DROPS / 128 / 32

Farmer's Delight by DROPS Design

Stickad DROPS brödkorg i 1 tråd ”Ice” eller 2 trådar "Paris".

  • Farmer's Delight / DROPS 128-32 - Stickad DROPS brödkorg i 1 tråd ”Ice” eller 2 trådar Paris.
  • Farmer's Delight / DROPS 128-32 - Stickad DROPS brödkorg i 1 tråd ”Ice” eller 2 trådar Paris.
DROPS design: Modell nr TT-047
---------------------------------------------------------
Höjd: ca 10 cm
Diameter: ca 20 cm
Garnåtgång: DROPS ICE
150 g. Nr 04, beige

Eller använd:
DROPS Paris från Garnstudio
200 g nr 26, mörk beige

DROPS ST NR 6 - eller det st.nr du måste använda för att få 13 m x 25 v rätst på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------
Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på varje varv.
STICKTIPS:
För varje gång man vänder mitt på v lyfts 1:a m av. Strama tråden och sticka sedan som förut. Detta görs för att slippa hål i övergångarna.
---------------------------------------------------------

BRÖDKORG:
Lägg upp 32 m på st 6 med 1 tråd Ice eller 2 trådar Paris och sticka rätststickn, SAMTIDIGT stickas det vändningar så här - läs STICKTIPS ovan - * 1 v över de första 29 m, vänd och sticka tillbaka, 1 v över de första 26 m, vänd och sticka tillbaka, 1 v över de första 23 m, vänd och sticka tillbaka, 1 v över alla m, vänd och sticka tillbaka. * Upprepa *-* tills det är stickat 136 v över de första m på st (= det är stickat totalt 17 rapporter med vändningar). Maska av.

Montering: Sy tills uppläggnings- och avmaskningskanten. Vik ned kanten överst.
signature

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 128-32) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (35)

country flag Nora 28.04.2021 - 15:00:

Hei! Min kurv fikk et stort hull i bunnen, hvordan har det seg?

country flag Stephanie 04.07.2020 - 00:31:

Hi I’m quite new to knitting and I’ve read this over 100 times. I can’t work out how the bottom is done? If it’s by dropping 3 stitches bow many make the sides? I’m so confused

user icon DROPS Design 04.07.2020 kl. 17:01:

Dear Stephanie, sides = full rows, i.e. 136 rows/68 ridges. Feel free to see some of our video-tutorials, which should make working with short rows more clear: Happy knitting!

country flag Amalie 28.10.2019 - 08:44:

Hei, jeg er ganske ny på strikkefronten. Når jeg har strikket etter oppskrift blir strikkingen skjev, litt som i videoen om «short rows». Det er altså lengre på ene siden. Forsår ikke hvordan dette skal bli en kurv, har dere noe bilder fra hvordan strikkingen ser ut underveis?

user icon DROPS Design 28.10.2019 kl. 14:06:

Hei Amalie. Ja, det stemmer, oppskriften er skrevet med "short rows" / vendinger. De maskene du strikker minst over/vendingen blir bunnen på kurven. God Fornøyelse!

country flag Elizabeth 01.10.2019 - 17:35:

I would very like to make this pattern and order the yarn from you. But having trouble using your order forms can you help with this.

user icon DROPS Design 02.10.2019 kl. 08:07:

Dear Elizabeth, for any assistance ordering the yarns please contact the DROPS Store per mail. Happy knitting!

country flag Michelyne Lasnier 15.12.2018 - 03:10:

Et pour le fond , vous le cousez ou laisser le rond

user icon DROPS Design 17.12.2018 kl. 10:45:

Bonjour Mme Lasnier, passez un fil dans les mailles du bord de l'intérieur de la corbeille et serrez pour refermer ce trou. Bon tricot!

country flag Renee Haralson 10.08.2018 - 19:45:

The answer "will work short rows as follows : *2 rows over 29 sts, 2 rows over 26 sts, 2 rows over 23 sts, 2 rows over all sts* and repeat this all the way." isn't really clearing up the question. I watched the video and the pattern doesn't seem to do what the video does. When do you actually knit all the way across? Maybe it would help to include Wrong side/right side notation?

user icon DROPS Design 13.08.2018 kl. 09:06:

Dear Mrs Haralson, the video is only showing how to work short rows (basic method), ie the sample is not showing how to work this corb, only how to work over a few sts to create the desired shape. Work the short rows as explained in the pattern knitting 2 rows over the first 29 sts, 2 rows over the first 26 stsf, 2 rows over the first 23 sts, 2 rows over all sts = you have worked 8 rows over the first sts on the right side seen from RS and only 2 rows over the sts on the left side seen from RS. Happy knitting!

Jackie 06.04.2017 - 17:51:

Hola, en mi Tablet no se porque no puedo ver estos dos videos que ponen para hacer esta canasta 128-32 y me metí a you tube pero no los encontré, me podrían dar el link para poder verlos? gracias

user icon DROPS Design 09.04.2017 kl. 20:10:

Hola Jackie. Si no puedes acceder al video desde la página, puedes verlo en este link: https://vimeo.com/dropsdesign

country flag The Hole At The Bottom? 18.09.2016 - 20:35:

I'm having an open hole center bottom when the piece is complete. Can you suggest my mistake? Thank you!

user icon DROPS Design 19.09.2016 kl. 09:51:

Hello, You can simply thread a strand in the edge sts then tighten tog to close the hole. Happy assembly!

country flag FeeDee Langrehr 31.07.2015 - 20:24:

I've read all the comments and re-read the pattern many times and I'm still a bit confused. After CO 32 stitches do we do short rows every row? For instance, CO 32, turn work, garter stitch 26 sts, turn work, garter stitch 23 sts and so on? Or do we do a short row every 3 rows?

user icon DROPS Design 01.08.2015 kl. 10:46:

Dear Mrs Langrehr, you cast on 32 sts then work short rows (see video below): *2 rows over 29 sts, 2 rows over 26 sts, 2 rows 23 sts, 2 rows over all sts* repeat from *-*. Happy knitting!

country flag Frau Gärtnerin 22.07.2015 - 19:37:

Ich verstehe die Anleitung nicht ganz: stricke ich in der 1. Reihe 29 Maschen, wende und stricke dann 26 Maschen, wende und dann 23 Maschen ...? Das zweite Sternchen ist auch nicht sehr günstig platziert.

user icon DROPS Design 28.07.2015 kl. 14:10:

Sie stricken 29 M, dann wenden Sie und stricken die ganze R zurück, also wieder 29 M. Dann sind Sie wieder am R-Anfang und stricken 26 M, wenden und stricken die R zurück, also wieder 26 M. Dann 23 M, wenden und die 23 M zurückstr usw.

Kommentér oppskrift DROPS 128-32

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

#dropsfan gallery

Farmer's Delight

Ludmilla Gerring, United Kingdom