Like it? Share it!
Like it? Share it!
-------------------------------------------------------
Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her
-------------------------------------------------------
![]() |
DROPS Symphony 65% Uld, 35% Polyamid |
Udgået find alternativ | |||||||||
![]() |
DROPS Alpaca 100% Alpaca |
fra 24.95 kr /50g | Bestil | ||||||||
|
|||||||||||
![]() |
Pinde & Hæklenåle | Bestil |
Denne opskrift er blevet rettet. Klik her for at se rettelser..
Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 123-28) for mål og udregninger.
Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.
Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.
Alle vore opskrifter har instruktionsvideoer som kan være til hjælp.
Disse skridt-for-skridt lektioner kan hjælpe dig:
Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.
1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?
Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.
Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.
Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.
Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden
Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap
Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.
3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?
Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.
Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.
Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?
4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?
Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).
Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.
5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.
Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.
Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.
Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden
See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve
6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?
Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.
Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.
Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.
9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?
Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.
Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.
Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.
Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer
10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?
Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.
Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.
Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.
Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.
Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.
Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer
11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.
Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.
Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.
Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer
Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer
12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?
Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.
14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?
Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.
Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag
15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?
For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.
Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind
16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?
Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.
Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!
17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?
Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.
Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op
18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?
Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.
Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?
19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?
Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.
Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.
Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.
20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?
Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.
Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.
21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?
Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.
Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:
1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.
2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.
3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.
4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.
22) Hvor på tøjet måles længden?
Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.
På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.
Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse
23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?
Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.
Denne opskrift er blevet rettet. Klik her for at se rettelser..
Med over 30 år i strikke- og hæklebranchen tilbyder DROPS Design en af de mest omfattende kollektioner med gratis opskrifter på internettet - oversat til 17 sprog. Dags dato har vi 299 kataloger og 11076 opskrifter på Dansk.
Vi arbejder hårdt for at kunne tilbyde Dig det bedste man kan få af strik og hækling, inspiration og gode råd men også kvalitetsgarn til fantastiske priser! Vil du bruge vore opskrifter til andet end for privat brug? Du kan læse om hvilke regler som gælder under teksten Copyright nederst på siden i alle vore opskrifter. God fornøjelse!
Hallo. Ich habe ein kleines Problem mit der Formulierung der Beschreibung : Beginne ich direkt NACH den Krausrippen mit den Zunahmen ? Und beginne ich in der Hinreihe schon direkt mit der Zunahme am Anfang der Reihe oder erst am Ende. Irgendwie fehlt mir da ein bisschen der Durchblick... Danke für eure Mühe
24.01.2023 - 21:21DROPS Design answered:
Liebe Verena, die 2 ersten neuen Maschen werden am Anfang der 2 nächsten Reihe nach den Krausrippen angeschlagen, und gleichzeitig, nach 3 cm (von der Anschlagskante) beginnen die Zunahmen beidseitig der Markierung - wenn alle neuen Maschen für die Ärmel angeschlagen sind dann legen Sie die Arbeit still und stricken das Vorderteil genauso wie das Rückenteil, dann stricken Sie weiter in Runden und stricken Die Zunahmen wie zuvor weiter. Viel Spaß beim stricken!
25.01.2023 kl. 11:48Sorry, nochmal nachfragen: also ich nehme 11 x 2 Maschen auf jeder Seite auf und nach 3cm innerhalb der beiden einzelnen Strickstücke fange ich dann mit den 58 Abnahmen an? Wenn ich bei 12cm gesamt (nach x Abnahmen) bin füge ich die zusammen und mache alle 2 Runden die abnahmen einfach weiter? Grüße
01.07.2022 - 21:38DROPS Design answered:
Liebe Mia, beim Rückenteil nehmen Sie 1 Masche beidseitig der Markierungn bis die Arbeit 12 (3. Größe) cm misst, dann stricken Sie das Vorderteil genauso auch bis 12 cm, dann stricken Sie beide Teile in der Runde weiter und nehmen Sie wie zuvor zu, bis insgesamt 58 Mal zugenommen wurde. Viel Spaß beim stricken!
04.07.2022 kl. 07:50Hallo, jetzt muss ich doch fragen, weil irgendwie bekomme ich das nicht zusammen. Wann muss ich die Abnahmen 58 Mal wiederholen? 1.Wenn die beiden Teile fertig sind? oder 2. Wenn die Teile zusammengeschlossen auf der Nadel in Runden gearbeitet wird? Danke für die Hilfe
28.06.2022 - 22:03DROPS Design answered:
Liebe Mia, die Abnahmen beginnen Sie wenn Sie jedes Teil separat stricken (bis die Arbeit 12 cm misst), und dann werden Sie weiter gestrickt, wann die beiden Teilen zusammen gestrickt werden. Viel Spaß beim stricken!
29.06.2022 kl. 09:17This question is in reference to Decreasing Tip 2: The pattern states to start these decreases when piece measures 4 3/4 “ ( for my size) Is this measurement taken at the widest part of piece or the narrowest part ( where the front and back were joined) ? Thank you.
15.03.2022 - 16:53DROPS Design answered:
Dear CarrieB, measure now from where you joined both parts (front and back pieces) and now start to decrease on the sides. Happy knitting!
16.03.2022 kl. 08:34After joining the front and back panels and proceeding to knit in the round do you then do the decreases EVERY OTHER round?
14.03.2022 - 16:45DROPS Design answered:
Dear CarrieB, correct when working in the round, decrease now on mid front and on mid back on every other round. Happy knitting!
14.03.2022 kl. 16:57Hej! Underbar poncho men kanten med de räta maskorna längst ner rullar sig utåt. Har inte stickat för hårt och lagt upp på dubbla stickor. Vad är bästa sättet att få kanten att inte rulla sig på detta stora plagg? Tacksam för flera olika alternativ utom att stryka den.
20.01.2022 - 12:05DROPS Design answered:
Hei Viveka. Prøve å blokken kanten. Fukt kanten og sett kanten fast med nåler slik at det ligger rett (ikke ruller seg) og la det ligge til det er tørt. mvh DROPS Design
25.01.2022 kl. 10:42Hejsa. Der står 200 gr Brushed alpaca silk i opskriften. Men som jeg ser det så rækker det da slet ikke?? Mvh Anja
07.01.2022 - 21:59DROPS Design answered:
Hej Anja, jo hvis du bruger DROPS Brushed Alpaca Silk, skal den strikkes sammen med DROPS Alpaca og du skal få 15 masker på 10 cm i bredden :)
13.01.2022 kl. 11:49Det ser ut som det går en söm längst med mitten på framstycket. Är detta minskningarna av maskorna? Ser det likadant ut på bakstycket? Var ser jag den totala längden på plagget? Svårt att förstå er skiss.
28.12.2021 - 17:21DROPS Design answered:
Hei Viveka. Ja, det er minskningene som skaper en "søm". Er lik både foran og bak. Det er ikke oppgitt noen mål fra halsen og ned til "spissen" midt foran, kun fra halsen og til ytterst på ermene. mvh DROPS Design
04.01.2022 kl. 14:28Bonjour j'aimerais savoir comment faire pour allongé la bordure de la manche en cote si possible car la personne qui voudrait que je lui confectionne se modele le voudrais le double soit 24 cm au lieu de 12 cm comme le patron . un gros merci pour votre aide
28.11.2021 - 19:45DROPS Design answered:
Bonjour Mme St-Pierre, si vous voulez juste allonger la bordure côtes du bas des manches, tricotez simplement 24 cm au lieu des 12 cm indiqués (ajustez la quantité de laine nécessaire) - cf BORDURE DES MANCHES. Bon tricot!
29.11.2021 kl. 08:10Hallo nochmal, 7ch habe mich leider vertippt. Wenn ich den Poncho mit Melody und Alpaka stricken möchte da reichen die 200 gr. mir scheint das zu wenig.
19.10.2021 - 20:20DROPS Design answered:
Liebe Frau Fuchs, ja sicher; wenn Sie mit Melody und Alpaca stricken, wird Alpaca nur für Kragen und Ärmelkante benutzt. Nur bei der Variante Brushed Alpaca Silk/Alpaca stricken Sie mit 2 Fäden zusammen. Viel Spaß beim stricken!
20.10.2021 kl. 07:56