DROPS / 116 / 26

DROPS 116-26 by DROPS Design

Strikket hætte i DROPS Symphony eller 2 tråde DROPS Brushed Alpaca Silk eller 1 tråd DROPS Merino Extra Fine + 1 tråd DROPS Brushed Alpaca Silk.

DROPS design: Model nr WW-031
--------------------------------------------------------
Størrelse: one-size
Materialer: DROPS SYMPHONY fra Garnstudio
150 gr f.nr 01, natur

Eller brug
DROPS BRUSHED ALPACA SILK fra Garnstudio
75 gr f.nr 01, natur

Eller brug:
DROPS MERINO EXTRA FINE fra Garnstudio
100 g f.nr 01, natur
DROPS BRUSHED ALPACA SILK fra Garnstudio
50 g f.nr 01, natur

DROPS RUNDP (60 cm) NR 7- eller det p.nr du skal bruge for at få 14 m x 19 p glatstrik på 10 x 10 cm med 2 tråde Endten 1 tråd Brushed Alpaca Silk + 1 tråd Merino Extra Fine eller 2 tråde Brushed Alpaca Silk.
--------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.
DROPS Symphony DROPS Symphony
65% Uld, 35% Polyamid
Udgået
find alternativ

77% Alpaca, 23% Silke
fra 17.95 kr /25g
DROPS Brushed Alpaca Silk uni colour DROPS Brushed Alpaca Silk uni colour 17.95 kr /25g
YarnLiving
Bestil

77% Alpaca, 23% Silke
fra 17.95 kr /25g
DROPS Brushed Alpaca Silk uni colour DROPS Brushed Alpaca Silk uni colour 17.95 kr /25g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle

Instruktioner

RETSTRIK (strikkes således på rundp):
1.omg: Ret. 2.omg: Vrang.
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

HÆTTE:
Arb strikkes rundt på p, nedenfra og op. Slå 80 m op på rundp 7 med Symphony eller 1 tråd Merino Xtra Fine + 1 tråd Brushed Alpaca Silk eller 2 tråde Brushed Alpaca Silk. Strik 1 p ret, derefter strikkes der Rib 2 r/ 2 vr. Når arb måler 4 cm fortsættes der i glatstrik. Sæt 2 mærketråde i arb, 1 i beg af omg og 1 efter 40 m = i siderne. Når arb måler 7 cm tages der 1 m ind på hver side af mærketrådene, tag ind ved at strikke 2 m ret sammen. Gentag indtagningen når arb måler 15 cm = 72 m. Når arb måler 21 cm strikkes der således, fra beg af omg: 5 m glatstrik, 2 m RETSTRIK – se forkl over, Rib 2 r/ 2 vr over de næste 20 m, 2 r, 2 m retstrik, glatstrik over de resterende 41 m. Når arb måler 24 cm lukkes de 22 m af som blev strikket i Rib, på næste omg slåes der 22 nye m op over de aflukkede. HERFRA MÅLES ARB! Strik således fra beg af omg: 5 m glatstrik, 2 m retstrik, Rib 2 r/ 2 vr over de næste 20 m, 2 r, 2 m retstrik, glatstrik over de resterende 41 m. Når arb måler 3 cm fortsættes der i glatstrik over alle m. Sæt 6 mærketråde i arb, med 12 m mellemrum. Når arb måler 14 cm tages der 1 m ind i højre side af hver mærketråd, gentag på hver 2.cm totalt 6 gange = 36 m. Arb måler nu ca 24 cm, strik alle m sammen 2 og 2 = 18 m, klip tråden, træk den gennem de resterende m og træk sammen.

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 116-26) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (38)

Sarah 15.12.2019 - 09:01:

Bonjour comment faire pour tricoter cette cagoule en un morceau mais à 2 aiguilles puis 1 couture derrière svp. Merci beaucoup pour votre réponse et belle journée

DROPS Design 16.12.2019 kl. 08:25:

Bonjour Sarah, vous trouverez ici quelques informations sur l'adaptation d'un modèle sur aiguilles droites. Bon tricot!

T Bruneau 10.12.2019 - 03:28:

When piece measures 24 cm 9½ bind off the 20 sts in rib + the 2 K sts, and cast on 22 new sts over the bind off sts on next round. Would you please explain this - how do you bind off stitches in the middle of a row. This is piece of the pattern is not making any sense to me.

DROPS Design 10.12.2019 kl. 08:56:

Hi T Bruneau, This casting-off and casting-on again makes the opening for the face. You cast off by working the stitches one at a time and then passing them over the following stitch after it has been worked. Then on the next round, you cast on the same number of stitches above these cast-off stitches. I hope this helps and happy knitting!

Mrs Grossi 27.02.2019 - 20:21:

No problem with the pattern up to 72sts at 21cm. When I continue the rest of the instructions on the next 20sts, I don't understand if I should: K2,2gartersts? Also there is more stitches than the 41sts indicated to continue in stockinette. Please advise where I have gone wrong. Thank you. YG

DROPS Design 28.02.2019 kl. 09:48:

Dear Mrs Grossi, work the 72 sts for the next 3 cm as follows: 5 sts in stocking st, 2 sts in garter st (= see GARTER STITCH (in the round), rib K2/P2 over the next 20 sts, K2, 2 sts in garter st, 41 sts stocking st = 5+2+20+2+2+41= 72 sts. Happy knitting!

Isabel 20.05.2018 - 14:49:

Hei hei:) jeg vurderer å strikke en slik i ull, men litt usikker på hvilket garn jeg burde bruke. Garnet må ha så mye ull som mulig i seg og jeg vil at strikket skal være tett. Har dere noen anbefalinger til en garntype som kan passe til dette.

DROPS Design 25.05.2018 kl. 11:42:

Hei Isabel. Så lenge strikkefastheten blir det samme må du gjerne bytte garnet med et annet. Symphony er fra garngruppe D, det er også Melody som inneholder nesten bare alpaca og ull. Alterativt kan du strikke med fler tråder av tynnere garngruper (feks 2 tråder fra garngruppe B, eller 1tråd fra garngruppe A og 1 tråd fra garngruppe C). Det viktige er at strikkefastheten er den samme, så strikk gjerne en prøvelapp først. Vedlagt ligger en link til hvordan å finne garnalternativer. God fornøyelse. link

Chantal Granger 16.02.2018 - 14:54:

Bonjour, j'essaie de faire cette cagoule avec un reste de laine que j'ai à la maison pour faire un essai aux aiguilles circulaires. Ma laine se tricote en 7 mais après l'échantillon, pour 10 cms il me faut 10 mailles. J'en suis aux 21 cms de hauteur totale. Comment puis-je adapter le reste de l'ouvrage sachant que j'ai 54 mailles sur mes aiguilles. Merci bcp. Bonne après-midi, Chantal Granger

DROPS Design 16.02.2018 kl. 16:32:

Bonjour Mme Granger, ce modèle a été écrit sur la base d'un échantillon de 14 m x 19 rangs = 10 x 10 cm, nous ne sommes malheureusement pas en mesure de pouvoir ajuster chaque modèle à chaque demande individuelle. N'hésitez pas à vous adresser au magasin où vous avez acheté votre laine ou bien à demander de l'aide sur un forum de tricot. Bon tricot!

Samson 04.12.2017 - 13:36:

Une petite erreur dans le texte, la cagoule se tricote de bas en haut et non de haut en bas. Merci pour votre merveilleux site en français.

DROPS Design 04.12.2017 kl. 13:58:

Bonjour Mme Samson et merci pour votre retour, la correction a été faite. Bon tricot!

Le Gall 23.10.2016 - 14:17:

Pourriez-vous m'envoyer, par e-mail, les explications de ce modèle pour le tricoter en n° 3 1/2 ? Je vous remercie d'avance, cordialement.

DROPS Design 24.10.2016 kl. 10:28:

Bonjour Mme Le Gall, nous ne sommes malheureusement pas en mesure de pouvoir ajuster chacun de nos modèles à chaque demande individuelle. Pour toute assistance personnalisée, merci de bien vouloir contacter le magasin où vous avez acheté votre laine. Bon tricot!

Marietta 10.05.2016 - 08:13:

Hallo, ich stricke gerade diese schöne Mütze mit der Alternativ Wolle Melody. Sie wird sehr schön. Ich habe bereits festgestellt, dass ich eine Nadelstärke kleiner nehmen muss, damit die Maschenprobe stimmt. Auch die Mengenangabe ist zu viel. Würden Sie mir bitte sagen, welche Lauflänge die Symphony hat, damit ich die Mengenangabe besser anpassen kann. Mit freundlichem Gruß Marietta

DROPS Design 10.05.2016 kl. 08:54:

Liebe Marietta, unter Garne - Auslaufgarne finden Sie alle Informationen zu älteren Qualitäten.

Noomi 12.02.2013 - 11:40:

Glemte å tilføye at disse er brukt under hjelm i årtier,, men da strikket av mer fastere garn, Kan kjøpes på motor forretninger ;)

Kommentere opskrift DROPS 116-26

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.