DROPS / 117 / 50

Cabled Hide Away by DROPS Design

Strikket DROPS pute med fletter i ”Alaska”.

Stikkord: flette, puter,
DROPS design: Modell nr X-333
--------------------------------------------------------
Mål: ca 48 cm x 48 cm
Materialer: DROPS ALASKA fra Garnstudio
500 gr f.nr 02, natur

DROPS PINNE NR 5 (80 cm) – eller den p du må ha for å få 17 m x 22 p glstrikk på 10 x 10 cm.
DROPS TREKNAPP BRENT NR 511: 6 stk.
--------------------------------------------------------

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!

100% Ull
fra 25.00 kr /50g
DROPS Alaska uni colour DROPS Alaska uni colour 25.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Alaska mix DROPS Alaska mix 25.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
Pinner & Heklenåler Bestill
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 250kr. Les mer.

Instruksjoner

RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.
MØNSTER:
Se diag M.1 (M.1 = 1 rapport) og M.2. Diag viser mønsteret sett fra retten.
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

PUTE:
Legg opp 86 m på p 5 med Alaska og strikk 1 rille, samtidig som det på siste p økes 24 m jevnt fordelt over de midterste 58 m = 110 m. Strikk neste p slik; 2 m rille (= kantm), M.2 over de neste 12 m, M.1 (= 82 m), M.2 over de neste 12 m og avslutt med 2 m rille (= kantm). Fortsett mønster oppover. HUSK STRIKKEFASTHETEN! Når arb måler 48 cm strikkes det en rille (= brettekant) SAMTIDIG som det på første p av rillen felles 24 m jevnt fordelt over de midterste 82 m = 86 m. Deretter strikkes M.2 oppover med 2 kantm rille i hver side. Når arb måler 96 cm settes 1 merketråd, når arb måler 102 cm felles det til 6 knapphull slik: Strikk 2 m rille, M.2 over de 5 neste m, fell 2 m til knapphull, * strikk M.2 over de neste 12 m, fell 2 m til knapphull *, gjenta fra *-* totalt 5 ganger, M.2 over de neste 5 m og avslutt med 2 m rille. Legg opp 2 nye m over hvert av de felte knapphullene på neste p, og strikk M.2 videre med 2 m riller i hver side til arb måler 104 cm. Strikk 1 rille og fell av. Arb måler ca 105 cm.


MONTERING:
Brett arb ved rillen etter 48 cm og ved merketråden slik at knapphullsdelen ligger utenpå puta. Sy sidesømmene fra retten gjennom alle lag stoff med attersting. Sy i knappene.

Denne oppskriften har blitt rettet. .

Oppdatert online: 08.09.2009
DROPS TREKNAPP BRENT NR 511: 6 stk.

Diagram

= r
= vr
= sett 3 m på hj.p bak arb, strikk 3 rett, strikk 3 rett fra hj.p
= sett 1 m på hj.p bak arb, strikk 3 rett, 1 rett fra hj.p
= 3 m på hj.p foran arb, strikk 1 vrang, 3 rett fra hj.p

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (28)

Hanne Jensen 18.01.2020 - 16:19:

Er det muligt at få et billede af bagsiden af puden.

DROPS Design 27.01.2020 kl. 13:16:

Hei Hanne. Det har vi dessverre ikke. Men om du leser oppskrifte og ser på siden av puten der det er strikket M.2, vil du få et godt inntrykk av hvordan baksiden blir. God Fornøyelse!

Margret Bermes 01.04.2018 - 00:50:

Hallo und guten Abend, Ich denke bei der Anleitung ist bezüglich der Reihenfolge ein Fehler unterlaufen. Sie sagen in dem Diagramm zeigen sich hin- und Rückreihe.. das ergibt aber keinen Sinn. Es sind nur die Hinreihen gezeigt - wie allgemein üblich. Und dieRückreihe muss dann so wie die Maschen liegen. Freundlichen Gruß Margret Bermes Otto Stange Str. 15, 51377 Leverkusen 5

Vaidehi 13.01.2018 - 18:31:

The pattern says to Knit two rows (garter st) and on same time the last row add 24 sts. Can you confirm If I understand this correct: RW1: Knit RW2: knit 16sts, k58 and add 24sts, K16 How to add 24 sts? is it every 2nd st and do I do YO or KFB since its on the WS? The Charts M.1 and M.2 are both to be read bottom right side to top in a zigzag flow right? I am doing cables for the 1st time I dont want to mess with it. Thanks Regards

DROPS Design 13.01.2018 kl. 21:48:

Dear Vaidehi, the 24 stitches "added" in the second row of the garter stitch, increasing the stitches, by making evenly distributed yarnovers. In teh next row, the yarnovers are knitted or purled (according to the pattern) twisted (so there is no holes left in their places. Yesm the patterns are read in zig zag fashion. Happy Knitting!

Catrin 01.05.2017 - 10:31:

Är det OK att ta inspiration av flätmönstret, komponera ihop ett eget mönster på en tröja och dela online?

DROPS Design 03.05.2017 kl. 13:32:

Hej Catrin, ja det må du gerne for privat-brug, så skriver du bare i hvilken DROPS opskrift du har fundet inspiration :)

Christine 26.06.2016 - 16:55:

Doesn't one need to increase 24 after the fold so as to have back & front the same size? Thanks.

DROPS Design 27.06.2016 kl. 10:00:

Dear Christine, after the fold you are working in M.2, ie different pattern the front side of cushion, and there is then no need to inc sts evenly (cables tighten pieces in width, that's why you inc before working M.1 and dec before fold). Happy knitting!

Marta Baranowska 14.12.2015 - 13:08:

I'm not sure, but I think there is small mistake in the pattern and in place where is: slip 1 st on cable needle behind piece, K3, K1 from cable needle should be instead slip 1 st on cable needle behind piece, K3, P1 from cable needle. Am I correct?

DROPS Design 14.12.2015 kl. 14:54:

Wykonałam schemat i jest w porządku, czyli mamy: 'slip 1 st on cable needle behind piece, K3, K1'. POWODZENIA

Marta Baranowska 13.12.2015 - 09:58:

What is the best was to increase in that pattern? YO of other technique? Where the new stitches should be included?

DROPS Design 14.12.2015 kl. 10:10:

Dear Mrs Baranowska, you can choose your favorite technique to inc (YO worked into back of loop on next row, Knit 2 sts in 1 st (Kfbl)...). You first K 2 rows, inc are done evenly on 2nd row = from WS. Read more about inc evenly here. Happy knitting!

Roelanda Bonder 14.02.2015 - 12:09:

Ik snap de afmeting niet zo goed, want moet ik na de 1e 48 cm al minderen? dan krijg ik toch een kleiner achterpand en komt het patroon toch niet uit?

DROPS Design 17.02.2015 kl. 15:54:

Hoi Roelanda. Bij 48 cm brei je verder volgens een ander patroon (M.2). De st van dit patroon trekken zich minder samen dan de st van het kabelpatroon. Dus het komt goed. Veel breiplezier verder.

Kristin 29.08.2014 - 05:03:

Hello! I am very confused by this chart. Does it read from bottom to top, beginning at the bottom right? Do I alternate rows (meaning, I read one line from right to left, then the next from left to right, moving from bottom to top)? Thank you very much!

DROPS Design 29.08.2014 kl. 09:32:

Dear Kristin, in diagram 1 square = 1 st x 1 row - start at the bottom corner on the right side from RS and read towards the left - from WS, read from the left towards the right. Happy knnitting!

Wenche Mostad 09.02.2014 - 20:39:

Har strikket denne flotte puten i farge turkis med hvite knapper til. Har også strikket et tilsvarende turkis pledd. Dette settet passer fint i den hvite sittebenken på terrassen min en sommerkveld !!!!

Kommentér oppskrift DROPS 117-50

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.