Like it? Share it!
Like it? Share it!
-------------------------------------------------------
Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------
![]() |
DROPS Safran 100% Bomull |
från 17.95 kr /50g | Beställ | ||||
|
|||||||
![]() |
Stickor och virknålar | Beställ |
![]() |
= rm på rätsidan, am på avigsidan |
![]() |
= am på rätsidan, rm på avigsidan |
![]() |
= 1 omslag |
![]() |
= 2 rm tills |
![]() |
= lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över |
Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS Baby 11-17) för mått och uträkningar.
Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.
Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.
Alla våra mönster har instruktionsvideor som kan vara till hjälp.
Dessa steg-för-steg lektioner kan hjälpa dig:
Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.
1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?
Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.
Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.
Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.
Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten
Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp
Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.
Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna
3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?
Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.
Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.
Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?
4) Hur använder man konverteraren för garn?
Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).
Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.
5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?
Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.
Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.
Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten
Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp
6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?
Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.
Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.
7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?
I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.
Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.
9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?
Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.
När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.
När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).
Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram
10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?
Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.
När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).
När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.
När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.
Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.
Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram
11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?
Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).
Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.
Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram
Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram
14) Varför ökas det i avmaskningskanten?
Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.
Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag
15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?
För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.
Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv
16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?
Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.
Följ mönster och diagram för din storlek!
17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?
Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.
Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål
18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?
Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.
Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?
19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?
Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.
Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.
Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.
20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?
Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.
När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.
21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?
Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.
Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:
1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.
2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.
3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.
4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.
22) Var på plagget mäts längden?
Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.
På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.
Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss
23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?
Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.
![]() |
= rm på rätsidan, am på avigsidan |
![]() |
= am på rätsidan, rm på avigsidan |
![]() |
= 1 omslag |
![]() |
= 2 rm tills |
![]() |
= lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över |
Med över 30 år i stick- och virkbranschen erbjuder DROPS Design en av de mest omfattande samlingarna av gratis mönster på internet - översatt till 17 språk. Per idag har vi 299 kataloger och 11096 mönster på och alla är översatta till Svenska.
Vi arbetar hårt för att kunna erbjuda det bästa inom stickning och virkning, inspiration och goda råd, men också kvalitetsgarn till fantastiska priser! Vill du använda våra mönster till annat än personligt användande? Du kan läsa om vilka regler som gäller i texten Copyright längst ner på sidan på alla våra mönster. Lycka till!
Bonjour, j'aimerais savoir à quoi correspond le rond dans le diagramme, merci
23.08.2023 - 18:41DROPS Design answered:
Bonjour Mme Fougere, le rond correpond au jeté (3ème symbole). ainsi, au 5ème rang de M.1, tricotez: *1 m end, 2 m ens à l'end, 2 m ens à l'end, 1 jeté, 1 m end, 1 jeté, 1 m end, 1 jeté, 1 m end, 1 jeté, 2 m ens à l'end, 2 m ens à l'end*, répétez de *-*. Bon tricot!
24.08.2023 kl. 09:02Bonjour je ne vois pas le nombre de mailles a tricoter entre chaque diagramme il semble y avoir un espace en gersey? merci de m éclairer
17.10.2020 - 13:39DROPS Design answered:
Bonjour Mme Lequeux, pour le gilet, vous tricotez: 5 m de bordure devant, vous répétez les 12 m de M.1/M.2 jusqu'à ce qu'il reste 6 m, tricotez la 1ère m de M.1/M.2 (ainsi le motif est symétrique) et terminez par 5 m de bordure devant. Bon tricot!
19.10.2020 kl. 08:19Hej Mit barnebarn elsker denne trøje. Jeg har tidligere strikket den i 12 og 24 mdr. Hun er nu 3 år og kan ikke længere klemme sig ind i trøjen. Mit spørgsmål er: hvordan regner jeg opskriften op til 3-4 år? Venligst June Lekfeldt
09.09.2019 - 10:26DROPS Design answered:
Hej , vi kan desværre ikke hjælpe dig med at regne opskriften om, men hvis du selv kan lægge en rapport (12 masker ifølge diagrammet) til på hvert forstykke og modsvarende på bagstykket, så bliver den helt sikkert fin. God fornøjelse!
12.09.2019 kl. 13:50Hej, jeg forstår ikke denne sætning under ærmer: ... "de udtagede m strikkes ind i retstrik på de 4 første p af M.1, derefter i glatstrik på de næste 8 p af M.1"?
01.08.2019 - 08:03DROPS Design answered:
Hej Karen, de 4 første pinde i M.1 strikkes i retstrik, derfor skal udtagningerne også strikkes i retstrik, så mønsteret bliver ens på hele pinden. De 8 næste pinde i M.1 strikkes i mønster og glatstrik, derfor skal udtagningerne også strikkes i glatstrik. God fornøjelse!
01.08.2019 kl. 15:09Flott jakke, har strikket ferdig M1, og begynt på armene. Får det ikke til. Strikker den nest minste str. Får det til at det skal være 1 r, 1 kast, 1 r, 1 kast, 1 r, 1 kast før de to første rett sammen. Men da utvider armen seg veldig. ...hva gjør jeg galt?
14.09.2017 - 14:47DROPS Design answered:
Hei Monica. Når du strikker M.1 og 5.omgang felles det 4 masker, men det gjøres også 4 kast. Det strikkes slik: 1 r, 2 rett sammen, 2 rett sammen (=2 felte masker), 1 kast, 1 rett, 1 kast, 1 rett, 1 kast, 1 rett, 1 kast (=4 økte masker), 2 rett sammen og 2 rett sammen (=2 felte masker). Gjenta M.1 omgangen ut. Økningene starter når arbeidet måler 4 cm. Det økes 1 m i hver side totalt 6 ganger på hver 7.p = 50 masker (de økte maskene strikkes inn i riller på de 4 første omgangene av M.1, deretter i glstrikk på de neste 8 p av M.1). God Fornøyelse!
20.09.2017 kl. 11:05The chart symbols are not translated into English. Where can I find the symbols for the chart in English?
29.09.2016 - 17:48DROPS Design answered:
Hi. They are translated into English, just look under "Diagram". Best Regards DROPS Design
30.09.2016 kl. 07:26Kunt u mij vertellen waar de tel tekeningen van het patroon Little Josefine by DROPS Design staan?
21.11.2015 - 14:47DROPS Design answered:
Hoi Antoinette. Het telpatroon is nu toegevoegd.
23.11.2015 kl. 10:08Val Bayer wrote:
I finished the jacket and the bonnet, but I have a problem with the socks. I am ok up to the point where I knit 1.5 cm of garter sts over all the stitches (constituting the sides of the bootie), then the decreases begin and I cannot visualize how the bottom of the bootie goes. Do the next 1.5 cm constitute the sole (that would be rather shallow) - or what does "until finished" mean? How many times to knit 2 tog on each side of the 2 centre stitches? Every row or every other row? Thanks.
01.07.2015 - 23:55DROPS Design answered:
Dear Mrs Bayer, the sole is worked with the 3 cm garter st (1st size) on all sts, but when you have worked 1,5 cm in garter st, start to dec 4 sts every other row until piece measures 3 cm (from where sts were picked up): ie you work 1,5 cm in garter st without dec then 1,5 cm in garter st with dec every other row. Happy knitting!
02.07.2015 kl. 10:06Hej Har begyndt på M2 på bærestykket. Har nu 164 masker og skal tage ind 11 masker på hvert 4 pind. Hvordan får jeg maskerne jævnt fordelt, så at indtagningerne efterlader lige mange masker (hvor der ikke tages ind) frem til de to forkanter (midten) af forstykket hvor knapperne skal sidde?
12.06.2015 - 09:15DROPS Design answered:
Hej eva, hvis du deler 164 med 11 så får du 14,9 - hvis du på første omg strikker hver 13 og 14 m sammen og så næste gang her 12 og 13 sammen og så videre så bliver det ret jævnt. God fornøjelse!
07.08.2015 kl. 11:18Also ich habe die jacke jetzt zum 3ten mal begonnen und komme auch recht gut klar nur jetzt meine frage in der Anleitung steht man soll 167 Maschen anschlagen, davon sind 10 Maschen für die blende (5 links und 5 rechts) bleiben 157 für das Muster jedoch beinhaltet das muster m1 nur 12 Maschen und ich habe bei korrekter Ausführung von m1 immer 1 masche übrig, wo liegt mein Fehler? Und noch 1 frage was ist passe? Lieben dank schon mal
15.02.2015 - 00:33DROPS Design answered:
Sie machen keinen Fehler, es ist korrekt, dass am Ende 1 M übrig bleibt - diese stricken Sie einfach wie die 1. M des Musters, dann wird es nämlich auf beiden Seiten symmetrisch. Als Passe bezeichnet man den oberen Teil ab den Armausschnitten, wenn die oberen Ärmelteile nicht separat gestrickt werden, sondern mit in den oberen Teil integriert sind. Hier ist es der kraus re gestrickte Teil mit den Abnahmen. Eine Rundpasse ist eine Passe, bei der gleichmäßig immer wieder Abnahmen gearbeitet werden, wie hier.
15.02.2015 kl. 20:47