DROPS / 123 / 14

Cables and Berries Set by DROPS Design

Setet består av: Stickad DROPS mössa och halsvärmare med flätor och strukturmönster i ”Nepal”.

DROPS design: Modell nr NE-017A
--------------------------------------------------------

MÖSSA:
Storlek: one-size
Passar huvudmått: ca 52 - 56 cm
Garnåtgång: DROPS NEPAL från Garnstudio
100 g nr 0100, eco natur

DROPS STRUMPST OCH RUNDST NR 4,5 (40 cm) – eller det st.nr du måste använda för att få 18 m x 23 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST NR 4 (40 cm) – till resår.
--------------------------------------------------------
HALSVÄRMARE:
Storlek: S/M - L/XL
Omkrets nederst: ca 60 cm - ca 70 cm
Garnåtgång: DROPS NEPAL från Garnstudio
200-200 g nr 0100, eco natur

DROPS RUNDST NR 4,5 (40 eller 60 cm) – eller det st.nr du måste använda för att få 18 m x 23 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST NR 4 (40 eller 60 cm) – till resår.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

65% Ull, 35% Alpacka
från 26.00 kr /50g
DROPS Nepal uni colour DROPS Nepal uni colour 26.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
DROPS Nepal mix DROPS Nepal mix 26.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 52kr. Läs mer.

Instruktioner

MÖSSA OCH HALSVÄRMARE:

MÖNSTER:
Se diagr M.1 och M.2. Diagr visar mönstret sett från rätsidan och hela mönstret stickas runt på st.
--------------------------------------------------------

MÖSSA:
Lägg upp 96 m på rundst nr 4 med Nepal och sticka resår = 2 rm/2 am. När arb mäter 3 cm stickas det 1 v räta och 1 v avigt. Sedan stickas det 1 v räta SAMTIDIGT som det ökas 5 m jämnt fördelat = 101 m. Byt till rundst nr 4,5 och sticka nästa v så här: Sticka M.1 (= 12 m) totalt 3 ggr, sticka M.2 (= 17 m), sticka sedan M.1 totalt 4 ggr. Fortsätt mönstret på samma sätt. OBS! M.2 upprepas totalt 2 ggr på höjden, sedan fortsätts det med aviga över de 15 m i ”bärmotivet”. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När arb mäter 19 cm minskas 1 m på båda sidor om det aviga partiet mitt fram (dvs. de 15 m över bärmotivet) genom att sticka de två första och de två sista m aviga tills. Upprepa minskningen på båda sidor om mittpartiet på vartannat v uppöver. SAMTIDIGT när arb mäter 23 cm minskas en m i vart och ett av de andra aviga partierna (dvs. på båda sidor om varje fläta) genom att sticka 2 m aviga tills. SAMTIDIGT på samma v stickas m i varje fläta (både de stora och små) vridna räta (dvs. sticka i den bakre delen av m) två och två tills. På de två nästföljande v stickas alla m vridna räta två och två tills = ca 12 m kvar på st. Klipp av tråden, dra den genom de resterande m, dra åt och fäst ordentligt, mössan mäter ca 24 cm.
--------------------------------------------------------

HALSVÄRMARE:
Lägg upp 225-260 m på rundst nr 4 med Nepal och sticka 1 v räta. Sticka sedan resår = 2 rm/3 am. När resåren mäter 2 cm minskas alla partier med 3 am till 2 am = 180-208 m. Fortsätt med 2 rm/2 am tills resåren mäter 5 cm. Sticka 1 v räta SAMTIDIGT som det minskas 31-35 m jämnt fördelat = 149-173 m. Sticka 1 v avigt och 1 v räta. Byt till rundst nr 4,5 och sticka nästa v så här: Sticka M.1 totalt 5-6 ggr, sticka M.2 (= 17 m) och sticka M.1 totalt 6-7 ggr. Fortsätt mönstret på samma sätt. OBS! M.2 upprepas totalt 2 ggr på höjden, sedan fortsätts det med aviga över de 15 m i bärmotivet. När arb mäter ca 20-22 cm stickas det 1 v räta SAMTIDIGT som det minskas 9-13 m jämnt fördelat = 140-160 m. Byt till rundst nr 4 och sticka 1 v avigt och 1 v räta. Sticka sedan resår = 2 rm/2 am. När resåren mäter 3 cm maskas det av med rm över rm och am över am.

Vante, se mönster under modell 123-15

Diagram

= rm
= am
= 1 MUSCH: Sticka 4 m i 1 m genom att sticka växelvis i främre och bakre delen av m totalt 4 ggr. Sticka 4 v slätst fram och tillbaka över dessa m. Lyft sedan den 2:a m på höger st över den 1:a m, lyft sedan den 3:e m över den 1:a m och sedan den 4:e m över den 1:a m (= 1 m kvar)
= Sätt 1 m på hj.st framför arb, 1 rm, 1 rm från hj.st
= Sätt 1 m på hj.st bakom arb, 1 rm, 1 rm från hj.st
= Sätt 1 m på hj.st bakom arb, 1 rm, 1 am från hj.st
= Sätt 1 m på hj.st framför arb, 1 am, 1 rm från hj.st
= sätt 3 m på hj.st framför arb, 3 rm, 3 rm från hj.st

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 123-14) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (13)

Levert 04.01.2019 - 21:39:

Bonsoir le bonnet est magnifique je souhaite le tricoter avec des aiguilles n8 combien dois je faire de maille? Et du coup est ce que se sera la même explication vu qu'il y aura moins de mailles? Merci

DROPS Design 07.01.2019 kl. 09:23:

Bonjour Mme Levert, le bonnet se tricote ici sur la base d'un échantillon de 18 m x 23 rangs = 10 x 10 cm, si vous n'avez pas cet échantillon, il faudra ajuster les explications en fonction de votre propre échantillon. Nous ne sommes malheureusement pas en mesure de pouvoir ajuster chaque modèle à chaque demande. Pour toute assistance complémentaire, merci de vous adresser au magasin où vous avez acheté votre laine. Bon tricot!

Kathy Kilmaer 14.12.2018 - 16:07:

My head circumference measures 22 1/2 inches. If I did one extra repeat of M-1, would that help. I love the pattern, however, I am not an experienced knitter, so I am not sure how to adjust the pattern to fit me. Thank you.

Luciana Luciani 13.12.2018 - 16:56:

Ho iniziato il berretto. Dopo i primi 3 cm ho aumentato 5 maglie per un totale di 101 maglie. Il primo ferro dello schema M1 termina con una maglia singola in avanzo. E' giusto così?

DROPS Design 13.12.2018 kl. 17:12:

Buongiorno Luciana. Quando ha 101 maglie, lavora in questo modo: ripete 3 volte il diagramma M1 (quindi sulle prime 36 m), poi lavora il diagramma M2 sulle 17 m successive, poi ripete il diagramma M1 quattro volte ( quindi sulle 48 m successive). Non avanzano maglie sul giro, ma vengono lavorate tutte e 101 le maglie. Buon lavoro!

Diane 03.12.2017 - 19:35:

Bonjour , je ne comprends pas très bien la dernière partie ou nous devons commencer les diminutions pour le bonnet . Es ce que je commence celles-ci après avoir fait 2 fois M1 et M2 complètement , ou en même temps que je termine le deuxième diagramme. .Si je recommence une 3 ème fois M1 Et M2 .Je ne comprends pas comment suivre le diagramme ,car il n'est plus du tout pareil . Pouvez vous me simplifier cette partie .Merci infiniment de votre aide.

DROPS Design 04.12.2017 kl. 10:21:

Bonjour Diane, à 19 cm, continuez les diagrammes mais ne faites plus les nopes de M.2, gardez seulement la torsade du début de M.2 et tricotez les mailles restantes à l'envers. Diminuez ensuite dans M.2 (2 m ens à l'env au début des m envers de M2 et 2 m ens à l'env à la fin de M.2). Bon tricot!

Fillatre 28.12.2014 - 02:30:

Je desire commander la laine ainsi que les aiguilles pour tricoter cet ensemble: bonnet et tour de cou. merci cordialement.

DROPS Design 30.12.2014 kl. 13:45:

Bonjour Mme Fillatre, vous trouverez ici la liste des détaillants DROPS en France, si vous n'avez pas la chance d'avoir une boutique près de chez vous, vous pouvez les contacter par mail ou téléphone pour plus d'informations et/ou commander directement dans les boutiques en ligne. Bon tricot!

Pily 25.07.2012 - 17:41:

Entre a su pag. y no veo el patrón me lo podrian mandar

DROPS Design 26.07.2012 kl. 11:06:

Pily, en el margen izquierdo de la página principal haz uso de "Búsqueda directa de Patrones" tecleando el número del patrón que deseas ver. 123 es el número del catálogo y 14 es el número del modelo.

DROPS Deutsch 25.10.2010 - 09:40:

Jetzt ist der Link 123-15 aktiv.

Heike Sommer 25.10.2010 - 09:27:

Ich würde gerne die Handschuhe stricken. Die Anleitung steht wahrscheinlich auf 123-15, aber sie lässt sich nicht öffnen.

Lisa 25.07.2010 - 05:10:

This may be my favorite of the cap/cowl/mittens yet! Can't wait for the pattern to be available!

Nasy 21.07.2010 - 19:56:

And Where is the Mittens Pattern?

Kommentér oppskrift DROPS 123-14

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.