ret på hver p.

MØNSTER:
Se diag A1 og A.2 – diag viser alle p i mønsteret set fra retsiden.
OBS: På 14./15. p i A.1/A.2 slåes der 7 nye m op i slutningen af p.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Arb strikkes frem og tilbage på rundp for at få plads til alle m. Slå 3 m op på rundp 3 med Kid-Silk. Strik 6 p retstrik. I slutningen af 6.p vendes arb ikke, men vrid arb 90 grader med uret, strik 3 m op langs kanten (dvs 1 m i hver retrille), vrid arb igen, 90 grader med uret og strik 3 m op langs opslåningskanten (dvs 1 m i hver m) = 9 m på p. Sæt 1 mærketråd i den 5.m (midtm - markerer midt bag på sjalet). Fortsæt med ret på hver p Samtidig med at der tages 4 m ud på hver p fra retsiden således: Slå om indenfor 3 m retstrik i hver side og slå om på hver side af m med mærketråd. Luk af når arb måler 60 cm, målt midt på sjalet.

BLONDEKANT:
Slå 39 m op på rundp 3 med Kid-Silk. Strik frem og tilbage efter A.1, SAMTIDIG strikkes kanten sammen med sjalet – start øverst på sjalet og strik kanten langs højre skråside ned til spidsen. Kanten strikkes fast til sjalet således – på hver p fra vrangen: Saml den yderste m op i yderste led fra sjalet med højre p, strik første m fra venstre p (A.1), løft den nye m over, strik p ud. Når blondekanten er strikket helt ned til spidsen af sjalet (ca 19 rapp af A.1) strikkes der retstrik over alle m, SAMTIDIG lukkes der 3 m af i beg af hver p fra vrangen, fortsæt i retstrik til alle m er lukket af.

Gentag langs den venstre side af sjalet, men nu strikkes der efter A.2. Kanten strikkes fast til sjalet således – på hver p fra retsiden: Saml den yderste m op i yderste led fra sjalet med højre p, strik første m fra venstre p (A.2), løft den nye m over, strik p ud. Sy aflukningskanterne på A.1 og A.2 sammen nederst i spidsen.

Diagram

= ret fra retsiden, vrang fra vrangen
= vrang fra retsiden, ret fra vrangen
= 2 m ret sammen
= slå om mellem 2 m
= tag 1 m løs af p, 1 ret, løft den løse m over
= tag 1 m løs af p, 2 ret sammen, løft den løse m over

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 145-15) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (32)

Maiken V Johannesen 08.05.2019 - 15:30:

I blonde kanten, giver det ikke mening at man skal lukke flere end man slår op. Den siger strik 2 sm 8 gange, men kun slå om 7

Sylviane 23.04.2019 - 15:33:

Merci

Sylviane 23.04.2019 - 12:51:

Bonjour, Merci de m'expliquer les 2 lignes en haut du diagramme, faut-il faire deux rangs sur seulement les 23 mailles du début ?

DROPS Design 23.04.2019 kl. 14:56:

Bonjour Sylviane, tout à fait, les 2 derniers rangs de A.1 ne se tricote que sur une partie des mailles seulement. Bon tricot!

Sophie 02.04.2018 - 12:25:

Bonjour, je souhaiterais effectuer ce modèle mais plutôt en taille XL. Serait-il possible de m’orienter, n'ayant pas trouver en bas de la page un schéma avec toutes les mesures (en cm) du vêtement terminé. Merci So'

DROPS Design 03.04.2018 kl. 08:58:

Bonjour Sophie, ce modèle de châle est en taille unique, mais pour trouver votre taille dans un modèle, vous trouverez toutes les mesures pour chaque taille mesurées à plat d'un côté à l'autre. Comparez ces mesures avec celles d'un vêtement analogue dont vous aimez la forme pour trouver la taille adéquate. Vous trouverez ici plus d'infos sur les tailles. Bon tricot!

Gitte Kruse 06.04.2017 - 11:44:

Hej Jeg er i tvivl om mønstreret i blonde kanten A1 + A2. Hvordan skal række 17 + 18 strikkes? Skal man ikke strikke alle masker? Hilsen Gitte

DROPS Design 26.04.2017 kl. 12:28:

Hej Gitte, på pind nr 17 og 18 i diag A.1 strikker du kun de masker som vises i diagrammet, det vil sige at du vender efter 23 masker. På næste pind fortsætter du over alle masker igen ifølge diagrammet. God fornøjelse!

Andrea 03.07.2016 - 21:59:

Hallo! Ich komme mit der Bordüre dieses tollen Tuches nicht klar. Da steht, man soll in Reihen 14 und 15 jeweils 7 M am Ende zunehmen, aber 15 ist die Hinreihe zum Tuch, da hätte ich doch dann ein riesiges Loch, wenn ich am Ende der Reihe noch Maschen zunehme? Und was mache ich mit den ganzen zusätzlichen Maschen, wo doch für Reihen 17 und 18 nur 23 Maschen in der Strickschrift angegeben sind?

DROPS Design 06.07.2016 kl. 08:19:

Liebe Andrea, die Maschen werden neu angeschlagen (und später wieder wie im Diagramm dargestellt abgenommen), dadurch entstehen die Zacken, die Sie auf dem Foto erkennen können.

Loulou973 06.07.2015 - 14:57:

J'ai du mal a comprendre la fabrication des bordure modèle A.1 et A.2 je voudrais savoir si il s'agit de diminution et d'augmentation au nuveau des bords et que faire quand il n'y as pas de cases.

DROPS Design 06.07.2015 kl. 16:23:

Bonjour Loulou973, la bordure est attachée au châle au fur et à mesure (cf "bordure ajourée), tricotez comme indiqué dans les diagrammes, 1 case = 1 m x 1 rang, quand le nombre de cases de la bordure diminue, c'est que le nbe de mailles de la bordure diminue. Bon tricot!

Alexjero 23.09.2013 - 09:25:

Je viens de lire les explications car je vais bientôt le commencer et je me demande pourquoi rabattre les mailles avant de tricoter la bordure, pourquoi ne pas utiliser la méthode du French Cancan, c'est à dire tricoter ensemble la dernière maille de la bordure avec la première maille du corps du châle? Merci d'avance pour votre réponse

DROPS Design 23.09.2013 kl. 11:03:

Bonjour Mme Alexjero, vous pouvez tout à fait choisir de modifier la façon d'accrocher la bordure si vous êtes plus à l'aise ainsi. Bon tricot!

Dauphin11345 27.01.2013 - 18:58:

Magnifique, j'ai hâte d'avoir les explications

TURGAULT 24.01.2013 - 15:31:

Joli châle qui m'attire par sa couleur, certes, mais aussi par les nuances dans une même couleur et ses différences de points!!

Kommentere opskrift DROPS 145-15

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.