DROPS / 117 / 33

DROPS 117-33 by DROPS Design

Tovad DROPS toffel i ”Eskimo”. Strl 26 - 44.

Tags: tofflor, tovat,
DROPS design: Modell nr EE-279
----------------------------------------------------------
STRL: 26/28-29/31-32/34-35/37-38/40-42/44
Fotens längd: 17 - 18 - 20 - 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång: DROPS ESKIMO från Garnstudio
Nr 48, beige Mix:
200-200-250-250-250-300 g

DROPS ST nr 6 - eller det st.nr du måste ha för att få 13 m x 17 v i slätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

100% Ull
från 20.00 kr /50g
DROPS Eskimo uni colour DROPS Eskimo uni colour 20.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
DROPS Eskimo mix DROPS Eskimo mix 25.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
DROPS Eskimo print DROPS Eskimo print 26.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 80kr. Läs mer.

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på varje varv.
ÖKNINGSTIPS: Det ökas från rätsidan med ett omslag. På nästa v stickas omslaget vridet avigt, dvs sticka i bakre maskbågarna i stället för i främre, så att det inte blir hål.
----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------
TOFFEL:
Det stickas fram och tillbaka på st från tån mot hälen, toffeln sys ihop ovanpå foten. Lägg upp 10-11-13-14-15-17 m på st 6 med Eskimo (låt trådänden vara ca 50 cm lång, den används sedan till att sy ihop toffeln med). Sätt en markör i den 4:e-4:e-4:e-5:e-5:e-5:e m och en markör i den 7:e-8:e-10:e-10:e-11:e-13:e m. Sticka slätst - SAMTIDIGT ökas det 1 m på båda sidor av de två markörerna – SE ÖKNINGSTIPS, upprepa ökningen på vartannat v totalt 6 ggr = 34-35-37-38-39-41 m.
KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
Sticka vidare tills arb mäter 13-13-14-16-18-20 cm. Nästa v stickas så här: 8-8-8-10-10-10 m rätst, 18-19-21-18-19-21 m slätst, 8-8-8-10-10-10 m rätst. Fortsätt så tills arb mäter 31-33-36-40-44-49 cm. Maska av.

MONTERING:
Sy tråden genom m, ytterst och drag åt, sy sömmen mitt på foten innanför ½ m fram till där rätstickningen börjar. Vik toffelen dubbelt och sy ihop mitt bak, kant i kant så att det inte blir en tjock söm.

TOVNING:
Lägg toffeln i tvättmaskinen med ett tvättmedel utan enzymer och optiska blekmedel. Tvätta på 40 grader med vanlig centrifugering och utan förtvätt. Efteråt tas toffeln på foten och formas till rätt mått medan den ännu är våt. Därefter tvättas toffeln som ett ullplagg.

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 117-33) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (28)

Catta 19.08.2018 - 22:06:

Det står att man ska sticka slätstickning och öka vartannat varv på rätsidan genom omslag, sedan ska man sticka omslaget i bakre maskbågen på nästa varv... det blir ju aviga maskor om det ska vara slätstickning... finns det någon instruktionsvideo på hur man stickar aviga maskor i bakre maskbågen? Eller står det kanske fel så det ska vara RÄTstickning istället?

DROPS Design 23.08.2018 kl. 09:57:

Hei Catta. Når du strikker glattstrikk stemmer det at du strikker vrangmasker fra vrangsiden. Vedlagt er en video av hvordan å strike masker vridd vrang som du kan bruke når du skal strikke kastene fra vrangsiden. God fornøyelse.

Marie Barrow 04.02.2018 - 15:36:

Efter tvätt i 60 grader är tofflorna fortfarande alldeles för stora... beskrivningen bör korrigeras! Tråkigt när man lagt ner pengar, tid och arbete på något som inte går att använda :-(

Marie Barrow 04.02.2018 - 11:48:

Gjorde enligt beskrivningen för att passa stlk 41, men de kryper inte alls så mycket som förväntat, alldeles för stora t o m för min son som har 44. Nu testar jag med att tvätta i 60 grader och hoppas de krymper mer!

Marthe 11.12.2017 - 13:09:

Hei. Stemmer den totale lengden som står oppført? At til str 38/40 skal jeg strikke totalt 44 cm? I andre oppskrifter jeg har prøvd tidligere ligger samme str på 31-34 cm..

DROPS Design 11.12.2017 kl. 13:32:

Hei Marthe, Når du tover så blir størrelsen av arbeidet betraktelig mindre og da får du riktig størrelsen. God fornøyelse!

Harieth 11.12.2015 - 10:55:

Wieviel Wolle brauche ich für Schuhgröße 47/48 und wo finde ich eine passende Anleitung ?

DROPS Design 11.12.2015 kl. 15:39:

Leider können wir Ihnen für diese große Schuhgröße keine Anleitung anbieten. Unter Drops 135-37 finden Sie eine Anleitung für gefilzte Hausschuhe bis Gr. 48, vielleicht gefällt Ihnen dieses Modell ja auch.

Pjotter 23.10.2015 - 15:31:

Hallo, ik vroeg me af wat hier bedoeld wordt met :'Plaats 1 markeerdraad in st 4-4-4-5-5-5 en 1 markeerdraad in st 7-8-10-10-11-13.' plaats ik een markeerder na de 4-4-4-5-5-5 steken of ervoor? in de steek gaat toch niet? en is het de bedoeling dat het een symmetrisch geheel is? vriendelijke groeten Pjotter

DROPS Design 29.10.2015 kl. 13:58:

Hoi Pjotter. Je plaatst de markeerder in de steek. Je meerdert dan aan iedere kant van de steek met de markeerder.

Sabrina 30.09.2015 - 10:04:

Hallo, ich würde gerne wissen, ob ich nachdem ich die 18cm erreicht habe das Krausripp Muster komplett bis zu den 44cm stricke oder nur die eine Reihe danach und dann wieder glatt rechts. Da ich noch nie etwas gefilzt habe würde ich auch gerne wissen, ob ich beim waschen etwas beachten muss, wie die Umdrehungen oder eine Technik damit die Schuhe nicht aneinander filzen.

DROPS Design 03.10.2015 kl. 11:37:

Ja, Sie stricken bis zu den 44 cm das Muster, also 10 M kraus re, 19 M glatt re, 10 M kraus re. - Sie können die Schuhe z.B. einzeln jeweils in eine Kopfkissenhülle oder einen verschließbaren Baumwollbeutel legen, damit fangen. An sich verfilzen die Schuhe aber auch nicht miteinander, wenn Sie sie so in die Maschine legen. Es empfiehlt sich, noch andere Wäsche, z.B. eine Jeans oder Handtücher, mitzuwaschen, da dann der Durchwalkeffekt noch besser ist. Die Schleuderzahl ist egal. Anschließend sehen die Schuhe vielleicht etwas verknittert aus, aber Sie können sie kräftig in Form ziehen. Sollten sie dann noch zu groß sein, filzen Sie sie einfach noch einmal in der Maschine.

Marianne Kjær Hansen 14.01.2015 - 09:29:

Tak for svaret som jeg vil prøve og følge , men hvad menes der med at jeg skal bukke tøflen dobbelt ? på forhånd mange tak Marianne

DROPS Design 14.01.2015 kl. 14:31:

Hej Marianne. Du skal folde den dobbelt. Det göres vist ogsaa i vidoen. Men laeg arbejdet fladt paa bordet og fold den over midten paa det bredeste stykke, saa tror jeg ogsaa du kan se formen paa töflen (og se videoen ogsaa - for det er samme princip).

Marianne Kjær Hansen 11.01.2015 - 12:36:

Jeg står nu med 2 stk. strikket tøffel og skal til at monterer dem, men kan slet ikke se logikken i hvordan det skal gøres, ud for den korte tekst der er over monteringen i opskriften. Ville være dejligt hvis man kunne have set en video. Er der nogen der kan hjælpe med at forklare det ? Venlig hilsen Marianne

DROPS Design 13.01.2015 kl. 14:12:

Hej Marianne. Hvad med den her video? Det er nogenlunde samme form som dine töfler - og fremgangsmaaden ligesaa.

Andrea 26.12.2014 - 17:05:

Ich würde gern mit der Drops Polaris Schuhe filzen, nur gibts für diese keine Anleitung. Hat jemand eine Anleitung zum Strickfilzen von Hausschuhen mit Polaris??

DROPS Design 29.12.2014 kl. 10:09:

Liebe Andrea, die Puschen 134-37 und 104-10 sind mit doppeltem Eskimo gestrickt, stattdessen können Sie auch Polaris einfädig verwenden.

Kommentér oppskrift DROPS 117-33

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.