DROPS Kid-Silk
DROPS Kid-Silk
75% Mohair, 25% Silke
från 59.95 kr /25g
DROPS Cotton Viscose
DROPS Cotton Viscose
54% Bomull, 46% Viskos
Utgått
se alternativ
DROPS SS24
DROPS 113-9
DROPS design: Modell nr KS-001-bn
-------------------------------------------------------
Storlek: 7/8 - 9/10 - 11/12 - 13/14 år
Strl i ctl: 122/128-134/140-146/152-158/164
Garnåtgång: DROPS KID-SILK från Garnstudio
Färg nr 06, ljus grågrön:
75-75-100-100 g.
Och använd: DROPS COTTON VISCOSE
50 g i alla strl, nr 29, ljus grågrön.

DROPS RUNDST nr 5 – eller det st.nr du måste använda för att få 17 m x 32 v rätst med 2 trådar Kid-Silk på 10 x 10 cm.
DROPS VIRKNÅL nr 3,5 – till kanter.
-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Kid-Silk
DROPS Kid-Silk
75% Mohair, 25% Silke
från 59.95 kr /25g
DROPS Cotton Viscose
DROPS Cotton Viscose
54% Bomull, 46% Viskos
Utgått
se alternativ

Instruktioner

MINSKNINGSTIPS: Det minskas innanför yttersta m genom att sticka ihop de 2 näst yttersta m rätt.
----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------
BOLERO: Hela boleron stickas i ett stycke. Börja nederst på bakst, öka ut till ärmar, avm till hals, ärmarna avm och det stickas sedan ned över framst.
För att få plats med alla m stickas det fram och tillbaka på rundst.

BAKST: Lägg upp 60-64-66-70 m (inkl 1 kantm i varje sida) på rundst 5 med 2 trådar Kid-Silk. Sticka räta på alla varv (= rätst) till färdigt mått. KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
När arb mäter 14-15-16-17 cm läggs det upp nya m i slutet på varje v i båda sidor: 1 m 1-1-1-1 gång, 2 m 2-2-1-1 ggr, 4 m 2-2-2-1 ggr, 6 m 2-1-2-2 ggr, 8 m 0-1-1-2 ggr och 10-12-14-15 m 1 gång = totalt 130-142-156-170 m på st. Sticka vidare tills arb mäter 29-31-33-35 cm. Nu maskas de mittersta 14 m av till hals = 58-64-71-78 m kvar på varje axel/ärm. Sätt m på den ena axeln/ärmen på en tråd.

FRAMST 1: = 58-64-71-78 m. Sticka 1 cm, sätt i en markör = mitt uppe på axeln. HÄRIFRÅN MÄTS NU ARB!
När arb mäter 11-12-13-14 cm avm ärm-m. Maska av löst, i början på varje v från ytterst på ärmen: 10-12-14-15 m 1 gång, 8 m 0-1-1-2 ggr, 6 m 2-1-2-2 ggr, 4 m 2-2-2-1 ggr, 2 m 2-2-1-1 ggr och 1 m 1-1-1-1 gång = 23-25-26-28 m kvar på st.
När arb mäter 22-23-25-26 cm minskas 1 m mot mitt fram (för att forma framst) – SE MINSKNINGSTIPS, upprepa minskningen på vart 4:e v, 2-3-3-3 ggr, sedan på vartannat v, 4-4-4-6 ggr och till slut på varje v, 8-8-8-8 ggr = 8-9-10-10 m kvar på st, maska av dessa på nästa v.

FRAMST 2: Sätt tillbaka m från tråden till st och sticka som 1:a framst men spegelvänt.

MONTERING: Vik boleron dubbelt vid axeln = där markören placerades.
Sy sid- och ärmsömmarna innanför 1 kantm.

VIRKAD KANT: Virka med Cotton Viscose runt hela öppningen på boleron så här:
Varv 1: * 1 fm, 3 lm, hoppa över ca 1 cm *, upprepa *-*, avsluta med 1 sm i första fm i början på v.
Varv 2: 2 lm, 1 fm i första lm-bågen från föregående v, * 5 lm, 1 fm i nästa lm-båge *, upprepa *-*, avsluta med 5 lm och 1 sm i första fm på v.
Virka på samma sätt ytterst runt ärmarna.

Diagram

diagram measurements
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 113-9

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (27)

country flag Vegnaduzzi wrote:

Pourriez vous m\'expliquer pour le modèle drops 113.9.modeles je suis à l\'encolure et après je n\'arrive plus c\'est pour les devant de manches.je ne peux pas continuer et je voudrais le finir pour le 22 juin pour ma petite fille c\'est le petit boléro merci d\'avance

06.06.2023 - 17:24

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Vegnaduzzi, lorsque vous avez rabattu les mailles de l'encolure dos, vous avez 58-64-71-78 m (cf taille) de chaque côté pour les devants. Mettez un marqueur au milieu de ces mailles, il servira de repère pour mesurer la longueur du devant. Tricotez toutes les mailles puis rabattez les mailles de la manche en début de rang (si vous tricotez le devant gauche = en début de rang sur l'envers), puis, commencez à diminuer pour l'encolure (pour le devant gauche = en début de rang sur l'endroit). Reprenez les mailles du devant droit et rabattez les mailles de la manche en début de rang sur l'endroit et diminuez pour l'encolure en fin de rang sur l'endroit. Bon tricot!

07.06.2023 - 08:54

country flag Ann wrote:

Hej Räknat på minsta storleken med maskökningar får till endast totalt 120 men enligt mönstret ska det vara 130. Vad är det rätta eller har jag missat något?

13.12.2021 - 09:01

DROPS Design answered:

Hej Ann. Det ska bli 130 m; 60+2+8+16+24+20= 130 m. Mvh DROPS Design

13.12.2021 - 10:33

country flag Ghita Snedker wrote:

Kan ikke få strikkefastheden til at passe - er 32 p en fejl?I andre opskrifter med 2 tråde kidssilk er d. 22 p og den kan jeg få til at passe

12.02.2021 - 16:28

DROPS Design answered:

Hej Ghita, du får flere pinde i retstrik på 10 cm end glatstrik. :)

16.02.2021 - 15:26

country flag Patricia wrote:

Hej, hvilken længe rundkindet skal man anvende til str. 13/14 år?

22.01.2021 - 17:17

DROPS Design answered:

Hej Patricia, du kan bruge 60 eller 80 cm :)

26.01.2021 - 16:12

country flag Patricia wrote:

Drops Cotton Viscose ist leider nicht mehr im Sortiment und mich überfordert gerade die Auswahl der Garnalternative. Haben Sie einen Rat, welche Wolle sich für die Häkelkante ersatzweise am besten eignen würde? Danke!

11.01.2019 - 11:39

DROPS Design answered:

Liebe Patricia, benutzen Sie unserern Garnumrechner, um die unterschiedliche Alternativen zu finden - Ihr DROPS Laden wird Ihnen auch gerne den passenden Garn empfehlen, auch telefonisch oder per E-Mail. Viel Spaß beim stricken!

11.01.2019 - 12:32

Karin wrote:

Kann man den Bolero auch mit langen Ärmels stricken?

18.03.2018 - 20:59

DROPS Design answered:

Liebe Karin, gerne können Sie die Anleitung selber anpassen. Leider können wir keine individuellen Umrechnungen vornehmen, wenden Sie sich mit diesem Wunsch bitte an den Laden, in dem Sie die Wolle kaufen oder doch ein anderes Modell aussuchen. Vielen Dank für Ihr Verständnis.

19.03.2018 - 11:07

country flag Ulrike wrote:

Guten Tag, in dieser Anleitung ist leider ein Fehler: beim 1. Vorderteil an der Stelle "nach 11-12-13-14 cm auf BEIDEN Seiten am Anfang jeder R. für den Ärmel abk." Man soll ja nicht beidseitig abketten, sondern nur auf EINER Seite, unten bzw. vorne am Ärmel. Richtig muss es heißen: "die Ärmel abk. – vorne am Ärmel anfangen" Können Sie das bitte überprüfen und ändern? Dankeschön! In der Anleitung für den Erwachsenen-Bolero steht es richtig. :)

12.03.2018 - 12:28

DROPS Design answered:

Liebe Ulrike, es stimmt, Anleitung wird korrigiert, danke für den Hinweis. Viel Spaß beim stricken!

12.03.2018 - 13:18

country flag Andrea wrote:

Hallo, ich würde den Bolero gern für ein Fest stricken, brauche dazu aber ein rein weißes Garn. Welches würdet ihr vorschlagen? Danke Andrea

03.01.2018 - 06:07

DROPS Design answered:

Liebe Andrea, für persönnliche Hilfe um eine Farbe bzw Garn zu finden, nehmen Sie bitte Kontakt mit Ihrem DROPS Laden auf. Viel Spaß beim stricken!

03.01.2018 - 14:11

country flag Pamela wrote:

Bonjour, Il me reste de la laine 2 pelote de laine air penssez vous que je puisse faire ce modèle?? Car la laine recommandé c'est kid silk

09.02.2017 - 12:42

DROPS Design answered:

Bonjour Pamela, 1 fil du groupe C (Air par ex) peut remplacer 2 fils du groupe A (comme Kid-Silk ici) - calculez ici la quantité nécessaire. Bon tricot!

09.02.2017 - 13:17

country flag Marian wrote:

Thank you for answering my last question. I am crocheting row 2 of the trim so I am almost finished ! My question is about: *5ch, 1 sc in next ch-loop*. Does this mean 1 sc in the very next ch next to the last one.....or first ch in next "section " ? Thank you

16.07.2015 - 02:48

DROPS Design answered:

Dear Marian, you work 1 sc around the next ch-loop (insert crochet under ch-loop to crochet the sc), then crochet 5 ch, and repeat 1 sc around next ch-loop, 5 ch... Happy crocheting!

27.07.2015 - 14:03