DROPS / 110 / 40

DROPS 110-40 by DROPS Design

DROPS vantar till herr med nordisk mönster i ”Karisma”. Kan också stickas i ”Merino Extrafine”.

  • DROPS 110-40 - DROPS vantar till herr med nordisk mönster i ”Karisma”. Kan också stickas i ”Merino Extrafine”.
Storlek: M – L
Garnåtgång: DROPS Karisma från Garnstudio
100 g i båda strl nr 16, mörkgrå
50 g i båda strl nr 01, naturvit

DROPS Strumpst nr 3,5 – eller det st.nr du behöver för att få 22 m x 30 v i slätst på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------
Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------


100% Ull
från 24.95 kr /50g
DROPS Karisma uni colour DROPS Karisma uni colour 24.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Karisma mix DROPS Karisma mix 24.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 74.85kr. Läs mer.

Instruktioner

Mönster: Se diagr M.1 till M.4. Diagr visar mönstret sett från rätsidan. Hela mönstret slätstickas.

Höger vante: Arb stickas runt på strumpst.
Lägg upp 48-56 m på strumpst nr 3,5 med mörkgrå och sticka slätst i 3 cm, nästa v stickas så här: * 2 rm tills, 1 omslag *, upprepa *-*. Sedan stickas det slätst i 3 cm. Denna kant viks dubbel mot avigan och sys sedan fast. Sedan stickas det enligt M.1 (= 11-13 m), samtidigt som det minskas 4-4 m jämnt fördelat på varv 1 = 44-52 m. Efter M.1 stickas nästa v så här: M.2 (= 5 m), M.3 (= 17-21 m), M.2, M.4 över de nästa 17-21 m. (M.3 = ovanpå handen). Sätt en märktråd i den 28:e-32:a m för tumme (första m i M.4) – arb mäts nu härifrån. Kontrollera stickfastheten! När arb mäter 1 cm ökas det 1 m på båda sidor av m med märktråd på vart 3:e v totalt 6-7 ggr = 56-66 m – de ökade m stickas löpande in i M.4. När arb mäter 6,5-7 cm sätts de 12-14 ökade m + m med märktråd (=13-15 m) på en tråd restgarn till tumme. På nästa v läggs det sedan upp 1 ny m bakom m på restgarnstråden = 44-52 m. Fortsätt att sticka mönster tills arb mäter 17-18 cm (det är nu 3-4 cm kvar till färdigt mått). Minska nu på båda sidor av M.2 i varje sida på varje v (= 4 minskningar per v, minska genom att sticka 2 rm tills) totalt 10-11 ggr = 4-8 m kvar på st. Drag tråden igenom de sista m, drag åt och fäst ordentligt.

Tumme: Sätt tillbaka de 13-15 tum-m på strumpst nr 3,5. Plocka upp 1 m bakom tummen. Sticka M.4, samtidigt ökas det 2-4 m jämnt fördelat = 16-20 m runt tummen. Sticka M.4 i 6,5-7 cm. Sedan stickas m ihop 2 och 2, drag tråden dubbel genom de resterande m, drag åt och fäst ordentligt.

Vänster vante: Lägg upp och sticka som höger vante men motsatt, dvs sätt märktråden till tummen i den sista m på v (sista m i M.4).

Detta mönster har uppdaterats. .

Uppdaterad online: 08.01.2009
Nytt diagram M.3

Diagram

symbols = naturvit
symbols = mörk grå
diagram
signature

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 110-40) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (29)

country flag Susann 25.03.2020 - 13:00:

Hej, gällande tummen måste bara fråga om man inte ska sticka upp mer än 1 maska bakom de 13- 15 tum-maskorna som man redan har. När jag tittar på några mönster gällande damvantar ska man sticka upp 7 eller 9 maskor. Kan inte förstå hur det blir en tumme utan lite fler maskor men jag är nybörjare på vantar. Tacksam för hjälp.

user icon DROPS Design 30.03.2020 kl. 10:57:

Hei Susann. Det fins flere forskjellige måter å strikke votter på. Og ja, noen votter har beskrivelse der man skal øke med flere maske bak tommelen, men andre oppskrifter der man øker med færre masker, slik som denne du henviser deg til. Om du ser på den oppgitte strikkefastheten skal 22 masker være 10 cm og i str L har man 20 masker rundt tommelen / litt under 10 cm rundt tommelen. God Fornøyelse!

country flag Karen 19.01.2020 - 16:15:

For the thumb, I start with the 13 stitches on my stitch holder, plus the one I cast on. Then increase 2. I will then have 16 stitches. My question: do I also pick up some stitches from the main mitten behind the thumb to join them together? How many stitches do I pick up there?

user icon DROPS Design 20.01.2020 kl. 03:11:

Dear Karen, n addition to the 13 stitch you already have on the stitch holder, you only have to pick up one stitch right behind the stitches - from the body of the mitten. Then continue on the round and increase 2 stitches. With this 16 stitch will you knit the thumb. Happy Knitting!

country flag Hilde 28.01.2018 - 15:53:

Etter M1, får jeg ikke antall masker til å stemme/gå opp med mønsteret i str M: M2,M3,M2,= 27 masker, og deretter skal M4 strikkes over 17 masker?? M4 går over 4 masker, så 4 x 4= 16, hvordan steikkes siste maske?

user icon DROPS Design 09.02.2018 kl. 12:06:

Hei Hilde. Du strikker 17 masker av A.4 (hele A.4 4 ganger = 16 masker + 1 maske av A.4 = 17 masker). Da får du M.2 + M.3 + M.2 + M.4 + 1 maske av M.4 = 44 masker. God Fornøyelse!

country flag Hélène 09.01.2017 - 17:39:

Hur många maskor skall det vara i hela tummen? Hur många skall ökas? Jag förstår inte. Det blir ingen tummtott.

user icon DROPS Design 10.01.2017 kl. 13:45:

Hej Hélène. Du starter med 1 m og öker 1 m paa hver side af denne i alt 6 eller 7 ganger (afhaengigt af hvilken str du laver) 13 eller 15 m til tommel. Naar du saa skal strikke tomlen tager du de 13 eller 15 m og tager 1 m op over tomlen og öker 2 eller 4 m jaevnt fordelt over p = 16 - 20 m til tomlen. Strik rundt - det bliver en tomle :)

country flag Ingegerd Björkelöv 02.02.2016 - 22:00:

Det är tydligen inte bara jag som inte förstår hur tummen ska stickas. Jag vill veta följande ska den första maskan sättas på en ny sticka för att öka på var sida om den. Ska man ta nytt garn för att sticka dessa ökade maskor? Det måste väl bli ett hål för tummen? Hur uppstår den. Jag vill ha en utförlig beskrivning och inte som i tidigare svar otydligt som inte förklarar hur tummen ska stickas. Jag hoppas ni kan svara snarast.

user icon DROPS Design 05.02.2016 kl. 12:24:

Hej. Nej den maskan du sätter märktråd i ska inte sättas på en ny sticka och du ska inte ta nytt garn för dessa ökade maskor. Se denna video så tror jag du förstår hur du ska göra. Kom ihåg att sticka in de ökade maskorna löpande i M.4.

Francesca 02.02.2016 - 14:06:

Thanks for your quick reply! However, I can't see the extra 1 stitch in any diagrams. Where is it? Basically: after the last M4 repeat, and before starting a new row and M2 chart, I have an extra k1 stitch - is this correct? Which color should it be? Thank you!

user icon DROPS Design 03.02.2016 kl. 09:02:

Dear Francesca, you work M.4 over 17 sts (not 16 sts), ie repeat the 4 sts a total of 4 times (= 16 sts) and finish with the first st in M.4 (= 17 sts in M.4). Happy knitting!

Francesca 02.02.2016 - 13:35:

Hi there, I have a problem with the stitch count of the upper hand in size S (44 sts). M2 (5sts) +M3(17sts) +M2(5sts)+M4(4sts x 4)=43 stitches total, and not 44. I have 1 stitch too many!

user icon DROPS Design 02.02.2016 kl. 13:47:

Dear Francesca, before thumb, you have to work: M2 (5 sts), M3 (17 sts), M2 (5 sts) and M4 over 17 sts (= 4 x 4 sts in diagram + 1st st in diagram) = 44 sts. Happy knitting!

Ugne 31.08.2015 - 07:15:

In pattern you forgot to mention how to fold edge part. Options are : sew it or knit together just before decrease.

country flag Anette Berglund 20.12.2014 - 21:41:

Jag har börjat sticka på vanten, men får inte ihop ökningarna vid tummen samtidigt som jag ska följa mönstret? Hur ska jag göra? Mvh Anette

user icon DROPS Design 09.02.2015 kl. 12:13:

Hej Anette, Du stickar de nya m till tummen in i mönstret, fortsätt mönstret över kilen och lägg till de nya i sidan. Lycka till!

country flag Judith 23.11.2014 - 13:46:

Wenn ich die erste Runde von M2, M3, M2, M4 stricke habe ich folgendes Problem: nach M3 und M 2 habe ich noch 17 Maschen übrig, jedoch ergeben M4 und M2 im Wechsel dann 18 Maschen. Oder stricke ich M4, M2, M4, M4?

user icon DROPS Design 23.11.2014 kl. 20:55:

Sie stricken wie beschrieben M2 (= 5 M), M3 (= 17 M), M2 (= 5 M) und dann 4x M4 (= 16 M) und die erste M von M4, das ist die 17. M. So wird M4 auf beiden Seiten symmetrisch. Weiterhin gutes Gelingen!

Kommentér oppskrift DROPS 110-40

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.