DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 26.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 108.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 117-33
DROPS design: Modell nr EE-279
----------------------------------------------------------
STRL: 26/28-29/31-32/34-35/37-38/40-42/44
Fotens längd: 17 - 18 - 20 - 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång: DROPS SNOW från Garnstudio
Nr 48, beige Mix:
200-200-250-250-250-300 g

DROPS ST nr 6 - eller det st.nr du måste ha för att få 13 m x 17 v i slätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 26.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 108.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på varje varv.
ÖKNINGSTIPS: Det ökas från rätsidan med ett omslag. På nästa v stickas omslaget vridet avigt, dvs sticka i bakre maskbågarna i stället för i främre, så att det inte blir hål.
----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------
TOFFEL:
Det stickas fram och tillbaka på st från tån mot hälen, toffeln sys ihop ovanpå foten. Lägg upp 10-11-13-14-15-17 m på st 6 med Snow (låt trådänden vara ca 50 cm lång, den används sedan till att sy ihop toffeln med). Sätt en markör i den 4:e-4:e-4:e-5:e-5:e-5:e m och en markör i den 7:e-8:e-10:e-10:e-11:e-13:e m. Sticka slätst - SAMTIDIGT ökas det 1 m på båda sidor av de två markörerna – SE ÖKNINGSTIPS, upprepa ökningen på vartannat v totalt 6 ggr = 34-35-37-38-39-41 m.
KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
Sticka vidare tills arb mäter 13-13-14-16-18-20 cm. Nästa v stickas så här: 8-8-8-10-10-10 m rätst, 18-19-21-18-19-21 m slätst, 8-8-8-10-10-10 m rätst. Fortsätt så tills arb mäter 31-33-36-40-44-49 cm. Maska av.

MONTERING:
Sy tråden genom m, ytterst och drag åt, sy sömmen mitt på foten innanför ½ m fram till där rätstickningen börjar. Vik toffelen dubbelt och sy ihop mitt bak, kant i kant så att det inte blir en tjock söm.

TOVNING:
Lägg toffeln i tvättmaskinen med ett tvättmedel utan enzymer och optiska blekmedel. Tvätta på 40 grader med vanlig centrifugering och utan förtvätt. Efteråt tas toffeln på foten och formas till rätt mått medan den ännu är våt. Därefter tvättas toffeln som ett ullplagg.

EFTER TOVNING:
Om arbetet har tovat för lite och har blivit för stort: Tvätta arbetet i tvättmaskinen en gång till medan det fortfarande är blött och lägg med en frottéhandduk på ca 50x70 cm - OBS: Använd inte ett kortprogram.
Om arbetet har tovat för mycket och blivit för litet: Sträck arbetet till riktig storlek medan det fortfarande är blött, om arbetet är torrt ska du låta det bli genomblött först.
Kom ihåg: Senare tvättas arbetet som ett vanligt ullplagg.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentér oppskrift DROPS 117-33

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (37)

country flag Vanbelle Frieda wrote:

De eindafmetingen zoals in de beschrijving kloppen helemaal niet. Ik gebruikte Drops Snow en met naald nr 6 gebreid zoals patroon aangeeft. Sloffen tweemaal gewassen op 40 gr, ze krimpen onvoldoende en blijven veel te groot. Ik breide eerder een ander model van Drops met Snow en dit moest toen met naald 8, waarom dit verschil? Graag een reactie. Beschrijving wordt best aangepast, ik ben ontgoocheld, jammer want ik kan er niks mee aanvangen …

16.02.2023 - 10:31

country flag Berith Lundholm wrote:

Hur ser det färdiga stycket ut av mönster EE-279 innan montering? Hur syr man ihop den?

13.05.2022 - 11:25

DROPS Design answered:

Hej Berith, här har du en video med tofflor med en liten annan form, men helt samma princip: Hur man monterar en tovad toffel

13.05.2022 - 12:12

country flag Francine wrote:

Pour mon échantillon j’ai fait 13 mailles de largeur pour avoir 10 cm et 25 rangs pour avoir 10 cm avec aiguille no 7, comment connaître la bonne grandeur

24.01.2022 - 19:46

DROPS Design answered:

Bonjour Francine, tricotez-vous bien en Snow? Dans ce modèle, on va mesurer la longueur en cm et pas en nombre de rangs, vous devriez ainsi pouvoir les réaliser sans problème, tant que la largeur est bonne. Vous pouvez toutefois feutrer votre échantillon auparavant et vérifier ainsi la perte de longueur pour adapter les explications à votre propre tension/feutrage. Bon tricot!

25.01.2022 - 09:30

country flag Zsuzsa wrote:

Just a side note: from the German translation this part is missing "Fold slipper double and sew tog mid back" so I was a bit confused how to sew it. I got lots of help from the DROPS Workshop facebook group - so if anyone needs help, I can recommend it. I was first time felting, and it turned out very good :)

08.12.2021 - 18:44

country flag Val Wylie wrote:

Northern Necesities slipper: when se wing up the front of the slipper, do I sew half way up the garter stitch rows ie join 10 road together?

04.10.2021 - 22:35

DROPS Design answered:

Dear Mrs Wylie, towards front, thread the yarn in the outermost stitch and tighten together to close the hole. Hope it will help, happy knitting!

05.10.2021 - 07:25

country flag Mia Lohse wrote:

Når man strikker den mindste størrelse, så ender man med en str 36-37. men jeg forstår ikke hvorfor der står udtagning på hver anden pind i alt 12 gange - og dermed er der 34 masker? så er der vel 22 masker? Jeg strikker kun 30 omgange når jeg kommer til det punkt hvor der strikkes vrang og glat. 3 pinde før aflukning runder jeg hælen af med 2 maske indtagninger i midten x 3. og så luk. så får man en pæn rund hæl

10.08.2021 - 20:26

country flag Amanda Jones wrote:

Hello. I cannot seem to find a photograph or video that corresponds to this pattern. Or are those little ballerina type slippers pictured it? I really struggled to figure out where/how to fold the cuff of the slipper. As I interpreted the assembly steps, folding 'mid-back' produced a very thick, unattractive ankle cuff. I think I would make the cuff short enough to skip the folding altogether next time, but I would love to know if I've done this totally wrong! Thanks

01.12.2020 - 13:33

DROPS Design answered:

Dear Mrs Jones, the opening of the slipper will be the 8-10 stitches in garter stitch worked on each side of piece - at the very end you fold the cast off stitches together and sew them - if you want to avoid a seam, you can sew them using grafting technique. Happy knitting!

01.12.2020 - 17:08

country flag Kari Anne wrote:

Jeg strikket nettopp str 35/37 med pinne 8, totalt 31-32 omganger før riller og 39 omganger fra riller og ut. Jeg vasket dem sammen med klær på 40 grader, vanlig vaskeprogram (90 min). De ble str 39 etter at jeg utvidet dem en del, men kunne uten problem vært str 37-38. De ble veldig gode og varme. Anbefaler derfor å strikke 1-2 cm kortere enn oppskriften sier.

01.01.2020 - 14:26

country flag Lea wrote:

Jeg har strikket tøflerne i str. 38/40. De er nu vasket to gange ved 40 grader, men de er stadig 3-4 størrelser for store! Jeg vil forsøge at vaske dem ved 60 grader nu i håb om at de endelig vil komme ned på den rette størrelse. Men det er virkelig træls at opskriften er så misvisende og man ender med at skulle vaske dem så mange gange. Forhåbentligt virker det at vaske ved 60 grader, vil give en opdatering senere. Frustrerende at Drops ikke svarer på kritikken.

09.12.2019 - 14:33

country flag Catta wrote:

Det står att man ska sticka slätstickning och öka vartannat varv på rätsidan genom omslag, sedan ska man sticka omslaget i bakre maskbågen på nästa varv... det blir ju aviga maskor om det ska vara slätstickning... finns det någon instruktionsvideo på hur man stickar aviga maskor i bakre maskbågen? Eller står det kanske fel så det ska vara RÄTstickning istället?

19.08.2018 - 22:06

DROPS Design answered:

Hei Catta. Når du strikker glattstrikk stemmer det at du strikker vrangmasker fra vrangsiden. Vedlagt er en video av hvordan å strike masker vridd vrang som du kan bruke når du skal strikke kastene fra vrangsiden. God fornøyelse.

23.08.2018 - 09:57