DROPS / 94 / 21

DROPS 94-21 by DROPS Design

Söt, figurformad DROPS tröja med raglan i ”Ice”

Storlek: XS - S - M - L - XL - XXL
Garnåtgång: DROPS Ice från Garnstudio
400-450-500-550-600-700 gr nr 01, vit

DROPS Rundst och Strumpst nr 9 -
eller de st.nr du måste ha för att få 10 m x
14 v i slätst på 10 x 10 cm.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

Instruktioner

Mönster: Se diagram M.1. Diagr visar mönstret sett från rätsidan.
Avmaskningstips (gäller raglanavm):

Maska av så här i varje övergång mellan ärmar och fram- och bakst (starta 2 m före märktråden): 2 rm tills, märktråd, lyft 1 m som om den skulle stickas rät, sticka 1 rm, drag den lyfta m över.

Sticktips: Om stickfastheten inte stämmer på höjden och det stickas för stramt blir raglanavm för kort och ärmhålet för litet. Justera detta genom att sticka 1 extra v utan att avm med jämna mellanrum mellan avm.

Fram- och bakst: Vik rundst nr 9 dubbel (använd ev 2 st rundst) och lägg upp 70-80-90-100-110-120 m på 2 st med Ice (detta för att kanten ska bli elastisk). Drag ut den ena st och sticka runt på st. Sticka 1 v räta, 1 v avigt och 1 v räta. Sedan stickas M.1. När M.1 är stickad 1 gång på höjden fortsätts det i slätst samtidigt som antalet m justeras till 74-82-90-100-110-122 m på det 1:a v efter M.1. Sätt 1 märktråd i varje sida. När arb mäter 12 cm ökas det 1 m på varje sida om båda märktrådarna. Upprepa ökningen när arb mäter 22 cm = 82-90-98-108-118-130 m. När arb mäter 27-28-29-30-31-32 cm (mätt från nedersta spets) avm 6 m i varje sida för ärmhål (dvs 3 m på varje sida om båda märktrådarna) = 35-39-43-48-53-59 m kvar på fram- och bakst. Lägg arb åt sidan och sticka ärmarna.

Ärm: Lägg löst upp 24-24-26-26-28-28 m på strumpst 9 med Ice. Sticka 1 v räta och 1 v avigt, sedan stickas det slätst. När arb mäter 8 cm ökas det 2 m mitt under ärmen med 6-5-5-4-4-3½ cm mellanrum totalt 6-7-7-8-8-9 ggr = 36-38-40-42-44-46 m. När ärmen mäter 42-41-41-40-40-39 cm avm 6 m mitt under ärmen = 30-32-34-36-38-40 m. Lägg arb åt sidan och sticka 1 ärm till.

Axelparti: Sätt in ärmarna på samma rundst som fram- och bakst där det är avm för ärmhål = 130-142-154-168-182-198 m. Sätt 1 märktråd i alla övergångar mellan fram- och bakst och ärmarna (= 4 märktrådar). Sticka 2-1-1-0-0-1 v innan avm startar.
Läs hela nästa avsnitt innan du stickar ! Raglanavm: Läs Sticktips! Maska av 1 m på varje sida om alla märktrådarna (= 8 avm) - se avm.tips. Maska av på vartannat v 10-11-12-13-14-15 ggr.

Halsringningen: Samtidigt när arb mäter 38-40-42-44-46-48 cm sätts de mittersta 5-5-7-10-13-17 m på 1 tråd till hals, sedan avm mot halsen på vartannat v: 2 m 1 gång och 1 m 2 ggr. Efter alla avm är det 37-41-43-46-49-53 m kvar på st.

Montering: Sy öppningarna under ärmarna.

Halskant: Sticka upp ca 13-25 m (inkl m på tråden) längs halsen fram med Ice och sätt alla m på strumpst 9 = ca 50-78 m. Sticka 1 v avigt, sedan stickas det 1 v räta samtidigt som det minskas jämnt fördelat till 44-48-48-52-52-52 m. Sticka 1 räta v till, och sedan stickas nästa v så här: * 2 rm, 1 omslag, 2 rm tills *, upprepa *-* v runt. Sticka 2 räta v och maska sedan av löst så att kanten inte stramar. Arb mäter ca 48-50-52-54-56-58 cm upp till axeln.

www.garnstudio.com

Diagram

= rm
= 1 omslag
= lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 2 rm tills, drag den lyfta m över

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 94-21) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (40)

Marja Jordman 26.08.2019 - 13:06:

Ihana malli, mutta koska lankaa ei ole enää saatavilla, niin mikä puuvillaa ja akryyliä sisältävä lanka sopisi Icen tilalle?

Trixi 29.04.2019 - 10:42:

Hello, which yarn alternative would you recommend? I would like to knit a real light and not too warm sweater. Thank you

DROPS Design 29.04.2019 kl. 11:23:

Dear Trixi, as an alternative to DROPS Ice, you can use 2 strands Paris or 3 strands Cotton Light - try our our yarn converter and contact your DROPS store - even per mail or telephone - for any individual assistance choosing a yarn. Happy knitting!

Heike 09.03.2018 - 15:14:

Wird der Pullover von unten in der Runde gestrickt?

DROPS Design 09.03.2018 kl. 16:10:

Liebe Heike, ja genau, wird in der Runde von unten nach oben gestrickt. Viel Spaß beim stricken!

Isabella 06.02.2017 - 17:15:

In der Beschreibung geht nicht hervor ob nach 44 cm abgekettet wird, bevor der Hals gestrickt wird. Deshalb sorgen diese Punkte für Verwirrung

DROPS Design 07.02.2017 kl. 09:34:

Liebe Isabella, gleichzeitig zu dem Halsausschnitt sollen die Raglanabnahmen weitergearbeitet werden. Wenn alle Raglanabnahmen dann fertig sind, gibt es 37 M übrig. Viel Spaß beim stricken!

Isabella 06.02.2017 - 17:14:

Für mich nicht nachvollziehbar "Hals: 13 M (Inkl M Faden) um den Hals vorne aufn, alle M auf Nr. 9 setzen = 50 M. gleichzeitig gleichm verteilt auf 44 M red. " Wenn ich richtig verstehe und 37 M am Ende übrig bleiben (exkl 5 M Faden), würde am Hals auf beiden Seiten NUR 4 M aufg. werden, dann auf 44 M red. Oder soll das heißen es soll l + r vom Halsausch. je 13 M aufg werden - also 26 M (inkl. 5 M) dann auf 44 M reduziert.

DROPS Design 07.02.2017 kl. 09:32:

Liebe Isabella, nach der letzten Raglanabname und abgeketteten Maschen für Halsausschnitt bleiben 37 M (1. Größe übrig), dann für den Hals 13 M aufnehmen (= die 5 auf dem Faden + 4 M auf beiden Seiten diese 5 Maschen, dh in die abgeketten Maschen = 13), so haben Sie 37+13=50 M - 1 R li stricken und bei der nächsten R re stricken und gleichzeitig auf 44 M reduzieren. Viel Spaß beim stricken!

Isabella 06.02.2017 - 06:16:

Hallo, Was ich nicht ganz verstehe ist der Halsausschnitt. Werden die Maschen denn abgekettet oder der Halsausschnitt ohne abketten weiter gestrickt und zusätzlich 8 Maschen (nebst den 5 die stillgelegt worden) aufgenommen. Das ist wirklich sehr verwirrend und undeutlich beschrieben, wäre deshalb froh über eine Erklärung. Vielen Dank und freundliche Grüße

DROPS Design 06.02.2017 kl. 11:46:

Liebe Isabella, nach dem die 5 mittlere M stillgelegt sind, stricken Sie weiter Hin- und zurück, gleichzeitig werden Sie für den Hals am Anfang jeder R (Hin- bzw Rückreihe) so abketten: 2 M 1 x, 1 M 2x. Viel Spaß beim stricken!

Annette Lewis 07.01.2017 - 04:50:

Hi, I am knitting this in a cotton blend 8 ply on size 4 circulars, which the cotton manufacturers recommend. The bottom wants to roll forwards and not sit flat, do you have any recommendations on how to make it sit flat?

DROPS Design 09.01.2017 kl. 08:57:

Dear Mrs Lewis, remember to check and keep the correct tension, the bottom shouldn't roll. Blocking piece may then also help to prevent rolling. Happy knitting!

Amanda 07.12.2016 - 13:11:

The pattern tells you to "put middle sts at front on thread for neck" - so how do I continue to work now? Do I knit back and forth, instead of in the round? Thank you.

DROPS Design 07.12.2016 kl. 14:31:

Dear Amanda, yes correct, after the middle sts have been slipped on a thread, work back and forth dec for raglan as before and dec for neck on each side of row at the same time. Happy knitting!

Henrietta Paul 28.07.2016 - 21:02:

I don't understand the increasing, where do I increase and how do they work in with the pattern. Thanks Henrietta

DROPS Design 29.07.2016 kl. 08:20:

Dear Mrs Paul, inc 1 st on each side of both markers on body/mid under sleeve using the technique you rather, you can for ex. work on each side, starting 1 st before marker: YO, K1, marker, K1, YO and work YO twisted on next round. Happy knitting!

Daniela 25.08.2014 - 15:58:

Vorrei realizzare questa maglia ma ho difficoltà nel comprendere la lavorazione del corpo; cosa vuol dire "avviare con entrambi i ferri circolari ....rimuovere i ferri e lavorare....". Potete aiutarmi? Grazie.

DROPS Design 25.08.2014 kl. 17:23:

Buongiorno Daniela. L’avvio proposto consiste nel sovrapporre le due estremità dei ferri circolari e avviare le m avvolgendo il filo intorno ad entrambi i ferri. Sfilerà poi uno dei ferri e proseguirà normalmente. Il seguente video può esserle di aiuto. Buon lavoro!

Kommentér oppskrift DROPS 94-21

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.