DROPS Silke Alpaca
DROPS Silke Alpaca
80% Ull, 20% Silke
Utgått
se alternativ
DROPS SS24
DROPS 99-9
Storlek: S - M - L - XL - XXL
Garnåtgång: DROPS Silke-Alpaca från Garnstudio
300-300-350-400-450 gr nr 0100, natur
100-150-150-150-150 gr nr 1340, ljusbeige
100-100-150-150-150 gr nr 4010, pärlgrå

DROPS Virknål nr 5 – eller det nålnr du måste ha för att få 14 st x 9 v på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Silke Alpaca
DROPS Silke Alpaca
80% Ull, 20% Silke
Utgått
se alternativ

Instruktioner

Virkinfo: Första st i början på v ersätts av 3 lm, och varje v med st avslutas med 1 st i 3:e lm i början på föregående v. Första fm i början på v ersätts av 1 lm, och varje v med fm avslutas med 1 sm i första fm.

Ränder: Byt färg efter diagram M.1 och M.2.

Avmaskningstips: Maska av i början på v: Virka sm över det antal st som ska avm.
Maska av i slutet på v: vänd när det återstår det antal st som ska avm.

Ökningstips: Öka genom att virka 2 st i den näst yttersta st.

Axelvärmare: Virka 127-132-140-146-154 lösa lm (inkl 3 lm till att vända med) med nål 5 och natur. Sedan virkas det så här: 1 st i den 4:e lm från nålen, 1 st i var och en av de 2 följande lm, *hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de 3 följande lm*, upprepa *-*, i stl S avslutas det med 1 st i den sista lm. I stl M och L avslutas det med 1 st i var och en av de 2 sista lm = 95-99-105-109-115 st.
Nu virkas det vidare med 1 st i varje st – läs Virkinfo ovan. Samtidigt virkas det ränder efter M.1 – se diagr. När arb mäter 7-7-6-6-5 cm avm 1 st i varje sida på varje varv totalt 11 ggr – läs avm.tips = 73-77-83-87-93 st. Virka M.1 totalt 3 ggr på höjden. Sedan virkas 1 varv med natur. Fortsätt att virka M.2 – se diagr. Samtidigt när arb mäter 35-35-36-36-37 cm ökas det 1 st i varje sida på varje varv totalt 11 ggr – läs ökn.tips = 95-99-105-109-115 st. Virka M.2 totalt 3 ggr på höjden. Klipp och fäst tråden – arb mäter ca 54 cm.

Montering: Vik arb dubbelt på längden och sy ihop de yttersta 7-7-6-6-5 cm i var sida – öppningarna som är kvar = ärmhål. Virka ca 50-65 fm runt ena ärmhålet – Läs Virkinfo. Virka totalt 6 v med fm. Upprepa runt det andra ärmhålet. Runt ytterkanten på axelvärmaren virkas det ca 190-230 fm. Virka 1 fm i varje fm tills arb mäter 1-2-3-4-5 cm. Klipp och fäst tråden.

Diagram

symbols = natur
symbols = ljusbeige
symbols = pärlgrå
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 99-9

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (10)

country flag Angel skrev:

Je pense qu'il y a une erreur au niveau des diminutions. Je pense qu'elles doivent se faire sur chaque rang 11 fois et non tous les deux rangs.

08.08.2013 - 18:55

DROPS Design svarede:

Bonjour Angel, c'est exact, les diminutions et les augmentations plus tard se font tous les rangs et non tous les 2 rangs, la correction a été faite, merci. Bon crochet!

09.08.2013 - 09:24

Dimitra skrev:

Please help me with this instraction dec 1 dc each side on every row a total of 11 times what i have to do? i have to make 1 slst in the beg and skip 1dc at the end for 11 rows? also i need help with the Increasing tip: For increases crochet 2 dc in the last but 1 dc. what does this means?

02.03.2013 - 15:47

DROPS Design svarede:

Dear Dimitra, you are correct for the dec. For inc, you have to crochet 2 dc in the 2nd dc of the row each side : 2nd st of the row and 2nd to last st. Happy crocheting!

04.03.2013 - 08:58

country flag Amanda skrev:

The wording on the size chart has not been translated. Do the measurements refer to bust size?

18.07.2011 - 06:50

DROPS Design svarede:

Hi Amanda, Yes, the measures in cm refers to the bust size.

18.07.2011 - 20:11

country flag Janneke skrev:

"Meerder tegelijkertijd bij een hoogte van 35-35-36-36-37 cm aan weerskanten 11 x 1 stk in elke 2e toer – lees de tips voor het meerderen = 95-99-105-109-115 stk. " Moet dat niet elke toer zijn ipv elke 2e toer? De schematische tekening is symetrisch, bovendien kom je uit op veel meer toeren en dus lengte dan 54 cm. GRaag jullie reacties.

02.04.2009 - 16:02

DROPS Design NL svarede:

Hoi Janneke. Ik heb net het originele patroon doorgelezen en je hebt gelijk. Het moet inderdaad elke toer zijn. Ik heb het patroon gewijzigd. Excuses en veel haakplezier verder. Gr. Tine

03.04.2009 - 09:28

country flag Verani skrev:

Dear Ms.Jeanette Matzau First i really like bolero DROPS number 99-9, but my english is not good. Sometimes i don't understand what that mean. I can not make decrease and increase. If you can give me the pattern diagram symbols for Drops 99-9, i will be glad for that. Thankfull for your help and attention. Best Regards verani

18.11.2007 - 12:59

Susanne Schmidt skrev:

Den er bare flot. Ærgerligt der ikke er opskrift på den . Skønt den er hæklet.

31.01.2007 - 16:10

country flag Mona C. Larsen skrev:

Enkel og pæn - mon den kan laves med 3/4 ærmer?!

25.01.2007 - 16:12

country flag Beate skrev:

origenell gefertigtes Sommerjäckchen

03.01.2007 - 20:17

Pia skrev:

Härlig kofta/bolero som kan användas svala sommarkvällar istället för en schal. Mycket behändigt!

11.12.2006 - 17:26

country flag jannicke skrev:

Enderlig en som er heklet.kjempe flott.

09.12.2006 - 18:52